Jump to content
20watt
Verberg

Gevolgen TOZO-uitkering bij verkoop Bedrijfsauto?

Hallo!

 

Ik ontvang als ZZP'er momenteel een TOZO-uitkering omdat mijn inkomsten wegens het corona-virus volledig zijn weggevallen (ik ben bruidsfotograaf en elke bruiloft in mijn agenda tot september is of afgezegd of verplaatst naar volgend jaar).

 

Mijn vraag is of de verkoop van mijn bedrijfsauto gevolgen heeft voor mijn TOZO-uitkering. Oftewel, wordt de opbrengst van de verkoop van een bedrijfsauto gezien als inkomsten en verlies ik daarmee mijn recht op de TOZO-uitkering?

 

Ik ben namelijk van plan om binnenkort mijn bedrijfsauto te verkopen (een "gewoon" klein stadsauto'tje dat op de balans van mijn bedrijf staat) en dan privé een vergelijkbare auto terug te kopen (want ik rijdt eigenlijk gewoon te kort zakelijk en zit er al een tijd over te denken om m'n bedrijfsauto te vervangen voor een privé auto, want geen bijtelling) . Uiteraard heb ik de gemeente ook met deze vraag benaderd, maar deze zijn op z'n zachtst gezegd niet scheutig met duidelijke informatie en ik win graag wat meer informatie in over bovenstaand voor ik een besluit neem.

 

Bedankt alvast!

 

 


20Watt Fotografie Bruidsfotograaf & Trouwalbums in de regio Alkmaar & Haarlem - Vrolijke & Spontane trouwreportages!
Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 1

Beste 20Watt,

 

Als de verkoopprijs hoger is dan de boekwaarde van de auto, is dat meerdere inderdaad winst en dat heeft gevolgen voor je TOZO-uitkering.

 

Dus: niet de volledige verkoopprijs, alleen het deel boven de boekwaarde wordt gezien als winst. In dat geval zou ik even wachten, of accepteren dat je minder steun krijgt 


zelfstandig partner bij  B2Bsure;  specialist arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor ondernemers.  Vragen, second opinion of offerte ?   →  contact

Link to post
Share on other sites
 • 0
Posted (edited)
1 uur terug, 20watt zei:

Ik ontvang als ZZP'er momenteel een TOZO-uitkering omdat mijn inkomsten wegens het corona-virus volledig zijn weggevallen.

 

Mijn vraag is of de verkoop van mijn bedrijfsauto gevolgen heeft voor mijn TOZO-uitkering. Oftewel, wordt de opbrengst van de verkoop van een bedrijfsauto gezien als inkomsten en verlies ik daarmee mijn recht op de TOZO-uitkering?

 

Ik ben namelijk van plan om binnenkort mijn bedrijfsauto te verkopen en dan privé een vergelijkbare auto terug te kopen.

 

Uiteraard heb ik de gemeente ook met deze vraag benaderd, maar deze zijn op z'n zachtst gezegd niet scheutig met duidelijke informatie en ik win graag wat meer informatie in over bovenstaand voor ik een besluit neem.

 

Dank je wel voor dit advies. Calculeren wat het voordeligste uitpakt. Misschien dat het  voor andere ZZP-ers ook interessant is om dit te gaan doen.

 

Ik zie ondertussen dat je een trackrecord hebt met slimme vragen, heel goed! Jij houdt focus op een gezonde toekomst, veel succes!

Edited by Prinsenhof

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Waarom wil je de auto verkopen? ik heb de indruk dat het vooral fiscale motieven zijn om de bijtelling kwijt te raken. DAt is wel een dure manier dan

 

Ik zou goed naar andere opties kijken. zoals

je zegt dat je nog niet zo lang een bedrijfsauto hebt? Hoe lang is dat?

Want zolang de eerste aanslag IB waarop je de auto als zakelijk opvoert nog niet definitief is kun je de keuze nog wijzigen. Kortom je zou dan deze auto als prive aan kunnen merken, dan ben je de bijtelling kwijt en wordt je auto prive vermogen.

 

Als het niet meer lukt om je keuze te wijzigen dan zou ik ook naar andere mogelijkheden kijken.

Er zijn inmiddels verschillende regelingen waarbij je voordelig kunt lenen en als de auto niet gefinancierd is dan zou het in deze situatie te overwegen zijn om ofwel

TOZO bedrijfskrediet (max ca 10.000) aan te vragen ofwel

de nieuwe KKC regeling (Klein krediet Corona) te bekijken

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/kkc-klein-krediet-corona-garantieregeling

 

Het inruilen van de auto en een andere terugkopen gaat je minimaal 1000 euro kosten omdat de autodealer ook wat moet verdienen. Zonde als je dat dus doet met een auto van ongeveer dezelfde waarde. Als je 20.000 euro vrij kan maken door van een dure bak naar een bescheiden stadauto te gaan zou ik zeggen meteen doen.. Dan is die 20.000 euro belangrijker dan die tozo.. maar als je een auto van 10.000 inruilt voor een andere van 10.000. Dan ben je geld aan het weggooien zowel doordat je minder tozo krijgt wellicht als ook de winstmarge die de autodealer rekent voor de deal..

Dus dat moet je wel meerekenen bij de kosten van je keuze. de financieringslasten zijn laag en jij weet of kan uitrekenen of lenen een oplossing is.

De leningsvoorwaarden zijn nu gunstig met die noodmaatregelen plus je hebt de auto als onderpand dus als het zover komt dat je moet stoppen met ondernemen kun je dan alsnog de auto verkopen om de lening af te lossen en van het restant een oud bakkie kopen.

 

Andere alternatieven zijn

- bekijken of je door de bijzondere corona omstandigheden nu mag heretiketteren (ik moet daar ook even iets langer over denken of dat zou kunnen)

- Bij de inruil met de dealer de prijs voor inruil zo dicht mogelijk bij de boekwaarde houden zodat er nagenoeg geen winst ontstaat. Een goede autodealer zal dat onderhandelingsspel snappen, van nature geven autodealers een hoge inruil omdat de klant dat fijn vind en verrekend die te hoge inruil dan met de korting nieuwprijs die hij ook bereid is te geven.. Bij inruill prive-prive of zakelijk-zakelijk maakt het niet zoveel uit welk bedrag waarvoor gegeven word. maar bij inruil zakelijk naar prive kan het wel handig zijn niet teveel te krijgen voor de oude auto..

 

 

Kortom er zijn meer mogelijkheden niet te snel vast zitten op 1 dure keuze omdat je van de bijtelling af wil

Link to post
Share on other sites
 • 0
Posted (edited)

Wat voor contract heb je met je vriendin? Is zij je pensioenpartner? Heb je een vof met haar?

 

Aanvullend: heb jij reclame op je bedrijfsauto?

 

Anders kun je eens kijken of je de auto nu tegen boekwaarde aan je vriendin verkoopt en dan in de normale situatie verder gaat kijken wat je wel of niet gaat doen met logistieke processen binnen je onderneming :hugging-face:

 

Geen boekwaarde. Geen gezeur. Geen partnertoets. Dus jouw vriendin mag Linda de Mol zijn ...

 

Verzekering opzeggen, nieuwe verzekering en jij als 2e bestuurder of zoiets ...

 

Hou het simpel.

Edited by Prinsenhof

Heb je een probleem? Houd het kort en simpel

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 1

Bedankt allemaal voor de reacties! 

 

Het allereerste antwoord van Norbert was eigenlijk de informatie waar ik naar op zoek was. Ik heb uiteraard ook andere dingen overwogen, maar deze zijn allemaal niet handig of werkbaar. Zoals ik het nu lees & begrijp is het geen probleem mijn bedrijfsauto te verkopen en heeft dit geen gevolgen voor de TOZO-uitkering, aangezien de verkoopprijs ex. BTW hoogstwaarschijnlijk gewoon onder de huidige boekwaarde ligt.


20Watt Fotografie Bruidsfotograaf & Trouwalbums in de regio Alkmaar & Haarlem - Vrolijke & Spontane trouwreportages!
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 16 leden online en 435 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept