• 0

Ondernemen vanuit buitenland vanwege fiscus en regulering

Hallo allen,

 

Ik ben me aan het orienteren of ondernemen in het buitenland als ingezetene van Nederland loont en tegen welke barrieres men oploopt (bv. taal). En uiteraard hoe zit het fiscaal.

Heb erover nagedacht of het vanwege de stroperige bureaucratie en 'gemiereneuk' door de fiscus hier, die de zin voor ondernemen in ieder geval bij mij naar het o-punt doet reduceren, voor mij niet beter is (=lucratiever) om een bedrijfje in bv. Frankrijk, Zwitserland of Luxemburg op te zetten. I.v.m. mijn gezin blijf ik wel in Nederland, maar bestuur de zaken via het internet op afstand.

 

Onder ons ondernemers die de sprong naar het buitenland hebben gewaagd en hoe ging het? Waar is het voor de ondernemer en fiscaal gezien het meest aantrekkelijk? Ik opereer op het gebied van ICT als consultant.

 

[titel opnieuw aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Hallo Anna,

 

Ik heb even de zoekmachine geraadpleegd, maar niet de informatie gevonden die ik wilde hebben.

 

Ik wil als ingezetene van Nederland een hoofdvestiging consultancy ICT openen in een fiscaal aantrekkelijk land; bv. Luxemburg. Vanuit deze hoofdvestiging, die vanuit NL wordt bestuurd, opereer ik door heel Europa - dus ook een vestiging in Nl. Dit geldt ook voor mijn teamleden die in NL wonen en door heel Europa opereren.

 

De vraag rijst nu bij mij op welke organisatievorm Ltd, of iets anders? Hoe zit het fiscaal? Word ik dubbel belast - door onze belastingdienst omdat ik nog in NL woon en Luxemburg of krijg ik alleen te maken met de fiscus van Luxemburg.

 

Zijn er nog andere zaken waar ik rekening moet houden?

 

Als consultant heb ik niet veel middelen nodig, behalve een laptop. In principe wil ik zo snel mogelijk van start gaan in Luxemburg, maar ik mis echter nog belangrijke tips en ervaringen van degenen die de sprong hebben gewaagd.

 

Tips en ervaringen zijn welkom.

Link naar reactie
  • 0

Als je je onderneming in Zwitserland wil vestigen, probeer even: http://www.gza.ch/default_en.asp?pgn=/content/06/06_001en.asp

 

Een beetje afhankelijk hoe groot je onderneming is of wordt zijn deze mensen bereid om je goed te helpen. Fiscaal klimaat is bijzonder aangenaam. Verder is Zwitserland geen lid van de EU. Dit brengt in principe veel voordelen en een paar kleine nadelen.

 

Ben je een een-pitter dan heeft het allemaal niet zo veel nut en is het lood om oud ijzer. Je kunt volgens mij dan beter een goede accountant nemen, die je van alle administratie en boekhouding verlost.

 

Groet

 

Richard

 

Link naar reactie
  • 0

Je klanten zijn overwegend in Nederland gevestigd?

 

Wat jij wil wordt doorgaans beschreven als "offshore" gaan. Dat is dan primair vanuit Amerikaanse optiek, waarbij mensen vermogen of inkomen naar een buitenlandse bestemming verplaatsen vanwege een mild belastingklimaat. Daar is verschrikkelijk veel over geschreven, en het merendeel door experts die anderen een poot lijken te willen uitdraaien. Het wemelt van de advocaten en accountants die maar al te graag een postbusfirma voor je willen opzetten in de Caraïben. De Amerikaanse overheid is dan ook al tijden bezig al die constructies de nek om te draaien, en niet zachtzinnig. Dat heeft zelfs gevolgen gehad voor de Nederlandse regels, want ons landje was ook altijd heel belastingvriendelijk voor grote multinationals. Vandaar dat de Rolling Stones fiscaal in Nederland wonen.

 

Ik heb me daar jaren geleden eens in verdiept, en kwam tot de conclusie dat zulke constructies pas lonend zijn als je genoeg verdient of bezit om echte experts in te huren. Maar misschien dat die hier op het forum rondhangen. ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

@Progresso + TwaLevel,

 

De term "offshore" klinkt me wel bekend in de oren. Ik weet niet of dat voor mij ook van toepassing is.

 

1. Ik heb een team van 7 consultants die allen in Nederland gevestigd zijn en willen blijven.

2. Uit financiele oogpunt (fiscus) en de stroperige bureaucratie en onbegrensde regelzucht wil ik een ICT bedrijf beginnen in hetzij Luxemburg of Zwitserland.

3. We focussen ons eerst op Europa, in het bijzonder Oost-Europa.

4. Een deel van mijn kapitaal wil ik overhevelen naar Luxemburg of Zwitserland om mijn bedrijf te financieren.

5. De revenues blijven inderdaad in het buitenland, waarmee ik uiteraard mijn collega's mee betaal en om verder te groeien.

Mijn collega's hebben dus een buitenlandse werkgever.

6. Zo te zien heb ik met de Nederlandse fiscus dus geen bal meer mee te maken(??) ook al blijf ik in Nederland.... of moet ik toch als ingezetene van Nederland in dienst van een buitenlands bedrijf toch Nederlandse belasting betalen. Of moet ik zelfs dubbel belasting betalen?

7. Ik zit nog te brainstormen welke entiteit de business krijgt- een Ltd of iets anders?

8. Ik zie voor wat betreft Zwitserland direct al fiscale voordelen, maar zijn er nog zaken waar ik nog rekening mee dient te houden?

9. Loont het op de lange termijn inderdaad de moeite?

10. Wie kan ik het beste inschakelen om de hele papieren rattaplan te streamlinen? Ervaren ondernemers die ooit eerder deze sprong hebben gewaagd zijn voor mij altijd waardevol.

 

Valt het bovenstaande ook onder "off-shoring"?

Uiteraard zijn er vele adviesbureau's die je een poot proberen uit te draaien, maar d.m.v. dit forum probeer ik deze risico's door een goede voorbereiding tot een minimum te beperken.

Link naar reactie
  • 0

Er zijn 1001 constructies voor het 'optimaliseren' van de belastingdruk. Zo zou je een land kunnen zoeken waar de vennootschapsbelasting laag is.. bijv. Ierland of een land waar een afspraak met de fiscus te maken is o.a. Zwitserland. De meeste constructies leiden echter slechts tot uitstel van belastingheffing omdat het de aandeelhouder in staat stelt om laagbelaste 'winsten' buiten de Nederlandse landsgrenzen te houden, bijvoorbeeld een Luxemburgse holding met een Zwitserse vaste inrichting. Om écht een besparing te realiseren zit er vaak maar 1 ding op en dat is verhuizen naar een land met een laag IB-tarief...

 

Als je een dergelijke stap overweegt, zoek dan een belastingadviseur in NL die ook ervaring heeft met de feitelijke implementatie van internationale structuren en niet alleen met het adviseren daarover.

Link naar reactie
  • 0

TwaLevel + ExTax

 

Ik werk vlgs. het principe van een netwerk-organisatie: Ik sleep opdrachten binnen en voer het uit tezamen met die mensen die ik daarvoor geschikt acht. Dat gebeurt dus op contract- en projectbasis. Zo ben ik en flexibel en kan ik doelbewust mijn overhead laag houden. De onderaannemers regelen zelf hun administratie met de fiscus. Er zit dus ook een fiscaal aspect aan mijn constructie.

 

Uiteraard is het voor mij ideaal om te emigreren, echter ik heb een gezin met kinderen die hier willen blijven. Zodoende ben ik bezig naar andere oplossingen om meer rendement uit het ondernemersschap te halen om verder te kunnen groeien zonder fiscale overlast en bureaucratie. Een van die oplossingen is dus het oprichten van een bedrijf in het buitenland met Nederlandse uitvoerders. Nu is het kwestie van uitzoeken naar de haalbaarheid, mogelijkheden en voordelen,

 

Greetz.

Link naar reactie
  • 0

Voor je offshore oplossing en eventuele rechtsvorm(en) kijk hier maar eens.

 

 

[ingreep moderator: link leidt naar Network Marketing Agents en MLM is niet welkom op HL]

 

Ciao

Honoré de balsac aka fritz the cat, maar die alias krijg ik niet meer werkende (sorry HL)

 

ps is niet moeilijk en ook niet duur om op te zetten, maar niet goedkoop in onderhoud. Gelijk een bij-vrouw ;) wel 100% bescherming en legio andere mogelijkheden.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Neem me niet kwalijk, maar de ingreep is gebaseerd op verkeerde gronden!

Daarnaast was ik niet aan het werven of iets dergelijks, men kan kiezen voor een zgn. netwerk benadering of gewoon sec voor het trust gebeuren. buiten dat betreft het een gedegen organisatie en uw ingreep doet lijken alsof we hier over één of ander afval progamma praten.

 

Honoré

Link naar reactie
  • 0

Er gaan veel indianen verhalen rond over offshore companies en de bijbehorende voordelen. Veel zijn er verzonnen en sommigen zijn er waar. Je kunt inderdaad veel geld overhouden met dit soort constructies, echter zul je wel omzet moeten maken. Mijn advies naar clienten is altijd om hierover na te denken als je meer als 75K gaat overhouden. Dus NA aftrek van kosten in de landen waar je gewoon belastingplichtig blijft!!

 

Echter, het is zeer moeilijk om een goede constructie te creeren en daarna ook (onzichtbaar) te onderhouden. Ook wordt nog wel eens vergeten dat het kapitaal wat je dus in het buitenland "parkeert" eens weer naar huis gehaald zal willen worden. ;)

 

Groet

 

Rick

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben het met Rick eens... de kosten van het opzetten en handhaven van een buitenlandse structuur zijn aanzienlijk. Bovendien kunnen 'aandelen in een buitenlandse vennootschap' en dan speciaal een 'aanmerkelijk belang' >= 5%, op extra aandacht van de fiscus rekenen. Een basisregel is dat een onderneming daar belast wordt waar de feitelijke leiding gevestigd is. Als je vol wilt houden dat die bijv. in Zwitserland is gevestigd, terwijl je zelf in Nederland woont, dan zullen bijv. alle bestuursvergaderingen !feitelijk! in Zwitserland moeten plaatsvinden. Dit is dan ook waar het vaak fout gaat... zo vanne.. dat doe ik wel even vanuit huis... niet doen dus!! En dan nog... als blijkt dat materieel gezien de werkzaamheden toch in NL plaatsvinden dan stelt de fiscus gewoon dat er sprake is van een vaste inrichting, gevolg belastingplichtig in Nederland...

 

Om een lang verhaal kort te maken.... een buitenlandse structuur oprichten en onderhouden is iets voor specialisten en mensen/organisaties met een dikke portemonee. Bezint eer ge begint!

Link naar reactie
  • 0

Beste Rick,

Ik weet niet of je nu reageert op mijn berichten of gewoon een algemeen argument weergeeft. Maar ik kan je wel vertellen dat wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat een off shore trust fonds iets voor desbetreffende is het terughalen aspect niet aan de orde is. Een andere denkwijze dan de Nederlandse is zeker noodzakelijk. De meeste settlors van een trust houden dergelijke denkwijze dan ook aan.

 

Mijn volgende advies aan de Nederlands denkende ondernemers is dat men er beter aan doet je te onderwerpen aan de hier geldende regelgeving.

 

 

De zwakte van een forum waar men info aan elkander uitlevert zit hem meestal in het feit dat men ingrijpt en daarna almachtig poogt te zijn zonder reactie. Zoals in mijn geval. Ik geef een zoekende een link van een club (waar ik overigens meer dan zes jaar geleden mezelf bij heb aangesloten) en men bagataliseert door de link als mlm of iets dergelijks af te doen. De gedachte die bij me opspringt is wat een boer niet kent dat vreet ie niet.

Wat mij betreft heeft men ruimschoots aangetoond dat flexibiliteit niet in het woordenboek voorkomt en ik vraag me dan ook verwonderlijk af waarom men probeert zichzelf af te schilderen als ondernemer.

 

Dit forum laat ik aan me voorbijgaan.

 

Honoré de Balsac

 

 

Link naar reactie
  • 0

@ZZP OKE

 

Het zijn niet alleen de fiscale perikelen die mij dwingen om anders naar het huidige ondernemerschap te kijken. Zo krijgt elke werkgever te maken met de steeds toenemende werkgeverslasten, de strengere regelgeving op bv. Arbogebied (denk aan de wet WIA), de toenemende bureaucratie, levensloopregeling, etc. Er zijn zelfs plannen in de maak dat werkgevers dwingt om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen met alle mogelijke risico's vandien, zonder dat de overheid op redelijke wijze compensatiie levert. Allemaal zaken die weinig met mijn core-business te maken hebben, maar die grote consequenties hebben op de bedrijfsvoering in het algemeen. Daarnaast zitten we in de greep van het Kabinetsbeleid die primair gericht is op forse bezuinigingen die niet stimulerend zijn voor de economie en het bedrijfsleven!! De enorme stijging van het aantal faillisementen spreekt boekdelen.

 

De hogere werkgeverslasten, de ongeremde bemoeizucht van de overheid en regelzucht was voor mij ook de reden om geen mensen in loondienst te nemen, maar ze te contracteren voor bepaalde tijd. Nu wil ik de sprong wagen in het buitenland. Ik ben nog relatief jong, heb leuke ideeen, een leuk en inspirerend netwerk en ben een non-conformist die wars is van de polder-consensus-mentaliteit.

Link naar reactie
  • 0

Het is lastige materie. Dat geef ik toe. Is het daarom niet een idee om een symposium te houden over dit onderwerp, waarbij o.a. fiscalisten en ondernemers die ervaring hebben met deze materie aan het woord komen en alle voordelen en nadelen de revue laten passeren. Het is en leerzaam en misschien biedt dat ons nieuwe markten.

 

De (ondernemers)wereld eindigt toch niet in Nederland?

Link naar reactie
  • 0

Denk dat niet heel veel specialisten mee zouden willen werken aan zo'n symposium.

Veel van dit soort buitenland constructies zijn maatwerk, en als het goed is onzichtbaar of ondoorzichtig als je begrijpt wat ik bedoel ;)

 

Zoals ik al aangaf in mijn vorige posts, het is mogelijk om een dergelijke constructrie op te zetten, het is meer de kunst om hem te onderhouden, en een ander belangrijk punt van aandacht wat ik ook al aangaf is, je kunt wel een kapitaal opbouwen in het buitenland, maar hoe wil je daar van genieten? Als je het naar b.v. Nederland haalt wordt het weer zichtbaar.

Uiteraard zijn er meerdere wegen naar Rome, maar niet iedere specialist zal op zo'n symposium (of op dit openbare forum) even komen vertellen hoe dat nu zou moeten... ;D

 

Succes

 

Rick

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zal een voorzet geven:

 

Gibraltar.

Niet-ingezeten ondernemingen: een onderneming die gevestigd is in Gibraltar en eigendom van niet-ingezetenen is en waarvan de aandelenvergaderingen en het dagelijks bestuur zich buiten Gibraltar bevinden worden aangemerkt als niet-ingezeten ondernemingen. Deze ondernemingen hoeven alleen belasting af te dragen voor het gedeelte van de omzet dat in Gibraltar verdiend is. In de praktijk betekent dit meestal dat een niet-ingezeten onderneming 200 Gibraltar pond per jaar betaalt (mits de bankzaken niet via Gibraltar verlopen).

 

Ontvangen dividend is belastingvrij. Dividend uitgekeerd door een ingezeten onderneming dat uitgekeerd wordt aan niet-ingezetenen wordt met 1% belast.

 

Gibraltar heeft geen verdragen ter voorkoming van dubbele belasting afgesloten. ;) ;D

 

Zo en de rest moet je zelf even verder uitzoeken....

 

Zorg ECHT voor een goede tussenpersoon op dit gebied!!!! Want als het verkeerd gaat kan het veel geld kosten.

 

Succes,

 

Rick

Link naar reactie
  • 0

Het zijn niet alleen de fiscale perikelen...

 

Okay, ik heb de titel opnieuw aangepast. Waar kun je je bedrijf als jonge en niet al tezeer gebonden ondernemer het beste vestigen?

 

Sorry, maar ik kan het niet laten: en dan daarnaast in Nederland gebruik maken van met belastinggeld gefinancierde faciliteiten zoals een school voor je kinderen, een boek uit de bibliotheek, enz. .......? :-\

 

Beetje kinderachtig misschien, maar dit moet mij toch even van het hart. (en niet bedoeld als reactie op TwaLevel die de naam van het topic veranderde, maar op het topic zelf)

 

Mieke

Link naar reactie
  • 0

 

Sorry, maar ik kan het niet laten: en dan daarnaast in Nederland gebruik maken van met belastinggeld gefinancierde faciliteiten zoals een school voor je kinderen, een boek uit de bibliotheek, enz. .......?

 

Mieke

 

Ik vind het ook kinderachtig.. Mijn dochter zit op een particuliere school. :-*

 

Even voor de goede orde. Wordt je als ondernemer onderhand ook niet geflipt van alle regels die bijna dagelijks veranderen waar jezelf de bomen door het bos niet meer ziet. De Overheid had als verkiezingsbelofte "minder regels", tot en met heden word ik dood gegooid met diverse wets- en regelwijzigingen en dat in een hoog tempo.

 

Vb. het nieuwe zorgstelsel en de nieuwe wet WIA / IVA: maak je borst maar nat. Het merendeel van de ondernemers weten nog niet wat er boven hun hoofd hangt. En zo zijn er meerdere voorbeelden te noemen.

Link naar reactie
  • 0

Zoals al eerder aangegeven door Ex tax! en Rick, het opzetten en onderhouden van een buitenlandse structuur is specialistenwerk. Het onderhoud omvat niet alleen de administratieve begeleiding, het zorgdragen dat aan alle vormvereisten wordt voldaan in het land van vestiging, maar zeker ook het volgen en anticiperen op de wijzigingen binnen de wetgeving van het land waarin de structuur is gevestigd. Dit laatste vereist nogal wat inspanning en kan de nodige consequenties hebben. (o.a. binnen de aansprakelijkheidssfeer) Niet alleen binnen het Nederlands fiscaal recht worden we regelmatig geconfronteerd met jurisprudentie welke door eventuele precedentenwerking nogal wat gevolgen kan hebben voor onze "schatkist", Ik refereer hierbij als voorbeeld naar de Zesde BTW-richtlijn waarover nogal wat commotie is ontstaan (onlangs heb ik hier op het forum nog over geschreven) in het buitenland komt dit uiteraard ook voor. Ik meen me te herrineren dat enige tijd geleden een groot kantoor (een van de grote vier) hierdoor in de negatieve publiciteit is gekomen m.a.g. torenhoge schadeclaims.

 

Wat ik hiermee wil zeggen is dat je uiterst zorgvuldig om moet gaan met deze materie. En ja, het is relatief eenvoudig om bijvoorbeeld een trust-constructie of een Panama Nexus foundation te realiseren. Echter, de nazorg en begeleiding blijft van wezenlijk belang! Wanneer dit laatste op een correcte wijze wordt uitgevoerd dan zullen de kosten behoorlijk oplopen. Rick heeft aangegeven dat je al zou kunnen gaan "snuffelen" wanneer je winst circa 75k bedraagt, ik ben van mening dat dit minimaal 200k zou moeten zijn. (uiteraard afhankelijk van het totale wensenpakket)

 

Wanneer je gebruik wilt gaan maken van een structuur om belasting te ontwijken dan begeef je je naar mijn mening op glad ijs. Niet alleen omdat het veelal een grijs gebied betreft maar zeker ook vanwege de betrekkelijk eenvoudige verkrijgbaarheid. Het aantal aanbieders en adviseurs op dit gebied is de laatste tijd enorm gestegen en het is vaak lastig te bepalen in hoeverre er sprake is van een betrouwbare en deskundige partner. Vraag altijd naar referenties, check deze ook en oriënteer je goed op de toegepaste werkwijze en begeleiding. En last but not ......; vergeet vooral niet het hoofdstuk aansprakelijkheid uitvoerig aan de orde te stellen.

 

Succes

 

 

 

www.camelot-legal.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 212 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.