• 0

Stichting of commercieel bedrijf?

(aangepast)

Beste leden,

 

Ik wil een foundation beginnen, maar ik zou er deels een commercieel merk van willen maken. 
 

De stichting is gericht op het helpen met de athlete development van atleten in ontwikkelingslanden. Zelf ben ik ook een vrouwelijke amateur atleet en ben enkele maanden terug afgereisd voor de sport. Ik verbleef en trainden met het team in een erg arm gebied en bedacht dat ik hen wou helpen bij terugkomst in Nederland.
 

Graag zou ik donaties werven om betere gyms voor hen te bouwen en andere zaken die een professioneel atleet nodig heeft. Ik doe dit met passie en ik geef er eigen vermogen ( ik heb nog geen donateurs ) aan uit en steek er gemiddeld 3 uur per dag in. Ik betaal op dit moment 2 freelancers wekelijks uit eigen zak voor het runnen van de social media en het benaderen van potentiële partijen. Deze freelancers komen uit het land zelf. 
 

Ik heb een groot sportmerk maanden lang gespamd met mijn ideeën voor deze atleten en hun potenties en om gezamenlijk een campagne op te richten, zelf hadden zij al een stichting opgezet waar ze nog niet veel mee deden. Ik heb het merk nu na 4 maanden over de streep, ze willen een deze week een digitale team meeting en bespreken hoe we samen een campagne kunnen oprichten, geld kunnen inzamelen voor de atleten, en impact maken in het continent. Zij hebben wellicht wat culturele populariteit nodig en ik heb de passie voor het project / heb al een klein netwerk over verschillende landen in het continent en ik ben goed met het creëren van marketing content. 

 

Ik heb zelf 0 ervaring met het oprichten van een stichting, of het doen van fundraising campagnes. Ik heb hier een freelancer expert voor ingehuurd die mij wilt bijstaan gedurende de campagne en de meetings.

 

Ik merk dat ik nog steeds graag alles wil doen om deze atleten te zien groeien, maar ik merk ook dat ik goed ben in het opbouwen van een merk en dat dit een potentie heeft om een merk te worden wat ook gebruikt kan worden om kleding voor te ontwerpen, of een promotie bedrijf voor deze atleten. Ik wil dus graag geld werven om gyms te bouwen in deze arme gebieden, promotie geven aan de lokale kampioenen en talenten en equipments verzamelen, maar ik wil ook graag een merk bouwen met deze foundation, wellicht kleding ontwerpen of promotie van atleten. Momenteel ben ik werkloos vandaar dat ik er ook zelf graag iets zou mee willen opbouwen. 

 

Nu ik een meeting heb staan met het kledingmerk, wil ik me officieel registreren bij de KVK aangezien ik professioneel wil overkomen. Maar aan de andere kant bestaat er ook een kans dat de foundation mij in wilt huren voor het helpen met hun stichting. Dan ben ik dus een employee / freelancer. 
 

Ik wil graag weten wat jullie advies is. Zal ik dit merk uitbouwen, verder dan alleen een stichting zodat ik er ook van kan leven? Hoe registreer ik een onderneming bij KVK die zowel commercieel als non profit is?

 

Hoe presenteer ik mezelf aan het kleding merk? Als een stichting of als een ondernemer die ook commercieel profit wilt voor het verkopen van de t-shirts? Of als een marketing agent die door hun ingehuurd kan worden voor het opzetten van hun campagne?
 

Voorbeeld: ik en mijn team helpen hun met de campagne, marketing, etc. Dienen zij ons dan te betalen? Zij verwachten eventueel van niet omdat zij het presenteren als een campagne die we samen als 2 foundations oprichten voor de atleten. Zij bekostigen hun kosten en ik dien dan mijn eigen kosten te betalen. Zij printen de shirts etc en geven mij de unieke kans om samen te werken met een groot merk en ik dien de campagne op te zetten.
 

Stellen jullie voor dat ik in de meeting geld dien te vragen voor dit werk?
 

Stel ik haal met hun veel geld op met deze campagne door het verkoop van hun kleding shirts en 50% profit behouden zij zelf voor salaris en onkosten. De atleten en het merk zijn dan geholpen, maar ik weet niet wat ik voor mijzelf moet vragen.


Dit is een groot merk, dus ik wil ook dankbaar zijn en niet te veel willen.
Veel bekende atleten dragen hun merk.
 

Als ik ooit een sport promotie bedrijf begin zou het dus van pas kunnen komen dat ik een stichting collaboration campagne heb gedaan met dit merk. Atleten kunnen hier kansen uit pakken. 
 

 

bedankt alvast, ik hoop dat ik duidelijk ben. 

aangepast door Marketing.
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

5 antwoorden op deze vraag

  • 1

Welkom op HL

 

Je stelt nogal veel (basale) vragen door elkaar en deze (en nog veel meer) zou je eerst eens goed op een rijtje moeten zetten. 

HIER kun je een hulpmiddel vinden om daarmee aan de slag te gaan, bij onze PARTNERSITE kun je veel benodigde, nuttige informatie en kennis raadplegen, van 'hoe te starten?' tot en met de benodigde rechtsvorm, etc...

 

Mijn advies is dus kort en goed: ga hiermee aan de slag en op het moment dat je tegen concretere vragen aanloopt waar je zelf niet (goed) uitkomt, stel die dan gerust hier en gebruik vooral ook onze zoekfunctie over het onderwerp. Succes met de uitwerking van jouw mooie idee!

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 2

Ik zat tijdens het lezen al te wachten op een zinnetje als dit:

1 uur terug, Marketing. zei:

Zal ik dit merk uitbouwen, verder dan alleen een stichting zodat ik er ook van kan leven?

Een stichting is bedoeld voor het realiseren van een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel. Een stichting mag commerciële activiteiten en ontplooien, als de opbrengsten maar ten goede komen aan dat doel. Het is echter niet de bedoeling om een stichting op te richten of te besturen met het doel daar zelf van te leven, want dat leidt tot belangenverstrengeling. Als groot sportmerk zou ik dan ook niet met iemand in zee gaan die dat zo voorstelt en een bestuur eisen dat niet afhankelijk is van de inkomsten uit de stichting. 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 1
(aangepast)
Op 8-11-2023 om 14:02, Ron van der Kolk zei:

Ik zat tijdens het lezen al te wachten op een zinnetje als dit:

Een stichting is bedoeld voor het realiseren van een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel. Een stichting mag commerciële activiteiten en ontplooien, als de opbrengsten maar ten goede komen aan dat doel. Het is echter niet de bedoeling om een stichting op te richten of te besturen met het doel daar zelf van te leven, want dat leidt tot belangenverstrengeling. Als groot sportmerk zou ik dan ook niet met iemand in zee gaan die dat zo voorstelt en een bestuur eisen dat niet afhankelijk is van de inkomsten uit de stichting. 


De vraag is of de marketing agency ingeschreven moet worden als een normaal bedrijf of als een stichting. 
 

Er is dus niemand die een stichting wilt beginnen en daar op een onpasselijke manier geld mee wilt verdienen. 


Je kan je eigen talent ontdekken in het proces dat je anderen aan het helpen bent en je afvragen of je naast het creëren van mogelijkheden voor de sporters, ook zelf een onderneming kan beginnen als je merkt dat je goed bent in het branden van sporters. 
 

Er wordt toch vooraf gevraagd of dit dan wel als stichting opgesteld moet worden? 
 

U zou als sportmerk niet in zee gaan met dit idee, maar dit sportmerk is heel dankbaar dat topic starter met eigen geld al die tijd de sporters zelf  de kleding heeft doen krijgen en heeft laten dragen tijdens wedstrijden of trainingen. Dit sportmerk ziet daar zelf natuurlijk een reclame opportunity in en wilt nu met topic starter in gesprek om kleding of andere zaken te doneren, natuurlijk wel in ruil dat hun kleding gedragen word. Dat is toch ook maatschappelijk en commercieel denken vanuit het merk? Niks mis mee. 

Je kan integer blijven, je inzetten voor anderen en tegelijkertijd ook iets opbouwen voor jezelf. 


De vraag is hoe het ingeschreven moet worden, en dat is dus geen stichting, of een stichting en ernaast een promotie bedrijf voor sporters. 


Ik ben de topic starter by the way, ik kon helaas niet meer inloggen.

 

Vooralsnog bedankt voor het advies. 

 


 

aangepast door Creation2024
Link naar reactie
  • 1
Op 8-11-2023 om 12:39, Marketing. zei:

Zal ik dit merk uitbouwen, verder dan alleen een stichting zodat ik er ook van kan leven? Hoe registreer

Ik haak ook even in op specifiek dit stukje. Op zich kan een stichting prima werknemers in dienst hebben. Je zou dus ook werknemer kunnen worden van je 'eigen' stichting. Op die manier kan je in je eigen onderhoud voorzien terwijl je voor de stichting werkt. Dat gezegd hebbende kan ik me wel voorstellen dat dit lastig is in de eerste jaren. Je wilt immers de overheadkosten laag houden en voorkomen dat relatief veel van de binnengekregen gelden weer uitgekeerd worden als salaris.

 

 Als je toch voor een BV gaat zou je ook nog kunnen kiezen voor de BVm: De BV ‘met maatschappelijk doel’. Ik weet niet of de wetgeving er al doorheen is, maar je zou daar bij het opstellen van de statuten dan al rekening mee kunnen houden.

 

Tot slot kan je ook nog werken met een combinatie. Er bestaan wel stichtingen waar een BV onder hangt, en er zijn ook wel BV's die een stichting in het leven roepen. Dat is echter wel een complex geheel, waarbij je zaken heel goed van elkaar moet scheiden, en ook moet zorgen dat je klanten en donateurs heel goed weten met wie ze zaken doen. Een mondkapjesaffaire wil je immers voorkomen.

Link naar reactie
  • 1
Op 8-11-2023 om 12:39, Marketing. zei:

wil ik me officieel registreren bij de KVK aangezien ik professioneel wil overkomen.

 

Ik vermoed dat een profi kledingmerk en eigenlijk alle ondernemers die al een tijdje meedraaien prima professionaliteit kunnen aflezen aan hoe je je inzet. Daar hoef je niet ingeschreven voor te zijn, dat kan later alsnog als de tijd rijp is.

 

Zorg dat je jezelf eerlijk presenteert.

Als je plannen goed zijn, en je presentatie klopt, dan heb je het meeste al te pakken.

 

Multiplex op zijn mooist:

https://pastjekastje.nl Je kastje mooi op maat

https://www.svendingtray.com Buikbakken voor promotie en hospitality, standaard en maatwerk:

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 69 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.