• 0

aandelen prive of in bv en management fee of salaris

Beste HL leden

 

Na veel lezen en praten met diverse personen kom ik er niet uit.

 

Mijn situatie is als volgt:

4 jaar voor een bv gewerkt, sinds vorig jaar nog 40% in loondienst en 60% als zzp-er met var wuo

 

Nu wil mijn oude baas mij fulltime terug. Biedt me 10 % aandelen en een management fee om me toch het gevoel te geven zelfstandig te zijn en mede eigenaar van de bv.

10% zie ik echter als waardering maar niet een uiting van waarde. Dat zou 25% wel zijn.

 

Maar de bv heeft een negatieve balans al jaren. Hoe bereken je dan de waarde van een aandeel. Wordt het als salaris gezien of als gift. De toekomst ziet er goed uit en lijkt eindelijk in de positieve cijfers te gaan.

 

En is het slimmer een salaris te hebben en de aandelen prive te nemen of juist een fee en de aandelen in een flexbv onder te brengen

 

Als er een fee wordt betaald moet de bv sowieso werkgeversdeel betalen, of ik nou 10 of 25% heb. Moet ik dan in mijn eigen bv ook nog werkgeversdeel betalen over een uit te keren salaris?

 

En is het uberhaupt wel een slim idee om aandelen te hebben en al mijn zelfstandigheid op te moeten geven.

 

Kortom een lastig parket en ik hoop een paar objectieve meningen te kunnen horen hier.

 

Hartelijke dank voor de aandacht en reacties!

 

Kacoar

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

Inderdaad Joost, dat komt ook wat vreemd over realiseer ik me.

het gaat hier om een bv die net 4 jaar bestaat en we hebben een product dat innoverend en baanbrekend is in zijn soort.

het lijkt er nu op dat het begint te lopen. Mijn aandeel daarin is groot. Dan vind ik het prettig om , nu mij weer gevraagd wordt mijn eigen bedrijf op te geven op zijn minst een waardig aandeel te hebben.

 

De verliezen zijn onder andere voortgekomen uit verkeerd personeelsbeleid en nog een paar zaken die nu grondig zijn aangepakt.

 

Blijft het voor mij zoals in mijn eerste bericht beschreven heel lastig om een keuze te maken voor salaris of fee en voor aandelen in prive of in een flex bv en hoe het zit methet werkgevers deel over fee en vervolgens over een salaris dat ik krijg uit mijn flrxbv , moet dat idd dubbel betaald of niet.

 

Dank voor de aandacht

 

Groeten

kacoar

Link naar reactie
  • 0

Je hoeft maar één keer salaris te ontvangen. Of je dat ontvangt vanuit je - nog op te richten - holding, of vanuit de werkmaatschappij (die al bestaat) is de fiscus om het even. Wel zal er een minimum van 44.000 gelden tenzij je met de fiscus een lager salaris overeenkomt.

 

Je bent met 10% of met 25% aandelen sowieso verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen en de werkmaatschappij móet dus premies werknemersverzekeringen gaan afdragen.

 

Als je een holding opricht, zul je meer kosten maken. De holding oprichten kost geld, de holding zal een administratie moeten voeren en de holding zal aangifte vennootschapsbelasting moeten doen en jaarrekeningen naar de KvK sturen. Kost je de kop niet, maar is wel geld.

VOordeel van een holding: dividend en verkoopwinst van de dochter-onderneming kan onbelast naar de holding. Anders gezegd: als het bedrijf over vijf jaar voor 500k verkocht wordt aan de marktleider, en jij verkrijgt dus 125.000 voor je 25%, wordt dat NOG niet belast.

Pas als de holding die 125k aan jou privé uitkeert, wordt hier 25% ab-heffing op geheven.

 

ALs je de aandleen in privé houdt, zit je niet met extra administratie, maar ben je dus direct belasting verschuldigd als je de aandelen verkoopt. Theoretisch heb je ook geld omd ie belasting te betalen, behalve als die opbrengst niet in euro's wordt uitbetaald, maar in aandelen van de partij die jullie er zo graag bij wil hebben.

 

 

 

Helpt dit?

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Dank je wel, Marcel voor je uitgebreide antwoord: helder en verhelderend

 

Komt toch nog een vraagje: over de management fee moet wergeversdeel worden betaald. Die fee zou dan naar mijn bv gaan . Dan krijg ik een salaris, moet mijn bv dan weer werkgeversdeel betalen of lees ik het correct dat dat maar eenmaal hoeft. Mijn salaris heeft dan alleen nog te maken met het werknemersdeel.

 

Morgen ga ik het gesprek aan

 

Prettige avond

kacoar

Link naar reactie
  • 0
over de management fee moet wergeversdeel worden betaald

Nee. De sociale premies die de werkmij betaald worden geheven over het salaris dat jij jezelf in de werkmij toezegt. Dat staat in principe los van de hoogte van de management fee.

 

moet mijn bv dan weer werkgeversdeel betalen

Jouw holding hoeft niet nogmaals sociale premies te betalen over jouw salaris, dat doet alleen de werkmij (sterker nog: jouw holding kán het ook niet)

 

Mijn salaris heeft dan alleen nog te maken met het werknemersdeel.

Jouw Holding heeft alleen nog te maken met de loonheffing inderdaad

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Dank je Norbert,

 

Ik hoor je over een holding praten, is dat wat anders als een flex bv. Mijn idee was een flexbv op te richten met een bestuur, zodat ik een salaris kan krijgen als directeur van mijn eigen bv.

 

Is een holding anders in opzet of is dat alleen een naam.

 

Ik snap niet goed dat de werkmij die niet van mij is mijn werkgeversdeel gaat betalen die los staat van de management fee.. ik ga daar even verder op zoeken.

 

Prettige avond

 

 

Link naar reactie
  • 0

Hoi,

 

een flex bv is alleen maar een term. In 2012 is de wetgeving veranderd waardoor de regels omtrent BV's minder star werden, zo kon je bijvoorbeeld aandelen zonder stemrecht uitgeven, en het minimumkapitaal ging omlaag van 18.000 naar 0,01. Dat noemden we dan 'flexibel', want als je iets flexibel noemt, wil iedereen het hebben.

 

Een holding, is ook maar een term, maar daarmee wordt over het algemeen een BV bedoelt die voornamelijk bestaat om aandelen te houden (en management fee te factureren). Dit in tegenstelling tot die andere veelgebruikte term 'werkmaatschappij'. Ook dat is 'gewoon' een BV, maar dan de BV waar het echte werk plaats vindt, en waar risico gelopen wordt, maar waar ook de winst gerealiseerd wordt.

242955_1.jpg

Als jij werkt voor deze club van BV's, span jij je in zodat de werkmaatschappij facturen kan gaan sturen naar haar afnemers. Logischerwijs ben je dan ook dáár in dienst. Nu MAG (hoeft niet) je er voor kiezen om je loon niet in de werkmaatschappij te genieten, maar in je holding. De holding stuurt dan een factuur naar de werkmaatschappij voor de geleverde diensten, en de holding betaalt jou je salaris uit en draagt de loonheffing (ingehouden op jouw salaris af).

 

Omdat je niet voldoet aan de criteria om voor de definities van de werknemersverzekeringen als 'dga' te gelden (wees gerust, voor een hoop andere wetten voldoe je er wel aan), is je werkgever verplicht om premies te betalen voor de werknemersverzekeringen (o.a. de WW en de WIA). Wie was de werkgever? Dat is de club waar je voor werkt, die in beginsel profiteert van jouw inspanningen, ofwel de werkmaatschappij.

 

Wellicht dat ik hier de genuanceerde werkelijkheid een hoop geweld aandoe, maar simpeler kan ik het helaas niet maken, vrees ik.

 

Op 20 juli 2016 ontvingen wij het trieste bericht dat Marcel is overleden.

Marcel was een meer dan gewaardeerd deelnemer aan ons forum ! We zullen hem missen!

Link naar reactie
  • 0

Ik snap niet goed dat de werkmij die niet van mij is

maar dat is het hem nou juist :). Juist omdat je wel aanmerkelijk belanghouder in de werkmij bent, maar niet de meerderheid van stemmen hebt, is de werkmij premieplichtig voor jou.

Had je 100% van de aandelen van de werkmij - en was de werkmij dus helemaal van jou - dan hoefde de werkmij dat juist niet te betalen

 

mijn werkgeversdeel gaat betalen

Het is niet jouw werkgeversdeel. Het zijn de sociale premies die een werkmij af moet dragen voor een verplicht verzekerde DGA met een minderheidsbelang. Daar valt niet veel aan te snappen...vrees ik. Het is gewoon wetgeving.

 

die los staat van de management fee

Premies worden betaald over het salaris, dat is niet het zelfde als de managementfee. De werkmij betaalt dus sociale premies over het salaris dat jij jezelf toezegt in de holding

 

ik ga daar even verder op zoeken.

Ik zou vooral een specialist inschakelen, want dit is geen materie om te doe het zelven.

 

Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over wie het loon gaat doorbetalen bij ziekte als jij in dienst van je eigen holding treedt? Je hebt dan geen arbeidsovereenkomst meer met de werkmij namelijk

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Ik voel me een beetje dom als ik je commentaar zo lees

Dat is nu ook weer niet de bedoeling, maar besef je in ieder geval dat er een hoop meer bij komt kijken dan je in eerste instantie zou denken. Helaas maken we op dit forum ook iets te vaak mee dat mensen door iets te makkelijk doe het zelven zichzelf lelijk in de vingers snijden, soms zelfs met vele tienduizenden Euro's volkomen onnodige schade. Ik waarschuw daarom liever te veel dan te weinig.....

 

Voor meer tips en suggesties: lees ook deze column van Joost Rietveld

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Ik meende mijn 'dank je ' in een positieve zin.

het inschakelen van een specialist is mijn volgende stap.

 

Ben blij dat ik mijn vragen heb kunnen stellen. Heet verbaast me niet dat ik er zelf niet uit kom...

 

Ik ga die column van joost ook even lezen. Dank voor de tip.

groet

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 165 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.