Jump to content

Glassie

Super Senior
 • Content Count

  195
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • Gender
  Male

Company info

 • Location
  Amersfoort
 1. @Norbert: Waarom zou je vanuit een BV een Durfkapitaal willen verstrekken? Misschien ligt het aan mij, maar ik zie het voordeel niet boven een gewone lening. In de BV heb je geen rendementsheffing zoals in box 3 en als de lening niet meer invorderbaar is, waardeer je de lening af naar nihil en pak je fiscaal je verlies. Waar zit dan het voordeel van het predikaat Durfkapitaal? Antwoord op je vraag 2: Leningen van durfkapitaal mogen zowel aan natuurlijke personen/beginnend ondernemers worden verstrekt als aan BV's die beginnend ondernemer zijn. Met voorwaarden: - de BV mag niet langer dan acht jaren geleden tot stand zijn gekomen; - de bij de BV in dienst zijnde personen moeten gezamenlijk ten minste 1225 uren aan de onderneming besteden; - de BV mag zich niet bezighouden met passief beleggen; - de onderneming van de BV mag geen voortzetting zijn van een (gedeelte van een) onderneming die meer dan acht jaren geleden is gedreven voor rekening van een aandeelhouder, zie art. 31 Uitv.reg. IB 2001, tenzij de overnemer een zeer gering belang had - de lening moet worden aangewend voor de financiering van duurzame activa of voor lopende uitgaven als het geleende geld binnen de onderneming actief wordt aangewend
 2. Maakt de stamrecht voldoende winst om een mogelijke afwaardering van de lening fiscaal te kunnen benutten?
 3. Binnen twee jaar na eerste ingebruikname moet je sowieso btw-belast leveren. Opteren is dus niet nodig, omdat je verplicht wordt door de wet.
 4. Als ik jou was zou ik het inderdaad zo afboeken. Mocht de belastingdienst vinden dat het geen zakelijke lening is geweest en dus eigen vermogen in BV Y, dan zijn de kosten fiscaal pas geaccepteerd in het jaar dat het faillissement definitief is afgewikkeld. Naast het afboeken van je rekening-courant vordering, mag je in het jaar dat het faillissement is afgewikkeld het opgeofferde bedrag voor de het 25% aandeel in BV Y als fiscale kosten (liquidatieverlies) nemen.
 5. Als de curator/belastingdienst dat standpunt in gaat nemen, zou ik de stap naar de accountant/belastingadviseur maken. Je krijgt dan de situatie dat het afboeken van de vordering in de holding naar 0 euro fiscaal niet als kosten wordt geaccepteerd en onder de deelnemingsvrijstelling valt. Uiteindelijk is dit toch niet zo'n probleem omdat bij liquidatie van BV Y je een liquidatieverlies gaat krijgen ter grootte van het door jou opgeofferde bedrag/gestorte kapitaal (waaronder het geleende bedrag dat als eigen vermogen is aangemerkt) in BV Y. Dit is fiscaal wel weer een aftrekpost.
 6. https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=17838;start=msg148872#msg148872
 7. Heb je de r/c verhouding tussen de bv's wel in een overeenkomst vastgelegd? Curator kan anders wel eens lastig gaan doen.
 8. In een uitgave van accountancynieuws.nl uit 2006 wordt besproken hoe je tot de waardering van een accountantskantoor kan komen. Vrij summer, maar het geeft je een aardige denkrichting. Je kan het artikel hier vinden => http://www.accountancynieuws.nl/images/pdf/060907140332.pdf op pagina 16
 9. Als je meer dan 30% van de aandelen verkoopt, verdwijnt het compensabele verlies, zie art. 20a Wet op de vennootschapsbelasting. Er zitten nogal wat haken en ogen aan het creatief omgaan met compensabele verliezen (allerlei antimisbruik-bepalingen), dus ik zou het artikel eens rustig doorlezen op bijvoorbeeld wetten.overheid.nl. Daarnaast lijkt het me bij zulke bedragen niet onverstandig een fiscalist op te zoeken voor een advies.
 10. Als Koos geen personeel heeft en zelf volledig verantwoordelijk is voor de omzet, dan zal zijn fiscalist van heeele goede huize komen, wil een inspecteur dit gaan accepteren bij een controle. @Koos Laat je fiscalist het eens voorleggen bij de belastingdienst, als hij zo zeker is over de constructie moet dat geen rare standpunten van een inspecteur opleveren. De laatste tijd komen er namelijk regelmatig uitspraken langs waar bij de eenpitter bv's het toe te kennen salaris wordt gebaseerd op de beschikbare winst. ::)
 11. Informatie op de homepage van het ministerie van justitie
 12. Als het om kleine bedragen gaat, is het inderdaad niet verkeerd om de afschrijvingen aan te gaan passen. Maar als de investeringen fors zijn, wil je in de tussentijdse cijfers toch zien hoe je bedrijfseconomisch ervoor staat? Allerlei andere fiscale vereisten en faciliteiten ga je toch ook niet in tussentijdse cijfers verwerken?
 13. De vraag zal worden hoeveel geld je echt nodig hebt om te starten en hoeveel zekerheden je nog aan de bank kan verstrekken. Op basis waarvan denk je dat de bank je geld gaat lenen?
 14. Kan het belgische bedrijf je de ontbrekende € 20.000 lenen? Als je open kaart met ze speelt, waarom zouden ze je het resterende bedrag niet willen lenen? Aangezien ze met je willen gaan samenwerken, hebben ze vast vertrouwen in je.
 15. Je zal de bus inderdaad af kunnen schrijven. Fiscaal is de termijn hiervoor vijf jaar. De administratieve verwerking is niet anders als je het met eigen geld zou financieren of via een krediet van de bank. Nu staat er, in plaats van een lening of een lagere bankstand, een leaseverplichting op de balans en deze verplichting wordt steeds lager met elke periodieke betaling.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept