• 0

Gemeente-vergelijker: is dat wat?

Geachte lezer,

 

Ik ben nieuw op dit forum en werk aan een eigen innovatie (komt momenteel in een versneld vaarwater) Graag zie ik van u een reactie. Als ik een link mag leggen dan hoor ik dat graag, dan is er een verwijzing naar het product mogelijk.

 

Het gaat om het volgende.

 

Alle gemeente begrotingen en rekeningen uniform in een database, berekend naar absolute bedragen, kosten per inwoner en percentages af te drukken per gemeente op 1 A4. Met de mogelijkheid in het systeem iedere gemeente site op te roepen en direct te mailen naar de gemeente.

 

Binnen de database zijn alle gemeenten op deze waarden met elkaar te vergelijken. Absolute transparantie.

 

Als bijlage vindt u een overzicht van een gemeente.

 

Graag uw reactie!

 

Muriel Muyres

 

[titel aangepast - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0

Welkom Muriel,

 

Klinkt interessant. Je mag best een link plaatsen (graag zelfs) als je maar geen diensten gaat verkopen. Ik zou je aanraden nog eens uit te leggen wat de database precies doet, en dan niet in telegramstijl. Bij voorkeur woorden als gemeentebegrotingen aan mekaar schrijven (of met voegstreepjes verbinden), want door die overbodige spaties is het lastig lezen.

 

Voor wie is dit bedoeld?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Ik had toch een attachment van een overzicht van een gemeente bijgevoegd. Ik weet niet of jullie die kunnen vinden.

 

Maar op www.gemeenteanalyse.nl zijn ze te vinden onder screenshots. Iedere gemeente begroting bestaat uit lasten die gedekt worden door baten. Zo onstaat kort gezegd een balans. Deze lasten en baten zijn weer verdeeld in 10 rubrieken. Volgens bInnenlandse zaken dienen deze overal in Nederland hetzelfde te zijn. Zo worden de financiën ook overgedragen aan het CBS. En wij van gemeenteanalyse dachten drie jaar geleden, waarom dan niet vergelijken. Dus wij maken het zelfs mogelijk dat de gehele begroting van Rotterdam is te vergelijken met Wieringermeer op precies gelijke feiten.

 

Ontwikkelingen dit moment:

 

- Binnenkort in een landelijk dagblad als nieuwsitem.

- Traject begeleiding Syntens

- samenwerking ambassades, aangezien wij het ook maken voor EU lidstaten

- gastcolleges Universiteiten

- Over drie maanden een congres

- uitgenodigd voor demonstratie in het Europees Parlement

- Landelijke interesses ROC's

- Uitzending gehad BNR radio

-enz

 

En decentraal overheid Nederland krijgt steeds nattere voeten, maar binnen de landelijke politiek waarin wij vele contacten onderhouden wordt er met grootse interesse gereageerd. We zijn eigelijk pas een maand online.

 

Kortom we zijn nog echt in de startfase, maar het komt in gunstiger vaarwater. Tevens maken we dit product ook voor scholen, ziekenhuizen, coöperaties, etc.

 

Het is een methode van boekhouden, maar het belangrijkste is dat wij verschillende organisaties met elkaar kunnen vergellijken.

 

Graag hoor ik van jullie tips.

 

Muriel Muyres

Link naar reactie
 • 0

 

Je bent dit begonnen als een soort van service aan (gemeente)politici. Prachtig, en er zijn vast nog heel andere toepassingen.

 

In Engeland zie je dat zulke databases gekoppeld zijn aan huiszoeksites bijvoorbeeld.

 

In de huidige presentatie laat je het aan de bezoeker over om te bedenken wat hij ermee zou kunnen. Je hebt blijkbaar al verschillende ideeën en zelfs varianten voor ziekenhuizen en scholen in gedachte. Prachtig!

 

Maar om je bezoeker niet te overladen zou ik suggereren: koppel het aan de postcodes, en bied bezoekers gelegenheid om via een simpel openingsscherm zijn eigen gemeente op te vragen. Ga van daaruit verder naar vergelijkingen. En zet al die ingewikkelde verhalen iets dieper in de site.

 

Maar misschien wil je heel andere tips... 8)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Twalevel,

 

Momenteel functioneert de internetsite slechts als visualisering van ons systeem. Het geeft slechts een korte weergave. Op de site is geen applicatie of activiteit te vinden. Even een voorbeeld voor een iets beter inzicht.

 

Wij maken alle gemeentefinanciën transparant en vergelijkbaar. Gemeenteanalyse geeft de mogelijkheid om de totale begroting van Rotterdam te vergelijken met Den Haag.

 

Bijvoorbeeld in Breda wordt 55% van de totale begroting, begroot op een van de tien rubrieken en wel "sociale voorzieningen". Dus meer dan de helft van het geld in de gemeente gaat naar sociale voorzieningen. Dan komen vanzelf de vragen is dit veel? Hoe is dat in Tilburg? Wat is het gemiddelde? Wat zijn de kosten per inwoner en wat is het totale bedrag?

 

In de databse kunnen wij al deze gegevens naar voren brengen. We kunnen groepen vergelijken van gemeenten gelijk aantal inwoners, maar ook op kengetal dus regio.

 

Niet alleen een technische ontwikkeling, maar heel de decentrale overheid komt op deze wijze helemaal bloot te liggen. Absolute transparantie voor alle 16 miljoen inwoners inzicht in de eigen gemeente. Na een termijn van 4 jaar is na gebruik en implementatie van dit systeem 20 miljard Euro beter te besteden.

 

Muriel

DenHaag2004.thumb.jpg.8705eada20d6059f25b9888c71b216b4.jpg

Link naar reactie
 • 0

:) Het ziet er goed uit. Ik vraag me alleen af of soortgelijke informatie al niet beschikbaar is. Er is o.m. een begrotingsvergelijker via BZK. Ga je naast de begrotingen ook de jaarrekeningen vergelijken?

 

Daarnaast is vergelijking wellicht een groot woord. Het lijkt mij logisch dat Bloemendaal per inwoner minder aan sociale voorzieningen uitgeeft dan Amsterdam. Doet Bloemendaal het dan beter? Het gaat bij 'benchmarken' toch altijd om de context. Niettemin een mooie site. Waarmee en hoe ga je hiermee geld verdienen?

 

Als adviseur voor gemeenten wel ik graag eens met je van gedachten wisselen!

Link naar reactie
 • 0

@strategos.

 

Efficientie onstaat door inzicht. Net als fraude evenredig aan het gebrek aan kennis. Absolute excessen zijn niet te verantwoorden. Sub excessen zijn minder te verantwoorden etc. Je kan ook zeggen dat door gebrek aan inzicht, kennis, voorgangscontrole en meerjarenplanning 20 miljard in een electorale termijn van 4 jaar inefficient en verkeerd besteed wordt.

 

@Belcampo.

 

Uw reactie is een van de meest voorkomende. Eerst kan ik u zeggen dat de begrotingsvergelijker van BZK niet laat zien wat wij laten zien. Daarnaast zetten wij de rekening naast de begroting en dit alles met berekeningen is op 1 a4'tje te tonen. Dan de reactie Bloemendaal-Amsterdam. Klopt de politiek dient anders gevoerd te worden. Maar dit is voor ons en het systeem niet belangrijk. Er zijn ook aannemers die een muur metselen met 10 stenen per uur, en er zijn er met 100 stenen per uur. De klant zet hun aan het werk dus beiden zullen wel excelleren in hun niche. Maar de keus is aan de klant.

 

Bloemendaal en Amsterdam is een vergelijking, maar het wordt interessanter om Amsterdam met Rotterdam te vergelijken. En als 35% procent van de totale begroting wordt begroot op sociale voorzieningen in Amsterdam (fictief, wij houden de politiek vooralsnog gescheiden) is dit dan veel gemiddeld weinig etc. Wij geven u de gegevens van buurtgemeenten en steden met gelijk aantal inwoners "you name it"

 

Wij gaan geld verdienen door dit systeem door iedere gemeente te laten gebruiken. Zij kunnen nu voor het eerst een gedegen voortgangszontrole (journalistiek, burgers) en meerjarenplanning maken.

 

"Knowledge and power to the people"

 

Muriel Muyres

Link naar reactie
 • 0

@ Muriel

Efficientie onstaat door inzicht. Net als fraude evenredig aan het gebrek aan kennis. Absolute excessen zijn niet te verantwoorden. Sub excessen zijn minder te verantwoorden etc. Je kan ook zeggen dat door gebrek aan inzicht, kennis, voorgangscontrole en meerjarenplanning 20 miljard in een electorale termijn van 4 jaar inefficient en verkeerd besteed wordt.

 

Uit deze vage omschrijving blijkt dat de betekenis van corrupte data

je volledig ontgaat,

 

CORRUPTE INPUT -----> CORRUPTE OUTPUT

Overigens is dit niet te wijten aan het progamma en/of dataverwerker.

 

Sux6

Link naar reactie
 • 0

@strategos,

 

Zoals ik al zei: fraude is evenredig aan het gebrek aan kennis. Het programma is er niet voor om corrupte data naar voren te brengen. Het geeft alle inwoners de kennis van een begroting en een rekening van de gemeente. En als klap op de vuurpijl kan iedereen de verschillen zien.

 

Het is niet de taak van de methode om gemeenten te vergelijken en de financiën te verantwoorden. Het is slechts een gereedschap om op oneindig veel feiten verschillen te tonen.

 

Gemeenteanalyse heeft niets te maken met corrupte data. De methode zal altijd een vage beschrijving blijven als er niet mee gewerkt is. Wie ermee gewerkt heeft komt tot de conclusie dat alles zichtbaar wordt.

 

Voorbeeld: Er is een gemeente met de hoogste lasten per inwoner aan algemeen bestuur, 1 van de tien hoofd functies. De lasten per inwoner zijn 3877 Euro. Of die burgermeester veel op vakantie gaat of niet interesseert de methode niet. Alleen kan de methode mij wel vertellen wat het gemiddelde bedrag is van heel Nederland, maar ook van buurtgemeenten en/of gemeenten met gelijk aantal inwoners.

 

En ook hoe groot dit percentage van de totale begroting.

 

Net zoals ik kan zeggen dat er een gemeente is die 70% van de totale begroting begroot op sociale voorzieningen. Welke gemeente is dit? Zijn er meer gemeenten met deze percentages? Wat is het absolute bedrag? Wat zijn de lasten per inwoner? etc, etc, etc.

 

Het gaat om de mentaliteit, met de juiste mentaliteit ontstaat er een schat aan infomatie.

 

Voor de juiste strategie kijkt u nogmaals naar het overzicht (.jpg) hierboven. Corrupte data is voor gebrekkigen.

 

Muriel Muyres

Link naar reactie
 • 0

Twalevel,

 

Het nieuws wordt vanzelf gemaakt. Op het moment consulteren wij gemeenten, ze vallen van de ene in de andere verbazing.

 

"Ja dat ik wel leuk zo'n vergelijker maar dat kan toch iedereen maken en het zegt toch niets over het beleid van de gemeente, net als het voorbeeldje van de gemeente die u nu laat zien op onderwijs was 5% begroot en werkelijk uitgegeven 30% wat zegt mij dat nou? Nou meneer de financiële expert in eerste instantie betekend dit dat de rekening wel erg afwijkt van de begroting. En op de tweede plaats is het niet zomaar een gemeente maar uw gemeente waar u werkzaam bent.

 

Is dit echt waar wethouder? Ja dit is echt waar? Hoe komt dat verschil dan? Ja meneer de financiële expert dat is uw werk? o jee dan moeten we dat even nakijken.

 

JA heren dat moet u even nakijken, snapt u nu wat onze methode betekend als straks alle inwoners dit inzicht krijgen en dat zij uw gemeente kunnen gaan vergelijken met buurtgemeenten en gelijkwaardige gemeenten?

 

Ja wij begrijpen de impact, stuurt u maar even een offerte"

 

Ik heb hier een voorbeeld van een gesprek weergegeven van die wij dagelijks meemaken.

 

Momenteel zijn wij aan het zoeken of er partners zijn die eventueel mogelijkheden hebben om de methode via een internet applicatie aan te bieden. Wij hebben daarvoor zelf ook ideeën. Wij denken hier bij aan uitgave van licenties waarmee men het recht verkrijgt in de database te komen en zo inzicht te verkrijgen tot de totale gemeentefinanciën van Nederland.

 

Aangezien de mogelijkheid tot transparantie en controle zo groot is zijn wij uiterst voorzichtig met de introductie en doen er dan ook alles aan om deze gedegen te laten verlopen.

 

Helaas is de vraag naar informatie zo groot dat wij niet aan alle vragen kunnen voldoen. Wij bouwen alles vanaf de grond op.

 

Als er op Higherlevel eventueel suggesties zijn dan horen wij die graag.

 

Het gaat goed met gemeenteanalyse en ja wij werken aan een internetapplicatie eventueel samen georganiseerd met partners.

 

Muriel Muyres

 

www.gemeenteanalyse.nl

Link naar reactie
 • 0

Als ik in staat zou zijn zulke databases/spreadsheets te koppelen aan websites waar de bezoeker zijn eigen gemeente kan vergelijken met andere gemeentes (via maps of andere infographics) zou ik direct aankloppen. Een direct verdienmodel lijkt me wat omslachtig, maar goed gepresenteerd is zo'n toepassing bijzonder interessant voor hypotheekbanken, uitgevers e/o andere grote instellingen.

 

Ik vind het echt iets voor de Telegraaf of Wegener. Het is nl een constante bron van (regionaal) nieuws.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

@Twalevel,

 

Je slaat met constante bron van regionaal nieuws de spijker volledig op de kop. Wij gaan dan ook gesprekken aan met dergelijke eventuele partners. Maar juist omdat de grondslag ligt in een ideologisch doel en niet commercieel zullen wij er alles aan doen dat de informatie onder controle beschikbaar zal komen.

 

Het is juist controle door de burgers (journalistiek, gemeenteraad) van de gemeente financiën en daarmee de bestuurders. Juist bestuurders kunnen op hun beurt weer het voortouw nemen en laten zien dat ze in alle vrijheid en openbaarheid gedegen kunnen besturen.

 

Juist om die redenen zullen wij zorgen dat het revenue ten gode komt van de burger en niet aan andere invloedrijke spelers. Dit is dan ook de reden dat wij zelf organiseren hoe de introductie zal plaatshebben.

 

Daarnaast is er door enkelen een methode ontwikkeld die de burger in Nederland en de staat voor 20 miljard aan verbeterde besteding kan opleveren in 4 jaar tijd (cumulatief berekend). Een voorbeeld hierin is dat er afgelopen jaar voor 3 miljard aan voedsel is weggegooid. Dat hoeft helemaal niet althans je kan werken aan een methode dit drastisch te verminderen en dat is nu precies wat gemeenteanalyse beoogt.

 

Dan ook nog kan Nederland met dit principe een voortouw nemen in de toekomstige Europese samenwerking.

 

Muriel Muyres

Link naar reactie
 • 0

Geachte lezer,

 

22 april 2006 bracht ik higherlevel op de hoogte van het concept dat in ontwikkeling was. Alle gemeentebegrotingen en rekeningen inclusief percentages en kosten per inwoner in een systeem ter beschikking aan 16 miljoen inwoners.

 

Een doorbraak op het gebied van ICT, openbaar bestuur, overheid en politiek.

 

Wij gaan waarschijnlijk binnen een maand live! (persconferentie).

 

Hier alvast in de bijlagen wat voorproefjes.

 

De vraag is vinden de mensen van Higherlevel dit interessant?

 

Beemster2005.thumb.jpg.1a723550c58549f54109429004677968.jpg

Link naar reactie
 • 0

Ik ben benieuwd naar je business model, hoe ga je hier geld mee verdienen?

 

In eerste instantie staat het systeem open voor 16 miljoen inwoners (gratis).

Met een gratis account krijgt men toegang tot de gegevens van een gemeente over meerdere jaren, men kan aan de hand van grafieken en cijfers een trendanalyse maken.

 

Met een betaalde account krijgt de houder toegang tot een analyseprogramma dat alle gemeenten naast elkaar kan leggen.

 

Voorbeeld welke gemeente besteedt het meeste aan onderwijs in 2005 in de provincie brabant en gemeenten tussen de 10.000 en 15.000 inwoners.

 

M.W.J. Muyres

Link naar reactie
 • 0

https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=37;action=display;threadid=11505;start=msg96025#msg96025

 

Leuk systeem, wel bergen werk. Hoop dat jullie er wel iets aan over houden...

 

Nee valt wel mee met die bergen werk, sterk staaltje programmatuur (invoeren hetzelfde als een weekje wasknijpers draaien).

 

Hetgeen we eraan over houden is een hoop bestuurlijke en politieke lol. Tevens dragen we de feiten en zeggenschap over aan de burger. De inkomsten zorgen ervoor dat we dit in de gehele EU gaan organiseren.

 

Eigenlijk een klein beetje werk en een hele hoop plezier en een professioneel bedrijf.

Link naar reactie
 • 0

Tussen de hele discussie door denk ik dat dit best iets voor ondernemers kan zijn. Met name in de onderbouwingsfeer wanneer je je bedrijfsplan aan het schrijven bent.

 

Het is toch een bron van gegevens op gemeentenivo waarmee deze of gene best een keer zijn voordeel mee kan doen.

 

(ik zie er in ieder geval weinig kwaad in .... jammer alleen dat er meerdere mensen onder ons vandaag ietwat lange teentjes hebben .. is dat omdat het weer een weekje winter is ? .. ;D ...)

 

Ard

Link naar reactie
 • 0

Volgens mij kun je helemaal niets met deze gegevens en is het appels met peren vergelijken. Rotterdam havenstad heeft echt een totaal andere begroting dan bijvoorbeeld Utrecht

 

Daarnaast heeft iedere gemeente zijn eigen beleidsvrijheid. Deze kun je 1x per 4 jaar met je stem beïnvloeden. Het is daarbij vrij zinloos om onderdelen van begrotingen met elkaar te vergelijken zonder ze in de context van de totale begroting te plaatsen.

 

Tenslotte: De inkomsten en uitgaven van een gemeente worden voor bijna 90% bepaald door "vaste lasten". In de gemeenteraad maken ze zich dus vooral druk om die laatste 10% . Dus waar gaat het hier nu eigenlijk om ?

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  11 leden, 203 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.