Ga naar inhoud

baasje

Super Senior
 • Aantal berichten

  105
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Karma

1

Persoonlijke info

 • Jij bent:
  ondernemer
 • Geslacht
  Female
 1. Ik heb een jaar of 10 een webwinkel en ben daarvoor ondernemer voor de btw en inkomstenbelasting. In 2015 heb ik een 2e handelsnaam toegevoegd, met een andere activiteit. Nu komt dat niet echt van de grond, maar zit ik intussen wel te stoeien met de administratie van dat jaar. Wat ik begrepen heb, is dat ik over die neveninkomsten ook BTW moet afdragen. Ik heb destijds dus BTW in rekening gebracht op mijn facturen. Aan de aangevraagde VAR voor die activiteit was een ROW. In 2015 kwam ik ook in aanmerking voor de KOR. Die komt dus ook op de balans als nog te vorderen bedrag, en als winst. Daar zit dus ook de BTW in van mijn nevenwerkzaamheden. Hierdoor valt de KOR 38 euro hoger uit dan wanneer ik alleen mijn 'hoofdbedrijf' hanteer. Hoe moet ik dit nu kloppend doen? Als ik deze inkomsten in speedbalance zet, wordt het gewoon meegerekend in de W&V rekening. Het zou administratief wel het makkelijkste zijn. Maar betekent een VAR-ROW niet ook dat ik juist deze inkomsten buiten de aangifte van het bedrijf moet laten? Of is dat puur voor de inkomstenbelasting en niet voor de BTW-aangiftes? Het gaat om nog geen 200 euro incl btw, dus het stelt weinig voor, maar ik wil geen gezeur hiermee. Mijn dank is bij voorbaat groot!
 2. Ik heb een jaar of 10 een webwinkel en ben daarvoor ondernemer voor de btw en inkomstenbelasting. In 2015 heb ik een 2e handelsnaam toegevoegd, met een andere activiteit. Nu komt dat niet echt van de grond, maar zit ik intussen wel te stoeien met de administratie van dat jaar. Wat ik begrepen heb, is dat ik over die neveninkomsten ook BTW moet afdragen. Ik heb destijds dus BTW in rekening gebracht op mijn facturen. Aan de aangevraagde VAR voor die activiteit was een ROW. In 2015 kwam ik ook in aanmerking voor de KOR. Die komt dus ook op de balans als nog te vorderen bedrag, en als winst. Daar zit dus ook de BTW in van mijn nevenwerkzaamheden. Hierdoor valt de KOR 38 euro hoger uit dan wanneer ik alleen mijn 'hoofdbedrijf' hanteer. Hoe moet ik dit nu kloppend doen? Als ik deze inkomsten in speedbalance zet, wordt het gewoon meegerekend in de W&V rekening. Het zou administratief wel het makkelijkste zijn. Maar betekent een VAR-ROW niet ook dat ik juist deze inkomsten buiten de aangifte van het bedrijf moet laten? Of is dat puur voor de inkomstenbelasting en niet voor de BTW-aangiftes? Het gaat om nog geen 200 euro incl btw, dus het stelt weinig voor, maar ik wil geen gezeur hiermee. Mijn dank is bij voorbaat groot!
 3. Ik ben bezig als penningmeester de boekhouding in te richten van een stichting. Ik zit even met het volgende: vrijwilligers schieten op dit moment allerlei kosten voor, omdat de bank pas de rekening opent na ontvangst van een openingsbalans. En de subsidie komt pas als er een rekening is. En .. nou ja... dat gaat wel goed komen. Die kosten zijn allemaal gedocumenteerd en die gemaakte kosten komen gewoon weer terug bij de vrijwilligers. Waar ik even geen raad mee weet: bij een onderneming mag je de kosten in de aanloopfase opnemen in de boekhouding. Hoe zit dat met een stichting? Er zijn kosten bij de notaris gemaakt, wederom voorgeschoten door één van de vrijwilligers. De stichting is overigens niet BTW-plichtig.
 4. Inhoudelijk vind ik je site goed, waarmee ik bedoel: de uitleg is duidelijk. Je gebruikt (tussen)kopjes, opsommingen en niet al te lange alinea's: ook prettig lezen. Al mogen de alinea's soms wel iets korter wat mij betreft. Omdat je bezoekers toch op zoek zijn naar bepaalde informatie, zijn ze bereid er enige moeite voor te doen. Afbeeldingen zijn imo niet zo belangrijk als bijvoorbeeld in een webwinkel of fashion-blog, maar het is nog steeds van invloed. Afbeeldingen die ik dan graag zie: voorbeeldberekeningen. Het klinkt misschien idioot, maar een berekening als afbeelding houdt de aandacht beter vast dan dezelfde berekening (in hetzelfde lettertpe als de rest van de tekst... andere opmaak zou natuurlijk ook kunnen). Ik vind het jammer dat de vormgeving van je site afbreuk doet aan de inhoud. Het klinkt misschien hard, maar als ik je site zie (puur visueel dus), dan zie ik een site met automatisch vertaalde teksten uit het Engels om maar bezoekers te trekken, zodat je reclame-inkomsten krijgt. Even een inhoudelijke opmerking: bij het kasstelstel moet je voor de btw-aangifte de voorbelasting wel berekenen op basis van de factuurdatum. (zie: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aangifte_doen_en_betalen/bereken_het_bedrag/hoe_berekent_u_het_btw_bedrag/kasstelsel/kasstelsel ) Wat mij verder stoort is "gratis uitleg voor ondernemers en studenten". Ik heb er zo'n hekel aan als iemand anders bepaalt voor wie iets bedoeld is. Net als een bankstel op marktplaats, waar bij staat "voor student of jong stel". Ik bepaal zelf wel of ik het bankstel leuk vindt. Zo wil ik ook zelf bepalen of de informatie op jouw site mij aanspreekt. Prima dat je doelgroepen in je achterhoofd hebt, maar ik persoonlijk zou dat niet vermelden op de site. Zeg liever in steekwoorden wat ik kan verwachten op je site. Bijv. "heldere en praktijkgerichte uitleg". Tot slot: kijk eens kritisch op de homepage of er geen overbodige dingen staan. is de datum van vandaag echt nodig om te vermelden? Moet je meerdere keren naar twitter en facebook verwijzen? Etc. Dit leidt allemaal af van de inhoud en hierdoor kan een bezoeker eerder afhaken. Ik vind je idee goed trouwens, een naslagwerk met uitleg over hoe de boekhouding werkt. Maar, het wekt wel achterdocht: waarom maak je deze site? Ben je echt niet stiekem een boekhouder die zo klanten probeert te werven? Waarom geef je deze informatie gratis weg? Ik zou een stukje over jezelf daarom wel sympathiek vinden. Zo'n site wekt bij mij vertrouwen als ik weet dat er iemand achter zit met passie voor boekhouden bijvoorbeeld. Tot zover mijn kritische bijdrage. Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat de inhoud tot zijn recht gaat komen.
 5. ik moest er ook aan denken, maar durfde het bijna niet te zeggen ;) Maar inderdaad, ik zou ook even de tijd nemen om een mooi template te maken in Writer/ Word. De berekeningen kun je doen met een ingebed Calc (Excel)-sheet.
 6. In het BTW-nr zit natuurlijk ook je BSN. Wat de overheid zelf zegt: bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/identiteitsfraude Hoe het frauderen met het BSN in de praktijk werkt, weet ik niet, maar het zit mij toch niet lekker...
 7. Ok, dus ... versimpeld bijvoorbeeld: activa: voorraad 10.000 bankrekening 5.000 passiva: privéstorting: 15.000 Zo zou dat er dus uit kunnen zien, de openingsbalans? Ook al heb ik de voorraad niet op dag gekocht, maar vanuit mijn privébezit ingebracht... heet het dan toch privéstorting? Ik heb op HL nl. ook gelezen dat de openingsbalans uit een reeks nullen bestaat, maar aangezien ik op dag 1 al bezig was met verkopen... lijkt me dat wat vreemd.
 8. Snelstart schijnt het te ondersteunen, maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan (helaas ook jaarlijks, wat mij tegenhoud) Er zijn overigens 2 methoden, ook iets om rekening mee te houden bij het zoeken naar software. http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/bijzondere_regelingen/margeregeling/administratie_bijhouden_bij_handel_in_margegoederen/administratie_bijhouden_bij_handel_in_margegoederen De afgelopen week heb ik zo'n tiental boekhoudprogramma's getest. Ik werd er niet echt vrolijk van.. Ik stond op het punt weer terug te gaan naar mijn oude vertrouwde Excel. Het kost wat tijd om alles goed voor elkaar te krijgen, maar dan heb je dus eigenlijk wel een programma op maat. Ik heb op de valreep speedbalance ontdekt.. een spreadsheetprogramma speciaal voor boekhouden. Ik vermoed dat je daarin ook best de btw zou kunnen laten berekenen over de winst. Bovendien kun je makkelijk gegevens importeren in speedbalance. 't Is nog gratis ook. Antwoord op je andere vraag vind je hier wellicht: https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=16;action=display;threadid=26273 Overigens handel ik niet in tweedehands goederen, dus ik heb in snelstart, gravita, minipak, osf, informer, zekerboekhouden en pap niet gelet op de aanwezigheid v.d. functie. Ik heb alleen naar offline software gekeken, maar wellicht kunnen er tegenwoordig ook online cloud boekhoud-dingessen mee overweg. Welke webwinkelsoftware gaan ze gebruiken? Een koppeling dan wel export-/importmogelijkheid is natuurlijk ook weer tijdbesparend.
 9. Aanvullende vraag (sorry voor de schop omhoog): hetzelfde vraag ik me dus af m.b.t. saldi op de bankrekeningen. Moet ik dit ook zien als privé wat ik inbreng, of kan ik dit al direct op de openingsbalans zetten?
 10. Ik ben in augustus van Frankrijk naar NL verhuisd. Ik had daar een webwinkel en dat doe ik hier nu ook weer. Ik ben dus in Frankrijk uitgeschreven als bedrijf, en in NL de dag erop weer ingeschreven bij de KvK. Nu zit ik even met een boekhoudkundige vraag: ik heb een voorraad t.w.v. 10k. Is dit iets wat ik vanuit mijn privévermogen (EV -10k op balans?) inbreng naar de activa-kant van de balans (+10k) aan het begin? Wat voor gevolgen heeft dit voor de inkomstenbelasting/ winst? Of kan/moet het op een andere manier? Dat ik geen BTW terugkrijg, is niet meer dan logisch. Daar gaat mijn vraag ook niet over.
 11. Ik heb iets soortgelijks voorgehad, en mijn boekhouder heeft destijds toch aangifte voor mij gedaan als zijnde 'echte' ondernemer. Ik heb van dat jaar ook gewoon de aanslag terug gehad zoals verwacht (dus met zelfstandigenaftrek etc). Ik meen me te herinneren dat als de BD het hier niet mee eens is, zij aan moet tonen dat je geen ondernemer voor de IB bent. Maar pin me hier niet op vast; ik ben geen expert.
 12. Qua boekhouding heb ik ervoor gekozen om dit handmatig te blijven invoeren. Sowieso maak ik al geen gebruik van boekhoudpakketten, en dagelijks een rits cijfertjes invoeren gaat best vlot. Wel heb ik direct vanaf het begin gekozen voor het automatisch printen van etiketten en exportmogelijkheid van adressen naar PostNL. Als je veel bestellingen hebt, zeker van lagere waarde, is dit zeker de moeite waard. Facturen zitten ingebouwd in de webshop, ook direct vanaf het begin zo gedaan. In ons geval gaat het als volgt: bestelling komt binnen, klant betaalt, factuur druk ik af met 2 klikken, ik vink de betaalde bestellingen aan voor de adresetiketten. Bedragen voer ik handmatig in in Excel. Na het inpakken voer ik gewichten in op de webwinkelsite voor postNL-pakketten van vandaag en importeer ik dit xml-bestand op de site van PostNL voor het afdrukken van de etiketten van de pakketjes (naam en adresgegevens voer ik dus niet handmatig in, moet er echt niet aan denken!). Dat met die gewichten van te voren invoeren is natuurlijk niet bij elke pakkettenboer verplicht, maar in ons contract wel. Ik ben overigens in 2006 begonnen. In die tijd was koppeling met boekhoudprogramma's en pakkettenbezorgers tamelijk nieuw en voor een starter niet /slecht haalbaar. Ik heb toen dus een open source pakket helemaal naar mijn wensen laten ombouwen, wat we tot op de dag van vandaag gebruiken en we nog geen alternatief voor hebben gevonden, dat voldoende geautomatiseerd kan (2 magazijnen afhankelijk van geografische locatie klant, 4 talen, orders verzenden tussen filialen + voorraad automatisch bijwerken, automatisch advies over bij welke leveranciers in te kopen etc.) Tot op de dag van vandaag ben ik heel blij met onze custom-oplossing. Het heeft in die 6 jaar ontzettend veel tijd bespaard, wat ik aan leukere zaken (lees: promotie, nieuwe producten inkopen etc) heb kunnen besteden. Dat is naar mijn mening best een flinke greep in de portemonnee waard. Met alle nieuwe add-ons die er bestaan, zijn we enorm aan het twijfelen geslagen over Magento. Het heeft veel voordelen, maar ik vind het eigenlijk ook een beetje een 49-deilige serviesset, terwijl ik niet veel meer dan een bord en een vork nodig heb ;)
 13. Persoonlijk denk ik dat het een heel goed idee is! Maar inderdaad zal je ook een uitwijkmogelijkheid naar binnen moeten hebben. Ik vind het werkelijk een crime in Nederland om relaxed op een terrasje te zitten met mijn kleine man. Binnen is het meestal wat makkelijker, maar een flinke speelhoek is niet verkeerd. Tevens gelegenheid voor luier verschonen, een rustig voedhoekje en ook lekkere en gezonde hapjes voor kleinere kinderen. Dat zou ideaal zijn. Indoor speeltuinen vind ik echt een andere categorie. Daar ga ik niet heen om gezellig koffie te drinken.
 14. Het postbusadres is puur en alleen voor een incidenteel retourtje (dat gebeurt ongeveer 1 à 2 keer per maand). Om die reden is een postbus van 15€ de voorkeur. 90 euro per maand is naar verhouding te duur. Ik heb toevallig vandaag een ebay-aankoopje binnengekregen: van een engels bedrijfje, maar met een Duitse zegel erop en een postbus in Duitsland als afzender. Ik denk dat ik ze ga vragen hoe zij het regelen. Anthony: bedankt voor de tip over het packstation. Dat is inderdaad ook een goed alternatief waar ik tzt naar zal kijken. Als ik de kaart 'mag', is het daarmee ook opgelost. Omdat ik een niche-webwinkel heb, en klanten mij toch al kennen, is het geen probleem als het op mijn naam moet.
 15. Tsja, ik heb tot nu toe nog nooit problemen gehad met dan wel alibaba dan wel aliexpress. En ik ben nog nooit in china geweest. Kunst is inderdaad wel om het desbetreffende bedrijf zo goed mogelijk te checken. Om nu maar hard te roepen"alibaba is niet te vertrouwen" is hetzelfde roepen als "marktplaats.nl" is niet te vertrouwen. Het is een site die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Niets meer en niets minder. Aansprakelijkheid: wie importeert, is aansprakelijk voor het product. Ik kan me voorstellen dat de eisen voor telefoonhoesjes (als die er al specifiek zijn) heel wat minder strikt zijn dan voor bijvoorbeeld babyspeelgoed. Het is jullie verantwoordelijkheid om de eisen van te voren te controleren. Je kunt bijjvoorbeeld contact opnemen met de douane voor meer informatie. Logisch, er zijn ook behoorlijk veel fabrieken in China, en dientengevolge behoorlijk wat zakelijke deals. Tel daarbij op een hoop verse ondernemers die geen idee hebben waar ze op moeten letten, dan komt je vanzelf op een groot aantal. Verder wat jocaris78 zegt.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.