Ga naar inhoud

spruce

Legend
 • Aantal berichten

  301
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Karma

12

Persoonlijke info

Bedrijfsinfo

 • Plaats
  Den Haag
 1. Wat een fijn krachtig forum is het toch Binnen no time zoveel response van hoge kwaliteit. Dankjewel daarvoor. Terug spittend in de belastingpapieren zie ik dat er geen enkele 'Voorlopige aanslag' of 'Definitieve aanslag' brief een dagtekening heeft dat op de zaken vooruit liep. Dus elke dagtekening gaat dus over belastingjaar van het vorige jaar. De voorlopige aanslag 2022 is dus nieuw voor mij en gaat waarschijnlijk overlappen met de 2021 verplichtingen. Ik zal dus even moeten puzzelen of een wijziging doorgeven. Ik ben wel nieuwsgierig of de belasting een bepaald criteria hanteert wie wel en wie niet de voorlopige aanslag krijgt van het jaar dat nog moet sluiten.
 2. Ik heb mijn bedrijf al sinds 2005 en weet eigenlijk niet beter dan dat ik op 12 juni de voorlopige aanslag van het jaar ervoor binnen krijg en direct zonder termijnen moet betalen. Dus dagtekening 12 juni 2020 is Voorlopig aanslag 2019, etc. Alleen 12 juni 2021 stopte dit verhaal en heb ik geen Voorlopig aanslag 2020 ontvangen, maar werd het gelijk een definitieve aanslag 2020 zonder betaaltermijnen. Dat was ff schrikken en financieel puzzelen om het op tijd betaald te krijgen. Nu ontvang ik vandaag een forse Voorlopige aanslag 2022. Weliswaar is deze in termijnen te betalen maar is dit niet erg vroeg? Ook heb ik van 2021 niets vernomen, geen voorlopige of definitieve aanslag. Waar ik bang voor ben is dat ik juni 2022 de voorlopige aanslag 2021 ga krijgen zonder betaaltermijnen Dan kom ik financieel in moeilijkheden. Heb ik sinds ik mijn bedrijf heb gewoon altijd geluk gehad dat de voorlopige aanslag elke keer laat binnen komt?
 3. Op de factuur staat alleen TAX in de opsomming. Wat neerkomt op 21% als je het bedrag terug rekent (vermoedelijk is dit Amerikaanse Sales TAX) Verder geen EU of NL btw nummer op de invoice te vinden. Het is me nog onduidelijk hoe ik dit eventueel in de OB aangifte moet verwerken. Er is volgens mij geen sprake van een BTW verlegging, want anders had er een BTW nummer op vermeld moeten zijn
 4. het gaat om een eeuwig duurde licentie alleen gespreid betaald
 5. Geachte mede ondernemers, Vorige maand heb ik dure software aangeschaft nadat de leverancier een scherpe promotie en gespreid betalen aanbood. De software is zo'n 9K en word in een looptijd van 12 maanden van mijn creditcard afgeschreven. Ik krijg maandelijks een factuur vanuit de US met 21% TAX erop. Mijn vraag is hoe ik dit correct in de boekhouding verwerk. Ik neem aan in de OB aangifte elk kwartaal 3x de TAX in "diensten aan u geleverd uit het buitenland" Echter valt software onder bedrijfsmiddelen en moet ik de software over 5 jaar tijd gaan afschrijven bij de IB aangifte? Of mag ik alle gespreid betaalde termijnen van 2020 straks in één keer opgeven als kosten bij de IB aangifte? Van software licenties word gezegd dat je de software niet bezit maar in gebruik hebt, dus ik begon te twijfelen of het echt als bedrijfsmiddel gezien mag worden. Alvast bedankt voor jullie hulp
 6. Een goed overzicht van de rechtszaak in 2016 -> https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2016:5461 Deze zaak gaat vooral over modellenrecht. Kunnen we hieruit concluderen dat ze feitelijk geen patent meer hadden in 2016 en het hebben proberen aan te vechten via auteurs- en modellenrecht?
 7. Waarom is dat interessant? Omdat hier ongelooflijk veel van te leren valt. Meer nog dan al die zolderkamer succesverhalen in de media.
 8. Ik lees zojuist dat Senz helaas faillissement heeft aangevraagd. Uiteraard spelen er meerdere factoren, maar hun grootste tegenslag is waarschijnlijk dat de concurrent Impliva vrij spel heeft gekregen van de rechter. Best apart dat ondanks octrooien, modellenrecht en auteursrecht de rechter toch Impliva in het gelijk heeft gesteld. Was het octrooi van Senz niet slim genoeg opgesteld? Modellenrecht en auteursrecht zijn snel te omzeilen, maar een octrooi lijkt me toch lastiger. Gezien de kennis op dit forum ben ik benieuwd wat hier mogelijk is misgegaan met als doel hiervan te leren. https://www.nu.nl/economie/4264199/producent-stormparaplu-verliest-kort-geding-modelrecht.html
 9. Wat een ongelooflijk fijn forum is dit!! Ik ben al een heel stuk wijzer geworden. Welke boeken zouden jullie kunnen aanraden om hier nog dieper in te duiken? @kuifje ben je per ongeluk geen auteur van een mooi boek? :)
 10. In het geval van Theo Tempels, kan hij dus via de rechter afdwingen dat Bolletje en Continental Bakeries een vast percentage van de beschuit omzet aan hem moeten afdragen? Ik heb een tool voor in de bouw bedacht waarvan het mechaniek in de aerospace industrie in een hele andere toepassing is afgeschermd met een patent. Het gaat vooral om een "telescope mechaniek" wat ze daarin afschermen. Aan de ene kant denk ik, ga nou eerst lekker maar door met ontwikkelen, zonder allerlei slapende honden wakker te maken. Maar zodra je een pitchbaar prototype hebt moet je toch goed weten waar je aan toe bent. Je product is dan waarschijnlijk al verscheidene iteraties verder en sommige inbreuk is dan misschien al niet meer van toepassing. Het liefste laat ik iemand met kennis in het geheim parallel aan het ontwikkelproces dit soort patenten uitzoeken, maar daar heb ik vroeg in het proces niet altijd de resources voor. PS in het artikel over Theo staat het boek De Uitvindersgids uit 2010 genoemd, zou dat nog relevant zijn? Of is er sinds 2010 alweer veel veranderd in patentenland?
 11. Een aantal van mijn concepten hebben raakvlakken met bestaande patenten. En als je goed zoekt in Espacenet en Google Patents, dan vind je altijd wel overlappende patenten, zelfs onderling lijken de patenten inbreuk op elkaar te maken. Wat is doorgaans de werkwijze om met alle patent claims die er zijn toch je productontwikkeling voort te kunnen zetten ipv af te laten schrikken? Ik had me eerst nooit zo gerealiseerd maar je kan natuurlijk licentie afdragen aan de patenten waar je inbreuk op maakt. Veel patenten zijn qua claim heel erg breed opgezet en zal je alleen via een rechterlijke uitspraak te weten komen of je al dan niet inbreuk maakt. * Is het aan de patent eigenaren zelf dat ze goed opletten wat er zoal op de markt verschijnt aan producten dat mogelijk inbreuk maakt op hun patent? * Is het gebruikelijk dat er licentie afgedragen moet worden als de rechter beslist in het voordeel van patent eigenaar? Of kan ook een totaal verkoopverbod de uitspraak zijn? * En zoja, hoe kun je vooraf aan een patent zien wat de eis zal zijn? Tot nu toe heb ik me in het creatieve proces al vroeg laten afschrikken en limiteren door bestaande patenten en dat is best zonde. Eigenlijk zou ik het creatieve proces meer ruimte willen geven en erop vertrouwen dat eventuele patent inbreuken juridisch opgelost kunnen worden. Als Bolletje beschuit zijn patent omschrijft als "een baksel met inkeping" hoe kan het dan dat andere fabrikanten koekjes op de markt kunnen brengen in de vorm van een bloem? (feitelijk ook inkepingen)
 12. Totaal geen ervaring met een bedrijfsovername, maar persoonlijk zou ik eerst in vertrouwen met een verkoopadviseur gaan praten en een strategie bepalen. Als je gaat peilen bij leveranciers en concurrenten heb je vroeg of laat kans dat het toch via via voor onrust zorgt bij het personeel.
 13. Op transportgebied kan ik je denk ik niet helpen. Wel zou ik je willen waarschuwen om dit acquisitie vraagstuk eerst op te lossen alvorens je bijvoorbeeld je huidige baan opzegt. Maar misschien is dat ook de reden dat je dit topic bent begonnen :) Doe goed marktonderzoek, hoe groot is de omvang van de markt die je wilt bedienen, op welke pijnpunten van potentiële klanten wil je inspelen, ga je op alleen prijs concurreren of heb je echt iets unieks te bieden? Zo weet ik van diverse webshop klanten van mij dat ze hun dure elektronica orders liever met een lokale koeriersdienst meegeven dan bijv een PostNL. Betrouwbaarder, persoonlijker, korte lijntjes als er iets mis mocht gaan. etc
 14. Beste forumleden, Door een brede interesse in technologie en design is mijn onderneming de afgelopen 15 jaar nogal breed gericht. Ik begeef me graag in het prille prototype stadium (MVP's) van zowel software als hardware ideeën die hun userbase nog moeten bewijzen. Zodoende heb ik werkdagen dat ik een mobiele applicatie aan het ontwikkelen ben en de volgende dag weer voor een andere opdracht aan het solderen ben of de 3D printer aan zwengel. Elke opdracht heeft dus zijn eigen risico profiel qua aansprakelijkheid. Wat als door mijn code per ongeluk een webshop een tijdje offline raakt, of de 3D printer veroorzaakt brand, etc. Voor de meeste software opdrachten heb ik geen beroepsaansprakelijkheid verzekering gehad omdat ik mijn code lokaal ontwikkel en uitvoerig test alvorens ik ze deploy naar de klant (ff afkloppen :) ) Nu heb ik echter een opdracht op locatie bij een klant waarbij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is vereist. Gezien de peperdure hardware componenten lijkt het me ook zeer verstandig. In mijn zoektocht naar een geschikte verzekering ben ik erachter gekomen dat het erg lastig is om zowel voor software als hardware risico's verzekerd te worden. Ze hebben allemaal wel hun beperkingen en eigenaardigheden. Ik ben benieuwd of jullie ervaringen en advies hebben. Hoe zou ik dit kunnen aanpakken en waar moet ik zeker op letten? Het liefste wil ik in de overeenkomst met de klant opnemen dat ik alleen aansprakelijk gesteld kan worden voor ongelukken op de werkvloer en gedurende de contractduur. Dan zou ik een extra verzekering kunnen afsluiten dat goed bij deze opdracht past en na de opdracht beëindigen. Anders als een satelliet na afloop van de opdracht alsnog uit de lucht komt vallen door een firmware fout van mij, moet ik dit extra verzekeringspakket jaren lang aanhouden. Dat schiet ook niet op. Alvast bedankt voor jullie hulp
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.