• 0

Ideeën financiering horeca-onderneming

hallo,

hier een vraag aan 'ervaringsdeskundigen'.

Kan iemand mij wellicht via deze weg verder helpen?

Ik wil een horeca-onderneming overnemen(weet inmiddels dat dit de 'moeilijkste' sector is :-\ )

Op papier klopt het allemaal, zoals financien, diploma's prognoses etc.

Alleen de praktijk pakt anders uit:

mijn ouders willen enorm graag garant staan, maar ze MOGEN niet. In theorie kunnen ze met de overwaarde van hun huis voor de volle 100% van het benodigde bedrag garant staan (het gaat om 115.000,00 ). Alleen de reguliere banken willen bij startende ondernemers geen garantstelling op papier, maar ze willen concreet geld.

Nu zijn mijn ouders ook bereidt om dit te doen voor een bedrag van 70.000 euro, maar dit is ook niet mogelijk omdat ze 2 jaar te oud zijn om dit bedrag op te kunnen nemen als hypotheek.

De moed begint mij (en mijn ouders) zo ongeveer in de schoenen te zakken en weet nu even niet hoe ik nu verder kan 'vechten' om een financiering rond te kunnen krijgen.

Heeft iemand misschien tips/raad/advies? alles is welkom.

Ik hoop dat er iemandis die mij een weg kan wijzen die ikzelf nog niet gevonden heb.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Ph. Wenting

 

[titel aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik weet niet met welke bank(en) je praat, maar misschien is een BBMKB krediet eenoplossing? Dit krediet heeft een staatsgarantie en kunnen banken aanvragen wanneer je over te weinig zekerheden beschikt maar ze je plannen toch aannemelijk vinden.

 

Met veel verschillende banken praten helpt ook, het helpt als er een bepaalde klik is tussen jou en de account manager.

 

Veel succes!

 

Groet, Martin

Link naar reactie
  • 0

Het is waar dat banken over het algemeen voor een garantstelling een depot verlangen. Ze willen het geld bij hun op een rekening hebben.

 

Andere opties zijn:

- zoals DLA opmerkt met andere banken gaan praten. Ik meen me te herinneren dat er een bank was die juist hypotheken verstrekte om vermogen over te hevelen van ouders naar kinderen.

- je ouders kunnen hun huis verkopen en kleiner gaan wonen. Met het verschil kunnen ze jou financieren (dit is geen advies, slechts een optie). Als jouw business mislukt moeten ze het huis ook verkopen. Als ze daar niet toe bereid zijn of jij bent daar niet toe bereid, moeten je ouders niet garant staan.

- je financiert de overname op andere wijze, zonder je ouders.

- je ziet af van de overname.

 

Zoals je uit de toonzetting merkt, ben ik van mening dat je heel voorzichtig moet zijn met het geld van je ouders. Ik neem aan dat dit je eerste horecaonderneming is. De kans dat het niet helemaal gaat zoals je hoopt is vrij groot. De kans dat je ouders hun geld niet terugzien is ook vrij groot. Kunnen ze het makkelijk missen? Kan jij ze nog recht in de ogen kijken als het geld na 3 maanden al weg is? Denk daar goed over na. 8 van de 10 projecten op dit gebied mislukken.

 

Heb je goed nagedacht en wil je door. Prima. Ga er voor!

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

 

 

Zoals je uit de toonzetting merkt, ben ik van mening dat je heel voorzichtig moet zijn met het geld van je ouders. Ik neem aan dat dit je eerste horecaonderneming is. De kans dat het niet helemaal gaat zoals je hoopt is vrij groot. De kans dat je ouders hun geld niet terugzien is ook vrij groot. Kunnen ze het makkelijk missen? Kan jij ze nog recht in de ogen kijken als het geld na 3 maanden al weg is? Denk daar goed over na. 8 van de 10 projecten op dit gebied mislukken.

 

 

Ik moet meteen denken aan het avontuur van Hans Kazan met zijn goocheltheater. Zat bij RTL boulevard heel droog te vertellen dat hij de opbrengst van zijn hele carriere had geinvesteerd, samen met een grote investeerder. Na drie maandjes is hij weggekicht door de investeerder wegens onenigheid over het management. Wel zijn hele pensioen down the drain. Dat is wel even slikken.

 

Zie hier

Link naar reactie
  • 2

Misschien gek idee, maar zou je het niet kunnen laten voor financieren door toekomstige klanten?

 

- Koop nu 10 meter bier voor 100 euro.

- Pimp/huur je eigen barkruk/tafeltje voor 10 avonden voor ...

- Koop nu kaarten voor het openingsfeest?

- VIP kaart 1500 euro (gratis parkeren, speciaal tafeltje, naam aan de bar etc...

 

150.000 euro is gelijk aan:

 

150 x 1.000 of

300 x 500 euro of

600 x 250 euro

1000 x 150 euro

1500 x 100 euro

 

Werk het uit met een goede communicatie specialist.

 

Laat de gelegenheid meer van de klanten zelf zijn, komen ze misschien ook wat meer en wllicht minder sloop gedrag.

 

Perry

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Misschien gek idee, maar zou je het niet kunnen laten voor financieren door toekomstige klanten?

 

- Koop nu 10 meter bier voor 100 euro.

- Pimp/huur je eigen barkruk/tafeltje voor 10 avonden voor ...

- Koop nu kaarten voor het openingsfeest?

- VIP kaart 1500 euro (gratis parkeren, speciaal tafeltje, naam aan de bar etc...

 

150.000 euro is gelijk aan:

 

 

Werk het uit met een goede communicatie specialist.

 

 

Perry

 

Ik denk dat dit inderdaad een gek idee is.... Gemakshalve vergeet je "even" de inkoopprijs etc. Zo gaat 'ie zeker de bietenbrug op en dan heb je ettelijke honderden schuldeisers op je stoep.... Ik denk dat "het sloopgedrag" van je klanten wel eens tegen je werken..... >:(

Link naar reactie
  • 1

Gemakshalve vergeet je "even" de inkoopprijs etc

 

UIteraard moet je daar even over nadenken, ik roep ook maar wat, maar kan best zijn dat er een bepaalde gunning bestaat en klanten dat best willen doen. Er wordt om ideeën gevraagd, geen concrete plannen, het is ter inspiratie, if you don't mind.

 

Perry

 

Link naar reactie
  • 0

Ik vind de posting van Perry gewoon een reusje waard. Afkraken van ideeën is één van de dooddoeners bij brainstorming. De overheid is weliswaar niet zo happig op happy hours en soortgelijke initiatieven, maar ik vind de bijdrage van P. toch een zekere eye opener.

 

De jeugd/jong volwassenen betaalt eind van de maand ook grif 50 (of was het 100 euro) voor het gemiddelde eindejaarsfeest, dat zijn goed beschouwd ook pakketten met een glas bubbels, live muziek en iets uitgebreide aankleding etc...

 

...mijn interesse is gewekt: over wat voor soort horeca-onderneming spreken we? Hoe verhoudt de vraagprijs/waardering zicht t.o.v. de vraagprijs? Het noemen van diploma's veronderstelt overname van personeel?

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Ik vind de posting van Perry gewoon een reusje waard. Afkraken van ideeën is één van de dooddoeners bij brainstorming. De overheid is weliswaar niet zo happig op happy hours en soortgelijke initiatieven, maar ik vind de bijdrage van P. toch een zekere eye opener.

 

 

Het is zeker niet als afkraken bedoelt maar je mag bij een serieuze vraag om een financieringsadvies ook wel een serieus antwoord verwachten.

De realiteit is dat men 115.000 Euro nodig heeft. Dit zou verkregen moeten worden uit reguliere omzet. Het moet pure, netto winst zijn...... Dat noem ik P's plan toch niet echt een eye-opener maar meer utopia.

 

Dan nog als je dit plan bekijkt moet je niet alleen kijken als ondernemer hoe je die 115.000 Euro krijgt maar je ook indenken óf je als concument hier geld voor wil betalen.

 

Maar goed,buiten een (informal) investor heb ik ook geen idee...

Link naar reactie
  • 0

 

Uitgangspunt is dat alles wat je wilt en kunt je ook echt kunt bereiken. De wijze waarop kan via vele wege en is het soms wel eens prettig als iemand het vanaf het totaal andere kant spiegelt, ongeacht of dat werkbaar is.

 

Waar komt dat bedrag van 115K bijvoorbeeld vandaan? Er is maar één iemand die dat bedrag vraagt. Wat is daar de reden van? Wat wil iemand daar mee? Als het 115 K is, waarom geen 100 K? Misschien is loondienst wel een optie? Of misschien samen gaan, of zet er een zaak naast. Zo kunnen we nog wel een draadje vullen. Probeer achter de beweegredenen van een ieder te komen, krijgt het soms een hele andere wending, die voor een ieder goed kan uitpakken.

 

Perry

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Beste mensen,

 

kan iemand mij misschien helpen waar of wie mij kan financeren om een eigen horeca onderneming te kunnen beginnen.

 

het is een bestaande onderneming, ik wil het graag over nemen. Ik kom nu rond de 60000 euro te kort.

Kan mij aub iemand vertellen waar ik dat vandaan kan halen?

het is zo moeilijk in deze tijd omdat te kunnen regelen.

Misschien kennen jullie een bepaalde organisatie die wilt investeren in mij. zou super zijn. Ik ben bereid tot heel veel dingen.

 

Groetjes

gaffar

Link naar reactie
  • 0

Het is waar dat banken over het algemeen voor een garantstelling een depot verlangen. Ze willen het geld bij hun op een rekening hebben.

 

Andere opties zijn:

- zoals DLA opmerkt met andere banken gaan praten. Ik meen me te herinneren dat er een bank was die juist hypotheken verstrekte om vermogen over te hevelen van ouders naar kinderen.

- je ouders kunnen hun huis verkopen en kleiner gaan wonen. Met het verschil kunnen ze jou financieren (dit is geen advies, slechts een optie). Als jouw business mislukt moeten ze het huis ook verkopen. Als ze daar niet toe bereid zijn of jij bent daar niet toe bereid, moeten je ouders niet garant staan.

- je financiert de overname op andere wijze, zonder je ouders.

- je ziet af van de overname.

 

Zoals je uit de toonzetting merkt, ben ik van mening dat je heel voorzichtig moet zijn met het geld van je ouders. Ik neem aan dat dit je eerste horecaonderneming is. De kans dat het niet helemaal gaat zoals je hoopt is vrij groot. De kans dat je ouders hun geld niet terugzien is ook vrij groot. Kunnen ze het makkelijk missen? Kan jij ze nog recht in de ogen kijken als het geld na 3 maanden al weg is? Denk daar goed over na. 8 van de 10 projecten op dit gebied mislukken.

 

Heb je goed nagedacht en wil je door. Prima. Ga er voor!

 

Bruikbare uiteenzetting voor de poster! Die 8 van de 10 valt te interpreteren als bij wijze van spreken, ik meen dat de statistiek was dat 1/3 van de horeca ondernemingen binnen 5 jaar failliet gaat. Dat is nog altijd heel veel en daar zitten dus ook de ervaren ondernemers tussen.

 

Als je echt door wilt zetten zou ik voor optie 1 gaan. Shoppen! (Een stuk) overwaarde eruit tillen moet volgens mij gewoon kunnen.

Link naar reactie
  • 0

Dit is een topic van ruim 1 jaar oud wat door iemand is gekickt om zijn eigen diensten aan te bieden.

Topicstarter heeft ooit 1 vraag gesteld en nooit meer iets van zich laten horen, ik betwijfel of hij de nieuwe goedbedoelde adviezen ooit zal lezen. :-\

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 0
Dit is een topic van ruim 1 jaar oud

Dan maar even in reactie op de vraag van Gaffar van vandaag...

 

Behalve het benutten van durfkapitaal, c.q. een achtergestelde lening van familie/vrienden, is een overname waarbij jezelf onvoldoende eigen vermogen hebt misschien mogelijk door middel van:

[*]Samenwerking met een particuliere of zakelijke investeerder of financieringsmaatschappij;

[*]Cofinanciering door pandeigenaar, brouwerij, leveranciers, e.d.;

[*]Het aangaan van een geheel of gedeeltelijke huurkoop, waarbij je in termijnen de overname betaalt;

[*]Jezelf inkopen/participeren door inzet in natura;

[*]Aankloppen bij een gemeente in het kader van de Bbz, deze mogen na een uitgebreide levensvatbaarheidtoetsing een startkrediet (lening met 7 % rente) verstrekken van maximaal € 32.774 in 2009

 

Indien je wel gedeeltelijk maar niet over voldoende eigen vermogen beschikt kun je bij een bank proberen het Borgstellingskrediet MKB te benutten. Praat altijd met meerdere kredietverstrekkers/banken over je plan en financieringsbehoefte.

 

Bij het geheel ontbreken van eigen middelen kun je ook een pachtconstructie overwegen, waarbij je de bedrijfsruimte, bedrijfsnaam, goodwill en de inventaris huurt.

 

De kans dat het niet helemaal gaat zoals je hoopt is vrij groot.

Het loopt in de meeste gevallen binnen enkele jaren mis, met als gevolg vaak een failissement. Doe dus uitgebreid onderzoek en maak een goed onderbouwd ondernemingsplan.

Bij een horecaovername gaat het meestal om een aanzienlijke investering en een meer dan gemiddeld bedrijfsrisico, het inschakelen van een “deskundige” is dan een relatief kleine investering die altijd rendement oplevert. Bijvoorbeeld:

[*]Zelfs als volgens jou het ondernemingsplan “op papier allemaal klopt; zoals financiën, diploma's prognoses etc.”, zou ik een boekhouder, accountant of overnameexpert dit laten doorrekenen. Dit heeft zeker meerwaarde voor een financier bij een kredietaanvraag.

[*]Bij de waardering/taxatie van een horeca-exploitatie is het aan te raden een makelaar/accountant/expert in te schakelen. Je weet dan zeker dat je niet teveel betaalt en krijgt misschien een extra onderhandelingsargument in handen.

[*]De overnameonderhandelingen kun je laten begeleiden door een bemiddelaar/makelaar, dit loopt regelmatig onnodig spaak vanwege een verkeerde aanpak/insteek en het oplopen van emoties.

 

Hiermee verhoog je m.i. de slaagkans van je plannen. Daarna is het keihard werken, maar wel in de leukste en mooiste business!

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 106 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.