Jump to content
Annedien Hoen
Verberg

Artikel VNO-NCW: 6 praktische tips voor ondernemers met coronaschulden

vraag

VNO-NCW publiceerde dit artikel, met advies van o.a. Jacqueline Zuidweg.

We hebben hier op Higherlevel.nl maar al te vaak gezien hoe mensen pas aan de bel trekken of in actie komen als het (veel) te laat is, terwijl problemen als ze in een eerder stadium aangepakt worden vaak veel beter gemanaged kunnen worden. Vaak is het schaamte, in combinatie met dat heilige geloof 'dat het wel weer goed komt' - dat is óók hoe een ondernemer móet denken, maar dat is niet altijd het meest verstandige. (Weet ik uit ervaring, ik onderneem nu 21 jaar, en ik heb in die periode uiteraard ook de nodige ups en downs gekend...)

In sommige situaties is het echt uitzichtloos - maar ook dát is niet het einde van de wereld, terwijl het soms wel zo voelt. Hoe dat kan uitpakken weten we helaas ook maar al te goed, en hebben we hier op Higherlevel in de loop der jaren ook In Memoriams moeten plaatsen voor zeer gewaardeerde (en geliefde) mede-ondernemers voor wie het allemaal zo hopeloos voelde dat ze uit het leven gestapt zijn.  In het artikel wordt ook al een ondernemer genoemd die geen andere uitweg zag. 

Interen op reserves die eigenlijk voor je oude dag bedoeld waren, je markt zien verdampen, door de overheid geblokkeerd worden om je inkomen te verdienen en maar half geholpen worden (terwijl de overheid het doet voorkomen alsof je volledig overeind gehouden wordt), moeten omgaan met de onzekere vooruitzichten - het is allemaal verdraaid ingewikkeld, maar kom op tijd in actie en neem de regie over je onderneming en je leven, ook als het niet zo loopt als je voor ogen had.

https://www.vno-ncw.nl/forum/6-praktische-tips-voor-ondernemers-met-coronaschulden

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer
39 minuten geleden, DaMedia zei:

De oplossing is er, maar er wordt blijkbaar geen gebruik van gemaakt.

Nou, oplossing... een laatste strohalm.

 

Ik heb uit voorzorg zelf de 'stekker eruit getrokken' om schulden te voorkomen.

 

Als je nog iets van kapitaal achteruit hebt gezet, wat je bijvoorbeeld bestemd hebt om, bij opening na opheffing maatregelen, weer te kunnen opstarten, kom je vrijwel zeker al niet in aanmerking voor TONK. Bovendien gaan gemeenten er zeer divers mee om, de totale hulp varieert zo'n beetje tussen 1,5 en 9k en de toewijzing is ook vaak een 'papieren tijger'

 

Daar komt bij dat veel ondernemers nog in afwachting zijn van de nabetaling TVL, want tot nu toe zijn er alleen voorschotten verstrekt. Ook dat kan betekenen dat je geen recht hebt op TONK.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
4 minuten geleden, DaMedia zei:

Als ik in de krant lees dat maar een handje vol ondernemers gebruik maakt van de TONK-regeling terwijl bij de gemeenten het geld klaar ligt dan is de overheid niet de enige "schuldige" aan de problemen. De oplossing is er, maar er wordt blijkbaar geen gebruik van gemaakt.

Ik begrijp dat wel.  Nog los van of die steun "de oplossing" is, dat is ook voer voor een discussie.

Ondernemers zijn een bepaald type beestje, met bepaalde eigenaardigheden (ze zijn niet voor niks gaan ondernemen), en ik denk dat veel ondernemers intuïtief aanvoelen dat zo'n traject ingaan ze niet alleen iets oplevert maar ook iets kost, en dat ze daarom zo lang mogelijk uitstellen een beroep te doen op dergelijke regelingen ...  hoeveel verhalen kennen we van de gekmakende procedures en denkwijze van (mensen die werken voor) overheidsinstanties, die niets begrijpen van de psychologie of behoeften of dagelijkse realiteit van een ondernemer?
Er wordt blijkbaar ook per gemeente vastgesteld hoeveel privévermogen je mag hebben om aanspraak te maken op de regeling - en kan het toegekende ook worden omgezet in een lening - als je stress hebt en behoefte aan duidelijkheid, allemaal niet heel geruststellend. Bovendien zijn zelfstandigen/ondernemers de afgelopen jaren door de politiek stelselmatig neergezet als parasitair, de verzorgingsstaat uithollend, zich onverantwoordelijk gedragend en niet bereid om solidair te zijn met de samenleving, en het is wat tegennatuurlijk om je te melden bij een overheid die je eerst zo afschildert en dan hulp aanbiedt. 

"Ondernemers met schulden kunnen ook bij de gemeente terecht (Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening) voor gratis ondersteuning. Maar de drempel voor ondernemers blijft blijkbaar hoog, stelt Peter Benard, coördinator Schuldhulp bij de gemeente Zoetermeer. ‘We doen er echt van alles aan om ondernemers te bereiken. Maar slagen we daarin? Nee, zeg ik eerlijk.’ Hij vermoedt dat schaamte daar een rol in speelt."
Je ziet hier bijvoorbeeld ook hoe het 'vermijdende' gedrag van de ondernemer door een medewerker van de gemeente op schaamte bij de ondernemer gegooid wordt, zonder enige zelfreflectie over of ze zelf een rol spelen in  het feit dat ze niet zo intensief opgezocht worden voor hulp. I rest my case 😉

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 145 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept