• 0

langdurige IT-opdracht en verklaring arbeidsrelatie (VAR)

Ik kwam met de zoekactie /google niet achter het antwoord op mijn vraag. Komtie dus:

 

Ik werk onder een VAR-WUO aan een IT-opdracht die al sinds september vorig jaar duurt. De opdrachtgever wil me graag houden, waarschijnlijk tot begin volgend jaar. Hiermee zou ik dus dit jaar slechts 1 opdrachtgever hebben gehad. Op de VAR aanvraag heb ik aangegeven dat ik 3-7 opdrachtgevers verwacht. Binnen IT is dit echter ongebruikelijk vanwege de langlopende projecten.

 

Van een collega in dezelfde situatie hoorde ik dat het commentaar van de belastingdienst op deze vraag was 'Verdien maar gewoon zoveel mogelijk geld, dat is ook goed voor de Belastingdienst', en dat voor VAR's als IT'er andere (ongeschreven) regels gelden vanwege de genoemde langdurige opdrachten.

 

De reaktie die ik zelf kreeg is dat ik een brief met uitleg van de situatie moet sturen naar Belastingdienst Winterswijk. Ik wil niet mijn VAR kwijtraken en daarmee deze opdracht.

 

Mijn vraag is nu, kan (zal?) de belastingdienst hier moeilijk over doen of hoef ik me geen zorgen te maken?

 

[titel verduidelijkt - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

18 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik denk dat dat lastig wordt

 

Op de site van de belastingdienst staat:

Als in de verklaring staat dat u ‘winst uit onderneming’ heeft of dat uw ‘inkomsten voor rekening en risico van uw vennootschap’ zijn, dan hoeft uw opdrachtgever over deze inkomsten geen loonbelasting/premie volksverzekeringen in te houden. U bent dan ook niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

 

- De werkzaamheden komen overeen met de werkzaamheden die in de verklaring zijn vermeld.

...

 

Dat is bij jou niet het geval.

 

Wat verder zoeken met Google kom ik de site www.beeldrijk.nl als derde resultaat tegen. Daar staat onder andre:

 

3. Er is een VAR voor winst uit onderneming en er is twijfel of er een arbeidsovereenkomst is. In het geval dat er toch twijfel is of er een arbeidsovereenkomst is of niet, is de opdrachtgever voldoende gedekt door de VAR die de opdrachtnemer heeft overhandigd. De opdrachtgever hoeft geen loonbelasting en premies in te houden.

 

De opdrachtgever is dus gedekt door jouw VAR. Echter, jij niet:

In alle gevallen geldt: wanneer de VAR is afgegeven op grond van onjuiste informatie door de opdrachtnemer, kan deze later aansprakelijk toch worden gesteld voor loonbelasting en premies.

 

Ik denk dat het tijd wordt een fiscaal specialist in te schakelen!

 

Sterkte! :(

Link naar reactie
  • 0

Hallo Jelmer,

 

Zelf ben ik ook actief in de ict sector, en ken het probleem wat je schetst.

Allereerst, zoals zaph al aangaf, bezit van een var-wuo denk het risico grotendeels af voor de opdrachtgever, in bepaalde gevallen echter niet, maar dat gaat hiervoor te ver.

Verder is het zo dat een var geldig is voor de werkzaamheden vermeldt op de var, dus een var voor ict consultancy werkzaamheden is niet geldig voor bijv schilderwerk om het extreem voor te stellen.

Daarnaast zijn er 2 partijen in deze, de belastingdienst, waarvoor de var minder van belang is en het uwv.

Van belang is iid meerdere opdrachtgevers te hebben, hierbij gaat het om de opdrachtgever waar jij naar factureerd, dus bijv een werving en selectie buro wat vaak voorkomt in de ict sector.

Mijn ervaring is dat het er heel erg aan ligt of je gehouden wordt aan de var, presentatie en ondernemersschap is een belangrijke factor, maar ook het aantal opdrachtgevers of de (aantoonbare) effort die je hierin steekt.

Kortom het is belangrijk je als ondernemer te presenteren, dat ben je tenslotte, en meerdere opdrachtgevers te vinden. Mijn vermoeden is maar de geluiden verschillen nogal dat het per situatie afhangt van de eisen.

Zorg gewoon dat je je zo goed mogelijk presenteerd, dan is een langdurige opdracht geen probleem.

Zelf zit ik ook op langdurige opdrachten maar geef daarnaast nog trainingen en heb een aantal kleinere klanten.

Als je meer wilt weten mail maar even,

 

Groetjes martijn

 

Link naar reactie
  • 0

Hoi Jelmer, Martijn,

 

Herkenbaar probleem. Zit er nl. zelf ook mee. Ben sinds januari 2006 gestart als zelfstandige en werk nu al weer 9 maanden bij dezelfde opdrachtgever onder een VAR-WUO. Ik werk via een bemiddelingsbureau.

Ook ik heb in eerste instantie bij de VAR-aanvraag gemeld dat ik 3-7 opdrachtgevers verwachtte en dat ik mijn inkomen niet hoofdzakelijk bij 1 opdrachtgever zou gaan verdienen.

 

De realiteit is echter anders. Weliswaar heb ik nog wat kleinere klanten (3) , maar dit zijn avonduren/weekend-projecten. Ik kom er niet onder uit dat ik 99% van mijn inkomen bij 1 opdrachtgever heb.

 

Ook ik zit met dezelfde vragen:

- Ziet de Belastingdienst me nu nog als ondernemer ?

- Moet ik hier melding van maken ?

- Kan ik de verlenging tot einde jaar die ze me hebben aangeboden nog wel accepteren ? Of moet ik dit weigeren en op zoek naar een andere opdrachtgever omdat de Belastingdienst me anders niet als ondernemer ziet ?

- Kan de Belastingdienst premies gaan terugvorderen?

etc.

 

Martijn, heb jij hier ook mee te maken gehad en wat was de reactie in jouw geval ? Zijn er misschien meer mensen die hier mee zitten ?

 

Alvast dank voor jullie antwoorden,

Groeten,

Jeroen

Link naar reactie
  • 0

De basisregel lijkt me duidelijk:

 

"Als uw omstandigheden die u in de aanvraag heeft vermeld, sterk veranderen dan moet u dat aan de Belastingdienst doorgeven."

bron: http://www.belastingdienst.nl/variabel/verklaring_arbeidsrelatie/verklaring_arbeidsrelatie-04.html

 

Iets dergelijks staat ook in de var zelf, AIHMGH.

 

Voor de opdrachtgever zullen de gevolgen van een herbeoordeling wel meevallen. Die is door de var-wuo gevrijwaard van naheffing van loonheffing etc. Voor jou betekent een herbeoordeling misschien: geen ondernemersaftrekposten meer in de IB en vanaf herbeoordeling geen var-wuo meer en dus gevolgen voor de relatie met opdrachtgever in de toekomst.

 

Een uitweg is misschien om de belastingdienst te melden dat je dit jaar door een uitzonderlijk grote opdracht slechts één noemenswaardige opdrachtgever hebt, maar dat de overige informatie in de var-aanvraag nog steeds van toepassing is. Ik kan me voorstellen dat je daarmee wel een jaartje wegkomt. Als je jaar na jaar met deze situatie te maken hebt dan houdt het natuurlijk wel een keer op. Daar is de ondernemersstatus nu eenmaal niet voor bedoeld. Dan kun je beter gaan freelancen met tijdelijke arbeidsovereenkomsten (tao's).

Link naar reactie
  • 0

Toch nog even terug op dit draadje. Ik heb een aantal mensen gesproken die allen langere tijd (dus meer dan 1 jaar) in opdracht hebben gezetten onder een VAR_WUO. In geen van de gevallen heeft de belastingdienst daar navraag over gedaan.

 

Verder ben ik het afgelopen jaar via twee tussenpersonen bij deze ene klant aan het werk geweest. Dus eigenlijk heb ik twee opdrachtgevers gehad dit jaar volgens Martijn. Ook presenteer ik me als bedrijf via inschrijving kvk, visitekaartje, website, proff. ontworpen huisstijl etc.

 

Nu vraag ik me eigenlijk af of er gevallen bekend zijn waarin de belastingdienst wel tot actie is overgegaan. Of dat we ons allemaal zorgen om 'niks' maken?

Link naar reactie
  • 0

De VAR is alleen relevant wanneer de arbeidsrelatie wordt beoordeeld. Ergo de opdrachtgever krijgt controle en daar wordt geconstateerd dat iemand langdurig bij een opdrachtgever zit.

 

Is dat gelijk aanleiding voor de belastingdienst om de zelfstandigheid van de betrokken persoon te beoordelen? Dat is maar zeer de vraag: Voor zover mijn kennis reikt wordt nader onderzoek pas opportuun wanneer de desbetreffende persoon zelf niet voldoet aan zijn fiscale verplichtingen en de opdrachtgever ook geen lasten afdraagt voor die persoon. Dan komt de beoordeling van de zelfstandigheid c.q. de beoordeling van de arbeidsrelatie aan de orde.

 

Wat daarbij onderzocht wordt is onder meer de vraag of de persoon ondernemersrisico loopt, investeringen doet in zijn bedrijf, of er een gezagsverhouding bestaat, etc, etc ...

 

Zowel in de praktijk als op dit forum wordt bestaat over dit punt veel onduidelijkheid, in het bijzonder voor wat betreft de vraag hoever men als opdrachtnemer kan gaan met het aannemen van langdurige opdrachten. De beschikbare informatie laat ook nog veel vragen onbeantwoord. Zelf zit ik op dit moment in een hele drukke fase, maar wellicht dat ik zal in november proberen de tijd en ruimte te maken om de belastingdienst hierop zelf eens meer helderheid te laten verschaffen, al dan niet in de vorm van een bijeenkomst.

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
  • 0

Toch nog even terug op dit draadje. Ik heb een aantal mensen gesproken die allen langere tijd (dus meer dan 1 jaar) in opdracht hebben gezetten onder een VAR_WUO. In geen van de gevallen heeft de belastingdienst daar navraag over gedaan.

Klopt, de controlekans is vziw erg laag.

 

Verder ben ik het afgelopen jaar via twee tussenpersonen bij deze ene klant aan het werk geweest. Dus eigenlijk heb ik twee opdrachtgevers gehad dit jaar

Zeer twijfelachtig. Deze constructie ligt zó voor de hand dat er ongetwijfeld antimisbruikregels voor bedacht zijn.

Link naar reactie
  • 0

Het probleem van langdurige opdrachten komt vaker en niet alleen in de IT sector voor.Het kan maar hoeft (incidenteel) niet altijd een probleem te zijn. Belangrijk is dat is de werkzaamheden echt zelfstandig worden uitgevoerd. Economsiche afhankelijkheid met een tijdelijk karakter hoeft geen reden te zin de VAR te weigeren.

Op het moment dat je de VAR voor 2006 aanvroeg heb je een schatting van het aantal opdrachtgevers etc gemaakt.

De VAR verklaring is 1 jaar geldig en dus moet je voor 2007 (voor 1-11-2006 als je de verklaring op tijd wil hebben) opnieuw aanvragen.

Hierin moet je ook de gegvens over 2006 opgeven. Het is dus belangrijk dat je deze informatie dus correct opgeeft.

Het kan verstandig zijn bij de VAR aanvraag een extra toelichting te geven. Omdat de ruimte op de VAR aanvraag beperkt is, doe je dit op een aparte bijlage. Maar verwijs in de aanvraag wel naar deze bijlage.

 

Blijkt bij controle bij of de opdrachtgever of bij jezelf dat de gegevens van de VAR verklaring duidelijk niet overeenkomen met de werkelijkheid, dan kan de fiscus alsnog naheffen en wel bij de ondernemer, tenzij de opdrachtgever al duidelijk had moeten weten dat de gegevens uit de VAR verklaring c.q. de omstandigheden de in zijn opdracht uitgevoerde werkzaamheden feitelijk in loondienst werden uitgevoerd.

Let er daarbij op dat de belastingdienst 5 jaar kan teurggaan, ongeacht of je belastingaanslagen definitief zijn vastgesteld of niet (nieuw feit).

 

Fred Londema. Administratiekantoor Frelo, Kortenhoef

 

Administratiekantoor Frelo

Link naar reactie
  • 0

Op het nieuwe aanvraagformulier VAR 2007 staat bij vraag 2l, sinds dit jaar:

 

"Werkt u via een detacheringsbureau, uitzendbureau" (stond er al), maar nu ook "of via een bemiddelingsbureau"

 

Bijna alle opdrachten in de IT sector gaan via een tussenpersoon welke meestal optreedt als bemiddelingsbureau.

 

Betekent dit dat er geen IT-er meer een VAR krijgt die via de tussenmarkt werkt?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Uitgangspunt voor de afgifte van de VAR blijft dat er sprake moet zijn van een zelfstandig ondernemer. Dit betekent dat het risico van het ondernemen ook bij die ondernemer moet liggen. Daarbij is het van belang hoe hij of zij investeert, het risico verdeeld (met maar 1 opdrachtgever is het probleem dat er een je van 1 opdrachtgever afhankelijk bent).

Verder moeten de opdrachten zelfstandig worden uitgevoerd en moet niet een derde je vertellen hoe en wat precies te doen.

Als je dus als ondernemer allerlei taken door derden laat doen (zoeken van opdrachten, administratie, adverteren e.d.) en ook meer 1 of heel weinig klanten hebt KAN er een probleem zijn of zelfs sprake van een dienstbetrekking.

Het feit alleen dat je gebruik maakt van een detacheringsbedrijf hoeft niet te betekenen dat er geen VAR wordt afgegeven.

ALLE vragen (en antwoorden daarop) vormen de basis voor de afgifte of weigering van de VAR verklaring.

 

MAAR let op, als er in de aanvraag voor de VAR verklaring onjuiste gegevens worden vermeld, dan kan er later wel degelijk een probleem ontstaan.

Als je aan je opdrachtgever een kopie van je geldige VAR verklaring geeft, dan is de opdrachtgever zolang je de werkzaamheden uitvoert die in de VAR verkalring staan gevrijwaard van naheffing. Ik ga er daarbij vanuit dat er geen omstandigheden aanwezig zijn waaruit een dienstbetrekking zondermeer kan worden aangenomen.

Als later blijkt dat niet aan de voorwarden van de VAR verkalring is voldaan zal de naheffing voor belastingen en sociale premies aan de zelfstandig ondernemer worden opgelegd.

 

Is er geen VAR verklaring (+geldig identiteitsbewijs) in de administratie van de opdrahchtgever aanwezig, dan kan de belastingdienst eventueel de opdrachtgever een naheffing opleggen asl blijkt dat er sprake is van loondienst.

 

Het blijft dus zaak de VAR aanvraag zeer zorgvuldig in te vullen en deze overeenkomstig te gebruiken. Veranderen de werkzaamheden, vraag dan een nieuwe VAR verklaring aan.

 

Fred Londema

 

 

Administratiekantoor Frelo

Link naar reactie
  • 0

Nu vraag ik me eigenlijk af of er gevallen bekend zijn waarin de belastingdienst wel tot actie is overgegaan. Of dat we ons allemaal zorgen om 'niks' maken?

Vraag ik me ook wel eens af. Iedereen heeft het steeds maar hierover, maar ik heb slecht één keer van een BD/UWV actie gehoord en dat betrof een minister die een paar ambtenaren op de tenen had gestaan (ben z'n naam kwijt).

 

Daarnaast hebben m'n klanten er verder ook geen benul van, want die hebben mij nog nooit naar m'n VAR gevraagd. Dat is misschien ook wel de beste methode; tenslotte ben ik gewoon ondernemer en mag in die hoedanigheid ook in een ander bedrijf werken of rondlopen; men vraagt psvr ook geen copie-ID van de CV monteur die langskomt. (Wel heb ik altijd een laptop en vaak ook nog meetapparatuur bij me, wellicht dat dat een veiligere situatie creeert?)

White Bream voor elektronica ontwikkeling
Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor alle tips en adviezen. Ik voel me in elk geval een stuk zekerder dat het goed gaat komen voor dit jaar. Ben nu bezig met de VAR aanvraag voor 2007:

 

Het kan verstandig zijn bij de VAR aanvraag een extra toelichting te geven. Omdat de ruimte op de VAR aanvraag beperkt is, doe je dit op een aparte bijlage. Maar verwijs in de aanvraag wel naar deze bijlage.

 

Welke zaken zijn handig om aan te stippen in deze toelichting?

 

  • uitleg over situatie bij de klant (verlenging per maand vanwege nieuwe of uitlopende projecten, geen lange termijn verwachting voor deze opdracht)
  • benadrukking eigen ondernemerschap ondanks het werken via een tussenpersoon
  • vermoeden/wens voor meerdere opdrachten in 2007.

Wat zou er nog meer bij moeten/kunnen?

Link naar reactie
  • 0

Hoe zit het als je voor 80% in loondienst bent en voor 1 dag per week (20%) ingehuurd kan worden (als zelfstandige) ? Er is dan dus sprake van 1 afnemer.

 

Moet de opdrachtgever in dit geval toch gewoon sociale premies en inkomstenbelasting inhouden (werkgever <-> werknemer relatie) ?

Link naar reactie
  • 0

Hoe zit het als je voor 80% in loondienst bent en voor 1 dag per week (20%) ingehuurd kan worden (als zelfstandige) ? Er is dan dus sprake van 1 afnemer.

 

Moet de opdrachtgever in dit geval toch gewoon sociale premies en inkomstenbelasting inhouden (werkgever <-> werknemer relatie) ?

 

In die situatie krijg je normaliter geen VAR-WUO. De opdrachtgever moet dan in eerste instantie zelf beoordelen of er sprake is van een (fictief) dienstverband, daarbij geholpen door de "Beleidsregels beoordeling dienstbetrekking" van belastingdienst/UWV/minfin.

Link naar reactie
  • 0

Uit dit laatste bericht is mij niet geheel duidelijk of je bedoeld voor 20% ingehuurd worden daar de eigen werkgever of door steeds dezelde andere opdrachtgever of voor 20% beschikbaar bent voor opdrachtgevers?

als je nvoldoende tijd aan de onderneming besteed zal de belastingdienst geen VAR-WUO afgeven. In dat geval zal in alle gevallen door de opdrachtgever (maar beter ook door jezelf) beoordeeld moeten worden of er sprake is van een dienstbetrekking.

 

 

Fred Londema

Administratiekantoor Frelo

Link naar reactie
  • 0

Uit dit laatste bericht is mij niet geheel duidelijk of je bedoeld voor 20% ingehuurd worden daar de eigen werkgever of door steeds dezelde andere opdrachtgever of voor 20% beschikbaar bent voor opdrachtgevers?

 

Het gaat om een vast dienstverband bij 1 werkgever voor 80% en door 1 andere (vaste) werkgever in laten huren voor 20% als freelancer/ondernemer.

 

Ik dacht dus dat het belastingtechnisch (extra aftrekposten kunnen opgeven bijv.) voordeliger zou zijn om jezelf te laten inhuren voor die 20% i.p.v. ook bij die werkgever in loondienst te gaan.

 

Als ik de reacties lees is het dus nog maar de vraag wat de belastingdienst hier van vindt.

 

Link naar reactie
  • 0

Je moet in ieder geval bij de "20% opdrachtgever" volledig zelfstandig en naar eigen inzicht je werk kunnen uitoveren (mag geen gezagsverhouding zijn). tijdens ziekte of vakantie mag er geen geldelijke vergoeding zijn etc. anders wordt de "20%" als loondienst aangemerkt. De opdrachtgever/werkgever is hier verantwoordelijk voor, tenzij je een VAR-WUO hebt, dan krijg jij de naheffing.

Als hier al geen sprake is van een dienstbetrekking is er m.i. geen sprake van winst uit onderneming maar eerder overige verdiensten.

 

Fred Londema

Administratiekantoor Frelo

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 176 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.