• 0

Wat te doen met te grote ideeën?

Wat moet je met ideen waarvan je zelf weet dat die te groot zijn om zelf aan te pakken?

 

Bv een bestaande winkelketen uit het buitenland die groeiende is, ik denk dat deze prima te franchisen is in nederland. Alleen heb ik de kennis, kapitaal etc, niet in huis om zoiets te ondernemen. Een webwinkel kan ik nog wel runnen maar dit vraagt om meer.

 

Ik vind het zonde om dit los te laten wat zou je ermee kunnen doen?

 

[titel aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0

Heb je enige ervaring in die bedrijfstak?

Probeer in contact te komen met de juiste mensen bij het bedrijf en probeer ze te overtuigen dat jij de ideale persoon bent om (in dienst) een Nederlandse franchise tak op te zetten?

Link naar reactie
 • 0

Wat moet je met ideen waarvan je zelf weet dat die te groot zijn om zelf aan te pakken?

 

Je afvragen of je dat echt wil... maar dan ook echt, vervolgens inbeelden hoe je daar dan op een gegeven moment mee bezig bent, dat beeld op papier omschrijven, vragen bij zetten zien te beantwoorden en verder uitwerken. Op een gegeven moment ga je inzien wat voor soort mensen en middelen je precies nodig hebt. Die ga je er vervolgens bij zoeken en voor je het weet ben je het aan het doen.

 

Perry

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Sunday,

ik zit eigenlijk met hetzelfde soort 'ei'. ik heb een idee voor een winkel die naderhand perfect een winkelketen kan worden maar heb ook het gevoel dat het 'te groot' is voor mij :

 

De voorbereiding ligt er :

- heb me voorgedaan als enqueteur en in winkelstraten mensen tegengehouden om uit te zoeken of zij dit soort winkel interessant zouden vinden

- ben een maand in een winkel gaan werken die weliswaar andere artikelen verkoopt maar zelfde prijsklasse etc kwestie van leefbaarheid in te kunnen schatten

- ben naar beurzen gegaan op zoek naar leuke producten, heb me suf gezocht op het internet naar alles wat ik kan gaan verkopen en combineren en wat anderen nog niet in hun winkel hebben

- op basis hiervan heb ik het concept helemaal uitgewerkt en vind het echt iets leuk worden

- de bedrijfsnaamnaam ligt vast evenals de .be en .com domeinnaam

- het logo is in ontwerp

- het conceptburo is bezig met uittekenen inrichting

- aan het businessplan wordt elke dag verder geschaafd

- de lijst met het assortiment dat ik wil voeren staat ondertss op papier

- etc etc

 

alles loopt dus eigenlijk zo te zien wel vlot, alleen lig ik sinds paar weken helemaal dubbel van de zenuwen want :

- ik vind geen goedegelegen en betaalbaar pand en wil in september openen...(het vinden is 1 ding het ingericht krijgen is een ander ding)

- ik heb absoluut geen retailervaring (mijn ouders hadden wel winkels maar dat is ondertussen ook lang geleden voor mij)

- mijn vriend en ik stoppen er samen 250.000 euro in maar ik ga meer nodig hebben en ik krijg overal te horen dat mijn gebrek aan retailervaring niet bepaald helpt in het losweken van geld bij investeerderds

- een eerste winkel krijg ik misschien wel geopend met eigen middelen (aangevuld met een banklening) maar voor een tweede heb ik extern geld nodig

- etc etc

 

het enige wat ik wél weet is dat dit hele project me nu al ontzettend veel energie geeft, wat in mijn vorige job helemaal niet meer het geval was (ik ben 6 maanden geleden gestopt met werken omdat ik me over mijn toekomst wou gaan bezinnen)

En ik maak mezelf dan maar wijs dat enthousiasme het gebrek aan ervaring hopelijk wat compenseert...

 

gewoon doen dus !

 

succes

 

b

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

 

Reusje BKTV! Vooral omdat je een tijdje in een vergelijkbare zaak bent gaan werken. Een paar opmerkingen.

 

Heb je kapitaal nodig voor de aankoop van een pand, voor voorraad of voor marketing? Daar moet toch een mouw aan te passen zijn: huren, leverancierskrediet...

 

Nu heb je onvoldoende retail-ervaring om investeerders aan te trekken voor een eventuele tweede filiaal, maar als je eerste vestiging goed loopt wordt het een ander verhaal.

 

Heb je contact met vergelijkbare ondernemers in dezelfde of compleet andere branches? Je zou wellicht eens contact kunnen opnemen met de oprichter van Oasia, die is ook nog niet zo lang open en heeft inmiddels een derde vestiging...

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Twalevel

 

- die maand bij Oasia is nu eerlijk gezegd wel gekomen voor het idee er helemaal was, ik liep namelijk al paar jaar rond met het idee voor mijn winkel maar heb er nooit echt iets mee gedaan.

En omdat ik thuis zat na te denken over mijn toekomst en me verveelde ben ik bij Oasia gaan aankloppen (ik ben fan van de winkel) om tijdens de feestdagen wat te helpen.

Dat is me zo bevallen dat ik mijn oude idee terug bovengehaald heb en ben beginnen uitwerken. Ik heb het dan ook wel meteen verteld aan de eigenaar van Oasia trouwens, hij vindt mijn concept goed trouwens.

 

- ik ga een pand huren, maar ik wil wel meteen op een goede locatie zitten, omdat ik het moet hebben van de grote massa die passeert. In Antwerpen (enfin, in heel belgie) vragen ze serieuze sommen vloergeld, dus gewoon om het huurcontract over te mogen nemen.Die alleen al zullen een groot deel van mijn kapitaal opslorpen.

 

- ik heb in mijn vriendenkring iemand die de internationale nummer 2 is bij een heel grote retailer. Ook hij vindt mijn idee heel leuk en vroeg of ik interesse heb om het eventueel onder de vleugels van zijn groep te doen. Ik moet hier wel even goed over nadenken en we hebben eind deze maand terug afgesproken om erover te praten. Ik mag ondertussen van hem beroep doen op zijn marketing en salesmensen als ik met vragen zit. Dus dat is al wel goed.

 

- marketingkosten : ik heb een reclamebackground dus ik ken de ins en outs wel om free publicity te genereren dus die kosten zullen niet te hoog zijn

 

 

b

Link naar reactie
 • 0
Ik heb in mijn vriendenkring iemand die de internationale nummer 2 is bij een heel grote retailer.

 

Dat is een prachtig contact. Zij hebben vast mensen en connecties in de onroerend goed-wereld, voor de inkoop, voor de winkelinrichting, bij banken, enz. Plus kennis van franchise-constructies en personeelszaken. En misschien wel een budget voor deelnames en concepts. Zou je je kunnen voorstellen dat je tien procent weggeeft voor hun hefboomeffect, of twintig procent en een optie voor wat startkapitaal?

 

Er zitten op dit forum zeker mensen die daar meer verstand van hebben...

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

twalevel, dat is waar ik nu net tegenaan zit te hikken : ik ken er uberhaupt niks vanaf dus ik weet niet hoeveel % van je aandelen je afstaat in ruil voor wat, behalve dat je altijd minstens 51% zelf moet houden natuurlijk.

 

Als iemand op het forum daar even wat ideetjes over wil delen ...

 

b

 

Link naar reactie
 • 0

Wel in de retail is het niet standaard dat een grote keten al meteen interesse toont in een opstartende nieuwe formule, wat ik enkele malen heb meegemaakt is dat na een succesvolle start er enkele filialen volgen waarna de complete keten wordt verkocht aan bijvoorbeeld een partij als Euretco, voor jouw is het denk ik handig om toch wel contact te blijven houden met deze contactpersoon, wellicht kan je overwegen 10 a 15% van je aandelen te verkopen van de formule inruil voor ondersteuning en begeleiding, maak hierbij wel afspraken over de toekomstvisie van jouw contactpersoon over je formule. Wat betreft een goede locatie is het altijd lastig, soms vindt je er zo een vlak voor je neus bij anderen kan het wel een jaar duren, vindt een echt goede retailmakelaar in Antwerpen en hou die ook voor dat dit nu nog een kleine opdracht is maar dat je toewilt naar een keten en dat ook voor hem jij dan een grote klant kan zijn..

Link naar reactie
 • 0

Yori, ik zou het natuurlijk liefst helemaal zelf doen zonder externe investeerders, maar dan kan ik echt maar 1 winkel openen en dan moet ik ook zelf fulltime in die winkel staan en tja, dan kan je niet bezig zijn met andere dingen (verder zoeken assortiment, pr, nieuwe winkel, beurzen etc) en moet ik -gezien mijn 'beperkte' beschikbare eigen middelen- al heel snel winstgevend zijn... nuja, ik ga vooral luisteren tijdens dat gesprek en eens kijken wat hij zelf in gedachten heeft. Want ik heb liever iets van iets dan alles van niets. Maar ik heb geen flauw idee welk soort bedrag je kan vragen voor een verkoop van 20% aandelen, ik moet daar toch dringend eens met een specialist over gaan samenzitten. Mijn vader en een goede vriend hebben allebei ook al aangegeven in ruil voor wat aandelen tussen de 25.000 en 50.000 euro te willen investeren dus ik kom zelf toch wel al met een aardig kapitaaltje aan als ik dit bovenop mijn eigen 250.000 euro reken.

 

Qua locaties weten de grote makelaars voor de buurt waar ik zoek sinds november van mijn plannen af en ik bel ze regelmatig om te horen of er nieuwe panden zijn. Markt is gewoon heel klein en er komt niet vaak iets vrij dat in de juiste buurt zit enerzijds en de juiste grootte heeft anderzijds...

geduld is een schone zaak maar ik zou toch graag gewoon wéten dat dat in orde is zodat ik verder kan.

 

b

Link naar reactie
 • 0

De voorbereiding ligt er :

 

Zo'n voorbereiding onderscheidt de ondernemer van de dromer. De bereidheid om op straat mensen te enqueteren, een maand ergens in een winkel te gaan werken, allerlei "low level" dingen aan te pakken als marktonderzoek voor je eigen bedrijf, dat tekent de ondernemer. Een vraag van zo iemand heeft veel meer gewicht dan van iemand die nog nergens over nagedacht heeft en plompverloren hier binnenvalt.

 

 

Link naar reactie
 • 0

ik zit eigenlijk met hetzelfde soort 'ei'. ik heb een idee voor een winkel die naderhand perfect een winkelketen kan worden maar heb ook het gevoel dat het 'te groot' is voor mij :

 

Dat gevoel kent, denk ik, iedere ondernemer. Wat is de beste manier om een olifant op te eten? Hapje voor hapje. Je hebt ongetwijfeld in je hoofd een soort plan, een volgorde en een rangorde in de urgentie van de diverse dingen. Begin met de urgente dingen, de belangrijkste dingen, de dingen die alleen vandaag kunnen en niet morgen. Wat heel belangrijk is: onoplosbare problemen moet je niet vandaag proberen op te lossen want die lossen zich vanzelf morgen of overmorgen op. Het is net als met een dubbele afspraak: gewoon niks doen, want een van de afspraken belt vanzelf om de meeting te verschuiven.

 

Een idee is nooit te groot om aan te pakken, als je je maar niet laat intimideren door het idee. Het idee is van jou, het past dus in je hoofd, en dus is het niet te groot. Waar je wel voor uit moet kijken is je omgeving. De neiging bestaat in ons calvinistische anti-risico landje om tegen mensen te zeggen "zou je dat wel doen, doe maar gewoon, zou je het niet kleiner aanpakken". Mijd dat soort mensen als de pest. Ik merk nu in Californie dat mensen iha zeggen "Cool! Good for you! Can I join?" en dat dat helpt in mijn eigen gedachtenvorming.

 

Begin gewoon, bij het begin, zorg dat je mensen om je heen hebt die goed zijn in wat ze doen, en probeer niet te micromanagen. Vertrouw er op dat als er toch van alles fout loopt, er altijd mensen zijn die bijspringen en dat oplossingen de neiging hebben zich pas vlak van te voren spontaan aan te bieden.

 

En bedenk: het ergste wat je kan overkomen is dat het niet lukt. So what? Dan begin je overnieuw. Uit de succes-agenda: "het is niet erg te falen, het is wel heel erg om het niet geprobeerd te hebben".

 

Kunnen we je ergens mee helpen?

 

Link naar reactie
 • 0

Ik ben het helemaal met Christine eens, ik zei afgelopen beurs tegen een leverancier van grote waterslides dat ik hoopte dat ie niet dacht dat ik een dromer was met mijn grote plan. Hij zei toen: "ben je gek...je neemt de moeite om naar Sevilla te vliegen en hier een beurs te komen bezoeken om je te informeren, dat geeft je "instant credibility".

 

Maar de mensen in je omgeving hebben soms inderdaad de neiging om je idee klein te houden....dus durf er gewoon voor te gaan.

 

Zoals Christine al zegt, in het ergste geval krijg je het niet voor elkaar....maar dan ben je wel weer een hele ervaring rijker.

 

Groet, Martin

Link naar reactie
 • 0

Grote ideeën --> Klein beginnen, partners zoeken en leren van de kleine gecontroleerde aanpak.

 

Vervolgens kun je grote ideeën ook tot grote activiteiten transformeren.

 

Uiteindelijk geldt: When you don't think big you won't get it big!

Kennis is beperkt houdbaar als het niet gedeeld wordt en dus de moeite om het te verkrijgen is verspild.

 

www.improval.nl - owner

www.gartner.com - associate

Link naar reactie
 • 0

wat een geweldige post Christine !! Dank je.

 

Wat je vraag 'kunnen we ergens mee helpen' betreft : de komende maanden kom ik ongetwijfeld met vragen te zitten, heb er nu geen echt prangende want ik had mijn plannen eigenlijk neergeschreven ter motivatie van degene die de vraag over een te groot idee had gesteld en plots begon het precies mijn topic te worden ;o)

 

Maar ben wel blij met de reacties want geeft me moed om door te zetten en zal dit herlezen op dagen dat ik wakker word en denk : wat als ik het volledig mis heb, wat als die hele winkel absoluut niet zal draaien, wat als ik hier al mijn spaargeld instop en dat verdwijnt gewoon, wat als de omzet die ik nu inschat absoluut niet klopt etc etc

 

b

Link naar reactie
 • 0

wat als ik het volledig mis heb, wat als die hele winkel absoluut niet zal draaien, wat als ik hier al mijn spaargeld instop en dat verdwijnt gewoon, wat als de omzet die ik nu inschat absoluut niet klopt etc etc

 

Wat denk je dat wij allemaal 's avonds in ons bed liggen te denken na een dag te hard werken en te veel stress? Het is heel gezond om die stress te hebben, dat houdt je met je benen op de grond. Gewoon vandaag de dingen aanpakken die je vandaag kunt aanpakken, morgen doe je de rest. Dan komt het allemaal voor elkaar.

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

dank je jan willem, ik ben er idd al wel even mee bezig en probeer het hier bij nuttige vragen te houden javascript:replaceText('%20::)')

ik heb overmorgen terug afspraak met de vriend die me evt onder vleugels van zijn firma wil nemen, ik ben benieuwd wat dat gesprek zal geven.

 

Heb net een ontzettend goed pand gezien in mijn 'tweede keuze' wijk, is er wel zeker net een huurcontract voor getekend, blijkt 6 maand leeg gestaan te hebben. But we keep on smiling.

 

groetjes

 

brenda

 

(ik zie dat je je reusje van deze morgen al kwijt geraakt bent ????)

 

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  1 lid, 76 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.