Waar te beginnen?

Aanbevolen berichten

Beste heren (en dames?),

 

Voor ik mijn verhaal ga doen, wil ik eerst even mededelen dat ik - nog maar - 17 jaar ben, vandaar dat er in de volgende tekst wellicht enkele stomme/idiote/rare vragen en/of zinnen kunnen volgen.

 

Sindskort ben ik betrokken geraken bij een organisatie, die over een niet al te lange tijd een VOF wil starten, waarin 4 man (waaronder ikzelf) zit (wellicht alle 4 als ondernemer). Motivatie ontbreekt niet, want wij allen willen er onze kennis in steken. Toch lijkt het zo dat er vooralsnog vrij weinig gedaan wordt. Misschien komt dat mede door weinig tot geen plannen/teksten/begrotingen o.i.d. Het kan ook zo zijn dat ik erg weinig geduld heb en dat het oprichten van een onderneming erg veel tijd kost (hoe lang duurt het gemiddeld bij een onderneming met een laag budget?).

 

Tijd is namelijk (bij iedereen) wel een groot probleem. Zelf studeren wij ook en ik zit momenteel zelfs in mijn examenjaar. Het enige wat er vooralsnog gemaakt is, is een plan van aanpak (/"concept"). Daarnaast hebben we in principe al klanten die geïnteresseerd zijn in onze aanbieding (combinatie van een product en dienst).

 

Op welke manier kan ik het beste invloed uitbrengen op mijn collega’s om dingen meer uit te schrijven (al hebben ze er volgens mij zelf ook weinig verstand van)? Langs de KvK zijn we al geweest, zelfs om er meer informatie aan te vragen. Maar ik doel meer op interne planningen e.d.

 

Een goed voorbeeld is dat het ook om een kwestie van geld gaat. Hoe is het, het handigst om zoiets in te delen? Iedereen gelijk verdelen? Lijkt mij eigenlijk niet, omdat we projectmatig werken. Wij dachten er meer aan om het deels in het bedrijf te stoppen (voor zo’n 60%) en het overige bedrag (40%) te verdelen onderling, maar op welke manier is dat het handigst? Maar goed, zo kan ik wel voor eeuwig doorgaan met allerlei van zulk soort verhalen.

 

Het komt er op neer dat ik graag wil weten, waar een onderneming mee moet starten. Wat zijn belangrijke punten waar je echt op moet letten en wat kan je in het begin nog even achterwegen laten. Ik heb er totaal geen verstand en/of kennis van, vandaar dat ik het hier even vraag :)

The cake is a lie!

Link naar reactie

Beste Sterretje,

 

Het is voor de bezoekers van deze site net zo onduidelijk waar zijn moeten beginnen met een antwoord, jouw vraag is zo breed dat er een telefoonboek aan tekst op kan volgenn.

 

Begin eens met het lezen van het forum ondernemingsplannen en zoek eens op VOF op deze site.

 

Ja dat begrijp ik. Ik moet zeggen, dat ik al enkele lange lappen aan tekst heb gelezen, maar dat ik nog geen stap verder ben. Ik ben zelfs begonnen met een cursus (wat misschien erg stom klinkt) over bedrijfsvormen. Ik bedoel meer te vragen waar ik (als 17 jarige) het beste op kan letten bij het beginnen van zo'n bedrijf (puntsgewijs?), met daarbij het controleren van mijn collega's. Misschien is het maar een rare vraag :) maar goed, proberen kan geen kwaad ;)

The cake is a lie!

Link naar reactie

Sterretje, je leeftijd is geen enkel probleem, velen zijn je al voorgegaan.

Begin eens met het opstellen van een ondernemingsplan en blijf daaraan schaven tot in hoofdlijnen jullie het eens zijn.

Er zijn boeken verkrijgbaar bij de boekhandel die je een aardig eind op weg kunnen helpen, ook daarin wordt uitgebreid gekeken naar de verschillende rechtsvormen.

Link naar reactie

Niet om het een of ander maar in je idee zie ik dat je uberhaupt al nadenkt over winstuitkeringen. Ik denk niet dat je hier de eerste tijd over na moet denken. Je zal naast je projectkosten ook zaken als reclame en andere "bijzaken" goed voor elkaar moeten hebben om als bedrijf te overleven.

 

Kan je niet wat meer concrete informatie geven over het type bedrijf? Welke branche bijvoorbeeld, waarom zijn jullie uniek, etcetera.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie

Naja kijk, in principe doen zij al het werk wat betreft het ondernemingsplan, marketingsplan etc. Maar ik wil me er toch mee bemoeien, omdat ik 1. geinteresseerd ben in het bedrijf en 2. geinteresseerd ben in het ondernemen in het algemeen.

 

Het is de bedoeling dat het een bedrijf wordt die meerdere productie's kan leveren op gebied van webdevelopment. Denk aan Content Management Systemen, maar ook websites/applicatie's op maat. Alles gericht op webtechnolgie. Geen nieuw concept in principe, maar wij willen ons meer richten op de wat kleinere bedrijven (zoals stichtingen en verenigingen) die geinteresseerd zijn in een eigen (goede) website, voorlopig doen we alles nog uit goodwill en uitbreiding van ons portfolio.

The cake is a lie!

Link naar reactie

Grafisch ontwerper ;) kan wat knutselen met fotosoep :P ::) (wat niet veel voorstelt)

 

Ik denk dat ik toch wel wat onzeker ben, wel met alles wat dat betreft :-[. Ik heb zelfs me economie leraar zover gekregen om eens een keer in een café te gaan filosoferen (tot zover dat kan met mijn kennis)

 

The cake is a lie!

Link naar reactie

Ik denk dat het van groot belang is om eerst een format neer te zetten.

 

Baken je markt af en bepaal daarbij precies wat je wilt gaan doen, voor wie je dat wilt gaan doen en vooral hoe je dat wilt gaan doen.

 

Van belang is het ook onderzoek te doen naar je concurrenten en hoe jij je wilt gaan positioneren in de markt. Hierdoor kan je beter bepalen hoe jij je zal kunnen gaan onderscheiden in deze (drukke) markt.

 

Geldzaken en winstuitkeringen horen bij het ondernemerschap, maar ik moet er wel bij zeggen dat bovenstaande punten momenteel van groter belang zijn.

 

Je kan informatie vinden op HigherLevel.nl, StartBedrijf.nl en een goed boek doet wonderen. Daarnaast zijn de sites van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst van grote waarde.

 

Veel succes met verdere uitwerking van je businessplan.

Link naar reactie

Ik ben het eens met Estates hierboven; je moet eerst een idee hebben van wat je wilt doen. Denk goed na voordat je een VOF begint. Je bent 17 jaar en moet nog gaan studeren; dan lopen contacten met vrienden toch al snel uit elkaar, tenzij jullie exact dezelfde studie doen. Het is een groot risico om te nemen. Stel je voor dat er iets mis gaat, waardoor jullie in de schulden komen. Wie stel je verantwoordelijk? Wat als er ruzies ontstaan of een van jullie niet meer verder wil met de onderneming? Allemaal punten waarover je goed moet nadenken voordat je een VOF start.

Link naar reactie

Het lijkt me wel leuk, daar niet van, maar ik denk dat dat momenteel nog iets te lastig voor me is :) Ik kan, omdat zij ook deels werken aan een project, meer vrije tijd creeeren en zo tijd vrij krijgen voor mijn studie die ik wil gaan volgen (beetje inplanne) :)

The cake is a lie!

Link naar reactie

Samenwerking en dus met meerdere mensen een onderneming runnen kent voordelen. Maar (helaas) ook nadelen. Weeg dan ook eerst deze twee tegen elkaar af voordat je daadwerkelijk gelijk met zijn 4-en een VOF start.

 

Optie: Je zegt je bezig te houden als grafisch ontwerper. Je zou je in eentje hierop kunnen specialiseren door een eenmanszaak op te starten en bijv. logo's, huisstijl, etc. aan te bieden.

 

Daarbij kan jij potentiële klanten (die een website willen) doorsturen naar je collega's en zij kunnen jou aanhalen als grafisch ontwerper bij klanten. Zo creeër je een win-win situatie, maar heb je geen onderline conflicten die zouden kunnen voorkomen in een VOF.

 

Note: Je denkt mensen vaak goed te kennen, maar als het om geld gaat zijn mensen vaak anders dan zoals jij je kent. Voorzichtigheid met het kiezen van partners is dan ook wel pré.

Link naar reactie

Dat is inderdaad een van de redenen waarom ik een eenmanszaakje aanraad. Maar verder is het ook een stuk simpeler, je hoeft geen overleg te houden over allerlei contracten betreft aansprakelijkheid, winstdeling etcetera. Heel lomp gezegd: je haalt een starterspakket, volgt de stappen die beschreven staan en je bent op papier ondernemer. Vervolgens kan je aan het werk, want dat is waar je goed in bent, je komt niet over als een echte ondernemer op dit moment.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie

 

In plaats van plannen maken en vergaderen, kan je ook gewoon direct beginnen. Haal een opdracht binnen, maak een plan van aanpak (voor die ene opdracht), verdeel het werk, maak afspraken over tijd en kosten, spreek een prijs af en voer het uit. Dan ontdek je vanzelf waar jullie krachten/zwaktes liggen.

 

Niet lullen maar poetsen! ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Voor ik mijn verhaal ga doen, wil ik eerst even mededelen dat ik - nog maar - 17 jaar ben, vandaar dat er in de volgende tekst wellicht enkele stomme/idiote/rare vragen en/of zinnen kunnen volgen.

 

Waarom denk je dat als je 17 bent je dommere vragen stelt? Bovendien, een vraag is niet dom, hooguit het antwoord kan dom zijn.

 

Het komt er op neer dat ik graag wil weten, waar een onderneming mee moet starten.

 

Met een ondernemer (jij dus). De rest is bijzaak.

 

dagdag

Christine

 

"een onderneming is voor 80% de ondernemer" (oud Christine spreekwoord)

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 121 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.