Daan___

Junior
  • Aantal berichten

    16
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Daan___

  1. Hallo, Sinds ik mijn BV heb en de eerste keer VPB aangifte heb gedaan ,krijg ik jaarlijks rond januari een voorlopige aanslag voor het betreffende boekjaar. Ik ben gewend dat ik pas na het boekjaar belasting hoef te betalen, maar omdat ik er verder geen last van had (voldoende liquiditiet, 0% rente), heb ik het maar altijd netjes betaald. Afgelopen januari heb ik dus de aanslag over 2024 al ontvangen. Vanwege ontwikkelingen in de markt, verwacht ik een lagere winst dan vorig jaar. Rond de 80k ipv 160k. Al kan de medaille ook de andere kant op gaan en kan het huidig jaar misschien weer net zo goed worden dan vorig jaar. Het is nu moeilijk te zeggen. Vanuit mijn liquiditeitspositie en rente zou ik graag mijn voorlopige aanslag (flink) verlagen en liever nog; mijn VPB over tijdvak 2024 pas in 2025 betalen. Ik lees echter dat er sprake kan zijn van belastingrente 8% en dat de belastingdienst een vergrijpboete kan opleggen als je opzettelijk een te laag bedrag opgeeft in je voorlopige aanslag. Kortom, mijn vragen: - Kan ik mijn voorlopige aanslag veilig verlagen van 160k naar 80k, zonder dat ik hiervoor op het matje geroepen kan worden en zelf moet bewijzen waarom het aannemelijk is dat de winst dit jaar lager gaat zijn? - Kan ik te maken krijgen met belastingrente wanneer ik volgend jaar gewoon voor 1 april aangifte doe, deze hoger lijkt uit te vallen dan de voorlopige aanslag, maar op tijd (voor 1 juli) betaal? - Kan ik niet gewoon de voorlopige aanslag over het huidige boekjaar schrappen/ op 0 zetten ? Ik ben deze belasting toch pas verschuldigd aan het einde van het boekjaar ? Als IB ondernemer hoefde ik deze nooit vooruit te betalen en deed ik gewoon op tijd aangifte en betaalde daarna.
  2. Ik ben voornemens om aan het einde van dit jaar te gaan stoppen met mijn bedrijfsactiviteiten. Mogelijk eerder. De afgelopen jaren heeft mijn onderneming vrij goed gedraaid. Mede vanwege het feit dat bij mijn business de kans dat ik binnen vrij korte tijd zonder klanten kom aanwezig is en ik al jaren het idee heb om een jaar of 2 te stoppen met werken en daarna weer iets helemaal van de grond af op te bouwen (van die fase geniet ik het meest van het ondernemen), heb ik ervoor gekozen om vrij zuinig te leven en, naast mijn DGA salaris, niets te onttrekken aan de BV. Gevolg is dat de BV nu zo'n 6 ton op de balans heeft staan, wat ik tegen het einde van het jaar helemaal liquide denk te hebben. Daarna bestaat de kans dus dat mijn inkomen een tijd lang helemaal of grotendeels weg valt en wil ik dus van die 6 ton gaan leven. Ik heb jaarlijks ongeveer 25.000 netto nodig. Mijn vraag is; kan ik dit op een fiscaal gunstige manier ervoor zorgen dat de bv me voorlopig blijft uitbetalen zodat ik in mijn levensonderhoud kan voorzien, zonder dat ik daarbij 19 (vpb) + 24.5 (box2) = 38.84% moet betalen en de meeste heffingskortingen misloop? Zou ik in loondienst kunnen blijven als DGA (al dan niet part-time) ? Of is dat onzakelijk/niet toegestaan omdat ik bij het stopen van de bedrijfsactiviteiten ook amper arbeid verricht ? Of zijn er andere mogelijkheden ? Pensioen e.d. is voorlopig nog niet aan de orde.
  3. Momenteel ben ik bezig met mijn VPB aangifte over 2022 en loop daarbij tegen een klein punt aan. Op 31-12 heb ik een schuld (ivm de laatste aangiftes) m.b.t. de BTW. Dit betreft zowel BTW die ik verschuldigd ben aan de Nederlandse belastingdienst als aan de Belgische belastingdienst. Voor de Belgische BTW doe ik aangifte via de OSS. Mijn vraag is; waar vul ik de Belgische BTW-schuld in mijn VPB aangifte ? Hij staat nu onder "Schuld omzetbelasting", waarbij ik de Nederlandse en Belgische BTW bij elkaar heb opgeteld. Echter, lees ik ook dat de belastingdienst vragen kan stellen/naheffingen kan opleggen wanneer de BTW-Schuld in de VPB aangifte hoger is dan is aangegeven in de BTW-aangiftes. Kan ik de schuld van de Belgische BTW daarom misschien beter onder "Overige kortlopende schulden zetten", zodat de BTW schuld in mijn balans synchroon loopt met de aangifte over Q4-2022? https://hertoghsadvocaten.nl/kennisbank/omzetbelasting-als-schuld-in-de-jaarrekening-pas-op-voor-een-boete/ Dankjewel :)
  4. Nee; hij huurt de locatie; deze factureren hem, naast de "groepsruimte", de logies per persoon met een laag BTW tarief.
  5. Beste forumleden, Een goede kennis van me organiseert samen met enkele vrijwilligers meditatie-weekenden. Deze weekenden duren in totaal 3 dagen en bezoekers krijgen voor een vaste prijs van € 500 overnachting, maaltijden en coaching aangeboden. De coaching wordt aangeboden door hemzelf en enkele vrijwilligers. Momenteel rekent hij 21% BTW over het gehele inschrijfbedrag. Ik vroeg me zelf echter af of dit niet anders kan; aangezien het gedeelte "logies en voeding" een belangrijk onderdeel is van de aangeboden dienst en het grootste deel van de inkoopkosten vormt. Kan het inschrijfbedrag bijvoorbeeld worden afgesplitst in € 300 "logies en maaltijden" voor 3 dagen en € 200,00 "Coaching" ? Of een andere verdeling, maar hoe bepaal je die dan waarbij de belastingdienst niet achteraf gaat klagen ?
  6. Ze hebben nog niet toegelicht waar ze de variabele op baseren. Ik heb om een afspraak gevraagd en zal toelichting vragen. En de financiering opsplitsen is wellicht een goede optie inderdaad.
  7. Graag zou ik jullie mening willen hebben over een voorstel dat wij van onze huisbank hebben gekregen. Ik twijfel zelf namelijk of we wel "het onderste uit de kan" krijgen. Wij hebben momenteel 3 zakelijke leningen lopen bij onze huisbank. Een lening van 100k, een lening van 200k en een lening van 300k. Wij hebben hier tegenover een hypothecaire zekerheid van ruim 1,6 miljoen taxatiewaarde (puur het vastgoed ex inventaris en goodwill) staan en de onderneming (4 jaar oud) maakt sinds dag 1 een stabiele winst. Buiten de genoemde leningen hebben geen vreemd vermogen en hebben we een prima liquiditeitspositie. Van de derde lening, die door aflossing inmiddels 260k bedraagt, loopt binnenkort de rentevaste periode af. Het voorstel dat we nu hebben gekregen is als volgt: - 2 Jaar vast 2,70% per jaar - 5 Jaar vast 3,10% per jaar - Variabel 3,65% per jaar Het was in eerste instantie ons idee om een variabele rente te nemen, omdat we van plan zijn om in het komende jaar een substantieel bedrag van deze lening af te lossen. Ik begrijp alleen niet waarom we hier zo veel extra rente voor betalen. Daarbij vraag ik me af of we als stabiele onderneming met prima vermogenspositie wel het scherpste aanbod hebben gekregen. Ik begrijp dat het moeilijk is om te oordelen zonder alle ins en outs van de onderneming te kennen, maar verwachten jullie in eerste opzicht dat het de moeite waard zou zijn om rond te shoppen, of zijn dit momenteel prima tarieven ? [verandering: titel]
  8. Één van onze werknemers heeft aangegeven naar ander werk te willen zoeken omdat hij door wil groeien in zijn carrière terwijl wij hem dit momenteel niet kunnen bieden. Wij zijn tevreden over zijn werk, en hij heeft het hier ook nog naar zijn zin maar Nu heeft hij momenteel nog geen werk gevonden en hebben wij nog geen goede vervanger; we zijn hier hard naar op zoek. In overleg wil hij de komende twee maanden nog wel (al dan niet part-time) bij ons blijven werken, maar ik vroeg me af wat voor consequenties dit heeft voor beide partijen. Ten eerste wil ik hem eigenlijk maximaal 2 à 3 maanden "zekerheid" bieden en wil er niet voor op draaien als hij het hele jaar geen werk vind (doordat we een nieuwe overeenkomst aangaan). Ik kan alleen nergens vinden of dit juridisch toegestaan is, om een contract aan te bieden voor zo`n korte periode. Daarbij heb ik zitten denken aan een 0-uren of parttime contract, maar stel dat hij hier op in zou gaan, zou dit dan nadelige gevolgen kunnen hebben voor zijn eventuele WW-Uitkering ?
  9. Ik weet niet of er nog veel te optimaliseren valt.... Ik heb een adwords campagne die al een tijdje niet ge-update is, maar destijds wel goed is opgezet en is aangepast aan de hand van de resultaten. Ik ben geen adwords specialist, maar ik denk dat zowat alle relevante keywords goed gedekt zijn voor een niet al te hoge prijs ( CPA is rond de € 4,00 ). Met breed adverteren zouden de sales wellicht toenemen, maar wat ik hiermee in het verleden heb geprobeerd, was over het algemeen vrij duur en leverde relatief weinig op...
  10. Hallo Joost, Bedankt voor je advies. Die 900 euro is inderdaad voor inkomstenbelasting, wel na BTW afdracht en alle andere kosten uiteraard. De groei is rond de 10% per jaar schat ik. Als het verkoopbedrag slechts 1 maal de jaarwinst of iets meer zou worden, dan kan ik me inderdaad afvragen of verkopen wel de meest verstandige optie is aangezien ik het geld niet perse nodig heb nu. Ik vraag me alleen af, of het om de dag klaarmaken en verzenden van pakketjes straks nog in mijn agenda te passen is. Ik zal eens gaan rondkijken of e-fulfillment een optie zou kunnen zijn...
  11. Ik ben een student die in oktober 2010 is begonnen met zijn eigen webwinkel als bijverdienste voor naast de studie. Sinds die tijd heeft de webwinkel me altijd goed van inkomsten voorzien (voor studentenbegrippen) terwijl ik er nauwelijks werk aan had. Nou ga ik zeer binnenkort afstuderen en starten met een nieuwe onderneming/uitdaging in mijn leven. En ondanks dat de webwinkel me weinig tijd kost, zit ik er serieus aan te denken om hem te verkopen zodat ik mezelf 200% kan geven voor deze nieuwe uitdaging. Ik heb alleen geen idee wat de marktwaarde voor zo`n webwinkel zou zijn. De volgende eigenschappen zijn van toepassing: [*] De webwinkel bevindt zich in een relatief onverzadigde markt (dus geen electronica oid) [*] De webwinkel verkoopt slechts één product. Qua voorraadbeheer is het dus geweldig maar het maakt je wellicht iets kwetsbaarder [*] De omzet is rond de 2500 euro per maand. De nettowinst (dus met alle kosten eraf) is ongeveer 900 euro. [*] De site kost bijna geen tijd. Het enige dat er de afgelopen 2 jaar is gebeurd is factureren en verzenden (3 uur per week?). [*] Bijna geen support en garantiegevallen. Slechts 2% retour. [*] De site bestaat sinds 2010 en draait stabiel met een lichte groei ieder jaar (door mond-op-mond reclame verwacht ik) [*] Het product zelf wordt in enkele fysieke winkels in nederland verkocht, maar ik heb exclusiviteit voor internet-only verkoop [*] Het product wordt betrokken vanuit een nederlandse leverancier die binnen één dag levert [*] Promotie vindt enkel plaats d.m.v. een adwords campagne die al 2 jaar niet gewijzigd is en folders bij een recreatiebedrijf [*] De site draait op een simpel, eigen gescript systeem [*] De site scoort organisch goed op enkele algemene, relevante zoektermen. [*] De site hoeft niet per direct of snel weg. Kan iemand mij helpen met een grove inschatting qua vraagprijs ? Zou 2x de jaarwinst van het afgelopen jaar reëel kunnen zijn ? Daarbij zijn andere tips met betrekking tot zaken die komen kijken bij de verkoop van een webwinkel zeer welkom!
  12. Hallo, Ik ben nu al een tijdje bezig met het vinden van een bedrijfsnaam voor mijn webshop in MP3/MP4 spelers en andere mediaproducten. Graag zou ik een (deels) beschrijvende naam hebben die toch een eigen karakter heeft en niet te lang is. Het probleem is dat echt alles waar het woord "media" in voorkomt bezet is. Maar ik krijg ook maar geen ander woord verzonnen voor de producten die ik verkoop. Misschien iemand die me een zetje in de goede richting kan geven? Degene die een naam voor mij verzint die ik wil gaan gebruiken zal ik 50 euro overmaken voor de moeite
  13. Het zal sowieso niet de merknaam van het "originele" product dragen, verder weet ik ook niet hoe het zit met de huidige patenten op het product dat in nederland verkocht wordt. Is er een instantie of bedrijf waar ik terecht kan voor advies op maat?
  14. Hallo, Ik ben momenteel de mogelijkheden aan het bekijken m.b.t. het importeren van een bepaald product. Het model dat we eventueel willen importeren (uit china) lijkt echter op een reeds bestaand product van een bekend merk in nederland. Op enkele punten zijn er wel duidelijke verschillen, maar het globale design is duidelijk afgeleid van het product dat hier in nederland momenteel verkocht wordt. Ik vroeg mij af hoe ik het beste kan (laten) onderzoeken of het toegestaan is om dit product in nederland te importeren en te verkopen. Wie kan mij een zetje in de goede richting geven?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.