Met enige regelmaat meen ik het mij te kunnen permitteren te reageren op topics en columns over marketing en aanverwante zaken. Nu dan eens een eigenwijze column van mijn hand. Gewoon eens op een rijtje zettend wat marketing(planning) volgens mij nu eigenlijk is en wat er zoal bij hoort. Hier en daar staan er misschien wat ‘inkoppertjes’ bij, maar als geheel is het hopelijk bruikbaar voor degenen die met vragen hierover zitten.
Om een stelling uit een eerdere column maar even te hergebruiken: ‘marketing heeft niets te maken met het bedotten van klanten en het aansmeren van goederen en diensten aan mensen die het eigenlijk niet nodig hebben.’ (uit "Waarom je als ZZP-er toch aan marketing wilt doen" van Linda Spaanbroek).
Dat is marketing inderdaad niet! Marketing bestaat uit vele factoren, die maar al te vaak niet of - ten onrechte! - los van elkaar worden gezien. Ik hoop bovenvermelde stelling met mijn toevoeging verder te kunnen onderbouwen.
Deze column is - vanuit de volle breedte, dus even niet de diepte in - geschreven en bedoeld voor de mensen die met enige regelmaat topics openen met vragen over hun hersenspinsels en ideeën en die dan maar al te vaak reacties met tegenvragen krijgen als: “Heb je dan al een ondernemingsplan?”, “Wat heb je hierover in je plannen opgenomen?” of “Zou je wellicht beter niet eerst een ondernemings- c.q. marketingplan opstellen?”, enzovoort... Die tegenvragen worden weleens als dooddoener ervaren, maar het zijn terechte vragen.
Het ondernemingsplan bevat als onderdeel altijd een marketingplan. Ook al is het niet altijd heel precies te onderscheiden op welke pagina’s het marketingplan precies te vinden is, het is wel het deel van jouw plan dat je periodiek aan de realiteit toetst en waarop je bij kunt / moet sturen.
Er bestaan haast oneindig veel (deel)definities van marketing. Ooit heb ik die eens op een hoop geveegd en als volgt in één volzin proberen te plaatsen:
‘Marketing behelst de planmatige samenhang tussen communicatieve, sociale en instrumentele processen om de markt voor een propositie te vinden, te bereiken en succesvol te bedienen.’
Zoals hierboven aangegeven: een aantal bestaande definities is door mij (ahum...) nogal onbescheiden op een hoop geveegd en ook nog eens flink uitgewrongen, maar het gaat mij om de betekenis van elk trefwoord en de samenhang tussen die begrippen. Dat is waar marketing en mijns inziens je hele onderneming op draait.
Laten we die trefwoorden eens stuk voor stuk benaderen:
1. Planmatig:
Een stukje uit ‘Alice in Wonderland’ wordt vaak als voorbeeld hiervoor gebruikt: Alice staat op een kruispunt en vraagt welke weg ze nu moet volgen. Ze krijgt echter de tegenvraag: “Waar wil je dan naartoe?”, op deze vraag weet ze alleen te antwoorden: “Dat weet ik niet.” Ze krijgt dan ook de reactie: “Dan maakt het toch niets uit welke weg je inslaat...”
Misschien een dooddoener voor Alice, maar alleen met heldere doelen is een plan mogelijk en alleen met een goed plan is het realiseren van doelen mogelijk. Denk bij planning, het op- c.q. bijstellen van een plan, nu niet direct aan een document met voorblad, inhoudsopgave en een management summary, maar aan een continu en gestructureerd denk- en redeneerproces van de juiste vragen stellen, informatie verzamelen, onderzoek doen, analyseren, doelen stellen, uitvoeren, evalueren, bijstellen, et cetera.
Zijn er echter anderen (adviseurs, medewerkers, financiers, etc) nodig om jouw plannen te helpen vorm te geven en die doelen te realiseren, dan is het op een gegeven moment wel handig dat je het e.e.a. gestructureerd op schrift stelt, maar het plan is primair van en voor jezelf!
2. Samenhang:
Even een korte herhaling: Alleen met heldere doelen is een plan mogelijk en alleen met een goed plan is het realiseren van doelen mogelijk... Dit geeft al aan dat er nauwe samenhang moet zijn tussen gestelde doelen en de processen - en tussen de processen zelf - die het bereiken van die doelen mogelijk maken.
Begrippen als efficiency (= doelmatigheid, afstemming van processen op het bereiken van het doel) en effectiviteit (= gericht op - en het treffen van - het doel) zijn hier de sleutelwoorden en hebben met meer te maken dan alleen de middelen. Anders gezegd: laat middelen en processen ten dienste staan van de doelstelling, zonder tot doel op zichzelf verheven te worden en laat de vorm de inhoud dienen in plaats van andersom. Stel dus veelvuldig de vraag: “Wat draagt dit middel of deze stap in het proces bij aan het bereiken van het doel?”
3. Communicatie:
Zoals bijvoorbeeld bij opvoeding of leiding geven, betekent communicatie in de marketingcontext ook hier ‘het uitoefen en ondervinden van invloed’. Wetenswaardig: tegenwoordig ondervinden wij in één dag evenveel communicatieve invloed als onze middeleeuwse voorouders in een heel leven!
80% van de marketing bestaat uit communicatie. Professionele communicatie is dus iets waar een ondernemer altijd alert op moet zijn. Taalfouten in websites kunnen een keer gebeuren, maar bedenk wat het met je uitstraling kan doen. Een medewerker met een slechte dag aan je verkoopbalie is misschien door jou nog te begrijpen en te billijken, maar bedenk dat diens uitstraling naar de klanten weleens langdurig funest kan zijn voor je resultaat.
Ook elkaar een keer verkeerd begrijpen waardoor fouten kunnen ontstaan, zouden in ieder geval beschouwd moeten worden als belangrijke leerpunten.
Een vuistregel is dat één slechte prestatie maar liefst 30 tot 35 keer (!) wordt doorverteld, een goede prestatie daarentegen slechts tweemaal. Dus tegenover drie slecht bevonden prestaties moeten zo'n vijftig goede prestaties staan om evenveel goed als slecht nieuws over jou te laten ‘rondzingen’! Imago is een (te) vaak onderschat fenomeen waar behoedzaam mee moet worden omgegaan. De gang van zaken rondom de DSB Bank is hier een toepasselijk voorbeeld van.
4. Sociaal:
Op een forum als Higherlevel.nl, tijdens een netwerkbijeenkomst of het contact tussen adviseur en (potentiële) klant, allen zijn het voorbeelden van sociale processen.
Maar altijd in grote samenhang (heb je dat woord weer...) met communicatie, in goed gezelschap verkerend van gevoelswaarden (vriendschap, ‘gunfactor’, afkeer, etc.).
5. Instrumenteel:
Een computer, een uithangbord, een website: allemaal voorbeelden van instrumenten en de manier waarop ze worden gebruikt. Tezamen de instrumentele processen genoemd.
6. Markt:
This is where it happens! Prestatie en tegenprestatie worden ergens, in het virtuele of op heel concrete plaatsen, met elkaar geruild.
7. Propositie:
Wat stel ik nu eigenlijk helemaal voor? Wat stelt mijn prestatie voor? Wie zit daar dan op te wachten en wil daarvoor (in geval van commerciële propositie) goed betalen?
Dit soort vragen stel je jezelf als je jouw unieke propositie wilt identificeren en definiëren. Zeer belangrijk en essentieel! Wie dit goed voor zichzelf op het netvlies heeft, als zodanig denkt, communiceert en handelt, zal waar kunnen maken wat wordt beloofd.
8. Vinden:
Het antwoord op de vraag wie er op jouw propositie zit te wachten, moet volgen door actie om die markt te vinden, o.a. door doelgroepen trachten af te bakenen en te definiëren op bijvoorbeeld demografie, economische standaard, sociale context, etc.
Soms moet dit heel uitgebreid en gedatailleerd, soms kun je simpel beginnen. Een voorbeeld: voor drank en rookwaar hoef je de jeugd niet tot je doelgroep te rekenen. Mensen uit de ‘DINK’ (‘Double Income No Kids’)-categorie zullen doorgaans geen belangstelling hebben voor babyvoeding, luiers en speelgoed.
9. Bereiken:
Na het afbakenen en definiëren komt het erop aan dat je de propositie onder de aandacht krijgt door effectieve beïnvloeding, waarmee het ruilproces op gang komt.
10. Succesvol:
Als Alice niet weet waar ze precies naartoe wil, weet ze niet wanneer ze succes heeft, in doelstellingen moet dus tot uiting komen wanneer je iets succesvol mag gaan noemen: is dat een bepaalde afzet, omzet met een bepaald rendement of misschien een bepaald aantal leden? Bepaal je succes en dan kun je jouw acties daarop richten.
11. Bedienen:
Maak je de door jou gecreëerde verwachtingen waar? Dus ervaren jouw klanten hetzelfde of wellicht meer dan hen is beloofd? Of misschien minder? Hoe los je dat dan op? Bedenk dat de ervaring van de klant ten opzichte van de belofte de (on)tevredenheid bepaalt...
Het meest belangrijke
Hoe ongeduldig en gedreven je wellicht bent om met je onderneming te beginnen, gun het jezelf om dat met het goede gereedschap te doen en dit ook goed te blijven gebruiken.
Een plan wat je als gereedschap gebruikt om je onderneming te sturen en bij te sturen is te waardevol om in de gereedschapkist te laten roesten. Of nog erger: het niet eens in je gereedschapkist te hebben!
Zie jij kansen voor je onderneming/bedrijf in het buitenland? Met RVO onderneem je verder.
Kijk wat onze kennis, contacten en financiële mogelijkheden voor jou kunnen betekenen.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
Hans van den Bergh
Hans van den Bergh
Met enige regelmaat meen ik het mij te kunnen permitteren te reageren op topics en columns over marketing en aanverwante zaken. Nu dan eens een eigenwijze column van mijn hand. Gewoon eens op een rijtje zettend wat marketing(planning) volgens mij nu eigenlijk is en wat er zoal bij hoort. Hier en daar staan er misschien wat ‘inkoppertjes’ bij, maar als geheel is het hopelijk bruikbaar voor degenen die met vragen hierover zitten.
Om een stelling uit een eerdere column maar even te hergebruiken: ‘marketing heeft niets te maken met het bedotten van klanten en het aansmeren van goederen en diensten aan mensen die het eigenlijk niet nodig hebben.’ (uit "Waarom je als ZZP-er toch aan marketing wilt doen" van Linda Spaanbroek).
Dat is marketing inderdaad niet! Marketing bestaat uit vele factoren, die maar al te vaak niet of - ten onrechte! - los van elkaar worden gezien. Ik hoop bovenvermelde stelling met mijn toevoeging verder te kunnen onderbouwen.
Deze column is - vanuit de volle breedte, dus even niet de diepte in - geschreven en bedoeld voor de mensen die met enige regelmaat topics openen met vragen over hun hersenspinsels en ideeën en die dan maar al te vaak reacties met tegenvragen krijgen als: “Heb je dan al een ondernemingsplan?”, “Wat heb je hierover in je plannen opgenomen?” of “Zou je wellicht beter niet eerst een ondernemings- c.q. marketingplan opstellen?”, enzovoort... Die tegenvragen worden weleens als dooddoener ervaren, maar het zijn terechte vragen.
Het ondernemingsplan bevat als onderdeel altijd een marketingplan. Ook al is het niet altijd heel precies te onderscheiden op welke pagina’s het marketingplan precies te vinden is, het is wel het deel van jouw plan dat je periodiek aan de realiteit toetst en waarop je bij kunt / moet sturen.
Er bestaan haast oneindig veel (deel)definities van marketing. Ooit heb ik die eens op een hoop geveegd en als volgt in één volzin proberen te plaatsen:
‘Marketing behelst de planmatige samenhang tussen communicatieve, sociale en instrumentele processen om de markt voor een propositie te vinden, te bereiken en succesvol te bedienen.’
Zoals hierboven aangegeven: een aantal bestaande definities is door mij (ahum...) nogal onbescheiden op een hoop geveegd en ook nog eens flink uitgewrongen, maar het gaat mij om de betekenis van elk trefwoord en de samenhang tussen die begrippen. Dat is waar marketing en mijns inziens je hele onderneming op draait.
Laten we die trefwoorden eens stuk voor stuk benaderen:
1. Planmatig:
Een stukje uit ‘Alice in Wonderland’ wordt vaak als voorbeeld hiervoor gebruikt: Alice staat op een kruispunt en vraagt welke weg ze nu moet volgen. Ze krijgt echter de tegenvraag: “Waar wil je dan naartoe?”, op deze vraag weet ze alleen te antwoorden: “Dat weet ik niet.” Ze krijgt dan ook de reactie: “Dan maakt het toch niets uit welke weg je inslaat...”
Misschien een dooddoener voor Alice, maar alleen met heldere doelen is een plan mogelijk en alleen met een goed plan is het realiseren van doelen mogelijk. Denk bij planning, het op- c.q. bijstellen van een plan, nu niet direct aan een document met voorblad, inhoudsopgave en een management summary, maar aan een continu en gestructureerd denk- en redeneerproces van de juiste vragen stellen, informatie verzamelen, onderzoek doen, analyseren, doelen stellen, uitvoeren, evalueren, bijstellen, et cetera.
Zijn er echter anderen (adviseurs, medewerkers, financiers, etc) nodig om jouw plannen te helpen vorm te geven en die doelen te realiseren, dan is het op een gegeven moment wel handig dat je het e.e.a. gestructureerd op schrift stelt, maar het plan is primair van en voor jezelf!
2. Samenhang:
Even een korte herhaling: Alleen met heldere doelen is een plan mogelijk en alleen met een goed plan is het realiseren van doelen mogelijk... Dit geeft al aan dat er nauwe samenhang moet zijn tussen gestelde doelen en de processen - en tussen de processen zelf - die het bereiken van die doelen mogelijk maken.
Begrippen als efficiency (= doelmatigheid, afstemming van processen op het bereiken van het doel) en effectiviteit (= gericht op - en het treffen van - het doel) zijn hier de sleutelwoorden en hebben met meer te maken dan alleen de middelen. Anders gezegd: laat middelen en processen ten dienste staan van de doelstelling, zonder tot doel op zichzelf verheven te worden en laat de vorm de inhoud dienen in plaats van andersom. Stel dus veelvuldig de vraag: “Wat draagt dit middel of deze stap in het proces bij aan het bereiken van het doel?”
3. Communicatie:
Zoals bijvoorbeeld bij opvoeding of leiding geven, betekent communicatie in de marketingcontext ook hier ‘het uitoefen en ondervinden van invloed’. Wetenswaardig: tegenwoordig ondervinden wij in één dag evenveel communicatieve invloed als onze middeleeuwse voorouders in een heel leven!
80% van de marketing bestaat uit communicatie. Professionele communicatie is dus iets waar een ondernemer altijd alert op moet zijn. Taalfouten in websites kunnen een keer gebeuren, maar bedenk wat het met je uitstraling kan doen. Een medewerker met een slechte dag aan je verkoopbalie is misschien door jou nog te begrijpen en te billijken, maar bedenk dat diens uitstraling naar de klanten weleens langdurig funest kan zijn voor je resultaat.
Ook elkaar een keer verkeerd begrijpen waardoor fouten kunnen ontstaan, zouden in ieder geval beschouwd moeten worden als belangrijke leerpunten.
Een vuistregel is dat één slechte prestatie maar liefst 30 tot 35 keer (!) wordt doorverteld, een goede prestatie daarentegen slechts tweemaal. Dus tegenover drie slecht bevonden prestaties moeten zo'n vijftig goede prestaties staan om evenveel goed als slecht nieuws over jou te laten ‘rondzingen’! Imago is een (te) vaak onderschat fenomeen waar behoedzaam mee moet worden omgegaan. De gang van zaken rondom de DSB Bank is hier een toepasselijk voorbeeld van.
4. Sociaal:
Op een forum als Higherlevel.nl, tijdens een netwerkbijeenkomst of het contact tussen adviseur en (potentiële) klant, allen zijn het voorbeelden van sociale processen.
Maar altijd in grote samenhang (heb je dat woord weer...) met communicatie, in goed gezelschap verkerend van gevoelswaarden (vriendschap, ‘gunfactor’, afkeer, etc.).
5. Instrumenteel:
Een computer, een uithangbord, een website: allemaal voorbeelden van instrumenten en de manier waarop ze worden gebruikt. Tezamen de instrumentele processen genoemd.
6. Markt:
This is where it happens! Prestatie en tegenprestatie worden ergens, in het virtuele of op heel concrete plaatsen, met elkaar geruild.
7. Propositie:
Wat stel ik nu eigenlijk helemaal voor? Wat stelt mijn prestatie voor? Wie zit daar dan op te wachten en wil daarvoor (in geval van commerciële propositie) goed betalen?
Dit soort vragen stel je jezelf als je jouw unieke propositie wilt identificeren en definiëren. Zeer belangrijk en essentieel! Wie dit goed voor zichzelf op het netvlies heeft, als zodanig denkt, communiceert en handelt, zal waar kunnen maken wat wordt beloofd.
8. Vinden:
Het antwoord op de vraag wie er op jouw propositie zit te wachten, moet volgen door actie om die markt te vinden, o.a. door doelgroepen trachten af te bakenen en te definiëren op bijvoorbeeld demografie, economische standaard, sociale context, etc.
Soms moet dit heel uitgebreid en gedatailleerd, soms kun je simpel beginnen. Een voorbeeld: voor drank en rookwaar hoef je de jeugd niet tot je doelgroep te rekenen. Mensen uit de ‘DINK’ (‘Double Income No Kids’)-categorie zullen doorgaans geen belangstelling hebben voor babyvoeding, luiers en speelgoed.
9. Bereiken:
Na het afbakenen en definiëren komt het erop aan dat je de propositie onder de aandacht krijgt door effectieve beïnvloeding, waarmee het ruilproces op gang komt.
10. Succesvol:
Als Alice niet weet waar ze precies naartoe wil, weet ze niet wanneer ze succes heeft, in doelstellingen moet dus tot uiting komen wanneer je iets succesvol mag gaan noemen: is dat een bepaalde afzet, omzet met een bepaald rendement of misschien een bepaald aantal leden? Bepaal je succes en dan kun je jouw acties daarop richten.
11. Bedienen:
Maak je de door jou gecreëerde verwachtingen waar? Dus ervaren jouw klanten hetzelfde of wellicht meer dan hen is beloofd? Of misschien minder? Hoe los je dat dan op? Bedenk dat de ervaring van de klant ten opzichte van de belofte de (on)tevredenheid bepaalt...
Het meest belangrijke
Hoe ongeduldig en gedreven je wellicht bent om met je onderneming te beginnen, gun het jezelf om dat met het goede gereedschap te doen en dit ook goed te blijven gebruiken.
Een plan wat je als gereedschap gebruikt om je onderneming te sturen en bij te sturen is te waardevol om in de gereedschapkist te laten roesten. Of nog erger: het niet eens in je gereedschapkist te hebben!
Succes & Groet,
Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc I Innovatiestrategieën Ontwerper I HL-Deelnemer en -Moderator I Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht I Bedrijfsidee? Toets het Grátis: HIERMEE!
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/25096-elf-t%C3%A9-gekke-marketingbegrippen-als-onmisbaar-gereedschap/Delen op andere sites
Aanbevolen berichten
18 antwoorden op deze vraag