Glassie

Super Senior
  • Aantal berichten

    195
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Glassie

  1. @Norbert: Waarom zou je vanuit een BV een Durfkapitaal willen verstrekken? Misschien ligt het aan mij, maar ik zie het voordeel niet boven een gewone lening. In de BV heb je geen rendementsheffing zoals in box 3 en als de lening niet meer invorderbaar is, waardeer je de lening af naar nihil en pak je fiscaal je verlies. Waar zit dan het voordeel van het predikaat Durfkapitaal? Antwoord op je vraag 2: Leningen van durfkapitaal mogen zowel aan natuurlijke personen/beginnend ondernemers worden verstrekt als aan BV's die beginnend ondernemer zijn. Met voorwaarden: - de BV mag niet langer dan acht jaren geleden tot stand zijn gekomen; - de bij de BV in dienst zijnde personen moeten gezamenlijk ten minste 1225 uren aan de onderneming besteden; - de BV mag zich niet bezighouden met passief beleggen; - de onderneming van de BV mag geen voortzetting zijn van een (gedeelte van een) onderneming die meer dan acht jaren geleden is gedreven voor rekening van een aandeelhouder, zie art. 31 Uitv.reg. IB 2001, tenzij de overnemer een zeer gering belang had - de lening moet worden aangewend voor de financiering van duurzame activa of voor lopende uitgaven als het geleende geld binnen de onderneming actief wordt aangewend
  2. Maakt de stamrecht voldoende winst om een mogelijke afwaardering van de lening fiscaal te kunnen benutten?
  3. Binnen twee jaar na eerste ingebruikname moet je sowieso btw-belast leveren. Opteren is dus niet nodig, omdat je verplicht wordt door de wet.
  4. Als ik jou was zou ik het inderdaad zo afboeken. Mocht de belastingdienst vinden dat het geen zakelijke lening is geweest en dus eigen vermogen in BV Y, dan zijn de kosten fiscaal pas geaccepteerd in het jaar dat het faillissement definitief is afgewikkeld. Naast het afboeken van je rekening-courant vordering, mag je in het jaar dat het faillissement is afgewikkeld het opgeofferde bedrag voor de het 25% aandeel in BV Y als fiscale kosten (liquidatieverlies) nemen.
  5. Als de curator/belastingdienst dat standpunt in gaat nemen, zou ik de stap naar de accountant/belastingadviseur maken. Je krijgt dan de situatie dat het afboeken van de vordering in de holding naar 0 euro fiscaal niet als kosten wordt geaccepteerd en onder de deelnemingsvrijstelling valt. Uiteindelijk is dit toch niet zo'n probleem omdat bij liquidatie van BV Y je een liquidatieverlies gaat krijgen ter grootte van het door jou opgeofferde bedrag/gestorte kapitaal (waaronder het geleende bedrag dat als eigen vermogen is aangemerkt) in BV Y. Dit is fiscaal wel weer een aftrekpost.
  6. https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=17838;start=msg148872#msg148872
  7. Heb je de r/c verhouding tussen de bv's wel in een overeenkomst vastgelegd? Curator kan anders wel eens lastig gaan doen.
  8. In een uitgave van accountancynieuws.nl uit 2006 wordt besproken hoe je tot de waardering van een accountantskantoor kan komen. Vrij summer, maar het geeft je een aardige denkrichting. Je kan het artikel hier vinden => http://www.accountancynieuws.nl/images/pdf/060907140332.pdf op pagina 16
  9. Als je meer dan 30% van de aandelen verkoopt, verdwijnt het compensabele verlies, zie art. 20a Wet op de vennootschapsbelasting. Er zitten nogal wat haken en ogen aan het creatief omgaan met compensabele verliezen (allerlei antimisbruik-bepalingen), dus ik zou het artikel eens rustig doorlezen op bijvoorbeeld wetten.overheid.nl. Daarnaast lijkt het me bij zulke bedragen niet onverstandig een fiscalist op te zoeken voor een advies.
  10. Als Koos geen personeel heeft en zelf volledig verantwoordelijk is voor de omzet, dan zal zijn fiscalist van heeele goede huize komen, wil een inspecteur dit gaan accepteren bij een controle. @Koos Laat je fiscalist het eens voorleggen bij de belastingdienst, als hij zo zeker is over de constructie moet dat geen rare standpunten van een inspecteur opleveren. De laatste tijd komen er namelijk regelmatig uitspraken langs waar bij de eenpitter bv's het toe te kennen salaris wordt gebaseerd op de beschikbare winst. ::)
  11. Informatie op de homepage van het ministerie van justitie
  12. Als het om kleine bedragen gaat, is het inderdaad niet verkeerd om de afschrijvingen aan te gaan passen. Maar als de investeringen fors zijn, wil je in de tussentijdse cijfers toch zien hoe je bedrijfseconomisch ervoor staat? Allerlei andere fiscale vereisten en faciliteiten ga je toch ook niet in tussentijdse cijfers verwerken?
  13. De vraag zal worden hoeveel geld je echt nodig hebt om te starten en hoeveel zekerheden je nog aan de bank kan verstrekken. Op basis waarvan denk je dat de bank je geld gaat lenen?
  14. Kan het belgische bedrijf je de ontbrekende € 20.000 lenen? Als je open kaart met ze speelt, waarom zouden ze je het resterende bedrag niet willen lenen? Aangezien ze met je willen gaan samenwerken, hebben ze vast vertrouwen in je.
  15. Je zal de bus inderdaad af kunnen schrijven. Fiscaal is de termijn hiervoor vijf jaar. De administratieve verwerking is niet anders als je het met eigen geld zou financieren of via een krediet van de bank. Nu staat er, in plaats van een lening of een lagere bankstand, een leaseverplichting op de balans en deze verplichting wordt steeds lager met elke periodieke betaling.
  16. Volgens mij is iedereen het er over eens dat je het aandeel van de vof formeel apart aan moet geven in het aangifteprogramma. Peter/Zaph heeft dit echter niet gedaan, maar heeft zijn aandeel opgeteld bij de gegevens van zijn eenmanszaak. Ik heb nooit gezegd dat dit juist is. Ik heb echter wel gezegd dat ik denk dat hij hiermee geen problemen (als in: boetes) gaat krijgen. Als jij denkt dat dat wel het geval is, zou ik graag horen op basis van welk wetsartikel/uitspraak Peter/Zaph de boete gaat krijgen en hoe hoog die boete dan gaat worden.
  17. Ik zou als informatiebron in plaats van een stukje op de homepage van de KvK het volgende boek willen aanraden: - "Wegwijs in de belastingheffing van ondernemingen" van o.a. prof.mr.drs. van Arendonk. Dit is een bijzonder goed naslagwerk voor accountants en boekhouders waarin o.a. vele samenwerkingsverbanden worden beschreven en hoe de belastingheffing hierbij verloopt. Voor nu zou je ook de volgende pagina van de belastingdienst kunnen lezen: http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/elektronisch_aangeven/elektronisch_aangeven-39.html
  18. Dat heb ik nooit beweerd. Dat was Peter/Zaph. En hij verbaasde zich denk ik over de wat kromme uitleg van jou (waardoor ik ook niet snapte wat je nou bedoelde). Je zegt verder dat ik niet toegeef dat ik fout zit. Mag ik vragen met welke uitspraken ik dan fout zit? Ik heb alleen aangegeven dat ik denk dat de belastingdienst niet moeilijk gaat doen bij de aangifte van Zaph. En daar blijf ik nog steeds bij (eigenwijs als ik ben). Daarnaast heb jij zeker een aantal uitspraken gedaan in deze discussie die pertinent niet kloppen (bijvoorbeeld over wat een VOF inhoudt en dat deze nooit uit b.v.'s kan bestaan) en daar hoor ik jou ook niet meer over. Maar laten we discussie maar stoppen. Het is helaas toch de welles/nietes-discussie geworden die ik vooraf het forum niet toewenste.
  19. Balans en W&V vallen niet onder de administratieplicht. Patricia, ik heb niet gezegd dat je het verkeerd doet. Ik denk namelijk dat je de aangiften goed verzorgd. Ik geef alleen aan dat er meerdere wegen naar Rome leiden en ik denk dat Peter geen probleem gaat ondervinden bij zijn manier van aangeven. Want zijn firma-aandeel geeft hij aan bij zijn andere winstaangifte. Het gaat er om dat de belastingdienst niets te kort komt. Dat de vorm niet 100% de voorgeschreven vorm is, zal naar mijn mening niet tot grote problemen leiden. Ik verwacht alleen een opgeheven vinger van de inspecteur.
  20. Dat meneer de inspecteur om een jaarrekening vraagt, betekent niet dat je dit als ondernemer moet hebben. Valt namelijk niet onder de administratieplicht. Maar zo dwalen we wel erg af. @Peter/Zaph: Ik denk dat je geen probleem zal ondervinden bij een controle door de fiscus. @Patricia: Prettige avond! ;)
  21. Ivo, Wat zouden volgens jou de consequenties zijn van het feit dat Peter niet volledig de voorgeschreven vorm heeft gehanteerd? Boetes? Op grond van welk wetsartikel dan? Patricia, Een balans en winst- en verliesrekening behoren (bij niet-controleplichtige ondernemingen) niet tot de administratieve verplichtingen als ondernemer. Een administratie moet zonder vreselijk veel moeite inzichtbaar zijn voor de belastingdienst. Meer eisen ze niet.
  22. Dit bedoel ik dus! Wanneer je het anders invult en je een controle krijgt heb je wel een probleem. Hoe wil je een kloppende jaarrekening laten zien van allebei de bedrijven wanneer je bij de aangifte alles op 1 hoop gooit en alles weer kloppend probeert te maken? En sinds wanneer is het verplicht om een jaarrekening aan de inspecteur te laten zien?
  23. En leg me dan eens uit wat de belastingdienst misloopt als je het firma-aandeel cummuleert met je "eenmanszaak". Je neemt met je eenmanszaak deel in de VOF. De activiteiten onder de noemer van de ene eenmanszaak zijn fiscaal niet anders dan de activiteiten van die zelfde eenmanszaak in de VOF. Dat je het niet op de manier van het aangifteprogramma doet, betekent niet dat het "fout" is. Omdat ook ik niet de wijsheid in pacht heb, laat ik me graag verbeteren als ik ongelijk heb.
  24. Patricia, je bent heel behulpzaam op dit forum bij allerlei boekhoudkundige vragen. Maar je kan niet alles weten en ik denk dat je fiscaal niet alles tot in detail weet. En ik wil je helemaal niet zwart maken, maar ook je laatste reply bevestigt mijn beeld. Dat je iets op een bepaalde manier KAN aangeven in jouw aangifteprogramma, betekent dat niet dat het zo MOET. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.
  25. Dat is hetgene wat je stelde en dat is pertinent niet juist. Ik kan me goed voorstellen dat Peter hierdoor op het verkeerde been werd gezet. Ik krijg het gevoel dat je wel met het aangifteprogramma om kan gaan, maar dat je eigenlijk niet precies weet wat je doet. Een welles/nietes-discussie lijkt me vrij nutteloos, maar ik vind nogsteeds dat je niet zo stellig moet reageren op fiscale vraagstukken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.