Jump to content
Ploppy
Verberg

Hoe investeerders in horeca te vinden?

vraag

Ik ben met een compagnon van plan een horecaonderneming te starten of over te nemen. Gezien de zware eisen van de bank, ivm borgstelling voor het volledige bedrag willen we kijken of er geen mogelijkheid is om via private investors tot zaken te komen. Hiernaar zijn we inmiddels op zoek geweest, echter draait het bij de meesten om ict, biotech en andere high-potential ondernemeningen.

 

Zijn er er eigenlijk wel investors die zich juist meer op het mkb/horeca segment richten en zo ja, kan iemand ons je juiste richting op duwen, want we zitten een beetje vast.

Link to post
Share on other sites

20 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Rate this answer

Ik heb even de titel wat verduidelijkt, dan weten anderen ook waar het over gaat.

 

De conclusie dat veel investeerders zich richten op ICT en biotech en dergelijke, heb je die daadwerkelijk ervaren, of haal je die van internet? Hoewel ik het met je eens ben dat ook voor mijn gevoel het merendeel van alle artikelen over risicokapitaal gaat over high-tech investeringen, zijn er zeer veel investeerders die daar niets van willen weten.

 

Zo zijn er veel horeca-ondernemers die hun verdiende geld in leuke nieuwe horeca-initiatieven willen stoppen (immers, het is een markt die ze kennen). Maar ook mensen die niet zelf in de horeca zaten zie je wel openstaan voor horeca, voor mijn gevoel omdat het allemaal wat tastbaarder is dan veel (high-)tech. Ze zijn er dus zéker wel, alleen zoek je wellicht op de verkeerde plekken...

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

De conclusie dat veel investeerders zich richten op ICT en biotech en dergelijke, heb je die daadwerkelijk ervaren, of haal je die van internet?

 

Ik haal het inderdaad van internet. Je gaat zoeken naar investeerders op alle sites vind je met name bedrijfsomschrijvingen die zich op ICT/High-tech branche richten.

 

 

Ze zijn er dus zéker wel, alleen zoek je wellicht op de verkeerde plekken...

 

Ik kan met het ook niet voorstellen dat ze er niet zouden zijn en ik zou me kunnen voorstellen dat dergelijk mensen ook niet met een site gaan leuren, dat zullen meer de verenigde investeerders zijn. Wat wij gewoon moeten hebben is iemand uit die branche komt, die geloofd in wat wij willen en daarin kan en wil meegaan. Ik heb op verschillende punten gekeken, zoals bij Oost NV en Businessangels, toch blijft daar de technologie de toon zetten.

 

Verder ben ik niet zo blij om overal maar je plan achter te laten en maar kijken of er iemand interesse heeft, dat willen we liever geselecteerd doen, aangezien je niet wilt dat iemand er met je ideeen vandoor gaat. Misschien zit ik in dit laatste wat te negatief, maar het speelt wel gewoon mee.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Hoeveel horeca-ervaring hebben jullie? Hoeveel eigen inbreng?


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Hoeveel horeca-ervaring hebben jullie? Hoeveel eigen inbreng?

 

Dat eerste zal de investeerders niet zo aanspreken, NUL. We komen beiden uit een andere branche waar we nu nog in loondienst zijn. Eenmaal een goed gesprek neemt wat ons betreft die drempel direct weg. We hebben een goed idee en kunnen dit realiseren mits we de financien kunnen krijgen.

 

De eigen inbreng zal rond de 40.000 euro zijn, op een totaal van een kleine 200.000. Het is geen reuzachtig bedrag, maar we kunnen ook niet zeggen dat we het hebben liggen. ::)

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Verder ben ik niet zo blij om overal maar je plan achter te laten en maar kijken of er iemand interesse heeft, dat willen we liever geselecteerd doen, aangezien je niet wilt dat iemand er met je ideeen vandoor gaat. Misschien zit ik in dit laatste wat te negatief, maar het speelt wel gewoon mee.

 

Op de sites die je noemt hoeft dat niet hoor, zij matchen je op basis van een algemeen profiel en pas daarna ga je details laten zien (aan selecte mensen). Maar dit zijn idd niet de sites waar je moet zijn.

 

Overigens denk ik dat je met de omvang van dit bedrag, ook wel bij een bank terecht zou kunnen. Ik zou zeker daar eens rondkijken. Met name als je alleen geld zoekt en geen verdere expertise, dan zijn banken ideaal. Zoek je wel extra expertise, dan zou ik je aanraden een ervaren (oud-)ondernemer in de horeca te zoeken, die geld heeft en het leuk vindt nieuwe activiteiten te adviseren.

 

Ik heb zelf geen ervaring met horecainvesteerders, dus ik zou niet direct weten waar je ze kunt vinden. Wellicht zou je Higherlevel-lid DLA een 'persoonlijk bericht' kunnen sturen, hij is thuis in die markt. En kijk eens rond in de gemeente waar je je bedrijf zou willen vestigen, wie weet organiseert de regionale KvK bijvoorbeeld bijeenkomsten op dit gebied die je verder zouden kunnen helpen.

 

Lees sowieso ook de columns van Ties van der Laan, met name de reeks 'Businessplanning' en de eerste columns in de serie 'Financieringsbronnen'. Hoewel geschreven vanuit technologiehoek, staan daar toch wel aardig wat zaken in die je van pas zullen komen in je zoektocht. Succes!

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Op basis van verstrekte informatie moeten jullie wel een verdomd goede persoonlijke inbreng en aantrekkelijk businessplan hebben. Misschien dat wat informele gesprekken met horecamensen/coaches bekend met de branche jullie verder kunnen brengen...

 

...eigen inbreng van 20% zonder borgstelling in een risicovolle branche? Hebben jullie werkelijk NUL horeca-ervaring, of geen ervaring met ondernemen in deze?


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

De meesten hebben een informals databank. De Rabobank bank heeft (of had - geen idee wat de stand van zaken tot heden is) zelfs een participatieovereenkomst met de Horeca Ondernemers Academie.

 

Verder vraag ik mij af of jullie begroting wel reeel is (overname/verbouwen/inrichten/vergunningen/voorraad) ? Kijk ook naar de tips in deze draad >>>

 

Gezien de financiering die jullie zoeken, vermoed ik dat het hier gaat over huren/pachten? Immers, als je een pand wilt kopen komt je begroting er heel anders uit te zien.

Ik weet ik uit ervaring dat het voor investeerders wel van belang is dat je de Onroerend Goed in "eigen" bezit heeft. Een pand huren/pachten (wat veel voorkomt in de horeca) vinden ze over het algemeen niet interessant.

 

 

<>

 

 

 

 

 

 

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Tip: informeer ook bij drankleveranciers. Ook die hebben investeringsbudgetten. Waarschijnlijk niet voor het gehele bedrag wat jullie nodig hebben. Sommigen investeren niet in bedragen, maar weer wel in apparatuur (koeling, voorraad e.d.).

 

Alhoewel drankleveranciers de laatste tijd ook niet meer zo onwijs happig zijn, danwel bijdragen in elke willekeurige horecazaak, zijn ze wel altijd geinteresseerd om te investeren in nieuwe concepten (vernieuwde ideeen) in de horeca. Gezien jullie opmerking "ik wil niet dat andere met ons idee weglopen", ga ik er vanuit dat jullie inderdaad met iets "nieuws" komen, en zul je wellicht daar een luisterend/investerend oor hebben.


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Lees sowieso ook de columns van Ties van der Laan, met name de reeks 'Businessplanning' en de eerste columns in de serie 'Financieringsbronnen'. Hoewel geschreven vanuit technologiehoek, staan daar toch wel aardig wat zaken in die je van pas zullen komen in je zoektocht. Succes!

 

Zullen we doen, bedankt voor de tip.

 

...eigen inbreng van 20% zonder borgstelling in een risicovolle branche? Hebben jullie werkelijk NUL horeca-ervaring, of geen ervaring met ondernemen in deze?

 

Dat is een beetje het probleem bij de banken, men wil graag dat je voor 60-70% borg kan staan in enige vorm.

 

We hebben weinig ervaring, maar wel feeling. Ik ben opgegroeit met ouders die een tijd meerder eigen horeca-gelegenheden hebben gehad, daarnaast heb ik zelf een tijdje vanalles in de horeca gedaan, maar dat is alweer 15 jaar geleden :P. Wat we missen zit hem meer in de details hoe het werkt, hoe het hoort en waar rekening mee te houden. Het inzicht is er en we weten hoe we het willen hebben. Je bent er daarmee nog niet dat weten we, maar ik denk dat we daar zeker een belangrijk punt mee hebben. De rest leren we wel. Voor de buitenstaander als een bank is dat alleen moeilijk tastbaar.

 

Tip: informeer ook bij drankleveranciers. Ook die hebben investeringsbudgetten. Waarschijnlijk niet voor het gehele bedrag wat jullie nodig hebben. Sommigen investeren niet in bedragen, maar weer wel in apparatuur (koeling, voorraad e.d.).

 

Alhoewel drankleveranciers de laatste tijd ook niet meer zo onwijs happig zijn, danwel bijdragen in elke willekeurige horecazaak, zijn ze wel altijd geinteresseerd om te investeren in nieuwe concepten (vernieuwde ideeen) in de horeca. Gezien jullie opmerking "ik wil niet dat andere met ons idee weglopen", ga ik er vanuit dat jullie inderdaad met iets "nieuws" komen, en zul je wellicht daar een luisterend/investerend oor hebben.

 

We zullen daar zeker naar gaan informeren maar ook voor panden, want daarnaar zijn we ook nog zoekende. Het schijnt dat ze daar ook nog al eens wat in kunnen betekenen.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Presenteer jezelf dan in ieder geval niet met NUL horeca-ervaring en benoem concreet wat je gedaan hebt. Misschien heeft je compagnon ook nog wel aanvullende ervaring of vaardigheden. ;)


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Je kunt contact opnemen met:

 

ABN AMRO Informal Investment Services

NEBIB

TIIN

 

Ook kun je de Quote Venture Capital Gids bestuderen. Daarin staat een groot aantal informals met vermelding van hun branchevoorkeur.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Dag Jeroen,

 

Ik had ook de indruk dat Ploppy een vernieuwend idee heeft. Bovendien duiden de profielen op de site van Nebib niet altijd op vernieuwing.

Ploppy kan er op zijn minst een telefoongesprek met Nebib aan wagen.

 

Mvg

ID

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

...... maar ook voor panden, want daarnaar zijn we ook nog zoekende. Het schijnt dat ze daar ook nog al eens wat in kunnen betekenen.

 

Wellicht ben je er al geweest? Maar neem ook eens een kijkje deze pagina met gespcialiseerde Horeca-makelaars.

 

En als je dan weer teruggaat naar de index van die pagina, kom je ook veel achtergrondinfo en aandachtspunten tegen.

 

Daarnaast zijn er ook vaak leegstaande panden (nog niet bestaande horeca) voorhanden bij algemene OG-makelaars, die interessant kunnen zijn? Uiteraard dien je wel uit te zoeken of hier dan een horeca-bestemming (vergunning) mogelijk is.

Voordeel van een leegstaand pand is dat je dan geen overnamekosten aan de "vorige" eigenaard hebt (bijv. goodwill, overnemen inventaris e.d.).


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Uit eigen ervaring weet ik dat het erg moeilijk is om een investeerder te vinden voor een horeca project. Ben namelijk zelf ook al een behoorlijk tijdje bezig. (heb ondertussen meer afwijzingen dan afspraken)

 

Banken zijn huiverig voor horeca projecten en al helemaal wat overnames betreft. Echter zijn er wel mogelijkheden, welke dat zijn ben ik ook nog aan het uit zoeken.

 

Overigens verschilt het per jaar welke banken wel interesse hebben en welke niet. De Rabobank had bijvoorbeeld vorig jaar meer interesse dan dit jaar in horecaprojecten. De ABN is nu wat meer richting de horeca aan het trekken, terwijl ze vorig jaar afwachtend waren. Let dus ook op de verschuivingen bij investeerders.

 

Zelf heb ik ook een doorgewinterde ondernemingsplan welke al bij diverse mensen is geweest. Aan het plan lag het in ieder geval niet, maar aan de zekerheden. Dat is het sleutelwoord, zekerheden. Die krijg je in ieder geval niet met een overname, ga dan ook proberen om een casco horeca pand te zoeken.

 

Neem anders een keer contact met me op om van ideeen te wisselen.


Wie niet waagt, wie niet wint......

 

http://www.lannation.nl

More than just LAN - gaming

 

http://www.gameforceone.nl

The number One Force in Gaming

Link to post
Share on other sites
  • -1
  • Rate this answer

Beste Ploppy,

 

Binnen de horeca branche zien we vaak dat mensen eerst de finaciering gaan regelen en dan pas opzoek gaan naar de locatie. Ik zou dat omdraaien. Ga eerst opzoek naar een locatie en ga dan aan de slag met je finaciering.

 

Waarom: De horeca is heel locatie gevoelig. Een bank zal (kijkend naar je verhaal) nooit op voorhand het plan positief beoordelen, ongeacht wat je eigen inbreng zal zijn. Daar moet het plan sluitend voor zijn. Ook brouwerijen en andere participanten zullen altijd eerst kijken naar de locatie en doelstelling van het concept (discotheek, cafe etc).

 

Er zijn talloze horeca maatschappijen die investeren in louter en alleen horeca. Deze lopen daar alleen niet te koop. Dus kan ik ze ook niet vermelden hier.

 

Ik heb zelf ooit een finaciering geregeld van 350.000 euro met 30.000 eigen vermogen. Voor alles is een oplossing.

 

Maar wel stap voor stap.

 

 


De eerste online horecawinkel

www.budgethoreca.nl

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Ik ben met een compagnon van plan een horecaonderneming te starten of over te nemen. Gezien de zware eisen van de bank, ivm borgstelling voor het volledige bedrag willen we kijken of er geen mogelijkheid is om via private investors tot zaken te komen. Hiernaar zijn we inmiddels op zoek geweest, echter draait het bij de meesten om ict, biotech en andere high-potential ondernemeningen.

 

Zijn er er eigenlijk wel investors die zich juist meer op het mkb/horeca segment richten en zo ja, kan iemand ons je juiste richting op duwen, want we zitten een beetje vast.

Veel horecaondernemingen worden gefinancierd door brouwers. Daarnaast zijn er zeker ook private investeerders actief in de horeca, maar je moet er rekening mee houden dat omdat heel veel horecaondernemers het hoofd niet boven water kunnen houden, je daar zwaar voor betaalt.

 

Ik heb in mijn praktijk redelijk wat met horecaondernemingen te maken en bij private financiering kom ik zelfs rentepercentages van 15% tegen.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Horeca is altijd lastig. Er is volgens mij niet specifiek een investeerders netwerk voor. Je komt ook veel rare lui tegen in de horeca branche. Ook een aantal boefjes.

 

Je moet een beetje mazzel hebben. Een enkele keer doet een informal iets in de horeca, meestal omdat het concept vernieuwend is en de ondernemers aanspreken.

 

Voor zeer onervaren horecaondernemers met gebrek aan dekking zijn vrienden en familie het meest aangewezen circuit. Het is echter zeker de moeite waar om te gaan netwerken. Ga naar bijeenkomsten waar goede investeerders komen en probeer op persoonlijke basis met het in contact te komen. Probeer niet te snel over zaken te praten of om geld te vragen.

 

Als het "klikt" met een investeerder is die vaak bereid om te "helpen".


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Een open deur wellicht, maar heb je al contact gehad met de branche organisatie?

Zie http://www.horeca.org/smartsite.dws?id=299

 

Zij organiseren startersdagen, daar loopt vast het één en ander aan kennis en geld rond. Daarnaast hebben ze ook bedrijfsadviseurs.

Deze mensen zijn onafhankelijk, hebben een groot netwerk en waarschijnlijk veel rijzende en vallende sterren gezien.

De kosten van een goed gesprek lijkt me een goede investering gezien de bedragen waarover je spreek.

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Wat ik vroeger zelf gedaan heb is met de oude eigenaar een contract afgesloten, hij vond mij idee wel degelijk interessant.

 

Mocht dat niet lukken kan altijd een van de partners in loondienst blijven om een garantie over inkomsten te hebben.

 

Ik zou eerst een duidelijk kosten plaatje op papier zetten, ook ervan uitgaan dat de eerste tijd er geld bij moet, dit omdat het een nieuwe horeca gelegenheid heeft en wat de boer niet kent?.....

 

Daarna zoals de admin al opmerkte, kijken wat je van de brouwerij gratis kan krijgen mits er al een contract staat op dit pand.

 

Ik wens jullie veel suc6 toe!

 


journalist en hoofd dagelijks bestuur Nederlandse KvK in Macedonie

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Bring your business plan to a higher level!

    All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

    • Ask your entrepreneur questions
    • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
    • > 65,000 registered members
    • > 100,000 visitors per month
    •  Available 24/7 / within <6 hours of response
    •  Always free

  • Who's Online

    Er zijn 5 leden online en 180 gasten

    (See full list)    
  • Also interesting:

  • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept