Jump to content
JanSpurs
Verberg

Welke overeenkomst is passend?

Dag allemaal,

 

Vanuit het idee om een online platform op te richten om lesuitval op te vangen heb ik de volgende vraag.


Situatie zou als volgt zijn:
Een school plaatst een oproep voor een leerkracht op het platform, een leerkracht reageert daarop en gaat bijvoorbeeld op vrijdagmiddag 2 uur daar werken.

 

Kun je in deze situatie als platform de school een factuur te sturen voor 2 uur aan geleverde diensten en dan vervolgens de leraar een urenvergoeding voor die 2 uur uit te betalen? Van belang is dat er geen arbeidsverhouding ontstaat, dat je als platform niet als uitzendbureau fungeert, maar de kern is dat je vraag en aanbod bij elkaar brengt en daar je fair share van neemt. Het zou zo werken als bijlesbedrijfjes werken: ouders vragen bijles voor hun kinderen aan een bedrijf, het bedrijf schakelt een bijlesgever in. Het bedrijf factureert vervolgens de geleverde diensten (gegeven bijles) en betaalt de bijlesgever voor de geleverde dienst. 

 

Ik denk in dit geval aan een overeenkomst van opdracht op grond van boek 7:400 e.v. BW, maar kan niet vinden of deze overeenkomt ook met natuurlijke personen (niet zijde ZZPers) kunnen worden gesloten. Wellicht is de overeenkomst van opdracht de gewenste route, maar wie weet zijn er ook andere constructies die bovenstaand idee mogelijk maken?

Alvast bedankt voor het meedenken!

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Welkom op HL

 

Dat soort platforms zijn er legio, bijvoorbeeld freelance.nl. Zoek dat soort initiatieven eens op en kijk eens hoe zij werken...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer VOF De Witte Boerderij, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise) in Marketingmanagement, Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (Arbeidsrechter.nl)

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0

Sec gezien, zijn deze werkzaamheden inderdaad 2 x een overeenkomst van opdracht. Een overeenkomst van opdracht kan ook met een natuurlijk persoon gesloten worden, ook als deze geen zzp-er is. Wel zijn er enkele specifieke bepalingen bij een natuurlijk persoon als opdrachtnemer.
Gelet op de diverse beschermingsconstructies die er zijn voor werknemers of pseudo-werknemers is het mogelijk dat het toch als arbeidsrelatie bestempeld wordt. Dit hangt af van de concrete omstandigheden van het geval. 

Om niet achteraf overvallen te worden met vervelende (kostbare) verrassingen, is het belangrijk om dit goed inzichtelijk te hebben.

Link to post
Share on other sites
 • 0

- Een docent ontvangt loon.

- Een docent volgt aanwijzingen op (lesprogramma, leermaterialen en dergelijke staan vast).

- Een docent kan zich niet laten vervangen (d.w.z. een docent kan niet zelfstandig iemand inhuren om zijn plaats in te nemen).

 

Dit suggereert al snel dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

 

Hier is overigens al het een en ander op het web over beschreven. Google is je vriend.

De constructie van hoe je het uitkeren van het loon verder inkleedt, heeft hier verder geen invloed op. Als er sprake is van Overeenkomst van Opdracht (OvO), dan kun jij als platform een factuur sturen naar de school en vervolgens een factuur naar de docent, waar je zijn loon en jouw commissie op vermeldt. Vanwege de aard en de omvang van de opdracht, lijkt het me echter ook niet raar als de docent de school factureert en jij alleen je commissie factureert aan de docent. De eerste constructie zie je met name bij platforms als BOL of de Android appwinkel, waar relatief veel producten tegen een relatief lage prijs worden verkocht en waar het praktischer is als het platform de factuur verzorgt.

 


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 514 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept