• 0

btw prive-gebruik marge-auto

Aanbevolen berichten

18 antwoorden op deze vraag

 • 0

Een veel besproken onderwerp, waarover op dit forum (zoekfunctie bovenaan) en op de site van de belastingdienst veel te lezen valt.

 

Het volgende artikel beantwoord jouw vraag denk ik;

http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/ob03/ob03-44.html

 

Het BTW-bedrag dat u voor het privé-gebruik van een auto bent verschuldigd wordt berekend op basis van de onttrekking die geldt voor de inkomstenbelasting. Over het bedrag van de onttrekking voor de inkomstenbelasting moet u 12% BTW betalen.

 

In het kort houdt de regeling het volgende in.

 

U mag de BTW op de autokosten in eerste instantie geheel als voorbelasting aftrekken. Naast de BTW die u in rekening is gebracht toen u de personenauto kocht, kunt u ook de BTW op de benzine, reparaties, het laten wassen van de auto en dergelijke in aftrek brengen.

 

Voor het privé-gebruik van de personenauto moet u echter het bedrag van de voorbelasting corrigeren. Dit doet u op de laatste Aangifte omzetbelasting van het jaar. Daarvoor berekent u 12% van het bedrag dat voor de inkomstenbelasting als onttrekking voor privé-gebruik van de auto geldt. Dit geldt ook als u de personenauto least.

 

Als u als ondernemer een beperkt recht op aftrek van voorbelasting heeft, bijvoorbeeld omdat u ook vrijgestelde prestaties levert, dan wordt het percentage naar evenredigheid lager.

De BTW is verschuldigd in het laatste aangiftetijdvak van het jaar.

 

Meer interessante artikelen eventueel via de zoekfunctie van de belastingdienst;

http://www.belastingdienst.nl/zoek/simpleSearch.do?query=btw+correctie+prive+gebruik+auto

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
 • 0

Bij een margeauto is het niet zo makkelijk als het lijkt...

 

Als je bij de aanschaf van de auto geen voorbelasting hebt teruggevraagd, bijvoorbeeld bij het inbrengen van de auto vanuit privé in de eenmanszaak, kan de verschuldigde btw over het privé gebruik verlaagd worden van 12% naar 6%.

 

In het geval dat de ivm privé gebruik verschuldigde voorbelasting de totale aftrek van voorbelasting overstijgt, kan deze 6% nog verder verlaagd worden.

 

 

Wat je 2e vraag betreft:

De bijtelling is inderdaad 22% bij prive-gebruik van meer dan 500 km p/j.

 

De bijtelling van de btw is hier dus 6% * 22% * cat.waarde

Link naar reactie
 • 0
Als je bij de aanschaf van de auto geen voorbelasting hebt teruggevraagd, bijvoorbeeld bij het inbrengen van de auto vanuit privé in de eenmanszaak, kan de verschuldigde btw over het privé gebruik verlaagd worden van 12% naar 6%.
Dat is interessant, daarover heb ik nog niets gehoord. Kun je daar wat meer over vertellen, achtergronden bronnen enzo. Ik ben daar erg benieuwd naar, ook vanuit persoonlijk oogpunt namelijk ;)

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
 • 0

Ik werk parttime bij een accountantskantoor en heb hier een tijdje geleden mee te maken gehad. Zal aan het einde van de week de casus er nog eens bijzoeken en het advies van de btw-specialist doornemen of de regeling vandaag de dag nog precies zo loopt.

 

Tijdens het googlen naar de betreffende regeling heb ik namelijk mijn twijfels gekregen.

Zie => http://www.lorijn.nl/load.htm?nieuwsbr/jaarg9812/btwauto.htm

 

en een mogelijk verwerp van dit besluit in http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_ITEM=MFCWD6AB1C8A6F9FE4F90991CE71F1CB1196CX12X55659X98 , onder 4.b.

 

Hoop hier later op terug te kunnen komen.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Hoi,

 

Ik las jullie vragen. In de BTW almanak staat het bijgevoegde. Samengevat:

 

Margeauto:

Privé gebruik voor de OMZETbelasting (zoals je vraag was):

als niet uit je administratie blijkt hoeveel je zakelijk en hoeveel je privé rijdt (wat eigenlijk altijd het geval zal zijn, behalve bij een kilometeradministratie): 75 % van de voorbelasting van het betreffende jaar mag je aftrekken (dus een correctie van 25% van de in dat jaar afgetrokken voorbelasting).

 

Voor de INKOMSTENbelasting geldt:

22% van de catalogusprijs bijtellen bij je inkomen. Catalogusprijs = nieuwwaarde van de auto, inclusief btw, bpm en accesoires.

 

Ter volledigheid (OB en BTW-auto):

BTW auto: de correctie BTW privé gebruik BTW-auto is: 12% * 25% * cataloguswaarde. (Redenvoor de 25 %: voor de OB zijn woon-werk kilometers privé, terwijl deze voor de IB zakelijk zijn).

 

 

Ps: heb mij vandaag aangemeld om te reageren, ben relatiebeheerder op een accountantskantoor, zal mijn profiel nog invullen)

 

 

AFBEELDING_2.PDF

Link naar reactie
 • 0

Ter volledigheid (OB en BTW-auto):

BTW auto: de correctie BTW privé gebruik BTW-auto is: 12% * 25% * cataloguswaarde. (Redenvoor de 25 %: voor de OB zijn woon-werk kilometers privé, terwijl deze voor de IB zakelijk zijn).

 

Voor zover ik weet is de afdracht btw over privé-gebruik bij een auto van de zaak bij werknemers inderdaad 12% * 25% * cataloguswaarde, maar bij een ondernemer is dit 12% over de IB-bijtelling (12% * 22% * cataloguswaarde dus).

 

 

Link naar reactie
 • 0

quote:

 

"Voor zover ik weet is de afdracht btw over privé-gebruik bij een auto van de zaak bij werknemers inderdaad 12% * 25% * cataloguswaarde, maar bij een ondernemer is dit 12% over de IB-bijtelling (12% * 22% * cataloguswaarde dus)."

 

Ik ben het eens met de melding dat de BTW privegebruik voor een IB-ondernemer gelijk is aan 12% x IB-bijtelling. Echter, dit is niet automatisch gelijk aan 22% van de cataloguswaarde. Indien de werkelijke autokosten lager zijn dan het resultaat van de formule 22% x cataloguswaarde mag dit lagere bedrag als bijtelling gehanteerd worden.

 

goed weekend!

 

Arjan

www.aimin.nl

Link naar reactie
 • 0

Ik heb toch nog een vraag:

 

Wat valt er allemaal onder de autokosten?

Vallen de afschrijvingskosten hier ook onder?

 

Het bedrag van de werkelijke kosten is (zonder afschrijvingskosten) lager dan de berekende bijtelling

Zo ja, wat doe je met versneld afschijven bij een startende ondernemen, of kun je dit (als de kosten lager zijn als de bijtelling) beter dan niet doen?

Link naar reactie
 • 0

Onder autokosten vallen ALLE kosten m.b.t. de auto. Klinkt stom, maar zo is het. Dus dat betekent sneeuwkettingen, autoradio, ruitenwisservloeistof, een matten set, ijskrabber, onderhoud, winterbanden, wegenbelasting, verzekering, brandstof, tolkosten en afschrijvingskosten.

 

 

Of je het beste versneld afschrijven kunt gebruiken of niet is afhankelijk van meer factoren (verwachte winst in toekomstige jaren bijvoorbeeld) en is op basis van wat je net vertelt niet aan te geven. Win hierover advies in bij een specialist die jouw kan adviseren naar aanleiding van de persoonlijke situatie.

 

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
 • 0

   U mag de BTW op de autokosten in eerste instantie geheel als voorbelasting aftrekken. Naast de BTW die u in rekening is gebracht toen u de personenauto kocht, kunt u ook de BTW op de benzine, reparaties, het laten wassen van de auto en dergelijke in aftrek brengen.

   Voor het privé-gebruik van de personenauto moet u echter het bedrag van de voorbelasting corrigeren. Dit doet u op de laatste Aangifte omzetbelasting van het jaar. Daarvoor berekent u 12% van het bedrag dat voor de inkomstenbelasting als onttrekking voor privé-gebruik van de auto geldt. Dit geldt ook als u de personenauto least.

   Als u als ondernemer een beperkt recht op aftrek van voorbelasting heeft, bijvoorbeeld omdat u ook vrijgestelde prestaties levert, dan wordt het percentage naar evenredigheid lager.

   De BTW is verschuldigd in het laatste aangiftetijdvak van het jaar

 

Link naar reactie
 • 0

Hallo,

 

ik ben aankomend ondernemer (freelancer/zzp-er) en zit nog even met de vraag: zelf een auto aanschaffen of via het bedrijf. Ik heb met de zoekfunctie niet het antwoord gevonden wat ik zocht.

 

Natuurlijk is dit niet een makkelijk te beantwoorden vraag omdat er je veel details moet weten voor je antwoord kan geven.

Wat ik wel zou willen weten is:

 

Ik schaf vóór de start van mijn onderneming de auto privé aan.

Klopt het dan dat:

1 de correctie prive gebruik 6% van de autokostenfictie is

2 ik vanuit de winst 0,19 cent netto per km aan mijzelf kan toekennen

3 ik ook nog BTW kan aftrekken van de kosten die ik maak, ondanks punt 2

 

Ideën, tips; ik hoor het graag!

Link naar reactie
 • 0

Auto gekocht zonder aftrek van btw

Als u voor uw onderneming een gebruikte auto koopt van een particulier of, met toepassing van de margeregeling, van een handelaar in gebruikte auto’s, wordt aan u geen btw in rekening gebracht. Btw die niet in rekening is gebracht, kunt u ook niet als voorbelasting in aftrek brengen. De btw kunt u ook niet als voorbelasting in aftrek brengen als u vóór de aanvang van uw onderneming, in de hoedanigheid van particulier, een auto hebt gekocht mét berekening van btw en u die auto daarna gaat gebruiken voor uw onderneming.

 

Btw op de autokosten

De btw op de autokosten (gebruik en onderhoud) is aftrekbaar voorzover u de auto gebruikt voor belaste bedrijfsdoeleinden. Deze aftrek dient u aan de hand van uw administratie vast te stellen.

 

Als uw administratie onvoldoende aanknopingspunten biedt om tot een juiste vaststelling van de mate van het gebruik van de auto voor privédoeleinden te komen, mag u van de btw die betrekking heeft op het gebruik en het onderhoud van de auto 75% in aftrek brengen. Hebt u een beperkt recht op aftrek omdat u ook vrijgestelde prestaties verricht, dan mag u 75% van de btw aftrekken die op basis van de verhouding belaste en vrijgestelde prestaties aftrekbaar zou zijn.

Bijtelling_margeauto.pdf

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  7 leden, 150 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.