• 0

start kleding winkel - verzoek om ervaringen

Beste,

 

Al een jaar of 10 loop ik met het idee rond een eigen kledingwinkeltje te beginnen. Niet te commercieel maar klein en gericht op een bepaalde doelgroep jongeren. Vorig jaar heb ik al een beetje geproefd van de taart door naar de KVK te lopen en wat onderzoeken te doen naar 'hoe en waar te beginnen'.

 

Al snel komen de logische zaken naar voren

- bedrijfsplan

- lening

- marktonderzoek

- leveranciers

- lokatie

 

etc

 

Het bedrijfsplan, het idee, de kracht van het concept kan ik als geen ander verwoorden dus daar zit het probleem niet. Snel kom je wel op punten als: niet alle leveranciers willen hun prijzen vrijgeven VOORDAT je een winkel hebt draaien. Voor het bedrijfsplan kun je dus niet alle cijfers aandragen, wat het plan weer instabiel maakt. Marktonderzoek is ook vrij lastig want waar haal je de succes cijfers vandaan van je concullega's? Hoe bepaal je nou hoeveel mensen in rotterdam bij jouw winkeltje langs kunnen en zullen komen? Er is namelijk ook heel veel instroom van buiten rotterdam. En idd wat ik hier eerder zag, niet alle leveranciers zijn te vinden! Wil ik een bepaalde exclusieve lijn van schoenen dan geven de concullega's de leveranciers niet vrij en dan houdt het al snel op want op internet vindt je het ook niet.

 

Zijn er dus mensen die dit hele proces hebben doorlopen en daar ervaringe over kunnen delen. Tips, tricks, ideeen? Leren doe je van anderen en ook van proberen.. ik spreek dan ook alle kanalen aan die ik kan.

 

In hoop op wat nuttige reacties. Vragen stellen kan ook, ik leg hier van alles wel uit om duidelijker te kunnen en zullen zijn.

liever een dwaas dan een pessimist die altijd gelijk heeft!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

 

Je kent die markt blijkbaar wel als consument, maar niet als insider. Misschien heb je helemaal gelijk in je idee dat er ruimte is voor het soort winkel dat je voor ogen hebt, maar je hebt nooit in of voor een vergelijkbare winkel gewerkt. Je kent de kerncijfers van de sector niet, weet de marktcijfers niet te vinden en hebt geen idee hoe je leveranciers moet opsporen. Dan is het toch echt slim om een half jaartje in een vergelijkbare winkel mee te werken en je ogen en oren goed de kost te geven.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

ik heb in mijn jongere jaren als student wel een paar jaar in een diesel/replay winkel gewerkt, maar idd is dat weer heel lang geleden.

 

toch zie ik niet het heil bij een half jaar werken in een kleding winkel om achter al deze facetten te komen, want ook in de winkel leer je die niet kennen. Dit zijn toch factoren die specifiek gericht zijn. Algemene cijfers kan ik wel zo boven water toveren.

liever een dwaas dan een pessimist die altijd gelijk heeft!

Link naar reactie
  • 0

Okay, we willen een kledingwinkel voor christelijke skaters in Gorukum.

 

Eerst even wat algemene cijfers. Hoeveel kids zijn er in de juiste leeftijdsgroep? Wat zijn de geboortecijfers? Kan ik iets vinden over het aantal gelovige huishoudens? Hoe ontwikkelt zich dat? Die data vind je bv bij het CBS.

 

Dan kijken we naar de regio. Hoeveel van die kids wonen er in het verzorgingsgebied? Zelfstandig, of in gezinnen met opgroeiende kinderen. Liefst christelijke gezinnen. Die gegevens vind je bij postcodesegmentatie-instellingen.

 

Dan kijken we naar de trends. Wat zeggen de gespecialiseerde instituten over skating of gelovige jeugd? Wat gebeurt er in Amerika, Engeland (die lopen doorgaans ietsje voor) en Duitsland (die lopen meestal ietsje achter, trends travel east - hoewel soms andersom).

 

Dan kijken we naar early indicators. Shops in Amsterdam of Antwerpen? Voorbeelden in Londen of Berlijn? Hoe zijn die opgezet? Welke merken zijn daar te koop? Hoeven niet alleen shops te zijn. Wat wordt er gedragen op straat? Hoe druk is het in de lokale christelijke skatersoos?

 

Dan zoemen we op de lokatie. Denk je aan een grote winkelstraat, een zijsteegje of een wijkcentrum? Wat voor passantengegevens zijn daarvan bekend? Dat weten de middenstandersverenigingen waarschijnlijk wel, of anders de onroerend goed-ontwikkelaars.

 

Vergeet ook de concurrentie niet. Zit er niet al een winkel die dezelfde doelgroep bedient? Hoe lijkt die te draaien? Wat is de oppervlak, wat zijn hun sterke en zwakke kanten?

 

Vervolgens de bedrijfsmatige gegevens. Dat is natuurlijk lastig. Dan moet je inderdaad inkoop- en verkoopprijzen gaan bekijken, operationele kosten uitzoeken, enz. Lijkt me typisch iets om met een groothandel te bespreken. Al is het er maar eentje.

 

Tenslotte wat ideeën voor je marketing. Hoe is je doelgroep te bereiken? Is een winkelfront voldoende, of kun je werven met lokale partners dan wel andere slimme dingen doen?

 

Dat markonderzoek dient niet alleen om anderen te overtuigen van je goeie idee, maar zeker ook om je eigen aannames te toetsen. Je vindt het waarschijnlijk heel leuk om nou net die ene winkel te openen, maar ben je niet ook een beetje verblind (marketing myopia) door je eigen droombeeld. Stel nou bv eens dat je niet alleen op chistelijke jongeren mikt. Speel een beetje met de variabelen, en kijk of daar misschien veel betere cijfers uit voortkomen.

 

Het is trouwens geen exacte wetenschap. Maar een goeie speurtocht helpt je je idee te concretiseren. Succes!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

wat super tof, dank je wel..

 

zijn er ook mensen die daadwerkelijke ervaringen hebben.. ?

 

Nou, ik vind Twalevel toch wel heel ervaren overkomen. Vergeet ook niet bij de Rabobank cijfers en trends te kijken. Kijk eens bij de branchverenigingen zoals Mitex. Wees niet zo eigenwijs en LUISTER na het advies om ervaring in een vergelijkbare winkel op te doen. Wat denk je dat een bank zal zeggen als je geen trackrecord kunt tonen ???

 

Gr, Niek

Link naar reactie
  • 0
Dan is het toch echt slim om een half jaartje in een vergelijkbare winkel mee te werken en je ogen en oren goed de kost te geven.

 

Wees niet zo eigenwijs en LUISTER na het advies om ervaring in een vergelijkbare winkel op te doen.

 

Excellente adviezen, Twalevel & Niek! Ben het helemaal mee eens: zonder die ervaring is de kans van de slagen beduidend lager, Jamie!

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

Link naar reactie
  • 0

Hallo,

 

Ik kan je wel helpen met informatie. Heb ervaring in de modebranche én een opleiding Mode en Management gevolgd. Ik ben het wel met anderen eens dat het belangrijk is dat je een tijdje ervaring op doet in een vergelijkbare modezaak, bij voorkeur een eenmanszaak gerund door de eigenaar zelf. Je kunt dan van hem of haar leren hoe je een businessplan opstelt, hoe het zit met de administratie/financiën, inkoop, verkoop, passantenstromen etc.

Je kunt ook niet zomaar allerlei merken gaan verkopen, grote merken willen exclusief blijven en zijn daarom niet zomaar overal te koop. Ook wordt er gekeken naar welk assortiment jij wil voeren/voert, en of zij hun merk daar wel bij vinden passen. Je kunt ook modebeurzen bezoeken en kijken welke merken er op dit moment verkrijgbaar zijn. Bijv. www.modefabriek.nl. Ga je dus eerst verdiepen in de branche en mogelijkheden, doe werkervaring op en ga dan pas starten met je plannen. Ik begrijp dat je het liefst zo snel mogelijk aan de slag wilt. Maar de kans dat het gaat mislukken is echt veel groter zonder de juiste voorbereiding!

 

Succes.

Link naar reactie
  • 0

Neem eens contact op met de Mitex of met Euretco. Deze brancheorganisaties zijn gespecialiseerd in mode, sport, schoenen en textiel en heeft gewoon veel kennis. Daarnaast kunnen ze je professioneel ondersteunen.

 

Gewoon doen.

 

Have fun, groet, Remo

 

PS: Als je van plan bent hardewaren te gaan verkopen is internet ook een goed medium.

 

PPS: Overweeg ook consignatie, veel leveranciers zitten te springen om afnemers en kunnen gekke dingen doen.

 

PPPS: Veel leveranciers zitten niet te wachten op afnemers die niet weten wat ze doen en daardoor binnen 2 jaar hopeloos in de problemen komen. Lees derhalve voorgaande berichten goed door.

 

PPPPS: Niet te bang, ondernemen is ondernemen :)

Amadeos, inspireert ...

 

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Remo Natali

PS: http://www.penprinter.nl

PPS: http://www.3ddirect.nl

Link naar reactie
  • 0

Dan is het toch echt slim om een half jaartje in een vergelijkbare winkel mee te werken en je ogen en oren goed de kost te geven.

 

Wees niet zo eigenwijs en LUISTER na het advies om ervaring in een vergelijkbare winkel op te doen.

 

Excellente adviezen, Twalevel & Niek! Ben het helemaal mee eens: zonder die ervaring is de kans van de slagen beduidend lager, Jamie!

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

Sluit ik me helemaal bij aan. Zie het maar als een investering van een (half) jaar die heel veel oplevert buiten het loon dat je krijgt.

 

Advies is niet altijd leuk om te krijgen, maar wel nuttig.

 

 

Link naar reactie
  • 0
zijn er ook mensen die daadwerkelijke ervaringen hebben.. ?

 

Je maakt toch een grapje he!

www.101winkels.nl: GRATIS Pro-webwinkels in het online-winkelcentrum.

www.nationaalwinkelcentrum.nl: Startpagina over online winkelen.

www.edacteur.com: Publiceer GRATIS fotos, tekeningen en verhalen.

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal,

Wij zijn Dianne en Iris en wij moeten in ons examenjaar (4e klas van het VMBO) een sectorwerkstuk maken in de sector Economie.

Wij willen graag een sector werkstuk maken rond het onderwerp 'Hoe start ik een kledingwinkel?'

Wij zouden iemand hier willen verzoeken ons een beetje op weg te helpen want we hebben nu nog totaal geen idee hoe we dit aan moeten pakken.

We zouden graag wat informatie willen wat je allemaal moet ondernemen voordat je een winkel kunt starten en in welke stappen je dat het beste kunt doen.

B.v.d

Dianne van Stratum en Iris van Heugten

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Dianne en Iris

 

Deze site is bedoeld voor vragen over ondernemen voor ondernemers. Vragen van studenten hebben in het verleden geleid tot vele frustraties bij de ondernemers op deze site. Om die reden sluit ik dit (oude) topic dan ook af.

 

En laten we eerlijk, als je iets wilt leren zul je er zelfs iets voor moeten doen.

Haal een boek bij de bieb over ondernemingsplannen en ga gewoon lekker met zijn tweeen zo'n plan schrijven.

Op dit forum vind je meer dan genoeg verhalen en vragen om het hele plan te kunnen schrijven.

Van een beetje zelfwerkzaamheid is nog nooit iemand slechter van geworden.

 

Succes met de studie.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 140 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.