• 0

Technopartner label, ervaringen?

Hoi!

 

Toen wij ruim een half jaar geleden begonnen met Winkwaves hebben we via de Rabo een verzoek ingediend voor een Technopartner Label, omdat we daarmee als starter mooi een krediet zouden kunnen krijgen om onze ambities te verwezenlijken.

 

Ondertussen zijn we een half jaar verder, hebben ondertussen een leuk bedrijf, een eerste product en zelfs ook een informal investeerder gevonden, maar is Senter Novem, de partij die de Technopartner Labels uitdeelt, nog steeds niet tot een beslissing gekomen. Lijkt er beetje op dat ze als strategie hebben: heel lang wachten om te kijken of de aanvragers het eerste (half) jaar overleven, en dan is t risico dus een stuk kleiner om het label toe te kennen. Maarrrr... We zijn eigenlijk al bijna geen "echte" starter meer....

 

Toch kunnen we dat krediet onder die mooie Technopartner voorwaarden natuurlijk wel prima gebruiken om sneller te kunnen groeien, dus ik voel niet direct de behoefte om met een "nou we redden t zonder ook prima aju paraplu" uit het proces te stappen. Echter, Senter Novem vraagt nu voor een derde ronde om extra informatie en wil daarmee voor de derde keer volledige inzicht in onze cijfers. Nou hou ik zelf erg van open zijn, en ik vind t ook prima om dit soort info te verstrekken richting een bank, maar ik moet zeggen ik krijg een steeds slechter gevoel bij Senter Novem en hoe zij met dit proces omgaan.

 

Heeft iemand ervaringen met het proces? Zijn wij een uitzondering? Moeten we gewoon uit het proces stappen, onze tijd richten op onze klanten en productontwikkeling (waar we tot nu toe wel steeds direct resultaten kunnen boeken), en me maar gewoon aansluiten bij het veelgehoorde vooroordeel dat subsidies en dit soort financiele ondersteuningsprogramma's voor starters gewoon niet werken? Erg benieuwd naar andere ervaringen!

 

Cheers,

--Rene.

 

Winkwaves introduceert het nieuwe vinden: http://watvindenwijover.nl

 

Laat je inspireren en inspireer anderen...

 

Kijk bijvoorbeeld op watvindenwijover.nl/ondernemen

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

21 antwoorden op deze vraag

  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Echter, Senter Novem vraagt nu voor een derde ronde om extra informatie en wil daarmee voor de derde keer volledige inzicht in onze cijfers.

Is hier, bij navraag door jou, een reden voor gegeven?

 

Want volgens de procedure zou dit veel sneller kunnen. Maar ... de mits is ... Mits je voldoet aan de voorwaarden van de regeling en alle benodigde documenten overhandigd hebt.aan de Bank.

 

Heeft iemand ervaringen met het proces?

Drie praktijkvoorbeelden:

1) Joep Jacobs, Mid-land Industries BV

 

2) Victor Schut, ProteoNic

 

3) Jaap Jongbloed, 1a First Alternative

 

Ook deze personen geven aan dat de toezegging van het krediet langer duurt.

 

Ik zal SenterNovem vragen of ze zich in deze discussie willen mengen.

Niet om specifiek op jouw kredietaanvraag in te gaan, maar om van hun kant te horen waarom het bij sommige aanvragen langer duurt dan de bedoeling is.

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Hi Kermie,

 

Dank voor je snelle reactie. De reden die door Senter Novem gegeven werd is dat het bij een starter allemaal snel kan veranderen, en dat ze daarom wederom deze info wilden hebben.

 

Dank voor de contactinfo van andere technopartner label mensen, ik zal ze benaderen over hun ervaringen... (of als ze online zijn, kunnen ze die posten in deze discussie zodat iedereen zijn voordeel kan doen met hun ervaringen?)

 

Mbt je vraag welke stukken we hebben aangeleverd aan de bank:

 

Ingeleverd bij bank:

- Ondernemers- of businessplan (Rabobank gaf aan dat het t beste bizzplan was in jaren, maar dat zeggen ze misschien vaker...)

- Uittreksel van de Kamer van Koophandel (zodra die beschikbaar was)

- Statuten van de BV (zodra die beschikbaar waren)

- Haalbaarheidsstudies of andere onderzoeksrapporten opgenomen in bizzplan

 

Niet naar gevraagd door de bank

- Jaaropgave Inkomstenbelastingen

- Letters of intent

 

Niet beschikbaar als starter

- Jaarcijfers

 

Overigens: Wat mij is opgevallen was dat banken (zowel Rabo als ING) totaal niet op de hoogte zijn van het Technopartner programma, en dat ik zelf verschillende malen URL's van specifieke pagina's op de Technopartner site naar de banken moest sturen om hen uit te leggen waar ik het over had...

 

--Rene.

Winkwaves introduceert het nieuwe vinden: http://watvindenwijover.nl

 

Laat je inspireren en inspireer anderen...

 

Kijk bijvoorbeeld op watvindenwijover.nl/ondernemen

Link naar reactie
  • 0

Beste Rene,

 

Ik heb mij nog niet in dit traject gestort, maar vind het wel heel zinvol om jouw ervaringen te lezen. Recent heb ik een nogal scherpe mail naar Technopartner gestuurd met mijn of meer dezelfde strekking.

Het enige verschil is dat ik nog in het voortraject zit van aanvragen.

Voordat ik ook hier weer veel tijd in ga stoppen, wil ik eerst weten of het zinvol is.

 

De afgelopen weken heb ik ook het één en ander aan banken bezocht en onderschrijf jouw bevinding dat ze weinig tot niets van de BBMKB en andere regelingen weten. Laat staan dat ze weten wat het Techopartner label inhoud.

 

Hou in sop de hoogte.

Link naar reactie
  • 0

Als ondernemer met een BBMKB kan ik niet anders als het met Nico en Rene eens zijn. Ik was degene die de bankmensen steeds kon vertellen hoe het in elkaar zat omdat ze er geen tot weinig kaas van gegeten hadden. :-\

 

Gelukkig heeft mijn huidige account manager hemel en aarde bewogen om alles voor elkaar te krijgen omdat ze in het plan gelooft.

 

Dus ik denk dat er nog een lange weg van voorlichting te gaan is voor Technopartner en anderen om de banken enthousiaster te krijgen over deze regelingen.

 

Groet, Martin

Link naar reactie
  • 0

 

Dus ik denk dat er nog een lange weg van voorlichting te gaan is voor Technopartner en anderen om de banken enthousiaster te krijgen over deze regelingen.

 

Groet, Martin

 

Dat is eigenlijk het waanzinnige aan dt verhaal, via deze weg kunnen de banken namelijk meer crdieten verstrekken, zonder daarbij risico's te lopen. Toch laten ze deze extra omzet gewoon liggen.

 

Ik vraag mij eigenlijk af hoe dat bij Sproutbank SNS is ?

Link naar reactie
  • 0

Dat is eigenlijk het waanzinnige aan dt verhaal, via deze weg kunnen de banken namelijk meer crdieten verstrekken, zonder daarbij risico's te lopen. Toch laten ze deze extra omzet gewoon liggen.

 

Ik vraag mij eigenlijk af hoe dat bij Sproutbank SNS is ?

 

Maar je vergeet erbij dat het waarschijnlijk wel een hoop meer papierwerk voor de banken oplevert, en daar zitten ze niet zo op te wachten. De overheid kennende zal je wel een heel aantal formulieren bij je aanvraag moeten doen.... ;)

 

Over SNS bank gesproken, persoonlijk ben ik niet kapot van die bank. Maar ja, die poeierde me ook al via de telefoon af toen ik belde of ik eens met een kredietadviseur kon praten. Na hoeveelheid geld en gebrek aan zekerheden benoemd te hebben hoefde ik helemaal niet te komen, want het was niet mogelijk. Klaar.... >:(

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Even voor de "algemene duidelijkheid": de naam is Technopartner Label maar wordt uitgevoerd door SenterNovem onder de BBMKB-regeling.

Als je verzoeken doet richting Technopartner, dan zullen deze hem doorsturen.

Als (techno)starter kun je het label niet zelf aanvragen bij SenterNovem ... dat moet de bank voor je doen.

 

Het is en blijft verwarrend ... helemaal met jullie eens !

 

---------------------------------------------------------------------------------

 

Verder .... het verbaast mij echt ...

 

Want inderdaad als ik op alle sites van het overzicht "banken met BBMKB" doorlink naar betreffende bank, staat op die sites niets over de bbmkb gemeld (ook de zoekfunctie op die bankensites herleiden naar 0 resultaten).

Alle banken (sites) hebben informatie (en folders) over ondernemerskredieten, maar nergens iets te vinden over bbmkb.

In mijn logica is dat enorm vreemd. Immers ... de overheid staat voor een groter deel van de bancaire lening garant. En dat is niet alleen een groot voordeel voor de starter die een krediet aanvraagt, maar neemt ook een risico weg voor de bank die de lening verstrekt.

 

En ook als ik vanaf de BBMKB site doorlink op uitputting van budgetten en op de excelsheet terecht kom, zie ik dat de deelnemende banken en het gebruik dat deze banken hebben gemaakt van de BBMKB tot 1 oktober 2005 op 65% uitputting ligt.

35% niet uitgeput.

Ik weet niet waarom? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het teveel papierrompslomp is. ... dat zijn banken wel gewend toch ?

 

De enige redenen die ik me kan bedenken zijn:

1) de banken hebben er geen weet van

2) de starters hebben er geen weet van

3) geen interessante businessplannen

 

Wat betreft 2) Ik denk dat hier ook een voorlichtingstraject ligt. Hoe meer starters weet hebben van de bbmk en die informatie bij de bank neerleggen ... hoe beter ! Dat kan misschien een verkeerde volgorde zijn, maar ... "een goede (techno)starter is in deze tijd op zijn financieringsmogelijkheden voorbereid" !

Maar dat blijft natuurlijk moeilijk als de informatie hierover alleen te vinden is op de sites van SenterNovem (bbmkb) en TP.

En kleine tip voor jullie : als je je wilt voorbereiden, dan is het denk ik een goed idee om even te bellen met SenterNovem, regeling BBMKB (Tel. 070 373 59 88) om te vragen wie bij welke bank contactpersoon is en bij dat bankcontact dan vragen welke regiokantoren van zijn/haar bank hier besef van hebben, en je advies en begeleiding kunnen geven. Want ... de bank is degene die het voor je aan moet vragen! En dan is het wel prettig om te weten welke bankregio hier ervaring mee heeft.

 

Vraagtekens genoeg bij allen.

Ik zal maandag een bbmkb-adviseur bij SenternNovem vragen hierop antwoord te geven.

 

 

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Ik heb geen ervaring met het Technopartner label (dat ik misschien maar wel moet aanvragen) maar wel met SenterNovem, voor TOK/TOP kredieten en WBSO. Mijn ervaring is dat ze heel precies van alles willen weten wat ze volgens de regels moeten weten en dat dat tot op de punt en komma juist moet zijn. De mensen bij Senter willen op zich wel, maar de regels werken vaak nogal belemmerend.Vorig jaar wilde ik geen wbso aanvragen vanwege alle romplslomp, ik zag er vreselijk tegenop, maar een medewerker van Senter heeft me overtuigd dat ik het toch vooral maar wel moest doen, nu hadden we afgelopen jaar toch WBSO.

 

dagdag

Christine

Link naar reactie
  • 0

Na het lezen van het bovenstaande ben ik meteen gaan kijken wat met het betreffende geval aan de hand is. In de door mij geraadpleegde administratie kan ik de naam Winkwaves niet vinden, ben zelf erg benieuwd wat hier aan de hand is. Ik verzoek betreffende persoon telefonisch contact met mij op te nemen. Het is absoluut niet de bedoeling dat de bank en ondernemer zo lang moeten wachten op een uitsluitsel van onze kant. Wij proberen uiteraard zsm een dergelijke casus te behandelen. Soms lukt dat binnen een week, maar lastig te beoordelen kredietaanvragen nemen meer tijd in beslag. Een en ander hangt ook af van de kwaliteit van de aangeleverde informatie, de bekendheid die SenterNovem heeft met hetgeen de ondernemer mee bezig is.

 

Lang niet bij elke accountmanager van de bank is de exacte werking van de regeling bekend. Het is raadzaam om uw accountmanager erop te wijzen dat bij het hoofdkantoor van de bank specialisten werken, die alles weten over de regeling en de interne procedures die bij de bank van toepassing zijn. De accountmanager hoeft niet zelf alles uit te zoeken, een telefoontje met het hoofdkantoor is genoeg.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Lodewijk van der Vegt

BBMKB/SenterNovem

070-3735975

Link naar reactie
  • 0

Lang niet bij elke accountmanager van de bank is de exacte werking van de regeling bekend.

Dat is mij inderdaad gebleken.

 

Op de site van het bbmkb staat dat maximaal voor 50% met borgstellingskrediet mag worden gefinancierd maar dat dat percentage voor innovaitieve borgstellingskredieten hoger ligt. Is dat een beetje hoger of substantieel hoger?

 

dagdag

Christine

Link naar reactie
  • 0

Op de site van het bbmkb staat dat maximaal voor 50% met borgstellingskrediet mag worden gefinancierd maar dat dat percentage voor innovaitieve borgstellingskredieten hoger ligt. Is dat een beetje hoger of substantieel hoger?

 

Innovatieve ondernemer:

 

Kenmerken: Veel tijd en geld R&D, Na 3,5 jaar start aflossing

 

Hoogte garantstelling: 67% van bancaire financiering, maximum:

Euro 1.000.000

 

Looptijd: maximaal 12 jaar

 

Faillisement: overheid voor 90% borg

 

(bron: www.technopartner.nl)

 

Groet, Martin

Link naar reactie
  • 0

Na het lezen van het bovenstaande ben ik meteen gaan kijken wat met het betreffende geval aan de hand is. In de door mij geraadpleegde administratie kan ik de naam Winkwaves niet vinden, ben zelf erg benieuwd wat hier aan de hand is. Ik verzoek betreffende persoon telefonisch contact met mij op te nemen.

 

Hi Lodewijk,

 

Dank voor je reactie, ik zal je morgen zeker even bellen. In jullie administratie sta ik misschien nog onder onze oorspronkelijke naam "bPerform"? Een naam die wij een maand of drie geleden verruild hebben voor Winkwaves...

 

Ik ben in elk geval verbaasd te horen dat het normaal een proces van een week kan zijn. Gewoon even uit nieuwsgierigheid en vast ook interessant voor de andere highlevelaars: hoe vaak hebben jullie ondertussen technopartner label uitgereikt, en wat is daarbij de gemiddelde doorlooptijd geweest? Ben ook wel benieuwd naar goedkeuringspercentage, maar dat zal vast geen openbare info zijn :)

 

Ik bel je morgen ff...

 

Cheers,

--Rene.

Winkwaves introduceert het nieuwe vinden: http://watvindenwijover.nl

 

Laat je inspireren en inspireer anderen...

 

Kijk bijvoorbeeld op watvindenwijover.nl/ondernemen

Link naar reactie
  • 0

Na het lezen van het bovenstaande

KNIP

Met vriendelijke groet,

 

Lodewijk van der Vegt

BBMKB/SenterNovem

070-3735975

 

Wat een keurige en informatieve reaktie!

 

Sancho is de realistische tegenhanger van de dromende Don Quichot, die reuzen zag in windmolens :: In zekere zin is Sancho een pragmaticus die met beide benen op de grond staat en Boerenslim.

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Abn-Amro en de ING-bank zijn hier lijstaanvoerders met resp. 71 % en 74 % uitputting van het budget, en hebben ook nog eens de grootste budgetten ( 80.919.256

resp. 142.721.200): dus dat zijn de adressen, als je begrijpt wat ik bedoel....

 

Ik heb vandaag een mooi overzicht ontvangen van de "ABN-AMRO ambassadeurs voor het TP label per regio".

Op deze lijst (zie bijlage) kun je zien welke personen per regio verstand hebben van het TP label en je hierin kunnen begeleiden.

Zodra de lijst is aangevuld of als er meerdere overzichten aanwezig zijn, dan zal ik ze hier plaatsen.

BBMKB_AMBASSADEURS_ABN-AMRO.xls

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

hallo René,

 

een week afhandelingstijd komt voor, maar is wel bijzonder snel. dan hebben we te maken met een eenvoudig te beoordelen aanvraag.

 

bPerform levert ook geen treffers op. in onze administratie zitten geen voorstellen die al zo lang in behandeling zijn als hierboven is aangegeven. we hebben één uitzonderingsgeval gehad, duurde drie maanden, maar dat was absoluut een uitschieter naar boven. er waren hier wat complicaties. een maand wachten op antwoord is gebruikelijk, vanuit de bank gezien natuurlijk. binnen de bank is er uiteraard ook een behandelingstijd benodigd.

 

over exacte cijfers beschik ik op dit moment niet, maar ongeveer 60 kredietaanvragen hebben van ons in 2005 een goedkeuring gekregen. het goedkeuringspercentage ligt rond de 70%. ter volledigheid wil ik hierbij nog vermelden dat wij pas sinds 2005 met dit traject bezig zijn, en dat in verloop van tijd deze mogelijkheid meer en meer doordringt bij de banken.

 

groeten lodewijk

 

 

Link naar reactie
  • 0

Voor allen die deze discussie met interesse gevolgd hebben toch maar even een afrondende update.

 

Lodewijk van Senter Novem bleek onze naam niet te kennen omdat we een kamertje verder op het bureau lagen. Er zijn natuurlijk veel kamers in dat grote gebouw in Den Haag :)

No hard feelings, Lodewijk heeft zijn excuses aangeboden...

 

Het goede nieuws is dat we nu inderdaad het technopartner label hebben gekregen, mede vanwege de resultaten die we in korte tijd met watvindenwijover.nl hebben geboekt.

 

Echter... Het rare is natuurlijk dat we de borgstelling voor krediet op dit moment veel minder nodig hebben dan een half jaar geleden: het startkapitaal is namelijk ondertussen al lang op een andere wijze verkregen en de omzetteller is voldoende gaan lopen. Daarmee is het krediet wel prima te gebruiken voor financiering van onze eerste groeistuip die er aan zit te komen. Maar naar mijn bescheiden mening schiet het Technopartner label hiermee een beetje zijn doel voorbij, omdat het ons op het moment dat we "echte" starters waren niet kon helpen. Maar misschien hebben wij gewoon bad luck last gehad van de startup krampen van het technopartner programma, ik denk namelijk dat het idee erachter wel OK is.

 

Zo, is iedereen bijgepraat en gelukkig, snel weer aan de slag :)

Winkwaves introduceert het nieuwe vinden: http://watvindenwijover.nl

 

Laat je inspireren en inspireer anderen...

 

Kijk bijvoorbeeld op watvindenwijover.nl/ondernemen

Link naar reactie
  • 0

Waar heb je het geld wél gevonden?

 

Hi Nils,

 

Via een informal investor. Heb vorig jaar verschillende gesprekken gehad met informals, uiteraard onder andere via Nebib. Met deze informal was al direct een klik: zelf een ervaren oud ondernemer die twee dingen belangrijk vindt: het vertrouwen in de ondernemers zelf en het vertrouwen in de ondernemers zelf. Waar ik zelf voor gevallen ben is dat deze informal (1) ervaren is, (2) heel precies is, echt secuur naar cijfers, resultaten en plannen kijkt, maar (3) anderzijds ook het buikgevoel snapt en schaterlachend achterover zit over alle leuke dingen die we als startende ondernemer meemaken.

Winkwaves introduceert het nieuwe vinden: http://watvindenwijover.nl

 

Laat je inspireren en inspireer anderen...

 

Kijk bijvoorbeeld op watvindenwijover.nl/ondernemen

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 134 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.