Jump to content
Timo van Ling
Verberg

Algemeen bindend verklaarde CAO

vraag

L.S.

Ons bedrijf is een ICT onderneming. Wij ontwikkelen en vermarkten wereldwijd software en apparatuur voor mission critical communicatiedoeleinden. Volgens ons zijn wij ingedeeld in bedrijfssector 44.

Onze vraag: Is een ICT-bedrijf door de belastingdienst ingedeeld in sector 44 automatisch ook ingedeeld in een algemeen bindend verklaarde CAO. Kortom is er op ons bedrijf een CAO van toepassing?

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste Timo,

 

Welkom op Higherlevel.

 

Is een ICT-bedrijf door de belastingdienst ingedeeld in sector 44 automatisch ook ingedeeld in een algemeen bindend verklaarde CAO.

 

Niet automatisch, de beoordeling van de Belastingdienst staat los van de CAO. De Belastingdienst beoordeelt op basis van de inschrijving bij de KvK in welke sectorindeling je valt vanwege premieberekening en dergelijke.

 

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan een CAO "algemeen verbindend" verklaren voor een bedrijfstak. Sector 44 is Zakelijke Dienstverlening II en ik kan daarvoor geen CAO vinden met soort=bedrijfstak. Je kunt het beste even contact opnemen met SZW voor informatie over CAO's.

 

Een juiste sectorindeling is wel belangrijk om problemen te voorkomen. Kortom, zijn de werkelijke activiteiten van je onderneming zodanig dat deze overeenkomen met de gegevens bij de KvK en Belastingdienst? Als je bedrijfsactiviteiten veranderen is dat altijd goed om even op te letten.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

L.S.

Ons bedrijf is een ICT onderneming. Wij ontwikkelen en vermarkten wereldwijd software en apparatuur voor mission critical communicatiedoeleinden. Volgens ons zijn wij ingedeeld in bedrijfssector 44.

Onze vraag: Is een ICT-bedrijf door de belastingdienst ingedeeld in sector 44 automatisch ook ingedeeld in een algemeen bindend verklaarde CAO. Kortom is er op ons bedrijf een CAO van toepassing?

Nee, beide zaken hebben eigenlijk niets met elkaar te maken. De indeling voor een sector omvat hele bedrijfssectoren. De indeling voor een CAO gaat meestal op bedrijfs(tak)niveau.

 

De indeling van de sector wordt door de Belastingdienst alleen gedaan om je aan te kunnen slaan voor de juiste (hoogte van) sectorpremies (volgens mij met name WW en wat WGA). Zo heeft een schildersbedrijf bijvoorbeeld een véél hogere premie dan een bedrijf in de zakelijke dienstverlening. Op die manier wordt ook een beetje voorkomen dat de ene sector opdraait voor de hoge werkloosheidskosten in andere sectoren. Indeling van een ICT-bedrijf in sector 44 of 45 is op zich niet ongebruikelijk.

 

Het toepassen van de CAO gaat over iets totaal anders. Allereerst moet je kijken of er wel een CAO is voor je bedrijfstak. Zo'n CAO wordt door het CBS voorzien van een viercijferige code. Als er een CAO blijkt te zijn die een beetje bij je bedrijf past, dan moet je nog bepalen of die CAO wel verplicht is. Zo niet, dan kun je in je loonaangiftesoftware meestal ook CAO-code "9999" gebruiken (= geen CAO) óf je kunt natuurlijk met je personeel afspreken om die CAO geheel of gedeeltelijk vrijwillig toe te passen.

 

In jouw geval zou je misschien kunnen overwegen om naar de CAO ICK (informatie-, communicatie- en kantoortechnologie - code "1296") te kijken. Die is niet algemeen verbindend verklaard, dus je hoeft er op zich niets mee te doen. Persoonlijk vind ik het een draak van een CAO, omdat hij op veel te veel punten onnozel gedetailleerd is en gebruik maakt van belachelijke schijnaccuratesse. Zelf heb ik overigens wél de loonschalen van die CAO gevolgd. Dan heb je wel individuele arbeidsovereenkomsten, maar voor wat betreft het loon kun je dan aansluiten bij de loontabellen in die CAO. Dat geeft enerzijds wat zekerheid aan het personeel, maar voorkomt ook dat je steeds hoeft te heronderhandelen. Let dan wel goed op hoe je je periodieken definieert! (is dat 1 dienstjaar, 2.000 werkuren, etc?)

 

Maar zoals gezegd, ik denk dat je op zich geen enkele CAO hoeft te volgen in jouw geval.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Kortom is er op ons bedrijf een CAO van toepassing?

 

Samenvattend: nee, niet voor een ICT bedrijf, maar het kan wel op basis van feitelijke activiteiten (niet per sé de SBI coderingen bij de KvK), als deze een groot deel van je omzet uitmaken.

 

Een paar voorbeelden:

 

[*]een IT bedrijf dat voor 50% of meer van de omzet personeel detacheert, valt onder de uitzend CAO en de StiPP pensioenregeling

[*]een IT bedrijf dat voornamelijk machines of apparatuur assembleert, kan onder de CAO metaal en techniek vallen

[*]een IT bedrijf dat voornamelijk als groothandel functioneert, kan onder de CAO groothandel vallen

 

En dit valt uiteraard ook zelf te beïnvloeden: o.a. door de vennootschappelijke structuur: plaats je het gedetacheerde personeel in een apart dochterbedrijf, dan valt de rest van het bedrijf niet onder de uitzend CAO


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 270 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept