• 0

nietigheidsprocedure bij octrooi

Stel ik heb een NL octrooi (na 1995) en een tweede partij wil een nietigheidsprocedure starten of dreigt hiermee. Heeft iemand ervaring wat een (verweer) procedure kost?

 

Kan je zelf het verweer in handen nemen of ben je verplicht een advocaat in te schakelen?

 

Eventuele details in een PM te krijgen.

 

[titel verduidelijkt - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Gaat het om een 6 jarig of 20 jarig octrooi ?

En in het geval van het 6 jarig, is er een nieuwheidsonderzoek gedaan ?

 

ervaring heb ik er zelf niet mee, en ook collega uitvinders en bedrijven hoor ik er nooit over, wat dat aangaat kan ik je niet verder helpen.

 

Bij de NOVU hebben ze vast wel ervaring met dit soort zaken, andere instanties zou ik zo 123 niet weten.

 

Link naar reactie
  • 0

Niet voor alle zaken moet je per definitie een advocaat hebben die jouw belangen behartigd in de rechtzaal. Maar dat is geloof ik alleen het geval als het bij de kantonrechter voorkomt.

In dit geval vermoed ik dat het bij het arrondismentsgerecht voorkomt.

 

Bel morgen even met de NOVU in Weesp, kijk eens wat je daar wijzer van wordt.

 

Ik zal onze "gewone" HL jurist even van deze draad op de hoogte brengen.

 

Link naar reactie
  • 0

Octrooizaken dienen bij de Rechtbank Den Haag en daarvoor moet je worden bijgestaan door een advocaat. De kosten daarvan zijn moeilijk van te voren in te schatten, maar reken op minimaal 200 euro per uur. Een octrooigemachtigde kan je meer vertellen over de gelijkenis tussen de octrooien.

Link naar reactie
  • 0

Het vreemde is dat er geen sprake is van (mogelijk) inbreuk. Een belanghebbende vindt gewoon dat het octrooi niet verleent had mogen worden op (mi.i) onzinnige gronden. Ze willen zelf met iets soortgelijks komen en van te voren daarvoor een rechtsgrond (of overeenkomst) creeren door met een nietigheidsprocedure te dreigen. Puur machtsmisbruik in mijn ogen maar wel realiteit.

 

Er zijn ook voordelen aan zo'n procedure. Het geeft het octrooi meteen een stevige rechtsbasis als de claim wordt afgewezen. En het kan veel publiciteit opleveren.

Nog even wat vragen:

Enig idee op hoeveel uur ik ongeveer moet rekenen?

Als de claim wordt toegewezen is het octrooi dan gewoon ongeldig geworden of moet ik ook de kosten van de tegenpartij betalen. Evenzozeer de vraag of ik mijn kosten kan verhalen bij winst?

Link naar reactie
  • 0

Het vreemde is dat er geen sprake is van (mogelijk) inbreuk. Een belanghebbende vindt gewoon dat het octrooi niet verleent had mogen worden op (mi.i) onzinnige gronden. Ze willen zelf met iets soortgelijks komen en van te voren daarvoor een rechtsgrond (of overeenkomst) creeren door met een nietigheidsprocedure te dreigen. Puur machtsmisbruik in mijn ogen maar wel realiteit.

 

Dat kan dus ook tot gevolg hebben dat jouw octrooi sterker word.

Bel eens even met de NOVU.

Link naar reactie
  • 0

Leuk ik heb net mijn post aangepast met dezelfde conclusie. Morgen ga ik bellen. Toevallig nog iemand speciaal ingedachten TechNico?

 

Vraag even naar Wouter Pijzel en zeg maar dat je via HigherLevel komt. ;)

 

De NOVU zit in Weesp.

Telefoon 0294 232862

 

Succes met deze lastige materie, en als je iets meer weet koppel dat even terug. :)

Link naar reactie
  • 0

Het probleem met octrooiaanvragen die dateren van na 1995 is het feit dat de aanvragen vrijwel altijd automatisch worden verleend en niet, zoals voor 1 april 1995 het geval was, worden getoetst.

 

Over de vraag of het octrooi ook daadwerkelijk kwalificeert kan advies worden gevraagd. Je kunt laten toetsen wat of en in hoeverre jouw octrooi inbreuk maakt op de rechten van derden. Voor een dergelijk advies moet je naar een octrooigemachtigde of een gespecialiseerde advocaat. Wat een dergelijk advies kost hangt geheel af van de prijs van betrokkene en de omvang van het onderzoek. Vergelijking en offertes aanvragen is de enige methode om vast te stellen wat een inbreukadvies precies kost.

 

Het is ook mogelijk dat je tegen wil en dank wordt betrokken in een adviesaanvraag bij het Octrooicentrum, het zogenaamde nietigheidsadvies. De vermeende rechthebbende kan het Octrooicentrum vragen een dergelijk advies uit te brengen voor wat betreft een octrooi dat na 1 april 1995 is verleend. In dat geval worden de argumenten van de octrooihouder ook meegewogen. Is het wijsheid om je in een dergelijke adviesaanvraag bij te laten staan? Het antwoord is kort, maar krachtig: ja. Niet in de laastste plaats omdat het advies van het Octrooicentrum de opmaat kan vormen voor de gang naar de rechter. Alsdan is het goed om in een vroeg stadium strategisch te werk te gaan en geen risico´s te lopen.

 

Let wel, geen van de adviezen voornoemd geeft rechtszekerheid. Uitsluitend de gang naar de rechter kan die zekerheid verschaffen. De vermeende rechthebbende is de meest aangwezen partij om die stap te zetten. Desalniettemin luidt het devies: Laat je bijstaan door een deskundige. Pleeg voorafgaand wat vergelijkend onderzoek. De prijs is niet zaligmakend. De NOVU kan je ongetwijfeld een aantal specialisten aanraden. Veel succes.

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
  • 0

Bovenstaande uitleg van Edward is perfect.

 

Uitgebreid gesproken met iemand van Novu. (vrouwelijke collega van Wouter, deze was afwezig) Zéér verhelderend gesprek. Het komt er op neer dat de "tegenpartij" voor eigen kosten een nietigheidadvies kan vragen bij het octrooicentrum. Het is uiteraard de bedoeling dat dit verzoek grondig wordt onderbouwd eventueel aangevuld met gemiste zaken die in het nieuwheidonderzoek niet aan de orde zijn geweest. Immers het zelfde octrooicentrum heeft het nieuwheidsonderzoek opgesteld. Als octrooihouder wordt je dan gehoord (enventueel bijgestaan) en het octrooicentrum stelt aan de hand van de bevindingen een advies op. Als het advies is dat het octrooi nietig zou moeten verklaard kan de tegenpartij hiermee naar de rechtbank stappen en nietigheid eisen. In de praktijk zal het advies van het octrooicentrum door de rechter altijd gevolgd worden. Het is dus feitelijk een overbodige procedure. Als octrooihouder trek je dan je octrooi in of je moet geld en tijd te veel hebben.

 

Mijn specifieke geval ook doorgesproken maar het lijkt me beter om hier even nog niet over uit te wijden. Later wellicht de uitkomst van deze zaak "ter lering ende vermaek".

 

Link naar reactie
  • 0

Hier nog een naam van een octrooi gemachtigde die ik via syntens ken.

maar waarschijnlijk heb je al iemand via novu

 

succes

 

ir. J.C.A. (Hans) Helsloot

Adviseur Intellectueel Eigendom

h.helsloot@octrooicentrum.nl

 

www.octrooicentrum.nl

 

gestationeerd in de regio bij Syntens in Nieuwegein

Bezoekadres: Kelvinbaan 42, 3439 MT Nieuwegein

Postadres: Postbus 1421, 3430 BK Nieuwegein

Telefoonnummer: (088) 444 04 44

Faxnummer: (088) 444 04 99

Mobiel: 06-12504527

Design is meer dan mooi

www.boomdesign.nl

Link naar reactie
  • 0

Kan niet meer inloggen onder Kemdirect dus heb ik maar een nieuw account aangemaakt. 913N is het type van mijn monitor.

 

De adviesaanvraag ligt inmiddels voor mijn neus. Volgens de octrooigemachtigde die ik sprak kan ik alleen (flink) verliezen. Het octrooi wordt nietig of op zijn minst smaller en de kosten voor verweer met behulp van een octrooigemachtigde komen daar nog bovenop. Volledige bijstand inclusief de zitting kost 6-8 duizend euro en een bijstand op papier vanaf 2 duizend.

Verweer in eigen hand nemen is aan de ene kant risicovol omdat het vaak om nuances gaat maar aan de andere kant heb je als underdog vaak de sympathie van de octrooiraad.

Heb afgesproken de stukken op te sturen en krijg een gedetailleerde offerte.

 

Link naar reactie
  • 0

Nog even wat aanvullingen en vragen.

Grote kans dat ik het verweer zelf ga doen puur op basis van kosten/baten.

Ik zie ook mogelijkheden voor een zeer stevige tegenactie. Hiervoor moet ik bij de arrondissementsrechtbank in Den Haag zijn omdat het om een EP octrooi gaat. Ik kan in Den Haag ongeldigheid voor Nederland claimen.

Volgens een dame van de rechtbank heb ik een procureur nodig voor de dagvaarding en kan de eventuele zitting zelf doen. Hiermee kan ik de kosten beperken. Is er iemand die ervaring heeft met deze procedure?

 

Link naar reactie
  • 0

Jammer dat niemand reageert. Verweer is zowat klaar. Heel sterk volgens mij maar daar denken ze aan de "overkant" ongetwijfeld anders over :D. Volgens mijn advocaat is een nietigheidsprocedure vaak opstap naar een inbreukprocedure.

Vandaar dat ik een procedure wil starten in Den Haag om het naaste octrooi van de tegenpartij als verdediging aan te vallen. 8) De argumenten (ook weer heel sterk als je het mij vraagt) ;) staan zowat op papier. Dus als iemand hier meer van weet of iemand kent die hier meer van weet dan zou ik het graag weten.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt Nico.

 

Ik had niet verwacht dat het zo ver zou komen. Bij het aanvallen van elkaars octrooien ben je namelijk altijd samen de klos. Het kost een hoop tijd en geld en beide octrooien worden op zijn minst smaller, dus minder waard en gemakkelijker te omzeilen.

 

Het is wel ontzettend leuk en leerzaam. Vooral als je de juiste argumenten en ondersteunende patenten of litteratuur bij elkaar kan vinden. Mij heeft het nog niets anders dan tijd gekost. Bij het schrijven van een verweer zie je vanzelf de zwakke plekken in het octrooi van de tegenpartij.

 

Zelf een aanval opzetten en een procureur vinden die er zijn naam boven en onder zet blijkt niet gemakkelijk omdat dat ten eerste weinig oplevert voor hem/haar en het risico bestaat dat de procureur voor schut staat bij de rechter omdat hij geen check heeft gedaan op de tekst.

Gulden middenweg is een aanval opzetten en die door een advocaat globaal te laten nakijken en van een juridisch sausje te laten voorzien. Hiermee vervolgens naar een bekende (van de advocaat) procureur gaan en de zaak aanspannen. Dat kost dan een paar uur voor de advocaat en een paar honderd Euro voor de procureur.

Zo ga ik het dus aanpakken. Nogmaals als er iemand toevallig ervaring heeft met deze procedure. Ik zou graag een keer overleggen (mail/tel.)

Link naar reactie
  • 0

Morgen is de hoorzitting bij de octrooiraad (iemand toevallig in de buurt? ;D). Heb een pleitnotitie gemaakt en gisteren nog wat extra stukken van de tegenpartij ontvangen die misselijkmakend zijn. In een poging om te schikken (op aanraden van mijn advocaat) heb ik een allereerste concept (in doc format) van mijn verweer naar de tegenpartij gestuurd. Nu krijg ik dat eerste concept, waar uiteindelijk amper iets van over is gebleven, weer rond de oren via de octrooigemachtigde van de tegenpartij. De les is dus om dit nooit te doen.

 

De vraag is nu hoeveel van het octrooi overeind blijft. Ik ga voor de volle 120% en meer. Door een bepaalde, achteraf gelukkige, formulering is er namelijk ruimte om het octrooi ruimer uit te leggen.

 

Vrijdag een afspraak bij een gespecialiseerde gemachtigde in Den Bosch over een eventuele aanval. Een en ander hangt natuurlijk af van de uitslag van de hoorzitting en mijn plannen voor de toekomst.

 

Morgen meer..........

 

 

Link naar reactie
  • 0

Vandaag was dus de zitting. Ik alleen :-\ tegen een top octrooigemachtigde, 3(!) juristen en een techneut van de tegenpartij. Ze hadden een pleitnotitie zo lang als het 2e deel van Harry Potter en gingen dat ook nog eens rustig voorlezen. De tactiek is blijkbaar om alles wat je kan verzinnen in te brengen in de hoop dat het college daar voldoende argumenten in ziet om het octrooi of delen er van nietig te verklaren.

En ik dacht dat een pleitnotie juist kort en krachtig moest zijn.

 

De argumenten van de tegenpartij brachten weinig nieuws. De juiste vragen werden later door het college gesteld. Mooiste vond ik dat een zeer pijnlijk aan mij gestelde vraag impulsief door de octrooigemachtigde van de overkant gepareerd werd waar ik hem meteen hartelijk voor bedankte natuurlijk ;D.

Binnen 2 maanden krijg ik de uitslag. Dit jaar nog dus. Dat ze zo zwaar uitpakken geeft aan de ene kant hoop want blijkbaar hebben ze het nodig en aan de andere kant worden mijn kansen wel kleiner door al dat gewicht in de schaal. Eerlijk gezegd was ik voor de zitting positiever gestemd dan nu maar het is gewoon afwachten geblazen.

 

Link naar reactie
  • 0

Vandaag de handdoek in de ring gegooid na een brief van de advocate van de tegenpartij. Deze stelt dat het advies door Octrooicentrum binnen 14 dagen tot afstand dient te leiden. Als de rechtbank om een (finaal) oordeel moet worden gevraagd ben ik volgens haar schadeplichtig voor een enorm bedrag. Feitelijk wordt dus door Octrooicentrum Nederland, het geen “uit vaste jurisprudentie” zou blijken, niet geadviseerd maar rechtgesproken.

 

http://www.octrooicentrum.nl/images/stories/download/adviezen/1023299.pdf

 

Belangrijkste deel van het advies is gebaseerd op een pH proef die zou bewijzen dat mijn octrooi geen buffer beschrijft. Octrooicentrum interpreteert de resultaten theoretisch en anders dan in het verzoek is bedoeld. Ik heb de proef over laten doen met totaal andere resultaten die bovendien 100% bewijzen dat er wel sprake is van een buffer. De beschreven proef door tegenpartij is volgens mij gedaan met kraanwater en door Octrooicentrum geïnterpreteerd als gedaan met gedestilleerd water.

Hiermee blijft in ieder geval conclusie 19 geheel overeind. Niet voor de advocate die bewezen acht dat alle conclusies niet nawerkbaar, niet inventief en niet nieuw zijn.

Ook op de andere interpretaties en wegingen door Octrooicentrum valt een en ander aan te merken.

De handdoek in de ring is louter een financiële beslissing. Dat hoort het ook altijd te zijn denk ik. Moreel voel ik me niet de verliezer, in tegendeel.

 

Stuur me gerust een mail als je interesse hebt in alle in's en out's.

 

Edit: link dode link aangepast

Link naar reactie
  • 0

Gatver de rillingen lopen mij over mijn rug.

 

Ik heb ook eens een rechtszaak meegemaakt waarbij een rechter ineens geconfronteerd werd met allerlei technische apsecten van het sterilisatieproces van voedingsstoffen voor planten brrrrrrrrrrr. Eigenlijk zou er in de wet moeten staan dat dergelijke besluiten alleen maar door terzake kundigen gedaan mogen worden.

Het is één van de hiaten inde octrooiwetgeving.

 

Denk dat het wel verstandig is wat je doet en ik hoop dat het jou niet eveel schaad.

 

Succes !!!!!!!!!!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 84 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.