Jump to content

Aangiftespecialist.nl

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa

Company info

 1. Obv jullie gegevens en rekening houdend met de MKB-vrijstelling zal de belastbare winst niet ruim in de 52%-tarief vallen. De vaststelling of een BV gunstig is, is maatwerk. Dit hangt mede af van jullie levensstijl. Genoemde 50%-eis geldt voor jullie als starters pas over 5 jaar. Dus jullie hoeven 5 jaar lang alleen 1.225 uur aan de onderneming te besteden om toegang te krijgen tot de snoepwinkel van ondernemersfaciliteiten (waaronder zelfstandigenaftrek en startersaftrek). De startersaftrek/verhoogde zelfstandigenaftrek geldt wel een beperking van maximaal 3 keer in de 5 jaar. Wacht niet te lang met beslissen want het urencriterium wordt niet evenredig berekend. Als je halverwege het jaar start, dan moet je nog steeds voldoen aan de 1.225 uur!
 2. Hallo M1155, Je moet het dan wel zeker weten. Bij twijfel is het over het algemeen verstandig om de BTW te verleggen. Gaat het puur en alleen om de levering van goederen of worden er ook werkzaamheden verricht mbt de goederen? Soms gaat de levering van goederen op in een (hoofd)dienst. In dat geval is er weer wel sprake van verlegging. Je zou zeggen dat een aannemer wel ongeveer weet wanneer verlegging van toepassing is. Misschien is het toch onwetendheid van de aannemer of wil hij door de verlegging een liquiditeitsvoordeel behalen.
 3. Er is belastingverdrag tussen Nederland en Engeland. Hierin staat de teruggaaf geregeld. Voor de manier van voorkoming wordt in het verdrag verwezen naar de eenzijdige Nederlandse regeling ter voorkoming van dubbele belasting. Je moet er even opletten dat er in Engeland niet meer wordt ingehouden dan het maximum volgens het belastingverdrag.
 4. ABN Amro/RBS heeft http://www.abnamromarkets.nl/producten/detail/nl0006126872-china-valuta-opportunity-note/ NB Ik geef alleen de link. Je moet zelf de afweging maken.
 5. Hiermee ben je er nog niet. Cruciaal is dat de maatschap en de werk-BV een fiscale eenheid voor de omzetbelasting vormen, anders blijf je het oude probleem houden. Je moet dit goed zien af te stemmen met de fiscus, anders kan dit wel eens weerstand oproepen.
 6. De vraag ging over het uitkeren van dividend en niet zozeer over het uitoefenen van stemrecht. Als de aandelen gecertificeerd zijn, dan komt het dividend bij uitkering nog steeds evenredig bij iedere certificaathouder (lees: oorspronkelijke aandeelhouder) terecht. Dus zowel bij de groep investeerders, als bij de twee uitvoerders/managers. Certificering kan een mooi instrument zijn voor vermogensplanning, maar met betrekking tot de gestelde vraag komt het niet tot zijn recht.
 7. Nu de panden overbrengen naar privé kan voordelig zijn. De panden belanden dan in box 3 zodat de heffing van vennootschapsbelasting over de verdere waardestijging van het pand en de toekomstige huren wordt vermeden. Nadeel is wel dat in een keer vennootschapsbelasting moet worden betaald over de boekwinst/stille reserve, inkomstenbelasting in box 2 over de dividenduitkering en overdrachtsbelasting over de marktwaarde van de panden. Of het voordelig is hangt met name af van de vraag of er een gunstige taxatie overeen kan worden gekomen met de Belastingdienst. Er zijn diverse mogelijkheden. Er kan bijvoorbeeld ook worden gekozen om over te dragen tegen een lening van de BV met een lage rente. Zoals al eerder aangegeven op het forum, laat je goed adviseren. De belangen zijn groot genoeg.
 8. Het is verstandig dit door te laten rekenen door iemand die hier verstand van heeft. Deze kan de verschillende mogelijkheden naast elkaar leggen en doorrekenen. Het gaat te ver om dit op een forum te doen omdat de vraag wat voordeliger is, afhangt van meerdere factoren, zoals de hoogte van de kosten (gas, licht, afschrijving etc.) en de verwachte waardestijging van het pand. Als het gehele pand tot het ondernemingsvermogen wordt gerekend, dan is ook de toekomstige waardestijging van de bovenwoning progressief belast met inkomstenbelasting in box 1 (maximaal 52%). In ieder geval kan geen investeringsaftrek worden geclaimd voor de woning/het woongedeelte omdat dit in de wet is uitgesloten van investeringsaftrek.
 9. Werken met letteraandelen zou een mogelijkheid zijn. Aan de investeerders zouden ook cumulatief preferente aandelen kunnen worden toegekend. Dit lijkt op een soort lening. De winst die overblijft is voor de gewone aandeelhouders. Certificering van de aandelen dmv van een STAK ziet meer op het uiteen trekken van het (economische) belang van de aandelen (dividend/verkoopwinst) en het stemrecht. Dit is mi hier minder geschikt voor.
 10. De management-BV en de werkmaatschappij moeten zakelijk met elkaar handelen. Dit betekent dat je niet geheel vrij bent om te kiezen tussen het uitkeren van een management fee/salaris of dividend. Als je managementactiviteiten verricht, dan moet je hiervoor een zakelijke fee in rekening brengen. Als je ten onrechte geen fee berekend, dan kun je dit dus niet compenseren met een dividenduitkering. Als een zakelijke management fee 10k is, dan moet de werk-BV dit in principe ook uitkeren. Deze fee vormt de omzet van de management-BV waar je in loondienst komt. Omdat je een 'aanmerkelijk belang' hebt in de management-BV, moet deze aan jou een 'gebruikelijk loon' loon/salaris betalen van in beginsel 41k. In geval van gelieerdheid/verbondenheid van de BV's, zal de zakelijkheid en het gebruikelijke loon de aandacht van de Belastingdienst hebben. Als je minimaal 5% van de aandelen in privé houdt, dan heb je juist een aanmerkelijk belang. Afhankelijk van wat jou hoogste inkomstenbelastingschijf is, zou je kunnen afstemmen met de Belastingdienst om een lager salaris in aanmerking te nemen. Nadeel hierbij is dat de tijdelijke crisismaatregel om je salaris te mogen verlagen vanwege omzetdaling, per 31 december 2010 is afgelopen.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept