• 0

Logo Ontwerp - Pay what you want

Omschrijving van je concept:

Ik heb een website opgericht waarin ik aanbied om logo's te ontwerpen voor bedrijven, verenigingen, clubs en particulieren. Via de website kan de opdrachtgever via een formulier de wensen van een logo kenbaar maken.

Ik stuur de opdrachtgever concepten toe, om met zijn feedback weer nieuwe concepten aan te leveren om tot een uiteindelijk logo te komen. Het gewenste logo stuur ik vervolgens in alle formaten (inclusief de bronbestanden) naar de opdrachtegever. Ik stuur geen factuur, ook is er geen sprake van een contract. Mijn idee is betaling via het "pay what you want' principe. De odprachtgever kan nadat hij het logo heeft ontvangen een zelf gekozen bedrag overmaken via bank of Paypal.

Hij bepaalt dus zelf hoeveel hij betaalt.

 

Het risico is natuurlijk dat de opdrachtgever helemaal niet betaald waardoor ik niets terug krijg voor mijn werk.

 

Omschrijf wat je tot nu toe zelf gedaan hebt hiervoor:

Ik heb een website opgericht ( www.gratislogoontwerp.nl ) waar mensen een logo aanvraag kunnen doen

 

Wat is de uitdaging die je met je concept op wil lossen:

I hoop gemiddeld 500 euro te ontvangen voor 8-12 logo's.

 

Hoe is dit anders dan bestaande concepten:

Klant bepaalt zelf hoeveel hij betaalt.

 

Wat voor feedback hoop je te krijgen:

Feedback op Pay what you want - principe.

Feedback op website (vormgeving en tekst). Website is overigens nog niet helemaal klaar (ben al wel begonnen met het aannemen van opdrachten).

 

home.thumb.jpg.af66f9b77b5717ab79628f19c93c1795.jpg

www.logowerkplaats.nl wil startende ondernemers in staat stellen om met een krachtig logo en een opvallend en mooie huisstijl een professionele start te maken met hun bedrijf. Dit tegen de beste prijs/kwaliteit verhouding. Jij bepaalt namelijk zelf de prijs.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik vraag me af of je je klanten met je domeinnaam niet op het verkeerde been zet. Tussen "gratis" een logo aanbieden en "gemiddeld 500 euro" willen incasseren zit toch wel een enorm verschil. En je begint op deze manier natuurlijk met de perceptie van "gratis". Ben je niet bang dat je veel klanten aantrekt die uiteindelijk écht voor gratis zullen gaan?

 

Verder zou ik bij een site van een logo-ontwerper toch wel een leuke favicon verwachten. En de volledige anonimiteit op je site (geen adres, geen telefoonnummer, geen KvK nummer) wekt wat mij betreft (te) weinig vertrouwen. Maar misschien valt dat onder "Website is overigens nog niet helemaal klaar"?

Link naar reactie
  • 0

Hallo John,

 

Bedankt voor uw reactie. Wat de domein naam betreft, ik was eignelijk van plan om het gratis te doen, en dat mensen dan uit waardering wel een donatie kunnnen maken.

Dit heb ik op advies van vrienden aangepast naar het Pay what you want - principe. Ik vraag dus nog steeds geen geld voor mijn logo. Maar hiermee veronderstel ik wel dat ik een donatie verwacht (althans, dat is de opzet). Mijn verwachting is zeker niet om 500 euro te vangen voor een logo, maar voor 8-12 logo's, dus gemiddeld een euro of 50 per logo. Betalen mensen niet of minder, is dat ook prima.

 

Goed idee van dat favicon, gewoon niet aan gedacht!

 

Ik sta niet ingeschreven bij KVK. Kan begrijpen dat dit minder vertrouwen wekt. Gelijkertijd ga ik geen contract aan en krijgen opdrachtgevers geen factuur. Ze zitten dus nooit ergens aan vast.

 

www.logowerkplaats.nl wil startende ondernemers in staat stellen om met een krachtig logo en een opvallend en mooie huisstijl een professionele start te maken met hun bedrijf. Dit tegen de beste prijs/kwaliteit verhouding. Jij bepaalt namelijk zelf de prijs.

Link naar reactie
  • 0

Wat is dan uiteindelijk je doel, want eigenlijk is dit een forum voor ondernemers.

 

Of is het doel om uiteindelijk wel ondernemer te worden? Wat wordt dan je verdienmodel?

 

Voor de feedback op de website:

 

- Probeer 1 taal aan te houden, kom nog veel engelse knoppen tegen

- De FAQ wil niet laden bij mij

- Hoe zit het met het recht van de ontwerpen, wordt de opdrachtgever eigenaar? En mag hij de ontwerpen aanpassen?

 

 

Zitten wel een aantal mooit ontwerpen bij, mijn complimenten.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo Jasper,

 

Op dit moment wil ik mijn vaardigheden vergroten. Ik heb niet de ambitie om mijn inkomen middels deze vorm te vergaren. Mijn vaardigheden vergroten, lerend door te werken met echte opdrachten en tegelijkertijd een kleine vergoeding te ontvangen is mijn doel.

 

Misschien niet het juiste forum (heb al wel nuttige tips ontvangen!:)?

 

Bedankt voor je complimenten. Met webdesign ben ik helemaal nieuw. Heb gezien dat FAQ niet goed laad. Hier ga ik dit weekend mee aan de slag. Net zoals met de vertalingen van enels naar NL.

www.logowerkplaats.nl wil startende ondernemers in staat stellen om met een krachtig logo en een opvallend en mooie huisstijl een professionele start te maken met hun bedrijf. Dit tegen de beste prijs/kwaliteit verhouding. Jij bepaalt namelijk zelf de prijs.

Link naar reactie
  • 0

De opdrachtgever krijgt inderdaad het bron bestand (EPS) en dus ook de volledige gebruikersrechten. Met dit bestand kan het logo ook aangepast worden door de opdrachtgever. Hier heb ik geen moeite mee. Zou ik dit wel moeten hebben? Zie ik iets over het hoofd?

www.logowerkplaats.nl wil startende ondernemers in staat stellen om met een krachtig logo en een opvallend en mooie huisstijl een professionele start te maken met hun bedrijf. Dit tegen de beste prijs/kwaliteit verhouding. Jij bepaalt namelijk zelf de prijs.

Link naar reactie
  • 1

Nice... bronbestanden en gebruikersrechten.

 

Dan "uuuhhh" heb ik het recht om te zeggen dat je het design niet in portfolio mag plaatsen? Toch? Denk ik? DUS JAAHAAA HEEL NICE.

 

Ik geef je oefenwerk totdat jij een uberbaas in logodesign bent, want hee dat gun ik je wel :). Voor de eerste voorstellen laat ik je gewoon zoveel variaties maken, daar zal vast wel wat tussenzitten wat ik zelf dan wel tweak naar iets presenteerbaars. Scheelt mij sowieso uren. Beetje voorstellen bekijken en "nee nee nee, misschien, nee oke" zeggen dat is minuten werk.

 

En ik pak marge als baas en jij wordt steengoed. WIN/WIN. En tuurlijk gooi ik wel een paar euro op de paypall als ik mijn dag heb.

 

Kortom, ik denk dat je misschien wel wat wilt sleutelen aan de uitwerking van dit in basis symphatieke idee.

 

EDIT

Quote, die langharige die voelt aan zijn haar of het er nog echt wel vast zit "Ik zie trouwens niet in waarom je die doelen niet zou kunnen behalen als je WEL geld vraagt voor je diensten. Zeker, het wordt serieuzer, spannender, enger, maar ook heel veel leerzamer."

 

Niet naar hem luisteren, spannender, serieuzer... leerzamer... Onzin geloof me. Totaal overschat dat geld verdienen :P

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 2

De Machtige Mods mogen zich buigen over de vraag of dit een ondernemerskwestie is, ik vind het interessant.

 

1. Verwachtingen. Als je domeinnaam en je logo heel groot het woord 'GRATIS' bevatten, is dat wat blijft hangen. Ik heb geen idee of dat typisch Nederlands is. Het is leuk dat je dan hoopt dat mensen er toch iets voor willen betalen, maar aangezien ze daar feitelijk niks voor kopen en ze binnenkwamen met de verwachting 'GRATIS GRATIS GRATIS' zie ik dat niet snel gebeuren.

 

2. Waardering. Wat is een gratis logo waard? Als ik jou een gratis fiscaal advies verstrek, terwijl jij voor mij een totale vreemde bent, heb jij dan de indruk dat het een supergoed advies is, waar ik de nodige tijd en zorg en onderzoek in heb gestoken? Ik ben bang, maar misschien heb ik de gemiddelde Nederlander wederom niet hoog genoeg zitten, dat mensen je site gaan gebruiken voor zogeheten wegwerp-logo's. 't is immers gratis, dus het kost niks, dus 't is ook niks waard.

Maar (hand in eigen boezem), misschien ben ik gewoon ouderwets.

 

3. Ik vind het tof dat je dingen voor niks wil weggeven, maar overweeg eens om hierin te differentiëren. Bijvoorbeeld een .jpg gratis en een .eps voor 350,-

 

 

4. "Echte Opdrachten"

Je geeft aan dat je doel is om je "vaardigheden te vergroten, leren door te werken met echte opdrachten en tegelijkertijd een kleine vergoeding te ontvangen".

Als jij iets gratis weggeeft en hoopt dat de wederpartij er een fooi voor achterlaat, dan is dat geen echte opdracht. Om het maar even bot te zeggen: dat is heel bewust weglopen van iets wat een echte opdracht zuo kunnen zijn. Bij een echte opdracht verbinden opdrachtgever en opdrachtnemer zich aan elkaar, investeren tijd in elkaar om tot een waarde-overdracht te komen die voor beide partijen heilzaam is. Bijvoorbeeld geld in ruil voor een logo, maar het mag ook iets anders zijn. Nu jij heel bewust die verplichting tot wederzijdse investering er uit laat, is het mijns inziens dus geen echte opdracht.

 

Tegelijkertijd denk ik (projectie, projectie!) dat juist op dát vlak voor veel ondernemers en ondernemers-in-spé heel veel te leren valt.

 

 

5. geen factuur, dat zal voor sommige ondernemers een reden zijn om af te zien van een betaling, omdat ze dan menen dat de kosten wellicht neit aftrekbaar zijn (daar denk ik heel anders over, maar ik ben je klant niet)

 

 

6. Nieuwe waarderingsmethode.

Superleuk, dat Pay-What-You-Want. Denk ik althans, want de informatie op je website is superkarig. Waarom kies je voor PWYW? Wat is er zo leuk aan PWYW?

Heb je ook nagedacht over een vorm van Waardebepaling Achteraf? Dat is een waarderingsmethode waarbij opdrachtgever en opdrachtnemer (idealiter) na afloop van de opdracht met elkaar in gesprek gaan om de juiste prijs te bepalen voor de geleverde dienst. Voor de ene ondernemer is 500,- voor een logo best veel geld, terwijl de ander 2500,- redelijk vind en een derde uiteindelijk teleurgesteld naar een ander is gegaan en daarom niks wil betalen. Je biedt klanten dus nog steeds de ruimte om te bepalen wat ze het waard vinden, maar je dwingt hen (en jezelf!) wel om hier het gesprek over aan te gaan. Ook dit schrikt mensen nog wel eens af, heb ik gehoord.

 

Als geld niet je doel is, verzin dan andere leuke dingen die je zou willen in ruil voor je logo. Misschien biedt het bedrijf diensten aan die ook voor jou nuttig zijn. Misschien vind je het interessant een dag mee te lopen met de ondernemer om zijn wereld beter te leren kennen. Misschien ben je al heel lang op zoek naar iemand die jou een slagschroevendraaier uit wil lenen, en zul je net zien dat je klant er een heeft liggen. Misschien krijg je vrijkaartjes voor een feest voor jou en 24 vrienden.

 

 

Ik zie trouwens niet in waarom je die doelen niet zou kunnen behalen als je WEL geld vraagt voor je diensten. Zeker, het wordt serieuzer, spannender, enger, maar ook heel veel leerzamer.

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Ik vrees dat je weinig betaald zult gaan krijgen. Er zijn een paar factoren die daarin en rol spelen:

 

- je noemt het 'gratis logo ontwerp', wat min of meer impliceert dat het gewoon gratis is en geen betaling verwacht wordt.

- je communicatie met de afnemer zal, denk ik, vooral via mail etc plaatsvinden, geen persoonlijk contact.

 

Het laatste is een lastige. Er is wel eens geexperimenteerd met een pay-what-you-want systeem in restaurants waarbij mensnen best wat bleken te betalen voor een maaltijd. Maar daar zit ook flink wat sociale druk achter waardoor men niet een kwartje op tafel gooit en adieu zegt. Zoiets ontbreekt als je contact niet persoonlijk is.

 

Maar goed, al zou men betalen, is het de vraag hoeveel dan wel. Dit soort diensten trekken mensen aan die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Wellicht starters met kleine budgetten, uit de hand gelopen hobbies en dergelijke. Ik acht de kans vrij groot dat je het soort afnemer zult vinden dat 50 euro een 'riante vergoeding' vindt voor een logo. En kwalijk kun je ze dat niet echt nemen gezien je propositie begon met "gratis" en dat bedrag dus letterlijk een fooi is.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb niet de ambitie om mijn inkomen middels deze vorm te vergaren. Mijn vaardigheden vergroten, lerend door te werken met echte opdrachten en tegelijkertijd een kleine vergoeding te ontvangen is mijn doel.

 

Misschien niet het juiste forum

 

Klopt en om te voorkomen dat we met andere hobbyisten in discussie raken over het sluiten van hun topics, gaat ook deze op slot.

 

Groet en succes

Joost

HL admin

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 153 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.