Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Tess94

BMKB en beëindiging bedrijf

Recommended Posts

Posted (edited)

Hoi!

 

ik heb op mijn 22e een lening ontvangen voor mijn eerste onderneming die door productieproblemen niet verliep zoals het moest en na 2 jaar liquiditeitsproblemen is de keuze: bijfinancieren of beëindigen. Momenteel ga ik een insolventietraject in. 
 

ik heb nu nog 23000 op lening en ik sta afgerond 10000 in de min. Dit min-bedrag kan ik hopelijk tot 0 brengen met mijn voorraden. 
 

over de staatsgarantie is de bank bij afsluiten niet duidelijk geweest en ook met het afsluiten heb ik nooit iets gezien en ondertekend. Wel provisie betaald. Mijn eerste accountmanager zei dat deze voor 80% goldt en de nieuwe accountmanager zegt 90%. Ik heb geen idee. Ook wist ik niet dat de staat het nog 5 jaar op mij zal kunnen verhalen indien uitgekeerd. Dit wetende had ik wel ietsjes anders naar de bmkb gekeken. 
 

1: Nu vraag ik mij af hoe de bank het regresrecht uitvoert? Ik weet ondertussen dat ze dan 5 jaar lang elk jaar mijn cijfers willen, maar worden er dan weer regelingen gemaakt om te innen oid? Ik word er heel erg zenuwachtig van. Wanneer heb je “genoeg vermogen” en wat doen ze dan?
 

2: Ook weet ik niet of ik hier een advocaat bij in moet schakelen/hoeveel zin dit heeft tov extra kosten die ik ermee maak. Kan ik daarmee zorgen dat de staat niet meer verhaalt bijvoorbeeld? Ik maak me hier zorgen om, omdat ik bij familie ook geld heb geleend en dit wil ik ook graag aflossen maar is natuurlijk achtergesteld. Daarom hebben instanties hier geen boodschap aan, maar beperkt wel mijn draagkracht...
 

3: Het plan is nu de bank het bedrag dat ik aan hen moet aflossen (10 of 20% van de lening, van openstaand bedrag van 23000 of oorspronkelijk bedrag van 33000, geen idee!) in een keer te betalen met geld van familie. Dan ben ik met hun wat dat deel betreft klaar, toch?

 

jeetje. Als ik terug lees heb ik toch wel veel vragen. Er komt veel op me af en ik weet niet zo goed hoe ik met mijn beperkte kennis hier goed uit ga komen. Ik ga mijn best doen! Alvast bedankt voor jullie kennis!

Edited by Tess94

Share this post


Link to post
Share on other sites

BMKB is een garantie voor de bank, niet de geldnemer. Voor zover de bank daar een beroep op doet, is de bank gehouden het bedrag namens de staat de verhalen op de geldnemer. Dat betekent dat voor de bepaling welk bedrag u de bank moet betalen u de BMKB buiten beschouwing kunt laten.

 

Als u de bank in één keer kunt voldoen met een lening heeft dat in dat licht de voorkeur. Ik zou echter wel adviseren dan te pogen dat bedrag af te kopen. Ik heb situaties meegemaakt waar een bank schikte voor 5%, maar een percentage tussen de 20 en 50% is realistischer. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Bedankt voor je antwoord @StevenK! Dus jij zegt hiermee eigenlijk: de bank vragen om een buitengerechtelijk akkoord en een schikking en daarmee finale kwijting, en daarmee de bmkb buiten beschouwing laten?

 

Natuurlijk zal de bank eerst proberen om de bmkb in te zetten. Dat is dan voor mij een minder wenselijke uitkomst omdat de staat via de bank daarna met mij betalingsregelingen wil treffen?

 

ik weet absoluut dat ik natuurlijk de gehele restschuld in de basis op mij berust. Dat was mijn risico. Maar, ik ben nu 25, wil op een gegeven moment natuurlijk een huisje, spaarpotje en trouwen en al dat soort dingetjes. Ik wil daarom ook al mijn mogelijkheden onderzoeken om hier toch goed uit te kunnen komen en mijn leven nu verder op te pakken. De lening was voor mij te hoog om te dragen, ik had mezelf overschat. 

Edited by Tess94

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waarom zou de bank genoegen nemen met 50% als ze via de staat ook 80 tot 90% kunnen krijgen?

@Tess94, ik ben blij dat je nu inziet dat de schuld jouw risico was. Toen ik je openingspost gisteren las had ik het gevoel dat je verwacht had dat je zonder risico onderneemstertje kon spelen met tienduizenden euro's geleend geld, en dat je die niet terug hoefde te betalen als het mis ging. Maar dat geld moet natuurlijk door iemand betaald worden; als jij het niet betaalt moet de belastingbetaler opdraaien voor jouw mislukte avontuur... 

 

Een schuld van 23.000 euro klinkt wellicht als een onoverkomelijk bedrag, maar dat is het niet. Als je dat in 5 jaar zou terugbetalen heb je het over zo'n 400 euro per maand, dat is met een fulltime baan best te doen. Dat koophuis, spaarpotje en die bruiloft zullen dan wel nog een paar jaar moeten wachten...

 

 


Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Bob, alhoewel ik je toon snap, heb ik wel moeite met de aannames die je doet. Ik waardeer je input, maar “ondernemertje spelen” vind ik erg denigrerend.
 

Na mijn eerste order had ik de pech dat de fabriek waarmee ik zaken deed failliet ging. Dit gat heb ik moeten dichten terwijl ik geen omzet kon draaien, maar dat is zonder basis, artikelen en als nieuw bedrijf, natuurlijk niet zo fantastisch gelukt. Wel heb ik uiteindelijk een mooi bedrijf opgebouwd door te knokken voor de zaak en er prive niks uit te halen. Ik heb een mooie omzet, maar niks was genoeg om de liquiditeitsproblemen op te lossen. En geen prive vermogen betekent geen nieuwe financiering meer. Dus voor mij is het daardoor einde verhaal, ik zet de onderneming door naar een nieuwe ondernemer die net dat stukje vermogen heeft om dit op te lossen. 
 

alhoewel ik niemand verantwoording verschuldigd ben, leek het me op zijn plaats dit toe te lichten voordat ik een bak met vooroordelen over me heen krijg. Weet dat ik dit te allen tijden voor iedereen goed wil oplossen. Maar natuurlijk, heb ik hierbij ook absoluut mijn eigen belang hoog staan, net als ieder ander die in mijn schoenen zou staan. Als ik niet op zijn minst voor mezelf opkom, doet niemand het ;)

 

en, het inzien dat de schuld mijn eigen is, is niet in een nachtje gevallen natuurlijk. Dit is stress die ik nu tientallen maanden draag terwijl ik koste wat het kost het tij heb geprobeerd te keren.
 

Er zijn daarnaast veel adviseurs die aangeven dat ik met de juiste kennis nog best goed uit deze situatie kan komen met allerlei regelingen en opties, dus een zoektocht naar deze “juiste” kennis start ik logischerwijs op. I can use it all ;) 


 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Tess94

 

Loopt jou insolventietraject via de gemeentelijke schuldhulp of krijg je hulp van een schuldhulpverlener voor ondernemers?

Want volgens mij hoort de BMKB schuld ook in dat traject, ik denk dat je in eerste instantie met hen moet bespreken wat de mogelijkheden zijn en hoe je het kan/moet aanpakken.

Een advocaat zal dus in principe niet nodig zijn als je al een schuldhulpverlener hebt.

En als er een insolventietraject loopt zijn er ook (strenge) regels over wat je mag aanbieden aan schuldeisers dus doe dat niet zelf.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Roel J bedankt voor je input! ehm, ik word vanuit Bijzonder Beheer nu op mijn verzoek overgedragen naar afdeling Insolventie en Afbouw. Dit traject is dus een traject van de bank. 

Qua schuldhulp is er nog geen instantie die advies verleent, ik ben ook nog in de veronderstelling dat het voor 20.000 niet uit kan om een schuldsaneringstraject in te gaan omdat de schulden misschien nog wel op me te nemen zijn. Denk je dat ik hier buiten een advocaat, wel goed aan zou doen? Bijvoorbeeld via de gemeente?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah ok, geen formeel schuldhulptraject nog..

 

Nee ik zou in eerste instantie niet naar de gemeentelijke schuldhulp gaan, die zijn meer toegerust op "eenvoudige" particuliere trajecten.

Als je alleen schulden bij de bank hebt dan denk ik dat een advocaat met specialisatie insolventierecht jou het beste kan helpen.

 

Belangrijk is om goed in je achterhoofd te houden dat de afdeling bijzonder beheer vooral de belangen van de bank behartigt. (maar dat voelde je volgens mij al aan)

Dus in dat geval heb je wel een eigen adviseur nodig, dat kan dan ook een insolventieadvocaat zijn, in heel veel gemeenten heb je gratis inloopspreekuren, al zullen dat nu ongetwijfeld 'inbel' spreekuren zijn..

Dus google ook even op "inloopspreekuur advocaat insolventie <jouw gemeente>" .
2e zoekactie kan zijn "schuldhulp ondernemers <jouw gemeente> " of kijk op de site van www.nvvk.nl

 

Met die 2 ingangen zul je goed en in eerste instantie gratis advies krijgen zowel de advocaat als de schuldhulpverlener zal jou uitleggen hoe hun trajecten lopen en hoe hulp betaald wordt in jou situatie..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 uur geleden, Tess94 zei:

Bob, alhoewel ik je toon snap, heb ik wel moeite met de aannames die je doet. Ik waardeer je input, maar “ondernemertje spelen” vind ik erg denigrerend.

 

Ik doe geen aannames, ik beschrijf alleen het gevoel dat je openingspost bij me opriep. Je vraagt je af of de staat voor 80 of 90 procent garant staat, en uit de zin "ook wist ik niet dat de staat het nog 5 jaar op mij zal kunnen verhalen" maak ik op dat je verwacht had dat je alleen die 10 of 20% zou moeten terugbetalen. 

In je volgende post schrijf je "ik weet absoluut dat ik natuurlijk de gehele restschuld in de basis op mij berust. Dat was mijn risico." en "De lening was voor mij te hoog om te dragen, ik had mezelf overschat." Dat komt heel anders over natuurlijk. 

Maar zoals ik al schreef, 23.000 is echt geen onoverkomelijk bedrag om af te lossen, dat is echt prima te doen. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel een redelijk vast inkomen hebben. Succes!


Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor je toelichting! De bmkb werd destijds aan mij verkocht als “een soort verzekering voor als de onderneming niet slaagt, waarbij de staat 80% afbetaalt. Ik hoefde hiervoor alleen eenmalig provisie te betalen!” Waarin ik tekort schoot was mijn eigen onderzoek naar de staatsgarantie, want ik ging als vanzelf vanuit dat ik hiervoor “verzekerd” was tegen mijn eigen risico, in plaats van de bank. Ik was erg goed van vertrouwen. 

 

Op die manier ga je natuurlijk een lening wel iets te makkelijk aan, als je denkt dat je bijna geen risico draagt. Levenslessen! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 235 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept