Ga naar inhoud
 • 0

Atelier en koffiehoek voor kwetsbare mensen

Junior     7 0

De mensen van Via lumina willen in het centrum van Dordrecht een Open Atelier en een koffie Corner realiseren. Een werkplaats waar kwetsbare mensen Outsider Art kunnen maken.

 

Dit is een kunstvorm gemaakt door mensen met een handicap in de breedste zin van het woord.

 

Landelijk zijn er een aantal ateliers (zie links) waar deze werkplaatsen een succes zijn.

 

Ook internationaal gezien is dit een opkomend fenomeen waar vele kunstenaars een werkplek buiten instelling waar ze verblijven aangeboden krijgen.

 

Voor Dordrecht is dit in het kader van de City Marketing plannen een uitgelezen mogelijkheid zich nog beter als kunststad naar de buitenwereld te profileren.

 

Verder is een van de aanleidingen voor ons is dat de cliënten van instellingen zoals de Grote Rivieren en vele anderen te vaak intramuraal gehouden worden omdat er weinig acceptabele accommodatie is voor creatieve ontwikkeling buiten de muren van deze instelling. De trajectbegeleiders stellen dat ze hun cliënten niet buiten de muren kunnen krijgen. Het Dac was een goed voorbeeld project maar is helaas gesloten en de werkplaats van de Bouwman (Bouwplaats) is eveneens weg (bezuinigd?).

 

Een open atelier en koffie corner project kan hier het verschil maken.

 

Met dit project kunnen de gemeente en de instellingen kwetsbare mensen een mogelijkheid geven te (re)integreren binnen de samenleving.

 

Outsider Art is de benaming van een kunststroming zoals het werk van Kunst & Vliegwerk (Leiden) , Galerie Herenplaats en Via kunst (Rotterdam) hier voorbeelden van zijn (zie site). De VSAN is een instelling en artotheek die kunstwerken van meer dan 60 ateliers promoot, verhuurd en verkoopt van onze kwetsbare medemens. De VSAN, Kunst&Vliegwerk en Galerie Herenplaats hebben veel contacten die de kunstwerken van deze mensen weten te verhuren of te verkopen aan grote bedrijven (economisch en sociaal rendement). We spreken hier inderdaad over financiën die gegenereerd kunnen worden en waarmee het atelier en de kunstenaar verder op in het verhaal financieel sterker worden. Maar wat veel belangrijker is dat de kunstenaar een eigenwaarde creëert, zijn eigen voorzieningen weet te scheppen en daarmee een stap zet naar volwaardig functioneren in de maatschappij.

 

Het Open Atelier concept is niet nieuw. De mensen van Via Lumina hebben besloten het wiel niet uit te vinden maar juist die projecten in te zetten die op andere plaatsen in Nederland succes hebben geboekt.

 

Om mensen een veilige plek aan te bieden is het ook belangrijk dat er een koffie corner geopend wordt (succes verhaal is het startfoundation project Broodje apart in Amsterdam). Samen eten en drinken werkt verbroederend.

 

Ook jongeren krijgen onze aandacht. De randgroepjongeren die vaak niet eens weten hoe ze zich creatief kunnen uiten. Als we een kunstenaar uit deze groep weten te stimuleren en zelfwerkzaam maken dan kunnen er meer over de dam komen.

 

Als dit eenmaal staat kijken we verder in de toekomst; het geven van empowerment cursussen (o.a. cursus budgettering van Nibud want vele kwetsbare mensen blijken in de schuldhulp verlening te zitten, cursus eigenwaarde (hoe kan iemand zijn weg in de maatschappij vinden als ze een slecht zelfbeeld hebben?), cursus bewustwording, normen en waarden, drugspreventie, moeder en kind, etc.) door freelance professionals.

Levenservaringdeskundigen in Dordrecht met goede ideeën en opleidingen maar die geen kans krijgen vanwege de grote instellingen die een starre monopoly positie innemen. Door de bureaucratie en de vergadercultuur in deze instellingen komt er op het einde van het verhaal niet iets concreets of vernieuwend naar voren. Het kost wel bakken met geld maar vaak is er nauwelijks een sociaal rendement meetbaar .(sroi)

 

Via Lumina wil kijken naar wat mensen kunnen en niet naar wat ze niet kunnen. Met andere woorden we proberen kwaliteit van leven aan te bieden. Wij willen ook een kruispunt functie innemen door de mensen waar wij mee werken door te verwijzen naar daar waar ze het beste geholpen kunnen worden. Netwerken op zijn best!

 

Wij hebben contact gezocht met Taskforce handicap en samenleving van het ministerie van VWS.

 

Deze werkgroep maakt zich sterk voor locale projecten waar gehandicapten op allerlei manieren weer in de samenleving geïntegreerd gaan worden. Het lijkt ons een uitgelezen kans voor Dordrecht om hier op in te spelen.

 

Ook hebben wij begrepen dat door de invoering van de W.M.O . in 2007 de gemeente in de toekomst de zorg zelf in moet gaan kopen. Hier liggen voor het atelier ook mogelijkheden.

 

In het kader van de City Marketing plannen lijkt het ons goed voor Dordrecht om op nationaal en internationaal niveau naam te maken als een stad die zich inzet voor kunst gemaakt door kwetsbare mensen. Wij nemen hier een voorbeeld aan voornoemde Nederlandse werkplaatsen en het Living Arts Museum in New York.

 

Een inspirerend en succesvol Amerikaans concept. Ook Dordrecht vaart hier wel bij.

 

Het lijkt ons goed om als bezienswaardigheid een galerie met een atelier en koffie corner met dezelfde doelstelling op de kunstroute van de Dordtse VVV te hebben staan.

 

Hoe kunnen de gemeente, politieke partijen en instellingen van Dordrecht ons bijstaan om dit concept te realiseren? Wat kunnen wij samen met Via Lumina betekenen om onze kwetsbare medemens te helpen en tevens een betere uitstraling te geven aan de stad? Wat wij nodig hebben is steun door middel van een locatie en middelen waarmee Via Lumina zich inzet om de dromen van vele mensen uit te doen komen: Een veilige gezellige plek waar mensen mogen zijn, leren en creëren.

 

Wij hopen snel van u te mogen horen en gods rijke zegen toegewenst,

 

Namens Via Lumina;

 

Drs. Gabriëlle Kocken en Rob Polet

 

Hier de link waar u meer over het Via Lumina Open atelier en koffiecorner project in Dordrecht kan lezen: onze website.

 

Meer informatie over Outsider Art ?

 

http://www.herenplaats.nl

http://www.kunstvliegwerk.nl

http://www.kunstbus.nl/verklaringen/outsider-art.html

http://www.viakunst.nl/new/inleiding.html

 

[titel aangepast en dubbelpots verwijderd - mod]


“What I have done is unimportant compared to what I am about to do.

How I have erred is insignificant compared to how I am about to create.”

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

 • 0
Legend     22,3k 5 1354

 

Twee adviezen voor je zoektocht naar steun ende bijstand. Hou de omschrijving kort en feitelijk. Vermijd jargon* en subsidietaal, tenzij het uiteraard een dik rapport voor ambtenaren moet worden.

 

* nooit geweten wat outsider art was, maar ik snap dat eufemisme wel. 8)


Lees ook eens de Moscow Times, één van de laatste onafhankelijke media in Rusland (tijdelijk in Amsterdam). 🕊 🕊 🕊

Link naar reactie
 • 0
Junior     7 0

Goed advies TWA. Via Lumina, zou je je verhaal en vraag in een zin of vijf/zes samen kunnen vatten? :)

 

Gaan we doen maar eerst het financiele verhaal rond maken.

Net terug van de economische adviseur.

Prima site dit!

Bedankt voor het advies!

::)


“What I have done is unimportant compared to what I am about to do.

How I have erred is insignificant compared to how I am about to create.”

Link naar reactie
 • 0
Senior     30 0
. Vermijd jargon* en subsidietaal, tenzij het uiteraard een dik rapport voor ambtenaren moet worden.

 

Dat is miz een wijdverbreid misverstand, een ambtenaar leest ook liever een aanvraag die vlot geschreven is. Het klinkt wat hippieachtig maar probeer zoveel mogelijk je eigen taal te gebruiken en bij de taal te blijven die je gebruikt om bijvoorbeeld een goede vriend iets uit te leggen. Dit komt authentiek over en kan er voor zorgen dat de degene die je aanvraag leest er daadwerkelijk door geraakt wordt, zeker van belang als diegene een hele bult aanvragen voor zijn werk moet doornemen.

 

Succes met je aanvraag en dit project!

 

Groeten Panky

 

PS: ik heb behoorlijk wat ervaring met het aanvragen van subsidie's voor een non profit organisatie waar ik een jaar of zeven gewerkt heb, ben er zelfs voor op cursus geweest. ;)

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Junior     7 0

Hay Panky,

 

Dank voor de feedback! ;D

 

Welke subsidieaanvraag cursus praat je over?

Ik ken wel een cursus fondsen aanvragen van Start foundation.

 

Zie je mogelijkheden voor dit project en hoe pak ik dat aan?

 

Heb het businessplan bijna rond en contact gemaakt met het Tackforce Handicap en samenleving van VWS die samen met Per Saldo een vergadering belegd hebben om onze plannen te steunen.

Hun insteek is het stimuleren van lokale projecten om mensen met een handicap in de samenleving te intregreren.

 

De vraag is hoe blijf ik autonoom!

Hoe zit het met de zelf financiering van non-profit organisaties?

Wie heeft er meer feedback? ???

 

[glow=bleu,2,300]Via Lumina Open Atelier outsider Art[/glow]

 


“What I have done is unimportant compared to what I am about to do.

How I have erred is insignificant compared to how I am about to create.”

Link naar reactie
 • 0
Senior     30 0

Hoi

 

Ik ben bij het vsb fonds op cursus geweest. Kijk maar eens op de site van het vsb fonds. Dit project is ook erg in het vsb fonds straatje, ik zou ze eens bellen wat de mogelijkheden zijn of eens wat meer lezen over het vsb fonds.

 

Groeten Panky

Link naar reactie
 • 0
Junior     7 0

Hay Panky ;D

 

Ik ken het vsb fonds maar was niet klaar met het ondernemingspan.

Ga vandaag een aantal fondsen benaderen.

De criteria waarmee de aanvragen van de verschillende fondsen werken zijn wat ondoorzichtig voor mij.

Heb je suggesties uit je ervaring?

Wat is belangrijk voor een fonds en hoe speel ik daar het beste op in?

 

Alvast bedankt,

Rob

[glow=red,2,300]Via Lumina Open Atelier Outsider Art[/glow]


“What I have done is unimportant compared to what I am about to do.

How I have erred is insignificant compared to how I am about to create.”

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  4 leden, 144 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.