• 0

Leveren producten via bekende home & gift groothandel

Hallo allemaal,

 

ik ben op zoek naar een beetje begeleiding in de volgende stap van mijn bedrijf.

 

Ik produceer en verkoop met de hand geverfde & gedecoreerde houten fotolijstjes. Op dit moment verkoop ik ze alleen via mijn webshop. Nu heb ik de aanbieding gekregen ze ook te gaan verkopen via groothandel Tica, via hun afdeling TIca Xs, speciaal voor kleinere ondernemers.

 

Zijn er mensen van jullie die ervaring hebben met het verkopen via de Tica of een andere bekende groothandel? En mag je aannemen dat er inderdaad voldoende vertrouwen is in iemands product als een gerenommeerde groothandel je de mogelijkheid geeft om via hen te gaan verkopen?

 

Ik ben zelf ontzettend enthousiast over mijn product, zou gek zijn als het niet zo is natuurlijk, maar het zou wel erg jammer zijn als ik een mooie standruimte maak, vol met kleurrijke handgeverfde fotolijstjes, die vervolgens niet worden verkocht.

 

Ik hoor graag jullie "ervarings" reacties

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

23 antwoorden op deze vraag

  • 0

Het is voor ons moeilijk oordelen of jouw product wel of niet zal gaan verkopen, dat is iets wat je het best zelf kan beoordelen of misschien simpelweg moet uitproberen.

 

Wat ik wel als tip mee kan geven is controleren welke overeenkomst je aangaat en dan met name voor hoe lang. Stel dat je direct moet tekenen voor een jaar lang dan is dat misschien een wat groot risico. Misschien kan je het eerst een maand proberen om te kijken of het inderdaad de moeite loont om daar te gaan staan?

Link naar reactie
  • 0

De financiele kant zit op zich wel goed. De fotolijstjes die ik nu op op de site verkoop, zijn niet voor wederverkoop bedoeld, daarvoor is de marge te klein. Voor de Tica zal ik een ander soort fotolijstje gebruiken. Het is alleen wel zo dat ik maar een relatief klein aantal m2 binnen Tica krijg. Dus echt rijk zal ik er (nog) niet van worden!

 

In ieder geval bedankt voor de reacties.

 

Groeten,

 

Majella

Link naar reactie
  • 0

Rene: klopt, de huur van zo'n unit is behoorlijk duur. Daar moet dus wel een bepaalde omzet tegenover staan. Ik heb een gemiddelde omzet/m2 prognose gekregen van Tica en dan kan kan alles wel uit. Maar ja, die omzet moet ik dan wel realiseren...Mijn idee is om het gewoon een jaar te proberen. Omdat het om een kleine unit gaat, hebben we het gelukkig niet tienduizenden Eur.

 

Simon: Wie zegt dat ik ga inboeten op kwaliteit ;-) Ik ga juist een kwalitatief nog hoogwaardiger fotolijstje verkopen. De groothandels- & consumentenprijs zal dan wat hoger liggen, terwijl de inkoopkosten relatief minder stijgen. Mijn marge wordt dan significant groter. En qua uurloon.....aan het einde van het jaar zal ik alles wat onder de streep overblijft eens delen door het aantal uur werk......

 

Groeten,

 

Majella

Link naar reactie
  • 0

Hallo Marco,

 

bedankt voor je reactie! Tja, daar zit 'm dus ook mijn twijfel. Ik zelf neem aan dat zo'n bekende groothandel ook niet wil dat er vreselijk veel verloop is onder haar exposanten. Ze hebben mijn concept intern besproken en volgens hen biedt mijn product een mooie aanvulling op het bestaande assortiment. Vandaar dat ik mag exposeren. Maar vooral in jaar 1 zijn de kosten erg hoog vanwege een aantal instapkosten. Ik ga er volgende week heen en zal dan ook met eigen ogen zien hoe de ruimtes er precies uitzien, wat ik moet rekenen voor de aankleding van de ruimte, of "mijn" stand een beetje in het zicht ligt etc. Daarna zal ik pas beslissen.

 

Groeten,

 

Majella

Link naar reactie
  • 0

Dat je er "mag" staan tegen forse betaling zegt mij niet zo veel... Waarom denk je dat ze geen groot verloop willen als ze forse eenmalige kosten rekenen? Blijkbaar hebben ze zelf al weinig vertrouwen dat je voor het 2de jaar blijft...

 

Ken de club niet, maar als ik erg gehaaid was geweest en een ruimte zou willen verhuren aan veel kleine ondernemers zou ik waarschijnlijk hetzelfde gezegd hebben.

Link naar reactie
  • 0

Hallo Tonino,

 

tja, als je het zo stelt.....

 

Nou ja, ik zal voor mezelf eens een aantal vragen op papiet zetten en deze volgende week meenemen en stellen. Als ik er dan geen goed gevoel aan overhoud dan doe ik het niet. Ik kan tenslotte ook geld steken in het direct benaderen van de detailhandel, zonder tussenkomst van een groothandel....

 

Groeten

Link naar reactie
  • 0

Heb je al ingecalculeerd dat groothandels prijzen een stuk lager moeten liggen dan de consumentenprijs, ook de winkelier wil graag verdienen op jouw product en als daar de inkoopprijs te hoog van is zal jouw product in haar of zijn winkel zo duur worden om te kunnen verkopen.

RetailAnalist en Adviseur Detailhandel | Zet winkels ( weer) op de rails.

Link naar reactie
  • 1

bedankt voor je reactie! Tja, daar zit 'm dus ook mijn twijfel. Ik zelf neem aan dat zo'n bekende groothandel ook niet wil dat er vreselijk veel verloop is onder haar exposanten. Ze hebben mijn concept intern besproken en volgens hen biedt mijn product een mooie aanvulling op het bestaande assortiment. Vandaar dat ik mag exposeren.

 

 

Je moet je afvragen of je het moet zien als een gunst. Volgens mij wil Tica gewoon graag verkopen en zijn ze op zoek naar exposanten. In jouw openingspost geef jij aan dat jij een aanbieding hebt gekregen van Tica, is dat op hun initiatief of dat van jou?

 

 

Maar vooral in jaar 1 zijn de kosten erg hoog vanwege een aantal instapkosten.

 

 

Wat is het verdienmodel van Tica? Moet je huur betalen voor de ruimte en romen ze ook nog eens een stukje omzet af? Het zou veel reëler zijn als ze bij zulke kleine ondernemers stellen dat gewoon een deel van de omzet geldt als huur en vergoeding voor de overhead. Op zo'n manier lopen zij ook een stukje risico, maar zulke clubs doen daar meestal niet aan en hebben het idee, of stralen in ieder geval uit, dat ze de gemiddelde ondernemer de heilige graal aanbieden.

Over wat voor bedragen hebben we het hier eigenlijk (indicatief)? En aan welke instapkosten denk je? En is het zo dat deze hoge kosten eigenlijk nopen tot een meerjarencommitment? Is er trouwens een opzegtermijn of eindigt de overeenkomst gewoon na één jaar?

 

Ik ga er volgende week heen en zal dan ook met eigen ogen zien hoe de ruimtes er precies uitzien, wat ik moet rekenen voor de aankleding van de ruimte, of "mijn" stand een beetje in het zicht ligt etc. Daarna zal ik pas beslissen.

 

 

Heel verstandig. Maar laat je niet overdonderen. Zorgt Tica ook voor je winkelinrichting en je voorraadbeheer? Ik begrijp dat je niet heel dicht in de buurt woont (anders was je vast al eerder even aan gaan wippen). Meestal moet je als ondernemer je eigen ruimte bij houden. Dit kan inhouden dat je dagelijks even aan moet gaan. Bovendien is dat natuurlijk ook de manier om je product aan de man te brengen, het personeel van Tica is er vermoedelijk niet om als verkoper voor jouw producten op te treden. Is dat iets wat je je kunt veroorloven?

 

Bovendien heb je een mooi product dat zich bij uitstek leent voor een webwinkel. Ik denk dat het heel lastig wordt om een stenen lijstjeswinkel te beginnen en dat zou in mijn ogen ook helemaal niet raadzaam zijn. Het concept van Tica kan een mooie hybride oplossing zijn. Maar de voorwaarden zoals ik die tot nu toe interpreteer staan mij niet aan.

 

Blijkbaar ben je bereid en in staat om te investeren. Is het dan niet verstandiger om jouw website beter in de markt te plaatsen en daar je geld en energie in te gaan steken? Dat is een terrein waar je bekend mee bent, je kent je doelgroep en weet waar deze behoefte aan hebt. Ik denk dat je daar nog heel veel omzetontwikkeling in kunt realiseren, als je klanten je weten te vinden. Ook kan ik mij voorstellen dat dit bij uitstek een product is dat zich leent voor de internationale markt. Gezien het kleine oppervlakte is internationale verzending vermoedelijk ook geen enkel probleem. Zou het de moeite waard zijn om dat avontuur aan te gaan? Waar ik ook aan denk is dat je deze lijstjes perfect in consignatie zou kunnen verkopen via bijvoorbeeld fotografen.

 

Ik persoonlijk zie dus heel veel mogelijkheden om je omzetgebied te vergroten op een manier die je eigenlijk volledig in eigen hand hebt en in je eigen tempo kunt ontwikkelen. Wat zou jouw afweging zijn om met een partij als Tica in zee te gaan?

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

bedankt voor je reactie! Tja, daar zit 'm dus ook mijn twijfel. Ik zelf neem aan dat zo'n bekende groothandel ook niet wil dat er vreselijk veel verloop is onder haar exposanten. Ze hebben mijn concept intern besproken en volgens hen biedt mijn product een mooie aanvulling op het bestaande assortiment. Vandaar dat ik mag exposeren. Maar vooral in jaar 1 zijn de kosten erg hoog vanwege een aantal instapkosten.

Die groothandel heeft er alle belang bij om alles gevuld te krijgen! Dus,.... Vul de rest maar in.

Als jouw concept zo'n mooie aanvulling is op hun assortiment en ze willen je graag hebben, zijn ze dan ook bereid om te laten zien dat hun prognose realistisch is, door jou die instapkosten niet in rekening te brengen.

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal,

 

bedankt jullie adviezen en kritische noten! Ik heb een hoop om over na te denken. Een paar antwoorden op de verschillende vragen:

 

* bij het bepalen van de groothandelsprijs naar consumentenprijs hou ik een factor 2,3-2,5 in gedachten

* ik heb zelf bij Tica geinformeerd naar mogelijkheden en zij hadden toevallig per 1 december een plekje van 7 m2 vrij en vonden mijn concept passend.

* het model van Tica is een aantal instapkosten ( tussen 500-1000 EUR), een vast maandbedrag (ca 200 EUR) en een klein percentage van de omzet (paar %)

* De gemiddelde omzet voor 7 m2/jaar zou rond 10.000 EUR zijn

* De overweging om met Tica in zee te gaan is vooral om omzetontwikkeling en naamsbekendheid op te bouwen. Ik vind het trekken van klanten naar de webwinkel erg lastig en heb het idee dat een afzetkanaal zoals Tica een makkelijkere manier is om meer lijstjes te verkopen. En ik hoop natuurlijk dat winkels tzt ook direct bij mij aankloppen zonder tussenkomst van een groothandel.

 

Groeten

Link naar reactie
  • 0

* De gemiddelde omzet voor 7 m2/jaar zou rond 10.000 EUR zijn

 

“zou”: je moet ze dus maar geloven op basis van hun eigen commerciële belangen. Wordt het € 2000,- dan ligt het natuurlijk aan jou of je product.

 

 

En qua uurloon.....aan het einde van het jaar zal ik alles wat onder de streep overblijft eens delen door het aantal uur werk......

 

Ik zou willen dat ik zo gemakkelijk kon denken… ik zou eerst proberen in te schatten hoeveel ik er in het beste scenario per uur aan zou kunnen verdienen. Als ik lees welke onkosten je allemaal gaat maken, lijkt me een baantje als krantenbezorger lucratiever.

 

Zou het overigens niet kunnen zijn dat er weinig vraag is naar handgeverfde fotolijstjes? Bij een mooie foto kies ikzelf een onopvallend simpel fotolijstje dat de foto volledig tot z’n recht laat komen. Liever geen afleidende rambam eromheen.

 

Sorry voor mijn negatieve reactie, omdat je zo enthousiast en ondernemend bent gun ik je juist miljoenen winst! :)

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Tja, heren, ik begrijp jullie standpunten.

 

- Simon, ik richt me m.n. op vrouwen (& wist je dat een effen fotolijstje in een mooie kleur die ook terugkomt in een foto, een foto juist heel mooi tot haar recht kan laten komen ;))

- ik verkoop liever fotolijstjes dan kranten....

 

- Tonino, Adwords ga ik zeker ook instellen voor de webwinkel.

 

Link naar reactie
  • 0

- Simon, ik richt me m.n. op vrouwen (& wist je dat een effen fotolijstje in een mooie kleur die ook terugkomt in een foto, een foto juist heel mooi tot haar recht kan laten komen ;))

 

 

Deze man vindt jouw lijstjes ook leuk - veelal om weg te geven aan vrouwen of kinderen dan wel, maar toch... De effen lijstjes zijn erg fraai en zijn zeker ook voor eigen gebruik geschikt ;) Ik denk niet dat vraag een probleem is.

Bovendien toont dit mijn eerdere stelling duidelijk aan: je kent je doelgroep en weet wat zij willen. Dan heb je al de basis voor succes in handen!

 

 

- ik verkoop liever fotolijstjes dan kranten....

 

 

Kijk, dat is de juiste attitude!

 

 

- Tonino, Adwords ga ik zeker ook instellen voor de webwinkel.

 

 

Ik zou als ik jou was een geïntegreerd sociale mediaplan laten opstellen. Hierin kan adwords maar er zijn zeker ook andere, minde kostbare, alternatieven. Wat ik wil zeggen, probeer vooral niet hals over kop in een concept als adwords te stappen zonder dat hier een bredere visie achter zit. Anders kun je je centen net zo goed in een bodemloze punt storten...

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

* De gemiddelde omzet voor 7 m2/jaar zou rond 10.000 EUR zijn

 

“zou”: je moet ze dus maar geloven op basis van hun eigen commerciële belangen. Wordt het € 2000,- dan ligt het natuurlijk aan jou of je product.

 

 

Precies. De gemiddelde omzet voor 7m2 bedraagt € 10.000,00 per jaar. Een gemiddelde bestaat bij de gratie van uitslagen naar boven en naar beneden. En vanzelfsprekend, hoe hoger de kostprijs van jouw product hoe meer je boven het gemiddelde komt. Gezien de bescheiden prijs van jouw producten (ik ken natuurlijk niet het andere aanbod maar toch...) is de kans aanzienlijk dat je eerder aan de onderkant dan aan de bovenkant van de bandbreedte zult opereren.

 

Jij hebt eerder aangegeven dat als je de geprognotiseerde omzet haalt "alles er wel uit kan". Ik denk echt dat dit een te positieve instelling is (en ik heb toch een meer dan gezonde dosis aan optimisme...). Ga er eens vanuit dat je de helft van deze prognose realiseert, hoe valt het prijskaartje dan uit? Vermoedelijk moet er dan fors geld bij. En onze vrienden van Tica lopen geen enkel risico, die lopen alleen maar een deel marge mis.

Houd mij ten goede, ik ben van mening dat Tica een prima concept is en dat het een mooi afzetkanaal kan zijn. Maar ik vraag mij ernstig af of een onderneming als die van jou (eenmanszaak waar jij alleen alles met de hand vervaardigd) gebruik moet maken van zo'n distributeur.

 

Eerder heb jij aangegeven:

 

Wie zegt dat ik ga inboeten op kwaliteit ;-) Ik ga juist een kwalitatief nog hoogwaardiger fotolijstje verkopen. De groothandels- & consumentenprijs zal dan wat hoger liggen, terwijl de inkoopkosten relatief minder stijgen. Mijn marge wordt dan significant groter.

 

Ik ken de prijselasticiteit van jouw product niet, maar ik ben van mening dat je met je huidige prijsstelling een hele mooie en scherpe consumentenprijs hebt. Door over te stappen op een nog hoogwaardiger lijstje (is dat nodig?! - blijkbaar is je lijstje nu al hoogwaardig) neemt de eindprijs toe. Stel nu eens dat de consumentenprijs van je goedkoopste lijstje dan rond de € 9,00 komt te liggen. Dat betekent dat jij dit lijstje dan via Tica moet aanbieden voor een prijs van ca. € 4,00. Is het dan nog wel rendabel en hoeveel lijstjes moet je dan wel niet maken en verkopen om uit de kosten te komen?

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

* het model van Tica is een aantal instapkosten ( tussen 500-1000 EUR), een vast maandbedrag (ca 200 EUR) en een klein percentage van de omzet (paar %)

 

Op jaarbasis gaat het dus om zo'n 3400 euro aan kosten. Je gaf aan dat Tica inschatte (is maar een schatting van hen zijde) dat het 10000 euro per jaar zou opleveren. Hoeveel lijstjes moet je maken om tot die 10000 euro te komen; en wat zijn de kosten daarvan. Daarnaast is 10000 euro uit de lucht gegrepen natuurlijk. Het is niet voor niks dat ze worden als "zou kunnen" gebruiken.

 

Naar mijn mening kun je de kosten van 3400 euro beter investeren in reclame naar je webshop of door een afspraak te maken met een lokale geschenkenwinkel of iets dergelijks. Afhankelijk van je marge en vermogen, misschien zoiets als groupbuying (valt ook onder deze kosten).

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal,

 

heel erg bedankt voor het meedenken. Ik ben nu een stuk kritischer, wat natuurlijk alleen maar goed is!

 

Ik spreek met jullie af dat ik een korte terugkoppeling geef na volgende week zondag ok? Dan heb ik tenminste een beetje een beeld van de praktijk. Ik ben ook van plan om degene die weggaat te vragen waarom. Wie weet levert dat wat extra info op. Ook ga ik gewoon een beetje bezoekers turven die langs "mijn" toekomstige unit lopen. Om een idee te krijgen van de aantallen. Want inderdaad, ik ben een erg positief ingesteld persoon, maar ik heb geen zin om alleen de kas van Tica te spekken.

 

Tot volgende week.

 

Groeten

Link naar reactie
  • 0

* De overweging om met Tica in zee te gaan is vooral om omzetontwikkeling en naamsbekendheid op te bouwen. Ik vind het trekken van klanten naar de webwinkel erg lastig en heb het idee dat een afzetkanaal zoals Tica een makkelijkere manier is om meer lijstjes te verkopen.

 

 

Ha Majella,

 

Super als je terug wilt koppelen. Even aansluitend op de opmerking hierboven, heb je dit draadje gezien? Happy Feet organiseert een bijeenkomst voor webshopeigenaren en misschien dat jij ook nog het nodige ervan op kunt steken. Misschien is er nog een plekje voor je :)

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Ik heb geen ervaring in hoeverre Tica de juiste partij is voor jouw. Ik weet wel dat ze sinds kort flink aan het inschieten zijn op het webshop / online gedeelte wat tot nu toe echt bij hun ontbrak. En dit is nu redelijk recent opgestart, maar volgens mij nog wel volop in ontwikkeling. Ik zou je aanraden ook hier eens naar te vragen m.b.t. hun plannen, prognoses en visie om exposanten hierin naast producten ook hun eigen gezicht in te krijgen.

 

Dit kan misschien van invloed zijn op jouw eigen internet strategie?

 

En mocht je besluiten om het te doen, doe de groetjes aan mijn moeder. Die werkt daar bij de aankomst balie :-)

 

Micha

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 232 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.