• 0

In winkel gekochte kleding verkopen in webshop (die de winkel niet heeft)

Beste allemaal,

 

Ik zit al enige tijd op het internet te zoeken naar het antwoord op mijn vraag, maar ben nog niet precies tegengekomen wat ik zoek. (het lijkt er op, maar niet één op één kloppend)

 

Het gaat om het kopen van producten (oa. kleding) in de winkel (de sale) om deze vervolgens via een webshop tegen een hogere prijs weer te verkopen. Het gaat dus niet om inkoop bij groothandel, of leverancier of import of iets dergelijks. Gewoon producten die voor een zeer lage prijs worden aangeboden en aangekocht in een winkel, doorverkopen.

 

(Ik heb al veel op dit forum gelezen en ja, er is een markt voor! Verkoop begonnen via marktplaats en het is ook nog rendabel).

 

Ik vraag mij nu dus af wat deze keten tegen deze verkoop zou kunnen ondernemen? In andere 'posts' werd al aangegeven dat het de groothandel/importeur verboden kon worden om de spullen te leveren, maar daar is hier geen sprake van. Ik koop bijvoorbeeld bij de h&m (dit is een voorbeeld) en verkoop de spullen weer door aan particulieren. Deze keten heeft nog geen webshop, zodat dit best rendabel is/kan zijn. Maar kan dit zomaar?

 

Mijn tweede vraag is of je in dit geval, nu je koopt van een bedrijf dat btw moet afdragen en dus aan mij doorberekent, deze btw wél kunt aftrekken?

 

Tot slot worstel ik nog met de vraag hoe ik de kleding ga aanbieden: Zonder vermelding van het merk (dus niet aangeven dat het gaat om kleding van hm of v en d) , of juist wel aangeven om welke merken het gaat?! LAbels er uit knippen ed. ga ik niet aan beginnen omdat ik dan zeker in strijd handel met het merkenrecht..

 

Het gaat dus om een wereldwijde keten die een eigen merk verkoopt (en ook andere merken) en geen webshop heeft.

 

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen. Een hele ochtend zoeken heeft mij nog niet helemaal een bevredigend antwoord opgeleverd. Wel gedeeltelijk en ik ben al een stuk wijzer, maar wil nog graag de puntjes op de i.

 

Alvast bedankt!

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

  • 0

 

Mag zondermeer. Dan is het tweedehands, maar ongedragen. Aan jou om daar iets aan te verdienen! Je mag het merk gewoon noemen. Je kan zelfs verkopen met labels erin, als bewijs dat het spiksplinternieuw is.

 

Of het prive of bedrijfsmatig is, weet ik niet. dat zal wel iets te maken hebben met omzet. Maar je mag prive spulletjes doorverkopen.

 

H&M heeft trouwens wel een webshop toch?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Inderdaad mag je het gewoon verkopen met naam en toenaam, logo's mogen ook bij de artikelomschrijving staan zolang maar duidelijk is dat jij niet die zaak bent.

 

Je mag het niet als nieuw verkopen, aangezien jij het al gekocht hebt is het dus tweedehands... of 'nieuw in verpakking' .

 

Qua BTW... word het marge werk. Je betaalt dan de BTW over het verschil tussen inkoop en verkoop. Of je moet elke keer netjes van de winkel een BTW bon op naam mee krijgen.

If you have to think... You haven't been Zenned! http://getzenned.nl

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de snelle reacties!

 

Het idee is dat ik een webshop begin waar ik 'nieuwe' kleding ga verkopen. IN het begin zal het allemaal wat kleinschalig zijn, maar de bedoeling is om toch een professionele opzet te maken voor een 'echte' webwinkel die 'nieuwe; kleding verkoopt. Zoals bijvoorbeeld de V&D als winkel het merk Jane NOrman verkoopt (ea), zal ik dit met kleding doen van dit specifieke merk/keten. Mijn vrees zit nu juist hierin dat ik dit doe zonder toestemming en koop als particulier en verkoop als bedrijf.

 

Uit de verschillende forums die ik heb gelezen en uw reactie, put ik wel vertrouwen zodat ik denk ik gewoon aan de slag ga. En dan maar hopen dat het bedrijf niets zal verbieden, maar een samenwerking wil aangaan ;)

 

Ik begrijp dat ik het niet als 'nieuw' kan aanduiden omdat ik het als particulier gekocht heb (ondanks dat ik het doorverkoop) als bedrijf(je). Ik had daar nog niet eens over nagedacht! Het zal dan inderdaard worden 'nieuw in verpakking' of ongedragen, bedankt voor de tips!

 

De btw moet ik nog even uitzoeken, maar ik verwacht niet dat de verkopers zitten te wachten op verzoeken over btw bonnen e.d. :)

 

Het aanhalen van H&M was een voorbeeld. De winkel/keten die ik voor ogen heb, heeft echt geen webwinkel! Wat mij uitererst verbaasd in deze tijd, maar het is echt zo! Vandaar dat ik het wil proberen.. Nu maar duimen dat het goed gaat!

 

 

Link naar reactie
  • 0

De BTW is simpel. Je krijgt geen factuur die aan de formele eisen voldoet dus pas je de marge regeling toe. De bonnetjes van de inkoop kan je gewoon inboeken als kosten.

 

Je mag legaal in de EU verkregen producten doorverkopen. Het merkenrecht is uitgeput. Ik vraag me wel af waarom je zou moeten aangeven dat het om tweede hands kleding gaat? Als een product doorverkocht is, ook al zit er een particulier in de keten, wordt het niet meteen tweedehands.

 

Ik sluit me aan bij de opmerking dat het uiterst belangrijk is dat je duidelijk maakt dat je geen binding hebt met de merkhouder of een van zijn aangewezen vertegenwoordigers. Je moet ook jouw bedrijfsnaam vermelden zodat er geen enkel misverstand kan ontstaan. In het algemeen mag je ook de reputatie van het merk geen schade aan doen. Daar zal in jouw geval niet snel sprake van zijn want je bent juist gebaad bij een goede reputatie.

 

Link naar reactie
  • 0

Op zich een leuk idee!

 

Maar het lijkt me wel riskant, morgen kan je wereldwijde keten opeens wel een webshop lanceren en daar gaat je handel...

 

Ik zou geen merk noemen: daarmee stuur je je potentiële klanten misschien direct naar de winkelketen.

Wellicht gebeurt dat ook na de koop als ze het merkje in de kleding zien.

 

Is het een idee om jouw shop een meerwaarde te geven door iets extra's, bijvoorbeeld het aanbieden van bijpassende accessoires?

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

Je hebt helemaal geen toestemming nodig. Zolang je de consument NIET misleidt, bijvoorbeeld door te suggereren dat je het merk zelf bent of een geautoriseerde wederverkoper. Wat de regels voor particuliere verkoop zijn, weet ik niet. Maar als je jezelf als winkel of bedrijf presenteert, zul je dus ook retouren (terugzendingen) moeten accepteren en vergoeden. Dat gebeurt heel vaak bij kleding, dus pas op.

 

Misschien is het slim om je iets meer in online boetiekjes te verdiepen. Lees eens over Netaporter bijvoorbeeld!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Op dit moment werk ik met een kleine voorraad. Ik heb wel de ruimte voor wat opslag, maar als ik het aanbod van producten ga uitbreiden zal dit wel lastiger worden. Ik ben nog aan het uitwerken hoe ik dat allemaal ik het vat ga gieten. Voorlopig gaat het zo goed.

 

Het is inderdaad de bedoeling dat het een onafhankelijke webwinkel wordt, zonder het idee te wekken dat ik ook maar iets te maken heb met de keten, anders dan (door)verkopen van goederen. Ik ben er alleen nog niet uit hoe ik alles moet gaan aanprijzen, met of zonder uitgebreide vermelding van de merken, of gewoon aangeven dat het gaat om een blauwe jas met witte stikksels bijvoorbeeld.

 

Naast de kleding zal ik inderdaad ook kettingen ed. gaan aanbieden (niet van dezelfde keten) die ik wel inkoop bij de groothandel. Onder andere om te onderscheiden en om wat meer klanten te trekken door meer aanbod te hebben. Verder ben ik ook bezig met schoenen.

 

Het risico is inderdaad dat de keten zelf online producten zal gaan verkopen. Het bedrijf bestaat echt al jaren, maar heeft daar tot nu toe niets mee gedaan wat erg vreemd is. MIsschien dat zij hier niets in zien. Ik vraag me af of een kleine webshop daar veel invloed op zal uitoefenen (je weet het natuurlijk maar nooit), maar dat risico moet ik dan maar nemen. En voor de prijzen waar ik voor inkoop, kan ik dat risico (op dit moment op kleine schaal) wel nemen, want dan kan ik altijd nog op martkplaats mijn aankoopprijs terugverdienen ;)

 

Ik heb trouwens ook nog een vraag over de verkoop van boeken (nieuw maar goedkoop ingekocht) en de wet op de boekenprijs, maar ik ga er even vanuit dat ik daarvoor een nieuw topic moet openen?!

 

Nogmaals bedankt voor de nuttige reacties!

Link naar reactie
  • 0

Misschien staat het antwoord op je vraag hier al tussen?...

 

Dat heb ik allemaal al uitgebreid gelezen en ik denk ook al dat ik het antwoord al weet, maar het gaat om het volgende:

 

Ik heb de boeken dus gekocht bij een online winkel voor een prijs die ver onder de wettelijk vastgestelde prijs zit. Het enige wat ik kan verzinnen is dan ook dat het ging om een restpartij, want deze mag je wel onder die prijs verkopen als je de boeken langer dan 1 jaar als voorraad hebt liggen. Ik heb deze boeken dus gekocht voor zeg 5 euro als consument, maar de minimum verkoop prijs is nog steeds 35 euro. Kan ik deze boeken nu, bedrijfsmatig, doorverkopen onder deze prijs omdat ik ze als consument goedkoper heb ingekocht? (Ik denk dus van niet en heb geen zin in problemen..)

 

Als consument kan ik ze natuurlijk altijd nog met winst verkopen eventueel.

Link naar reactie
  • 0
Kan ik deze boeken nu, bedrijfsmatig, doorverkopen onder deze prijs omdat ik ze als consument goedkoper heb ingekocht? (Ik denk dus van niet en heb geen zin in problemen..)

 

Als de boeken (nog steeds) zijn aangemeld bij het Commissariaat van de Media, mag je ze niet onder de prijs verkopen. De titels kun je op deze pagina controleren: https://boekenprijs.cvdm.nl/WVP.Pub/ProductZoeken.aspx

 

Uit mijn hoofd gezegd geldt de Vaste Boekenprijs ook voor particulieren (dat bedoel je vast met consument) die NIEUWE boeken verkopen. Tweedehands of beschadigde exemplaren is natuurlijk een ander verhaal. En in principe is een exemplaar al tweedehands / niet nieuw als jij als particulier deze hebt gekocht bij een online boekwinkel (dus geen groothandel/uitgever), ook al zitten er geen lezerssporen op (maar wat als je 10x hetzelfde boek hebt liggen...?).

 

Je begeeft je dan wel op glad ijs. Ben je toch in overtreding dan zijn de boetes niet mis! Ze lopen uiteen van symbolische boetes van 1 euro tot 25.000 euro voor de grote jongens.

Link naar reactie
  • 0

De boeken zijn inderdaad nog op de website vermeld, dat had ik al bekeken. Ik vond het alleen vreemd dat de desbetreffende online boekwinkel de boeken dus voor 5 euro te koop heeft staan ipv voor 25 conform het minimum.

 

Het klopt toch dat de enige reden hiervan kan zijn dat de boeken langer dan een jaar op voorraad hebben gelegen?

 

Ik zal hobbymatig wat boeken verkopen,maar daar ga ik het denk ik toch bij laten ;)

Link naar reactie
  • 0

 

Je mag tweedehands boeken tegen elke prijs verkopen, daarvoor geldt de vaste boekenprijs natuurlijk niet. Je mag ze dus ook voor een hogere prijs verkopen. Als jij een inkoopadres hebt waar gangbare boeken (dus geen dump) voor lagere prijs verkocht worden, dan is die vaste boekenprijs wederom niet jouw probleem. Jij verkoopt immers tweedehands boeken, weliswaar zgan!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 99 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.