• 0

Bedrijf Starten

Hallo allemaal Leuk forum

 

Vraag

Ik werk bij een groot bedrijf. ik doe daar de aansturing van het personeel administratie alles en het regelwerk.

Het is een bedrijf wat personeel uitbesteed.

 

Mijn baas wil mij ontslaan wegens dat het bedrijf dreigt fallie tet gaan. Het Is een B.V.

( en wil me wel later wel weer in dienst nemen in een nieuwe construktie waar die mee bezig is. ) Zegt hij.

( ik weet dat het bedrijf het kan om het voort te zetten)

 

Hij wil niet te veel in details treden in wat voor construktie.( en heeft het alleen nog maar met mij besproken!)

 

Nu zit ik er aan te denken om zelf een bedrijf op te starten op mijn naam.

Oprdachtgevers kennen mij. en ik heb op slingste geweis gevraagt wat ze er zouden van vinden als ik de aktiviteiten zou voort zetten wat ze er zouden van vinden. en een paar vonden dit wel goed. ( mijn huidige baas zou hier niet blij mee zijn! maar ja)

 

( en eventueel om mijn huidige baas later weer in dienst te nemen eventueel om hem dan weer aandelen te geven in het bedrijf wat ik opgericht heb.)

 

Mag ik dat zomaar doen er staat niet in mijn arbeidovereenkomst daar over vermeld

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hij kwam met het idee maar ik zie het wel zitten

( dat ik het overneem de aktiviteiten op een nieuwe vestigsadres)

( wanbeleid is bij hem geen sprake)( dat weet ik zeker)

( en hij wil zelf de eigen aktiviteiten voorlopig niet voortzetten.) De B.V zal ook van hem dan ook nog 3a 4 jaar bestaan heeft hij het over. en daarna laten. falliet laten gaan.( sterfhuisconstruktie heeft hij het over)

Alleen als er iets is mag ik hem vragen stellen.

( en helpt mij graag mee voor wel tegen een begeleiding vergoeding)

Maar we willen het wel geleidelijk aan doen.

 

Een Nieuwe Holding op mijn naam 100% van Mij

nieuwe Werkm. met 50% van mij en 50 % van een mede ( ver famielie Lid) van hem.( die werkt hier ook al sinds een tijd)

Want hij denkt als we dit niet zo doen dat het wel eens onder pauluneus handelen kan vallen en dat wil hij niet.

Door een mangmentvergoeding naar de werkmaatschapij heb ik mijn loon weer terug uit mijn holding.

Link naar reactie
  • 0

Wat ik vaker zeg, herhaal ik ook hier maar eens: Probeer de curator niet te slim af te zijn. Een beetje curator heeft, naast zijn extra insolventieopleiding en permanente educatie, pak m beet een faillissement of 50 ervaring met 'slimme' ondernemers. Voor het gemak gaan we er maar van uit dat jouw baas hooguit één eerder faillissement heeft meegemaakt. Dit geeft de curator een inmense voorsprong van minimaal 50 tegen 1. En dan nemen we zijn opleiding niet eens mee in de stand.

 

Het maken van een doorstart is helemaal geen gekke gedachte. Het gebeurt aan de lopende band. Maar doe het dan wel volgens de regels en neem een specialist in de arm, zoals bijvoorbeeld een insolventieadvocaat. Ook tussen de HL leden zitten genoeg specialisten die genoeg kennis van zaken hebben. Ieder geval staat op zichzelf en is per definitie maatwerk.

 

Ik ken genoeg voorbeelden van faillissentsafwikkelingen waarbij de curator met alleen maar het vermoeden van paulianeus handelen alle mogelijkheden voor een doorstart met een afgeslankt bedrijf dwarsbomen. Gelijktijdig weet ik ook dat curatoren helemaal niet zo naar zijn als ze worden afgeschilderd. Maar dan moeten ze niet het gevoel krijgen dat ze besodemieterd worden. Want dan heb je een kwaaie die nergens meer zijn medewerking aan wil verlenen.

 

Pauliana is een economisch delict. En dat kan je op heel wat jaren 'sakkies plakken' komen te staan.

Link naar reactie
  • 0

het is mijn baas tevens mijn zwager hihihihhi

 

En daar hebben we dan al meteen een Actio Pauliana uit het boekje "insolventie voor beginners". En daarbij is het er nog een die valt onder het hoofdstuk "bewijsvermoedens". Dus mogen jullie beiden aantonen dat het niet zo is. Omgekeerde bewijslast wordt het ook wel genoemd. En dan moet je van verdomd goede huize komen om hier onderuit te komen.

 

Dus om hier nou een beetje puberaal hihihi over te gaan lopen doen...

 

 

Verders wil die pas over een aantal jaren de B.V laten liqaderen

 

Ja, jullie zijn lekker bezig. Geloof me, een beetje curator prikt hier zo doorheen, wat voor constructie jullie ook bedenken. Ik zou maar vast een beetje gaan wennen aan een huiskamer van 2x3 meter.

 

Wat een onnozelheid...

 

Succes er mee!

Link naar reactie
  • 0

Wat valt er dan aan te merken paulianeus handelen? Dit is alleen het geval wanneer bestanddelen op naam van de gefailleerde voor bodemprijzen worden doorverkocht binnen een groep van bloed- en aanverwanten en andere gewezen personen.

 

Sterfhuisconstructie is wanneer een bedrijf failliet wil gaan om van crediteuren en/of andere schuldeisers af te zijn, de inboedel tegen een schappelijke prijs door te verkopen aan een nieuwe onderneming en op die manier de oude schuldeisers buiten bereik houden van de nieuwe onderneming.

 

Dus het zou paulianeus zijn wanneer de inboedel tegen een niet reële prijs wordt doorverkocht. Waarom start de beste man niet nog een onderneming en neemt hij zelf het heft in handen voor de sterfhuis constructie? Indien je paulianeus, sterfhuisconstructie en het feit dat je zwager zelf geen onderneming durft te starten in een post vermeldt dat gaan de bellen bij mij rinkelen. Kort gezegd ruikt het naar frauderen en ontduiking van schuldeisers.

 

Zeg het maar. Wil je de grens opzoeken tot aan frauderen of begrijp ik het verkeerd?

Fiscalist in de maak

Link naar reactie
  • -1

Nee dat niet, inboedel blijft ook gewoon daar staan.

maar hij wil het zo veilig mogelijk doen zegt hij en omdat iedereen hier al jaren keihard werkt wil hij nu ook een belang geven aan de personen die in deze onderneming werken.

 

paulianeus handelen komt er volgens mij niet aan de orde.

en mijn zwager gaat ook gewoon zo door hoe hij nu bezig is. ( alleen in mindere maten)

Ons ontslaat hij en vervolgens starten wij een nieuw bedrijf op wat is hier paulianeus handelen bij dan.

 

wij huren vervolgens hem weer in af en toe en zijn mensen die hij aan het werk heeft.

Nieuwe opdrachtgevers plus nieuwe werknemers haallen wij binnen.

 

Mag de start de beste man niet nog een onderneming en neemt hij zelf het heft in handen voor de sterfhuis constructie? Indien je paulianeus, sterfhuisconstructie.

( Mag hij dan zomaar een nieuwe B.V oprichten voor de Zelde aktiviteiten dat lijkt mij wel paulianeus handelen.)

Want dan zou het ook anders kunnen denk ik ik richt een nieuwe Holding op voor mij zelf.

Nieuwe B.V werk B.V 50% aandelen voor mij en 50 % aandelen voor hem

( mijn zwager laat de aktiviteiten doorzakken) naar de Werk B.V) dat lijkt mij meer paulineus

 

 

Link naar reactie
  • 1

Linksom, rechtsom, zodra schuldeisers benadeeld worden, ruikt de curator lont. Op het moment dat BV1 verliezen lijdt, een BV2 het levenslicht ziet, klanten van BV1 naar BV2 overstappen, BV2 zwarte cijfers laat zien en BV1 failliet gaat... en daar is dan ook nog eens familie bij betrokken...

 

Als het loopt als een eend en kwaakt als een eend...

 

Als je hier komt voor een degelijk advies, dien je veel meer informatie te geven. In je eerste post was het jouw idee, in je tweede post bleek toch wel je baas het initiatief genomen te hebben en in post 3 blijkt je baas je zwager te zijn. En nu is het ook nog geen acute faillissementsdreiging, maar een uitgelokt faillissement over een paar jaar. Dit had allemaal in één post gevat kunnen worden:

 

Ik werk bij mijn zwager die zijn BV over een paar jaar wil laten klappen. Als ik nu een BV opricht waar ik samen met mijn zwager via diverse andere BV's eigenaar van ben, kan ik dan ongestraft nu omzet en eventueel activa overhevelen?

 

Met dit soort post krijg ik altijd de indruk dat TS weet dat ie fout zit, maar daarom maar halve info geeft om zo het antwoord te krijgen dat ie horen wil. Wie neem je dan in de maling?

 

Zonde van de tijd en moeite die de HL-leden nemen om iemand een degelijk antwoord te geven.

Link naar reactie
  • 0

Je hebt gelijk Ruben

Want dan zou het ook anders kunnen denk ik ik richt een nieuwe Holding op voor mij zelf.

Nieuwe B.V werk B.V 50% aandelen voor mij en 50 % aandelen voor hem

( mijn zwager laat de aktiviteiten doorzakken) naar de Werk B.V) dat lijkt mij meer paulineus

Link naar reactie
  • 0

Iets kan niet een beetje paulianeus, meer paulianeus of erg paulianeus zijn. De handeling is paulianeus of niet. Er bestaat geen tussenweg.

 

Blijkens je antwoorden heb je het begrip "actio pauliana" niet begrepen en ik verzoek je om dat eens na te gaan. Zou je in het vervolg ook iets meer moeite kunnen besteden aan het posten van berichten? In je een na laatste antwoord herken ik stukken van mijn post maar qua formulering of beantwoording woord ik niets wijzer.

 

Dan is er wel weer sprake van een beetje paulianeus handelen, dan weer niet. Weet je zelf nog waar het om draait? Je berichten komen op mij over alsof je gisteren het idee kreeg om je eigen holding op te richten en dat je zonder voorbereiding op de stof hier bent gaan posten. Het is ieder zijn keus om hier te posten maar met een dusdanig gebrek aan voorbereiding kunnen de meest correcte antwoorden niet op je doordringen.

 

Het spijt me dat ik zo betuttelend doe maar gezien je kennis, manier van schrijven en jouw visie voor wat de bedoeling is, kan ik het niet anders formuleren dat jij je beter moet voorbereiden en dat je daarna weer een vraag gaat stellen. Ik krijg sterk het gevoel alsof ik een kind van 10 binnen twee dagen vloeiend Spaans moet leren.

 

Grt Ryan

Fiscalist in de maak

Link naar reactie
  • 0

eens was ik tien ja

Door de schrijffouten ik heb blo gehad. Ik kan het wel maar soms zien mijn ogen de toetsen niet.

en het zo lang te maken kon ik dat wel denken. Maar ik laat niet gelijk het achterste van mijn tong zien.

( soms moet je een verhaal wat langer maken dan dat is)

Ik heb een conkreet plan maar ik weet niet hoe dit in werking kan gezet worde.

daarrom post ik hier een bericht

Link naar reactie
  • 0

Maar ik laat niet gelijk het achterste van mijn tong zien.

( soms moet je een verhaal wat langer maken dan dat is)

 

Da's een mooie reden voor anderen om niet meer te antwoorden, want je komt bewust met een half verhaal (al dan niet Paulianeus wat ook al een reden zou moeten zijn om er een slotje op te gooien)

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 0

 

...

Ik heb een conkreet plan maar ik weet niet hoe dit in werking kan gezet worde.

daarrom post ik hier een bericht

 

Als je ons niet vertelt wat dat plan is, kunnen we moeilijk een goed advies geven. Daarnaast geef je tegenstrijdige informatie. En suggereer je dat je iets wilt wat tegen de wet ingaat.

 

Laat je zwager anders meelezen met dit draadje?

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Ik heb een conkreet plan maar ik weet niet hoe dit in werking kan gezet worde.

daarrom post ik hier een bericht

 

Het spijt me zeer als ik de indruk heb gewekt om jou te begeleiden en je werkzaamheden op gang te krijgen. Ik zit hier alleen om advies en raad te geven. Gezien jij al weet wat je gaat doen zou ik dit verhaal niet op een forum zetten omdat je geen advies nodig hebt maar daadkracht. Dat kan ik je niet via het forum geven dus mij lijkt het beste om dit topic op slot te zetten.

 

Ik stuur ondernemers in de goede richting met mijn adviezen. Indien je een plan niet in werking krijgt vraag ik me af waarom je ondernemer bent aangezien je niet het concrete plan onderneemt?

Fiscalist in de maak

Link naar reactie
  • 0

eerst er veel over naar denken en advies inwinnen en dan pas doen.!

Voor een Fiscalist is dit een pace of cake zeggen ze wel eens

 

Even conkreet en kort

Mijn zwager heeft een kertbomen B.V.S

Aan de ene kant veel vermogen( in de Holding) en in de dochtermaatschapijen schulden 1 van de 3 Dochters.

Dus een dochter met veel schuld.

deze B.V Heeft een eigen krediet R.C en heeft de bank niet de holding voor laten meeteken.

Aangezien dat er geen crediteuren meer zijn bijna maar door het verkregen krediet is dit allmaal opgelost het laatste jaar.

Het R.Ckrediet is er al twee jaar van 150.000 euro. De Bank heeft alleen maar de verpanding gedaan op de materiaalen.

aangezien dat er door de de eerdere boekhouder veel fouten zijn gemaakt zijn we die nu aan het oplossen. Paar foutjes met de L.A. Dit is nu hersteld door mijn eigen nieuwe accountend) waardoor ik weer een klap heb gekregen in de vermogens achteruitgang'. waar ik vleden jaar mee ben begonnen.kertbomen B.V.S gebouwd vanaf vleden jaar schuiven en schuiven je kent het wel. Toestemming belasting enz.

 

Link naar reactie
  • 1

Volgens mij is er genoeg stof te bezemen met de fiscus en crediteuren en lijkt het mij ongepast om over de opzet van jouw constructie verder advies te vragen. Althans niet binnen de spelregels van HL.

 

Je zoekt een oplossing voor een probleem met schuldeisers. In de gedachte van HL is die oplossing altijd fair en zoeken we niet naar uitwegen om de curator of de schuldeisers te benadelen. Ondernemen is eerlijk zaken doen en niet oplossingen zoeken als het misgaat, waarbij eerlijke crediteuren benadeeld worden.

 

Daarom gaat op dit topic een slot.

 

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 161 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.