Jump to content
belastingplichtig3
Verberg

Eenmanszaak en opleidingskosten

Hallo allemaal, ik heb ooit eens een uitspraak (ik dacht rechtbank of Hof) gezien waarin geoordeeld is over iemand die een eenmanszaak heeft, vrijwel geen omzet heeft, maar wel een opleiding doet ten behoeve van dat bedrijf. Eindoordeel was dat er toch een onderneming werd gedreven. Kent iemand die uitspraak? Ik wil hem graag nalezen maar kan hem niet vinden

Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Ik herinner mij dat er overwogen werd dat iemand voor de ib toch als ondernemer kan kwalificeren ondanks dat zij geen omzet had en gedurende een jaar een beroepsopleiding deed om later in de onderneming wel omzet te gaan halen. Het ging over een therapeute meen ik.

 

Graag lees ik de overweging die gemaakt wordt hierover. M.a.w.: waarom is iemand ondernemer terwijl zij alleen een opleiding deed en er geen omzet is.

Link to post
Share on other sites
 • 0

ik heb ooit eens een uitspraak (ik dacht rechtbank of Hof) gezien waarin geoordeeld is over iemand die een eenmanszaak heeft, vrijwel geen omzet heeft, maar wel een opleiding doet ten behoeve van dat bedrijf. Eindoordeel was dat er toch een onderneming werd gedreven.

Ik ken de uitspraak niet, maar het lijkt erop dat de Ondernemerscheck hier wel rekening mee houdt. Eén van de (vele) voorwaarden om gezien te worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting is dat je gemiddeld over de afgelopen 3 jaar meer dan 5.000 euro omzet moet hebben gedraaid.

 

Heel theoretisch gesproken zou je dus in jaar 1 en jaar 2 ten minste 7.500 euro per jaar kunnen draaien, om vervolgens tóch nog ondernemer voor de inkomstenbelasting te blijven, ook als je in het derde jaar geen omzet had.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0

Het volgen van een opleiding wordt over het algemeen gezien als het verrijken van je persoonlijke bagage en dus per definitie als iets wat niets met je onderneming te maken heeft.

 

(Onderneming wordt dan opeens heel eng gezien; zet daarentegen zonnepanelen op het dak van je woonhuis en dat heeft dan opeens wél met je onderneming te maken.)


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 365 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept