Rinuss

Junior
  • Aantal berichten

    16
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer

Rinuss's trofeeën

  1. Wat ik nu doe: Ik doe alsof m'n neus bloed. Straks gaan we naar uurs kWh-tarieven dan is het helemaal niet meer bij te houden. Heb de belastingtelefoon zowel als Greenchoice gesproken: die doen helemaal alsof deze uitdaging niet bestaat. Op mijn vraag hoe verschikkelijk veel ZZP-ers hiermee met vragen komen blijkt het echt een non-issue. Er zijn vier categorieën waarvan de laatste mijns inziens niet bestaat: 1. Die er zich eigenlijk helemaal niet van bewust zijn dat ze wat moeten met die zonnepanelen (bliss) 2. Die het eigenlijk wel weten maar ook denken, die soep wordt niet zo heet gegeten, laat maar waaien 3. Die het gewoon volgens het boekje voor elkaar willen hebben en die het niet lukt zonder écht héél erg veel tijd mee kwijt te zijn met het vergaren van alle data. 4. Die het volgens het boekje voor elkaar willen hebben en dat eigenlijk zonder noemenswaardige problemen en tijdsinvestering lukt. Categorie 4 bestaat niet, daar ben ik nu na twee jaar zonnepanelengedoe wel achter. Ik heb na twee jaar besloten van een nummertje 3 een nummertje 2 te worden: Ik doe net alsof die dingen niet op m'n dak liggen. Ik reserveer wel wat geld ofzo voor de boete, of voor m'n pensioen later.
  2. Bedankt Prins Rachid, De verschillende stromen snap ik allemaal. Een enorme klus. Het ging juist om het gedeelte dat Greenchoice berekende: Ik vond het vooral vreemd dat Greenchoice er een andere rekenmethode op lijkt na te houden waardoor ik de getallen die zij presenteren éigenlijk niet zomaar kan overnemen. Zoals gezegd lijken zij (maar ik zal dit nog eens moeten controleren daar jij zegt dat ze het wel goed doen) het kale levertarief zonder ODE en energiebelasting als btw-grondslag te gebruiken. Terwijl de belastingdienst, net zoals jij overigens, zegt dat kale levertarief+ODE+energiebelasting de grondslag voor btw moet vormen. Maar zoals gezegd zal ik het nog een keer moeten nakijken op de Greenchoice nota, want het is nu 2 (of 3) tegen één dus dan is het meest waarschijnlijke scenario dat die ene (ik) het fout heeft :D . Daarnaast nog een subvraag; accepteert de belastingdienst dit zelf rekenen en wanneer zijn dan eigenlijk MID gecertificeerde tussenmeters verplicht? Er zijn ook steeds meer mensen die hun auto thuis laden en ook nog geen gecertificeerde tussenmeters hebben maar wel btw aftrekken, of houdt het op zodra je moet gaan verrekenen met nog een andere partij zoals je werkgever?
  3. Goedemorgen, Ik vraag me af of we in onderstaande situatie onze airbnb omzetbelasting (btw zoekwoord) moeten opgeven in een van onze omzetbelasting aangiftes. Dat we voor de inkomstenbelasting inkomen hieruit moeten opgeven zegt namelijk nog niet per sé iets over of we airbnb ook in de omzetbelasting aangifte moeten betrekken. Het liefst hou ik het er buiten, niet alleen vanwege de afdracht maar vooral vanwege de (twee) administratie(s) en risico op fouten. Aangezien de belastingdienst er geen duidelijke pagina over heeft en media elkaar na verschillende uitspraken van rechters tegenspreken probeer ik hier uit te vinden hoe de inkomstenbelasting voor mijn specifieke situatie zit. situatie: Ik ben ZZP-er / éénmanszaak Partner is ZZP-er Beiden NIET in de KOR We hebben een koopwoning met hypotheek met aflossing Los van de woning in de tuin hebben we een tuinhuis gebouwd welke we verhuren via Airbnb . De crux zit hem in het feit dat dit noch de gehele woning nóch een gedeelte van de woning betreft maar een z.g.n. 'aanhorigheid' en daar is weinig sluitends over te vinden. Nu vraag ik me af hoe ik de inkomsten van de Airbnb behoor op te geven bij de inkomstenbelasting: Sommigen zeggen box 1, sommigen box 3, sommigen hebben het over 70% van de inkomsten, sommigen zeggen dat je tot €5000 bent vrijgesteld van aangifte. En ik vraag me af of we dit particulier kunnen doen ook al zijn we beiden ZZP-er (dat leverde namelijk ook een uitdaging op bij de BTW inkomsten van de opgewekte elektriciteit met zonnepanelen welke verplicht zakelijk is omdat je aan het openbare net teruglevert.) P.S. de doorgehaalde vragen zijn een half jaar terug al beantwoord in dit afgesloten topic:
  4. Een jaar later en weer in de stress. BD zegt op z'n site https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/btw-terugvragen-voor-zonnepanelen-ik-ben-ondernemer dat ik de BTW over de teruggeleverde (en daarbij gesaldeerde) kWuren moet berekenen door uit te gaan van levertarief+ODE+energiebelasting. De jaarnota met 'factuur uitgereikt door afnemer voor het gedeelte teruglevering' van Greenchoice is mooi maar die doet dat dus júist niet. Zij pakken als grondslag het kale levertarief zonder ODE en energiebelasting dus. Er is trouwens ook te zien dat de teruggeleverde kWh in mindering gebracht worden op de kWh-en geleverd die gebruikt worden voor de ODE en energiebelasting. En volgens mij was dat ook júist waar 'm in de politiek ook de pijn zit; dat dit voor vermogende zonnepaneelbezitters een onevenredig voordeel is. Met bovenstaande site is het net alsof de BD eigenhandig zegt jawel ODE en energiebelasting meetellen. (Dan moet ik alsnog aardig gaan rekenen (als herleiding al mogelijk is met 4 tarieven in een jaar: normaal, dal, eerste halfjaar, tweede halfjaar.) Ik dacht: Ik kan de btw onder 'btw specificatie teruglevering' achter mijn naam zo overnemen van de Greenchoice nota maar nu zit ik door dit conflict in interpretatie wéér enorm te twijfelen en te googlen... @prinsrachid : help!? (again)
  5. Goedemorgen, Aangezien de belastingdienst er geen duidelijke pagina over heeft en media elkaar na verschillende uitspraken van rechters tegenspreken probeer ik hier uit te vinden hoe de inkomstenbelasting voor mijn specifieke situatie zit. Mijn situatie: Ik ben ZZP-er / éénmanszaak Partner is ZZP-er We hebben een koopwoning met hypotheek met aflossing Los van de woning in de tuin hebben we een tuinhuis gebouwd welke we verhuren via Airbnb . De crux zit hem in het feit dat dit noch de gehele woning nóch een gedeelte van de woning betreft maar een z.g.n. 'aanhorigheid' en daar is weinig sluitends over te vinden. Nu vraag ik me af hoe ik de inkomsten van de Airbnb behoor op te geven bij de inkomstenbelasting: Sommigen zeggen box 1, sommigen box 3, sommigen hebben het over 70% van de inkomsten, sommigen zeggen dat je tot €5000 bent vrijgesteld van aangifte. En ik vraag me af of we dit particulier kunnen doen ook al zijn we beiden ZZP-er (dat leverde namelijk ook een uitdaging op bij de BTW inkomsten van de opgewekte elektriciteit met zonnepanelen welke verplicht zakelijk is omdat je aan het openbare net teruglevert.)
  6. Ja dat lijkt mij ook. En dan wordt het ook nog interessant wáár je de aan jezelf geleverde stroom gaat meten, aannemende dat je áls je het op zakelijk gooit zowel PV systeem als daaraan gekoppelde opslag op de zaak zet zal je dus moeten meten ná de accu. Voor de BD wordt het mijns inziens hoog tijd een aparte regeling voor alle particuliere zelfopwek situaties op te zetten en particulieren volledig te ontvlechten uit het BTW teruggave en betalingsverhaal. Dit om de onnodige complexiteit voor de particulier en de onnodige druk op de belastingdienst te verminderen. Daarbij denk ik dat je ZZP-ers, wat ondertussen hele volksstammen zijn ook op dit vlak als particulier zal moeten gaan behandelen. Anders dreigt er op meerdere vlakken stagnatie; de BD loopt vast, particuliere verduurzaming stagneerd aan de ene kant terwijl er subsidies zijn aan de andere kant en er kunnen situaties ontstaan waarin wederom persoonlijk belastingleed optreed a.g.v. verschillende interpretaties van de regels. Tot zover mijn politieke statement :D .
  7. aug-2017 aanschaf panelen 'sep'-2017 brief zonnepaneelhouders ingediend, administratieve ontheffing vanaf volgend kalenderjaar aangevraagd, btw ID ontvangen, aangifteformulier ingevuld en forfait betaald. jan-2018 ingang administratieve ontheffing (KOR volgens mij) 2019 aanschaf extra panelen (die van 19% in Duitsland, had ik maar BTW-ID doorgegeven inderdaad; was mij destijds te onduidelijk wat de gevolgen zouden zijn voor de KOR) nov-2019 stilzwijgend overgezet van KOR naar OVOB dec-2019 besloten vanaf januari voor mezelf te beginnen jan-2020 start onderneming Volgens mij was het wel degelijk KOR waar ik in zat gedurende 2019. Nog gedoe mee gehad met opstart om eerste BTW aangifte te kunnen doen toen achteraf bleek dat ik in nov-2019 zonder consultatie in de OVOB was gefietst door de BD .
  8. Die panelen heb ik toen gewoon laten bezorgen. En i.t.t. andere waar uit Duitsland stond de btw gewoon vermeld op de factuur (19%) en was niet verlegd o.i.d. . Nu zou ik dat een beetje vreemd vinden maar of het helemaal niet zou kunnen weet ik eigenlijk niet. Ik zat toen daadwerkelijk in de KOR oude stijl omdat ik al eerder in 2017 een set panelen (15) had aangeschaft. De tweede set van 18 panelen was een krappe 3000 euro excl. btw. Dus zelfs bij elkaar nog opgeteld probleemloos in de KOR (dacht ik).
  9. Even ervan uitgaande dat je ondernemer bent en niet in de KOR zit: Je moet volgens mij (net geleerd ;) BTW betalen over al je opgewekte stroom (dus ook je eigen verbruik) omdat je dus aan het net hangt en daarmee aan het economisch verkeer meedoet. Los daarvan neem ik aan dat als je een tweede zonnige zomerdag op rij start met een al bijna volle accu dat je dan wel degelijk terug wilt leveren. Tenzij je je omvormer zo instelt dat hij (naar Duits model) niet mág terug leveren maar waarom zou je dat doen zolang je die stroom in de "salderingsaccu" (het net) kunt pompen? Voor de BTW wordt de teruglevering van zonnepenalen altijd als zakelijk aangemerkt, ongeacht of je ze wel of niet op de balans van de zaak hebt staan. Pas als je het pand loskoppelt van het stroomnet neem je niet meer deel aan het economisch verkeer en hoef je je niet druk te maken om BTW. Kun je logischerwijs ook geen BTW terugvragen over de installatie vermoed ik, maar er zou wel eens niet over nagedacht kunnen zijn wat er gebeurt als je aanschaft terwijl je nog een netaansluiting hebt om vervolgens je netaansluiting te stoppen...
  10. "Deze correctiegrens van € 1.000 geldt niet voor correcties op de oude kleineondernemersregeling. Deze correctie doet u altijd via een suppletie. " Die panelen zijn van augustus 2019 toen ik nog in de (oude) KOR verkeerde dus dat moet blijkbaar via een aparte suppletie. Daarnaast zijn deze in Duitsland aangeschaft en is zo te zien de BTW niet verlegd maar is er het Duitse 19% tarief voor afgedragen. Eens kijken of dat nog gevolgen heeft voor de terugvordering: ik vermoed geen gevolgen omdat BTW een aardig gesynchroniseerde Europese aangelegenheid betreft.
  11. Dankjewel, prinsrachid, je hebt weer geweldig geholpen!
  12. Ok. Goede suggestie om er uit te komen. Ik hoop dat je op onderstaande nog wilt reageren dan. Wordt ontzettend gewaardeerd. Stap voor stap doorloop ik letterlijk wat zij daar zeggen. (ik zal de pagina ook vastleggen in mijn administratie) Stap 1 belastingdienst: 'Over de vergoeding die u van uw energiemaatschappij krijgt, moet u btw betalen'. Dat is dus nul. Want: - Ik wéét (ik heb geen nota (juni pas) maar wel een app) dat ik vorig jaar minder heb teruggeleverd dan afgenomen. De salderingsregeling, en hoe Greenchoice deze toepast maakt dus dat er niets overblijft om btw over te moeten betalen m.b.t. mijn energieleverancier. [klopt dit, of hekelt de belastingdienst zijn eigen salderingsregeling?] Stap 2 belastingdienst: 'Met uw zonnepanelen produceert u ook [...] kWh die u ook privé verbruikt.' a. Dat is opwek minus teruglevering, die weet ik: 8952-6546= 2406 (jaja eigen verbruik wordt er niet beter op met een EV die meest s'nachts laadt.) b. 'Ga uit van de vergoeding die u aan uw energiebedrijf zou moeten betalen per kWh: inclusief energiebelasting, maar exclusief btw' ja, geen idee. normaaltarief/daltarief/eerste halve tariefjaar/tweede halve tariefjaar. Dat weet ik pas als ik de nota in juni heb. Mag ik de hoogste van die tarieven aanhouden om safe te zijn? Dan wordt dat 0,2018 (exc. btw dus) komen we uit op 2406*0,2018=485,5308 , *0,21=€ 101 afgerond naar beneden zoals toegestaan. Stap 3 invullen zoals in voorbeeld: zoals voorbeeld: Rubriek in btw-aangifte Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend Omzetbelasting 1a (Leveringen/diensten belast met hoog tarief €0 €0 1d Privégebruik € 485 €101 5a (Omzetbelasting) €101 5b (Voorbelasting) €0 Totaal €101
  13. Ok ik verzuip erin. Help me even: Ik heb géén nota van het hele jaar van Greenchoice. (want die krijg ik in Juni). Wel heb ik de (self billing) termijnnota's met BTW specificatie. Maar daar is alleen de BTW gespecificeerd naar Greenchoice en de netbeheerder. Hoe moet ik nu aangifte omzetbelasting doen? Greenchoice betaal ik privé. Ik lever dus elektriciteit aan hen maar ik neem meer af. (vraag 1:) Vereenvoudigt het de zaak dat ik meer afneem dan teruglever? Omdat ze middels de salderingregeling de kWh al tegen elkaar hebben weggestreept en ik dus effectief geen af te dragen BTW binnenkrijg? Maar ik 'lever' natuurlijk ook een deel aan mijn privépersoon: (2) Moet ik daar wat mee? (3) Moet ik daar een tarief op zetten en de BTW afdragen? (4) Mag dat dan een tarief zijn van €0,01 of idealiter zelfs €0,00 ? Daarnaast maar eigenlijk niet relevant vermoed ik lever ik (voordat ik zelf ondernemer werd) vanuit mijn privé persoon stroom aan een zakelijke auto (op balans) van mijn partner (al langer zelfstandige). De BTW over die kWh-en wordt door haar teruggevraagd omdat het gemaakte onkosten t.b.v. de auto zijn. Ik hoop dat iemand (@prinsrachid ?) hier me kan helpen om de komende dagen mijn BTW aangifte af te ronden want ik redeneer wat af maar ik krijg het niet rond. Bedankt
  14. Niet helemaal. De frustratie komt omdat je geen keus hebt én het zo ingewikkeld gemaakt wordt. Ik had die panelen al liggen voor ik ondernemer werd, de BTW teruggaaf kon mij toen al gestolen worden. En nu word de zaak voor de BTW ineens verplicht meegenomen terwijl de kostenkant tegelijkertijd voor de inkomstenbelasting eigenlijk verplicht níet meegenomen wordt, zelfs de stroom aan jezelf als particulier verkopen wordt niet als zakelijk aangemerkt. Als je de kostenkant toch zakelijk zou kúnnen afhandelen dan moet dit ook meteen weer met een aparte investering in de vorm van extra bemetering gedaan worden terwijl e.e.a. prima is uit te rekenen. Je kunt bijkant makkelijker sjoemelen met horeca-bonnetjes dan met elektra verbruik wat door slimme meter, laadstation, solar omvormer en elektrische auto zelf bijna per seconde wordt bijgehouden. Ik had gewild kortom dat ik wat meer keus had.
  15. Maar als het zo moeilijk is om die 10% zakelijk gebruik aan te tonen houdt het dan wel (bij een rechter bv.) stand dat ik BTW af moet dragen over energie die ik privé gebruik? Want er is namelijk geen waarde 'toegevoegd', er wordt namelijk niets gevraagd voor de energie. 21% over €0 is €0 . Het argument dat je 'anders' van een energieleverancier stroom had afgenomen maakt niet dat er ineens wél toegevoegde waarde is ontstaan. Zoals je kunt lezen frustreert het me mateloos dat zonnepanelen voor ZZP-ers zoveel meer kosten met zich meebrengen dan voor particulieren. En dan met name dat je wel belasting op zogenaamd toegevoegde waarde mag betalen maar aan de kostenkant niets van je winst af mag trekken. Maar ik ben bang dat je gelijk hebt @prinsrachiden dat er niet veel meer mogelijk is dan politiek aanhangig maken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.