Jump to content
Peavey
Verberg

Opzoeken alcoholvergunning webshops

Hallo allemaal,

 

Ik ben momenteel aan het onderzoeken of ik mijn webwinkel met onder andere gepersonaliseerde cadeaus kan uitbreiden met combinaties met alcohol (sterke drank). Nu begrijp ik dat voor onder andere wijn en bier er mogelijkheden zijn zolang de leeftijdscheck goed gehanteerd wordt bij zowel bestelling als aflevering, maar dat er voor bijvoorbeeld whiskey en rum andere regels gelden. Als ik het goed heb is dat eigenlijk onmogelijk omdat:

 

 "Sterke drank mag u alleen via een webshop verkopen als u ook een slijterij heeft." (Ondernemersplein KvK )

 

En de Slijtersunie schrijft zelfs: "Het slijtersbedrijf is onderworpen aan een vergunningsstelsel, hetgeen met zich meebrengt dat de gegevens over de bevoegde toezichthoudende autoriteit op de site vermeld dienen te worden, te weten van de burgemeester van de plaats waar het slijtersbedrijf wordt uitgeoefend."

 

Toch zie ik een aantal grote spelers in hun webshop sterke drank aanbieden (Greetz bijvoorbeeld), zonder dat ik op hun website iets kan vinden over de vergunningen of slijterij die erbij zou horen. Wie weet waar ik kan achterhalen onder welke vergunning de bedrijven opereren? Alvast dank voor het meedenken!

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Als je via een webshop sterke drank wil verkopen dan moet je een slijterij vergunning aanvragen in de gemeente waar je gevestigd bent.

 

Als je de informatie goed interpreteert kun je lezen dat er bij het aanbieden van sterke drank een slijter in de leveringsketen zijn opgenomen. In gewoon Nederlands Greetz verstuurd zelf zijn wenskaarten maar heeft een bedrijf met slijterijvergunning ingehuurd om de (sterke) drank cadeaus te verzenden.

Zon partij krijgt zijn slijterijvergunning ook van de gemeente waar ze gevestigd zijn, dus als jij drank via je webshop wilt verkopen moet je dat in de vestigingsgemeente aanvragen. Zij zullen je vast ook vertellen waar je allemaal aan moet voldoen.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Hans en Roel, dank voor jullie reacties! Het was me duidelijk waar de vergunning aangevraagd moet worden, maar ik begrijp/begreep de constructie van andere spelers op de markt niet. Roels uitleg van de werkwijze van Greetz klinkt logisch, die had ik zelf niet zo bedacht. Een andere grote aanbieder (wil niet teveel met bedrijfsnamen strooien, weet niet of dat toegestaan is), verkoopt bijvoorbeeld gepersonaliseerde (wijn)kisten met daarin sterke drank. Dat zou dan dus betekenen dat ze een deel zelf maken, deze bij het bedrijf met de vergunning afleveren om te vullen en verzenden.  Ik ga er nog eens op broeden en een afspraak maken bij de gemeente. Nogmaals dank voor jullie input!

Link to post
Share on other sites
 • 1

Dat zijn helaas de kronkels van het Nederlandse systeem wat de slijters nog steeds omhoog weten te houden: Als je 100 dozen wijn wil verkopen is de rompslomp minimaal, als ik je 1 fles van 50 ml vodka wil verkopen komt de hele mallemolen daarbij kijken. Hoe krom het ook is, het is de huidige wetgeving. 

 

Waar het feitelijk op neer komt is dat je hier 2 mogelijkheden hebt: zelf een slijterijvergunning regelen, of fulfillment organiseren via een bedrijf dat een vergunning heeft - blijkbaar wat Greetz doet. Overigens valt daar wel op af te dingen dat Greetz slechts een stuk of 10 producten met sterke drank heeft op dit moment, maar wel een fors assortiment aan wijn, bier en andere <15% producten... vast niet zonder goede reden!

 

Wat me het meest kansrijk lijkt: een partnerschap sluiten met een onafhankelijke slijter (in de buurt), en het op diens vergunning organiseren. 

 

Dat is overigens nog geen gemakkelijke opgave, de meeste slijters zijn onderdeel van supermarktconcerns (bijv gall of mitra), en als je die afgestreept hebt blijft er verdraaid weinig meer van over.  Supermarkten mogen geen sterke drank verkopen, maar wel een store-in-store slijterij hebben zoals bijvoorbeeld de Plus die heeft. AH heeft vaak pal naast de supermarkt een Gall zodat je het zonder omrijden in 1 keer kunt meenemen. 

 

Wellicht kan een vestiging van Una Mas je wel faciliteren - ik geloof dat die niet onder een specifiek supermarktlabel vallen op dit moment. 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ook dank aan Benm en Ondernemeneer voor jullie input! Ik ga een afspraak maken bij de gemeente en in gesprek met een lokale slijterij die zover ik kan nagaan niet aangesloten is bij een keten of supermarktconcern.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 224 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept