Jump to content
Fantomas
Verberg

De grote jongens

Ik ben een nieuw geluidssysteem aan het introduceren in de markt. Dit bestaat uit oa een accu, actieve speaker, led- verlichting en 1 cruciaal onderdeel, een mengtafel. Dit product is gemaakt door een groter amerikaans audio bedrijf. Het prototype model is nu al een succes dus wil ik meerdere exemplaren gaan maken. In hoeverre kom ik aan de rechten van het amerikaanse bedrijf als ik hun produkt gebruik voor mijn eigen ontwerp en dit ook verkoop, verhuur ed.

 

Mij gevoel zegt, ga eens met die mensen praten, vroeg of laat kom je ze toch tegen. Is het nu slimmer om door te gaan met bv. de eerste 5 exemplaren en eerst eens kijken of dat ook succesvol wordt. Dan heb je een betere onderhandelingspositie, lijkt mij.

 

Alvast bedankt,

 

Mvg Michiel de Jong

Link to post
Share on other sites

25 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Je geeft aan dat het prototype model al een succes is maar tegelijk vraag je je af of je er niet eerst 5 moet verkopen.

 

Waar baseer je dan op dat het prototype een succes is?

 

Persoonlijk lijkt mij niet dat als je er 5 verkocht hebt je een betere onderhandelingspositie hebt. Als je patent rechten schendt en dan contact opneemt met een patent houder geef je eigenlijk toe dat je deze rechten geschonden hebt.

 

Je kunt beter direct contact opnemen om juridische stappen van de Amerikaanse partij te voorkomen.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Volgens mij is het zo dat je de mengtafel als deelprodukt gaat toepassen in een systeem.

Je bent dan eigenlijk een soort system integrator. Mijns inziens doe je daarmee de fabrikant van

de mengtafel niet tekort. Het zou anders zijn als je zelf onder eigen naam een mengtafel op

de markt zou brengen dat gelijkwaardig zou zijn.


www.reith.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik zou gewoon het product ontwikkelen en verkopen. Als je veel verkoopt, dan heb je een goede onderhandelingspositie voor extra voordelen. Als je weinig verkoopt merken ze waarschijnlijk niet eens dat je bestaat.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik kreeg een advies via het octrooicentrum om door een jurist te laten uitzoeken in hoeverre je in aanraking komt met de rechten van het amerikaanse bedrijf. Is het inderdaad een intergratie binnen een nieuw systeem en dus vrij verhandelbaar of zit er toch ergens een beperking? Een jurist kost waarschijnlijk honderden euro's, wellicht is er op higher level een specialist te porren.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Die komen ook altijd met de duurste oplossing..... mes snijdt dan in eigen hout zou je denken....

 

Kun je geen kontakt opnemen met het VS-bedrijf en hun in bedekte termen je plan voorleggen om een deal te sluiten. Zoals al eerder is opgemerkt, zullen zij echt wel inzien dat ze er garen mee kunnen spinnen. Bovendien kan het wel eens zo zijn dat zij jou hun produkt voor een heel gunstige prijs kunnen leveren, zodat je niet via een ander kanaal hoeft te werken. Dat is toch gewoon zakendoen!

Link to post
Share on other sites
 • 0

Als ik het goed begrijp dan koop je nu een aantal losse onderdelen, oa een mengtafel, bij één fabrikant en je wil nu met deze mengtafel als centrum, aanvullen met onderdelen van andere fabrikanten.

 

Op zich mag dat gewoon tenzij de combinatie van de specifieke mengtafel met andere (niet specifieke) elementen gepatenteerd is. Ik kan me bijv. voorstellen dat de combinatie van de mengtafel met de actieve speaker een gepatenteerde resonatiedemping heeft. Als de mengtafel apart te koop is lijkt me de kans vrij klein dat er zo'n patent is. Echter , bij OCN zijn ze ook niet gek en ik neem aan dat ze het advies hebben gebaseerd op meer informatie dan wij hier hebben.

 

Om het zeker te weten zal je moeten uit (laten) zoeken welke patenten het bedrijf heeft en of ze in Europa / NL geldig zijn of nog kunnen worden. Tot een jaar na indienen is uitbreiding naar andere landen mogelijk. En dan of je inbreuk gaat maken met je nieuwe combinatie.

 

Je kan ook hier meer informatie geven dan kunnen we gerichter adviseren en leren we er met zijn allen van.

 

Er zit inderdaad ook nog een commerciele kant aan de zaak. Als je hun (dure) mengpaneel combineert met goedkope aanvullende producten heb je kans dat ze je niet meer willen leveren. Aan de andere kant weten ze dat je met een mengpaneel sec helemaal niets kan doen.


Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dank je wel, Hans.

 

Je aanname klopt, de mengtafel staat centraal, de andere eenheden zijn uitwisselbaar en kan ik van diverse suppliers krijgen. De mengtafel heeft alleen een amerikaans octrooi. De mengtafel is 3 jaar op de markt en wordt nu op kleinere schaal nog wel gemaakt. De vraag neemt af daar er nu weer een nieuw model op de markt is.

 

Ik verwacht verder geen patenten van een combi mengtafel / andere elementen en binnen espacenet heb ik hier verder niets over kunnen vinden. Het lijkt erop dat mijn vinding juist interessant is om hun verouderde model weer glans te geven.

 

Overigens is de mengtafel (+- E 130) goedkoper dan bijvoorbeeld de actieve speaker ook de verdere onderdelen zijn van goede kwaliteit.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Als ik het goed begrijp koop je de bewuste (gepatenteerde) mengtafel van een reguliere leverancier en bouwt die samen met andere componenten. Dan maak je geen inbreuk. Als ik mijn PHILIPS wasmachine zou samenbouwen met weet-ik-veel-welke andere componenten (of normaal gebruik als wasmachine), zou ik daarmee toch ook geen inbreuk maken op eventuele patenten die PHILIPS op die wasmachine heeft? Die machine --en voor zover ik het begrijp ook jouw mengtafel dus-- is "rechtmatig in het verkeer gebracht" en daardoor maakt een koper van dat ding geen inbreuk op eventuele patenten. Iets anders is natuurlijk als het (samengebouwde) systeem, omvattende een (in het onderhavige geval) mengtafel, actieve speakers etc. etc. gepatenteerd zou zijn (door wie dan ook). Maar daar lijkt het niet op.

 

Als je het op prijs stelt, zou ik even naar het bewuste patent kunnen kijken; dan moet je even het nummer geven (US+7 cijfers).


0650745035 - info@budgetpatent.nl www.budgetpatent.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dag Cees,

 

bedankt voor je positieve feedback,

 

De nummers zijn:

 

Publication number: US2006221776

Application number: US20060277810 20060329

Priority numbers: US 20060277810 20060329; US 20050667542P 20050401

 

Ik ben benieuwd,

 

Mvg Michiel

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 2

Het gaat waarschijnlijk om dit product in combinatie met andere, door jouw zeer zorgvuldig uitgekozen 8), elementen.

 

http://tweakers.net/nieuws/41795/numark-komt-met-tweede-generatie-ipod-dj-console.html

 

Het patent (Cees gaat het nog bestuderen) is zo op het eerste oog beperkt tot de console zelf. Je mag dus (voorlopig) naar hartenlust combineren.

Het bedrijf heeft wel nog een serie andere patenten (waaronder EU en WO varianten)

http://v3.espacenet.com/searchResults?locale=nl_NL&PA=NUMARK+IND+LLC&compact=false&DB=EPODOC

 

Maar ook daar zie ik zo op het eerste oog geen gevaren.

 

Heb ook nog even naar het merk gekeken ivm de mogelijke gevaren van parallel import. Ook daar is niets aan de hand. Vreemd overigens dat het merk niet geregistreerd is in Europa. Er is wel een identiek merk maar dat heeft niets met apparatuur te maken.

Ook zou een merkhouder (dus nu even in theorie) zich kunnen verzetten als je zijn/haar merk "te kak" zou zetten. Bijvoorbeeld een mengtafel met 2 boxjes en een zwaailicht van dealextreme.com. ;D

 

Als verdienmodel vind ik het overigens erg goed wat je doet. Heel veel mensen hebben wel graag een leuk systeem voor een feestje maar niet de kennis of tijd om iets goeds, voor weinig, samen te stellen.

 


Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dag Hans,

 

Je bent warm, het gaat om zijn voorganger. De genoemde octrooien zijn allemaal audio systemen, daar kom ik verder niet aan. Verder wil ik een mooi produkt in de markt zetten dus juist mijn componenten leveranciers de mogelijkheid bieden zich via mijn product te profileren. Dealexteme gaat m niet worden ;)

 

Wederom bedankt voor je reactie en ik ga verder met nog meer goede moed mijn bedrijfsplan trekken!

 

Nog een prettige avond.

 

Mvg Michiel

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dag Paul,

 

Bedankt voor de tip, dit kan van pas komen.

 

Heb je tevens een contact mbt Hepco systems, of MCS Machine Construction system, aluminium constructies dus. Bij voorkeur in Gelderland.

 

Ik heb al contact met Alwetech in Meppel.

 

Met vriendelijke groet,

 

Michiel

Link to post
Share on other sites
 • 0

dag Allen,

 

Ik ben op zoek naar een bedrijf die audio/ electro techniek kan assembleren en adviseren.

Hiernaast ook documentatie, wettelijke veiligheidsbepalingen ed kan verzorgen.

 

Groet Michiel

Link to post
Share on other sites
 • 0

dag Allen,

 

Ik ben op zoek naar een bedrijf die audio/ electro techniek kan assembleren en adviseren.

Hiernaast ook documentatie, wettelijke veiligheidsbepalingen ed kan verzorgen.

 

Groet Michiel

 

Hoi Ellevis,

 

Deze laatste vraag hoort thuis in het 'vraag en aanbod'deel van higherlevel en niet in de reguliere boards

 

zie https://www.higherlevel.nl/extra/vraag-aanbod

 

Frans

Link to post
Share on other sites
 • 0

Welbedankt; ik kijk er asap naar. Kan een paar dagen duren.

 

Vriendelijke groet

 

Cees

 

Voorzover ik kan zien is het patent niet buiten de US aangevraagd. Dat betekent dat je buiten de US geen last hebt van dat patent (let dus wel op bij het eventueel verhandelen van een en ander naar de US). Of en in welke vorm (lees: met welke claims) de US patentaanvrage is verleend kan ik vanaf mijn huidige werkplek niet zien. In ieder geval lijken de claims beperkt te zijn tot de mengtafel en zijn interactie met één of twee mediaspelers.

 

Verder maak je --als ik het goed begrijp-- het mengpaneel niet na (al lijken de laatste bijdragen op dit forum toch wel die richting op te gaan!), maar gebruikt het gewoon als component in jouw (inventieve/innovatieve) configuratie/systeem; als eerder gezegd, maak je dan geen inbreuk (zie mijn voorbeeld van de wasmachine).

 

Ten slotte vroeg ik me af of je je eigen inventieve/innovatieve configuratie/systeem niet zelf zou moeten beschermen.

 

Vriendelijke groet

 

Cees van der Waal

 

 


0650745035 - info@budgetpatent.nl www.budgetpatent.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0

Wederom dank je wel voor je actie. In eerste instantie wil ik het bestaande product gebruiken, wellicht zijn er later andere mogelijkheden. Ik heb begrepen van OCN dat het sterk te ontraden is mijn produkt te octooieren daar het product al enigszins op de markt is. Of zie je dit anders?

 

De modelbescherming en merkbescherming hebben mijn aandacht. I-depot is geregeld, de handelsnaam is geregistreerd en wellicht kan ik mij ook nog beroepen op het auteursrecht.

 

Mvg Michiel

Link to post
Share on other sites
 • 0

Met alle respect voor het OCN, maar het hangt er van af wat in hoeverre de techniek (en die zit immers vaak binnenin een systeem) van je systeem al werkelijk voor "het publiek" zichtbaar/kenbaar is geweest. Afhankelijk van waar je woont, is er misschien een mogelijkheid de zaak een keer "live" te bespreken; dat kunnen we misschien "achter de coulissen", d.w.z. via de email even bespreken.

 

Modelbescherming en auteursrecht lijkt in jouw geval niet toepasbaar. Het I-depot biedt geen bescherming.

 


0650745035 - info@budgetpatent.nl www.budgetpatent.nl

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 205 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept