• 0

5 redenen waarom je niet zelf je bedrijfsnaam moet bedenken

Veel Nederlandse ondernemers zullen het varkentje zelf wel eens even wassen: een naam bedenken voor hun bedrijf. Maar moet je dat wel zelf doen, eigenlijk?

 

Ik heb het er soms over met vakgenoten. Nederlandse ondernemers zullen dingen vaak zelf wel eens eventjes regelen. Want geld uitgeven aan zo’n naamstrateeg, wat doet die nou helemaal? Of zo’n creatief, wat heeft die toe te voegen - en waarom moet dat zo duur zijn?

 

Nee hoor, kladblokje erbij en lekker brainstormen.

 

Was het maar zo’n feest. Regelmatig krijg ik mensen aan de lijn die vastgelopen zijn in hun gebrainstorm. Of me een paar ideeën mailen met de vraag welke ik de beste vind. Het enige wat ik hoef te doen om een existentiële crisis te veroorzaken is vragen: Wat wil je er eigenlijk precies mee zeggen? Wat is je strategie? Wat zijn de merkwaarden?

 

Oh ja. Daar moet je natuurlijk wel goed over nagedacht hebben. Want met zomaar een leuke vondst ben je er niet.

 

Ik vertel je vijf redenen waarom je niet zelf je nieuwe bedrijfsnaam moet bedenken.

 

1. Het is moeilijk

Waarom is het moeilijk? Omdat, als je het goed wilt doen, je rekening moet houden met de strategische doelstellingen, de naam herkenbaar moet blijven, de naam nog niet mag bestaan, geen vreemde bijbetekenissen mag hebben, te onthouden moet zijn, moet blijven hangen, niet alleen de opdrachtgever moet aanspreken maar vooral de klant van de opdrachtgever, er ook nog een beetje goed uit moet zien (sommige letters zijn erg lelijk bij elkaar) en uit te spreken zijn, zonder het uit te hoeven leggen (Ja, nee, je moet dan die 2 uitspreken als ‘to’ en het is dan met dubbel s, en de rest dan in het Nederlands.). Als die naam er dan staat dan moet ‘ie zo vanzelfsprekend zijn dat mensen niet geloven dat ‘ie nog niet bestond. Dat het bijna niet uit te leggen is dat het zo’n uitdaging was om die naam te bedenken.

 

2. Het is een kunst

Daarmee bedoel ik, dat je niet eventjes een formule kunt toepassen om tot een goede naam te komen, ook al willen sommige websites je dit laten geloven. Je denkt aan zus, je denkt aan zo, je bedenkt wat opties en klaar is Kees.

 

Is dat zo?

 

Nee. Lang niet altijd.

 

Je zult hopeloos verdwalen in een woud van matige tot slechte ideeën. Je zult de kansrijke suggesties per ongeluk over het hoofd zien. Je zult honderd dingen bedenken die je, als je eenmaal even op Google gaat kijken wat er nog beschikbaar is, allemaal al bedacht zijn en geclaimd, soms gewoon om het claimen, maar toch kun je er dan niks meer mee.

 

Je weet niet meer waar je het zoeken moet. Iets met een Grieks woord anders? Of toch een grappige klanknabootsing? Misschien een guitige oud-Hollands(ch)e referentie, of een duur staande “ck” in plaats van een ordinaire “k”? Of, nee, iets met de beginletters van onze namen! Waarom niet iets wat lijkt op dat ene bedrijf wat ongeveer net zoiets doet als wat wij doen?

 

De kunst is om door te gaan, om te weten wat je grondstoffen moeten zijn om tot een stevige naam te komen die iets kan vertolken. Die een merk kan neerzetten. Die mensen kan laten oplaaien als ze zijn ingedut. Die effect hebben.

 

3. Na een tijdje wordt het een straf

Als je voor je eigen bedrijf een creatief proces doorloopt en je bent hier niet ervaren in dan wordt waar je mee bezig bent vaak een ramp. Met haat pak je je lijstje krabbels er bij en vraag je je af waarom je er ook alweer aan begonnen bent. Eigenlijk zou iemand anders dit moeten doen.

 

4. Als er meerdere mensen bij betrokken zijn wordt het proces vaak ugly.

Wanneer ik iemand van een organisatie spreek waar ze zelf een nieuwe naam aan het bedenken zijn en ik leg uit dat proces ugly wordt weten ze vaak meteen waar ik het over heb. Want de directeur wil zus, de communicatiespecialist kent de strategie beter en wil zo maar kan het er niet echt goed doorheen gedrukt krijgen, uiteindelijk gaan de mensen zélf - want zo krijg je draagvlak, toch? - namen bedenken en de beste wordt uitgekozen. Maar de beste is vaak nog maar een matige. Zo krijgen een hoop bedrijven en organisaties een naam die weliswaar nieuw is, maar niet echt een verbetering.

 

5.Je eigen creatie beoordelen is moeilijk

Goed. Het is je gelukt, je hebt een naam bedacht die best aardig is. Maar hoe ga je nu beoordelen wat je er werkelijk van vindt en of het een goede naam is geworden? Misschien ben je er al wel te veel mee getrouwd inmiddels, of wil je er in vredesnaam een keer klaar mee zijn, ‘dus doe die maar’. Of blijf je twijfelen tussen twee opties en hoe vaak je je compagnon ook vraagt om advies, je komt er niet uit. Je eigen criticus zijn, je eigen feedback verzorgen: het is moeilijk.

 

Dus.

 

Begrijp me niet verkeerd. Als je er goed in bent moet je het gewoon zelf doen. Als je kan denken als een strateeg, merkexpert, taalvirtuoos en jurist: niet uitbesteden.

 

In alle andere gevallen: maak gebruik van de fantastische naamcreatie-experts die er in Nederland rondlopen.

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 1

@mmint Sommige mensen kunnen het zelf, uiteraard - dat zeg ik ook, toch? Hoe goed de output is, daar kunnen we het over hebben.

Het argument van de ouders ... tsja. Een kind is geen bedrijf, organisatie of merk. (Hoewel je dat tegenwoordig ook niet zeker meer kunt weten ;-)

Het opstellen van een briefing met daarin de strategie van het bedrijf, de merkwaarden, als die er nog niet zijn achterhalen bij de founders of directie en de medewerkers/stakeholders, het komen met voorstellen die *allemaal* ergens op slaan - volgens mij is dat iets wat niet iedereen kan. Dat je dan écht een naam hebt waar je een inhoudelijke discussie over kunt hebben, die verder gaat dan 'mooi/niet mooi', 'grappig/niet grappig', 'opvallend/niet opvallend'.

 

Ik maak ook mee dat mij om advies gevraagd wordt omtrent een nieuwe bedrijfsnaam, dat ik dan met suggesties kom en dat iemand dan toch gaat voor wat hij of zij zelf bedacht heeft - zelfs als ik onderbouw waarom de naam die ze willen kiezen bij voorbaat al 'tien jaar geleden hip was' en dus niet eens voor de korte termijn toekomstbestendig is. Hoort erbij.

Ik probeer te zoeken naar manieren om de discussie over het vak op gang te brengen, mensen aan het denken te zetten, zonder alleen maar wetenswaardigheidjes te delen, 'kijk eens wat een gekke naam' - dat heeft misschien op korte termijn hogere amusementswaarde maar vertolkt ook niet echt een visie.

 

Als het je inhoudelijk interesseert kan je ook eens dit interview met Wouter van der Land lezen:

http://theluminariesnl.tumblr.com/post/97040746833/interview-met-wouter-van-der-land-van

Link naar reactie
  • 0

(Als ik er over nadenk, doe ik best veel voor m'n bedrijf zelf. Misschien ben ik in alles wel een doe-het-zelver...)

Is vaak een kwestie van schaal. Als je klein bent, betaal je elke externe adviseur ten koste van jezelf. Als je groter groeit, ga je prioriteiten stellen. Uitbesteden wat anderen beter doen. En op een gegeven moment ben je zo groot dat je wel derden moet inhuren. Dan wordt het ook leuk. Zeker als je de beste mensen kan inschakelen. Maar de beste mensen werken niet voor zeurpieten. Die moet je ruimte geven.

 

Wat die bloemenhandel betreft. Ik heb veel campagnes gemaakt voor collectieven. Dan zit er doorgaans een committee dat (mee)beslist. Krijg je altijd compromissen. Middelmaat. Gezever. Dus ja, ook champignons houden van mensen. Maar dan willen ze natuurlijk: Neem vaker een doosjes champignons mee. Net als de bloemenboeren. Zit een call to action in. Dikkoppen. Wat een collectief moet doen, is een eigenwijze trainer inschakelen en afstand nemen. Je wint geen wedstrijden met een committee.

 

 

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Beslissingen over een merknaam zouden rationeel moeten zijn maar zijn dat zelden. Uiteindelijk wint niet de beste naam maar de naam die door de eindbeslisser het best wordt gevonden of de naam die gemiddeld het minste kritiek heeft gekregen.

 

Het blijft natuurlijk voor een heel groot deel koffiedikkijken. Waar de ene naamsgoeroe het een regelrechte doodzonde vindt als je meelift op de bekendheid van een andere naam, vindt een andere merkenadmiraal het briljant. (Voyando)

 

Ik zie een merknaam als een stekje. In de handen van iemand met groene vingers groeit een prachtige plant en bij de gemiddelde liefhebber blijft het een scharminkel die ook nog eens last krijgt van witte vlieg en luis om vervolgens in de groenbak te verdwijnen. Groene vingers kan je helemaal vervangen door (effectieve) marketing. Zo kan een ogenschijnlijk domme naam als Pizzahut, Nissan (2,3 in het Japans), Apple of Dell uitgroeien tot een wereldmerk waarbij iedereen ook nog eens een goed gevoel heeft.

 

Als je bent wat je eet krijgt het lied "wij zijn de champignons" zoals ze dat in Vlaanderen blijkbaar zingen een heel andere lading. ;D

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

@Hans v Nijnatten

Dat is niet hoe het meestal gaat. Je hebt als het goed is, in samenwerking, strategische- en merkwaarden vastgesteld en het is prima bespreekbaar of een naam aan die (rationele) waarden voldoet. In een goed creatief proces heb je het niet over mooi, lelijk, populair of impopulair maar over hoe het voorstel zich verhoudt tot de toetsstenen die je hebt vastgesteld. (Daar blijkt ook de meerwaarde van een naamstrateeg...)

Pizzahut of Apple zijn ook helemaal geen domme namen.

Schoenmaker, blijf bij je leest? ;-)

Link naar reactie
  • 1

Een heel rationele benadering van het fenomeen benaming is te kijken naar de geschiedenis. Hoe zijn namen onstaan, hoe zijn ze bedacht, waar, door wie, waarom en hoe zijn ze groot en waardevol geworden?

 

Je vindt dan dat er ruimte is voor toeval en emotie en talloze irrationele factoren.

 

Je vindt bovendien dat de naam een element is van een cocktail aan factoren. Op zichzelf amper van invloed. In een aantal situaties kan het helpen als de naam beschrijft wat je doet. Of als de naam gemakkelijk te onthouden is. Of vooraan staat in het alfabet.

 

Right-brain mensen kiezen waarschijnlijk eerder een beschrijvende naam, als de dood voor een woord dat nog niks betekent. Left-brain people nemen meer risico en vertrouwen ook op emotie en intuïtie.

 

De naamgeschiedenis van Apple is bekend. Maar die van Pizza Hut?

 

There are two stories as to how the brothers chose the name "Pizza Hut." One version says that the sign they bought only had enough space for nine characters, including spaces. The other is that the building they used, the former bar, had a shape that reminded the ex-Airman Dan Carney of a hut.

Misschien is het wel belangrijk dat een naam motiverend is voor de ondernemer. Voor zijn startploeg. Voor zijn leveranciers en klanten. Onderdeel van een identiteit. Brands'rUs!

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

@annedien

 

Waarom is Apple in essentie geen domme naam volgens jou? Apple is nu zeker geen domme naam daar is iedereen op deze wereld het over eens. Maar dat komt grotendeels zoals ik al aangaf niet door de naam zelf maar door de zeer effectieve marketingmachine.

Apple is natuurlijk een eenvoudige naam om te onthouden, eenvoudig te spellen en heeft zeker een soort van "fun"factor. Maar dat geldt voor heel veel woorden. Het had net zo goed "frog" of "pepper" of iets anders kunnen zijn. Wie weet nog wat de "Apple Lisa" is of was? (Het was een PC merk)

Het verhaal gaat dat Steve Jobs het zelf ook niet echt een goede naam vond maar niemand kon vinden die een betere naam kon bedenken voor een bepaald tijdstip.

 

De naam van het besturingssysteem van Apple: Macintosh is naar mijn (niet schoenmaker ;D) maatstaven gewoon zwak. Niet makkelijk te onthouden, moeilijk te spellen, 0 funfactor.

De naam werd bedacht door Jef Raskin, die het vernoemde naar zijn favoriete appelsoort, de McIntosh. Om problemen met het Amerikaanse audiomerk McIntosh te voorkomen, werd de naam gespeld als Macintosh.

Jammer dat je nergens echt inhoudelijk op ingaat. Je krijgt een gratis podium om je kwaliteiten als "naamstrateeg" te laten zien. Waarom daar geen gebruik van maken? Ik leer graag wat. ;)

 

Je hebt als het goed is, in samenwerking, strategische- en merkwaarden vastgesteld en het is prima bespreekbaar of een naam aan die (rationele) waarden voldoet. In een goed creatief proces heb je het niet over mooi, lelijk, populair of impopulair maar over hoe het voorstel zich verhoudt tot de toetsstenen die je hebt vastgesteld.

Leg nu eens uit wat je hiermee bedoelt in gewonemensentaal.

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij geef je zelf al het antwoord dat je van Annedien hoopt te krijgen. ;D

 

Het verhaal gaat dat Steve Jobs het zelf ook niet echt een goede naam vond maar niemand kon vinden die een betere naam kon bedenken voor een bepaald tijdstip.

 

En je maakt nog een onbedoeld interessante opmerking.

 

Het had net zo goed "frog" of "pepper" of iets anders kunnen zijn.

 

Frog Design is een Duits-Amerikaans bureau voor industrieel ontwerp dat veel voor Apple gedaan heeft. Een behoorlijk beroemd bureau zelfs. En een ander voorbeeld dat briljante mensen tot betere prestaties komen door met andere briljante mensen samen te werken.

 

Allemaal briljante mensen die domme namen kiezen. De voorbeelden met pepper mag iemand anders geven. Of anders Strawberry Frog!

 

frog85.thumb.jpg.a4b56d5da70fad841e23d6810b2a8d4d.jpg

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Als er genoeg tijd over gaat dan krijgt iedere naam iets unieks zelfs de meest idiote.

 

Zelfs willekeurige cijfercombinaties als benaming voor bijvoorbeeld machines worden op den duur eigennamen.

 

Als ik bijvoorbeeld begin over 3030 dan zullen veel mensen uit de plaatwerkindustrie weten over welke machine ik het heb. Jullie waarschijnlijk niet maar ik vermoed dat er ook nog altijd veel meer mensen zijn die gewoon denken aan een appel ipv een computer als ze het logo van Apple zien.

 

In mijn geval heb ik zelf de naam bedacht en dan iemand betaald om te praten over wat ik met die naam bedoel en wat niet. Ik zie het eerder als een soort van psychologische bijstand en daar wil ik best voor betalen niet voor enkel een naam.

 

 

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
  • 0

Aardige reactie met humor, maar (ook) juist op deze naam valt veel af te dingen, bijvoorbeeld als je als 'Hollander' een zoekopdracht 'evelo' uitvoert. Zoek, maar eens... dan hoef ik geen argumenten aan te dragen... een beetje handels- of merknaam bezet meerdere zoekresultaten.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Ik snap niet helemaal wat jullie juist bedoelen maar evelo is inderdaad misschien niet perfect en origineel.

 

Maar dat is net mijn punt: waarom heb je een perfecte merknaam nodig? Als je een goed product/dienst hebt dan wordt de naam met der tijd beter en beter totdat het een begrip wordt.

 

Kwestie van geduld hebben :) Achteraf een goed verhaal verzinnen rond een sterke naam is niet zo moeilijk (apple, bic, ds,...)

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
  • 0

Perfect bestaat misschien wel niet, maar een handelsnaam moet wel praktisch zijn en niet teveel verwarring veroorzaken.

 

Zo blijf ik het bijvoorbeeld ook verbazingwekkend vinden, hoeveel bedrijfswagens of -fietsen ;) mét bestickering of bellettering maar zonder telefoonnummer of internetadres (e-mailadres) rondrijden. Volgens mij heet dat 'leiden' van klanten of kopers.

 

Groet,

 

Highio

 

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Nu moet ik toch echt even een lans breken voor "evelo", ondanks dat "Ollanders" daar een heel andere kijk op hebben.

 

"Evelo" staat voor de "e" van "elektra" en "velo" van fiets en dan logisch samengevoegd. Kijk op de website van "Evelo" en je ziet dat hij sterk regionaal opereert. Lijkt me ook een beetje lasting om met die fiets geheel België te gaan bestrijken. De Belgen zijn geheel anders ingesteld op naam-fixiring dan de Ollanders. Ze accepteren zo'n naam dan ook veel sneller als een begrip en met regionale reclame en Facebook kan Evelo zijn potentiële klanten perfect bereiken.

 

De reactie van Highio is tekenend voor het verschillend denken in beide landen. De Ollander" denk meteen groots en vooral mondiaal. En de Belg beseft beter wat binnen zijn/haar bereik past.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Matthias heeft als ondernemer ook zeker mijn sympathie, maar een Nederlandse evenknie net over de grens is in een gemiddeld naamgevingstraject voor professionals (of gewoon objectief genomen) toch wel een no-go...

 

...Google zoekresultaten leiden alle kanten op en niet alleen naar ons sympathiek, Vlaams Higherlevel-lid.

 

Stel je eens een Vlaamse lijstenmaker of haakjesboer 'Odems' voor en ge piept wel anders... en ik ben voor alles lokaal marketeer.

 

Groet,

 

Highio

 

 

 

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Nu ga ik wat flipperen Highio....... Jij hebt altijd uitstekende opmerkingen en positieve commentaren. Maar met deze opmerking sla je volledig de plank mis. Ik heb al zo'n 25 jaar klanten in België en ik weet echt wel waar men daar gevoelig voor is.

 

Daarnaast heb ik nu een beetje problemen met het begrip "professional" in je post. Wat bedoel je daar precies mee? Weet je wel dat je met die bewoording en opmerking een hele horde ondernemers (die een eigen bedrijfsnaam hebben gekozen) badineert? En dit sentiment in precies tekenend voor het feit dat een Ollander geen bal begrijpt van zuidelijke sentimenten. In België is de persoon met zijn persoonlijkheid nog een heel belangrijk element in een zakelijk bestaan. In Nederland lijkt het te zijn verworden tot het venster van een PC.

Link naar reactie
  • 0

Matthias heeft als ondernemer ook zeker mijn sympathie, maar een Nederlandse evenknie net over de grens is in een gemiddeld naamgevingstraject voor professionals (of gewoon objectief genomen) toch wel een no-go...

 

...Google zoekresultaten leiden alle kanten op en niet alleen naar ons sympathiek, Vlaams Higherlevel-lid.

 

Stel je eens een Vlaamse lijstenmaker of haakjesboer 'Odems' voor en ge piept wel anders... en ik ben voor alles lokaal marketeer.

 

Groet,

 

Highio

 

LOL..... Ja idd. Stel mijn naam daar eens voor..... Je zult verbaasd zijn hoeveel lijstenmakers mijn naam kennen......

Link naar reactie
  • 0

Goedenavond P.J., misschien moeten we dit maar eens in real life bediscussiëren. ;D

 

Met professionals spreek ik in dit geval van 'dutch naming professionals'.

 

Aan 25 jaar klantervaring in België kan ik met vijf jaar ondernemersbestaan niet tippen. Dat badineren is dan niet bewust, maar met Odems bedoel ik dan een tweede speler die min of meer hetzelfde doet, he...

 

Groet,

 

Highio

 

 

 

 

 

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

...Google zoekresultaten leiden alle kanten op en niet alleen naar ons sympathiek, Vlaams Higherlevel-lid.

Ik weet niks van SEO maar ik weet wel dat je een regionale ondernemer met een handelsnaam die niet beschrijvend is doorgaans redelijk goed in de top-drie van lokale zoekresultaten kan krijgen als je maar duidelijk maakt wat die doet en voor wie en waar (Google Maps! Mathias). Dan is trouwens de naam zelf niet doorslaggevend, maar wel de branche en andere zoekwoorden die door klanten gebruikt worden.

 

Dat je op 100 km afstand niks vindt in Google, is eigenlijk helemaal niet relevant. En voor sommige ondernemers is Google weer niet relevant. Dus ik zou niet iedereen langs dezelfde meetlat leggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Van wat ik lees op HL-forum heb ik ook wel de indruk dat Nederland een stuk verder staat in specialiseren/uitbesteden.

 

Bijvoorbeeld: webshop laten maken, dropshipper zoeken, naam en logo laten bedenken,... wat blijft er dan nog over voor de ondernemer zelf? ;)

 

In België is het nog wat meer: 'wat je zelf doet, doe je beter' alhoewel er ook een evolutie merkbaar is natuurlijk.

 

Idd een andere stijl, zeker niet beter maar wel anders.

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    0 leden, 576 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.