Jump to content

Jantax

Legend
 • Content Count

  475
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Jantax last won the day on April 15

Jantax had the most liked content!

Community Reputation

99

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Man
 • Address
  Nijverheidsweg Noord 60-90, Amersfoort, Utrecht, 3812 PM, Netherlands
 • First name
  Jan
 • Last name
  Douwes
 • Company or organization name
  Douwes Fiscale Diensten
 • Website address
 • How did you find us:
  partner-site

Register

 • What age group do you belong to?
  51 >
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
  commercie en marketing
  ondernemingsplannen
  juridische en fiscale zaken
  Financiën / administratie en credit management
  innovatief ondernemen
  expert advies
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Sprout.nl fd.nl

Company info

Vision

 • I'm looking for people who
  ... serieus willen omgaan met hun fiscale zaken en belangrijke fiscale zaken dus het liefst in handen geven van een ervaren maar betaalbare fiscaal jurist.
 • My opinion about entrepeneurship
  Ondernemen betekent zelf vorm geven aan en verantwoordelijk zijn voor je eigen succes. En daar ook zelf de vruchten van plukken. Wat succes is en welke vruchten je wilt plukken, bepaal je zelf.
  Maar het lukt alleen als je echt iets betekent voor diegenen waarvan je afhankelijk bent: klanten, werknemers en zakenpartners. Ondernemers behoren dus als geen ander te weten wat mensen blij of gelukkig maakt.
 • My opinion about innovation
  Innovatie is de leukste en inhoudelijk meest waardevolle manier om je (bedrijf) te onderscheiden van de rest.
 1. Als liefhebber van pittig ben ik zeer benieuwd naar je saus. De belangrijkste vraag waarop je het antwoord moet weten voordat je er een hoop tijd en geld in steekt, is: Kan je met succes patent o.i.d. op het recept aanvragen? Als het antwoord op die vraag NEE is, zou ik de saus exclusief bewaren voor je eigen foodtruck, want een andere manier om er leuk geld mee te verdienen lijkt me dan vrijwel onmogelijk. Als het antwoord op die vraag JA is, is het misschien handig om tegelijk met dat patent ook een een catchy sausnaam te laten registreren, zodat je een extra bescherming creëert. Of zo'n patentaanvraag kostentechnisch goed te doen is, weet ik overigens niet. Maar zonder patentaanvraag een grote sausproducent benaderen en die een sample van je saus + recept geven, lijkt me in ieder geval niet handig. Uiteraard kan je ook proberen om mee te doen met Dragon's Den.
 2. Begrijpelijk standpunt. De overheid had mogelijk meer kunnen doen aan het voorkomen/beperken van coronabesmettingen in verpleegtehuizen. Maar het is onredelijk om te eisen dat een overheid zodanig op alles anticipeert, dat elk risico is uitgesloten. Als je dat wel zou willen, krijg je een totalitaire staat zonder noemenswaardige individuele vrijheden. Geen Nederlander die dat wil. Wat mij betreft brengt leven per definitie een soort van risicoaanvaarding met zich mee en het is grotendeels aan ieder van onszelf en voor een beperkt deel aan de overheid (ons allen) om de risico's tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Wat aanvaardbaar is, zal voor iedereen verschillend zijn en zal dus altijd een discussie blijven en het zal ook altijd een kwestie zijn van beschikbare middelen. Wat betreft NL ná Corona, meen ik dat het overheidsbeleid (NL/EU) veel meer gericht moet zijn op het creëren van een gezonde, veilige en duurzame samenleving i.p.v. een samenleving met veel materiële welvaart en een hoge werkgelegenheid die juist ten koste gaat van eerstgenoemde zaken. Dat betekent wat mij betreft o.a. stoppen met/het indammen van de import/productie/verkoop/export van milieuvervuilende, min of meer overbodige producten, of de prijs daarvan sterk verhogen met milieuheffingen en/of statiegeld. En uiteraard tegelijkertijd omschakelen naar c.q. het stimuleren van de milieuvriendelijke productie in de EU zelf van producten die van vitaal belang zijn voor de EU-samenleving. En wat mij betreft betekent het ook een flinke verschuiving van de volksgezondheidsuitgaven: van die aan de medische behandeling van welvaartsziekten naar die aan ziektepreventie, dus veel meer sturen op een gezonde leef- en werkwijze en op een veel hoger eigen risico wat betreft de kosten van de behandeling van welvaartsziekten.
 3. Of je alle uren mee mag tellen hangt af van de situatie. Zoals je de situatie beschrijft, neig ik in 1e instantie naar JA, want je hebt tijd en geld geïnvesteerd om iets te bouwen dat bedoeld is als continue inkomstenbronnen. Bronnen die ook steeds weer nieuwe arbeid en investeringen vergen en die ondernemersrisico's met zich mee brengen. MAAR... Zoals je misschien weet, controleert de fiscus dit jaar (aangifte IB/VPB 2019) extra goed op het claimen van ondernemersfaciliteiten waarvoor je aan het urencriterium moet voldoen. Vooral parttime ondernemers met ook loon uit dienstbetrekking en ondernemers met een lage omzet/winst moeten dus extra goed opletten of ze aan dit urencriterium voldoen. Dit betekent niet alleen dat ze een uitstekende urenadministratie moeten hebben bijgehouden over 2019 (dus één met een nauwkeurige specificatie van de gewerkte uren per werkdag), maar ook dat ze aannemelijk kunnen maken dat de omzet/winst op zeer korte termijn flink toeneemt. Dat eerste is al lastig, maar dat laatste is voor een starter vrijwel niet te doen. Voor de fiscus is het tegendeel van dat laatste echter ook lastig aannemelijk te maken. Vandaar dat de fiscus starters vaak eerst enkele jaren hun gang laten gaan, voordat ze de boel gaan controleren. Als dan blijkt dat, ondanks alle inspanningen, de omzet/winst die over die jaren is behaald met die nieuwe activiteiten dan toch op een laag niveau is blijven steken, zal de fiscus die nieuwe activiteit waarschijnlijk aanmerken als ROW i.p.v. WUO. In jouw geval zou dat er waarschijnlijk toe leiden dat je voor de oude/bestaande activiteit niet voldoet aan het urencriterium. Een parttime ondernemer met ook loon uit dienstbetrekking loopt op dit punt overigens veel meer risico dan een fulltime ondernemer die al jaren bezig is. Dus wat is wijsheid in jouw geval? Over 2019 gewoon die urenafhankelijke ondernemersfaciliteiten claimen en maar zien waar het schip strandt? Dat heeft in twijfelgevallen vrijwel altijd wel mijn voorkeur, maar hou er dan wel ernstig rekening mee dat je op een later moment waarschijnlijk nog wel de nodige uurtjes moet spenderen aan discussie met de fiscus over je uren en het fiscale predicaat van je nieuwe activiteiten (WUO of ROW) en de mogelijkheid dat je die discussie verliest, of alleen wint als je daarvoor flink wat advies-/proceskosten moet maken.
 4. Eens met Prinsrachid: de FR-winst voor je NL IB-aangifte bepalen volgens de NL fiscale regels. Uiteraard eerst nagaan of de betreffende activiteit moet worden aangemerkt als WUO of ROW (beide box1), of als normaal vermogensbeheer (box3). Gezien de jaarlijks beperkte omzetperiode, de aardige omzet en de behoorlijke kosten, vermoed ik dat het resultaat in box1 valt, maar dat kan ik natuurlijk toch mis hebben. Maar als het een box1-inkomstenbron is, moet je voldoen aan de regels van box1 en daartoe behoort inderdaad een volledige boekhouding bijhouden. En als de winst naar NL-maatstaven veel hoger uitkomt dan de Franse, betaal je als NL-ingezetene inderdaad nog flink wat extra NL IB,PV en Zvw. Hetzelfde winstbedrag waarover in NL wordt geheven komt ook in aanmerking voor tvvdb.
 5. De idiote situatie in NL inzake intensieve veeteelt moet inderdaad ook z.s.m. eindigen. Gewoon verplaatsen naar delen van de EU waar veel meer ruimte is voor veeteelt en milieuvriendelijke productie van veevoer. En uiteraard moeten de geproduceerde hoeveelheden omlaag (o.a. export van NL-varkensvlees naar China vanwege varkenspest aldaar stoppen) en de prijzen fors omhoog. Maar ook al is er in NL nog veel mis met onze veeteelt en -handel, de verschillen tussen de NL/EU-situatie en die in China op het gebied van milieu- en voedselveiligheidseisen zijn overduidelijk. En bovendien is de link met al die pandemie-virussen ook overduidelijk. Je kan zelfs stellen dat China, door die markten gewoon weer toe te staan, kritische pottekijkers te verbieden om verslag te doen van de misstanden, klokken luidende artsen (mond)dood te maken en de WHO om te kopen om alle Chinese misstanden te verzwijgen en China zelfs te bejubelen om zijn Coronabeleid, een nauwelijks verholen biologische + economische oorlog voert tegen de rest van de wereld. Dan zijn draconische maatregelen niet alleen gepast, maar zelfs broodnodig! Tekenen dus die petitie! En wat mij betreft wordt er in de EU beslag gelegd op alle bezittingen/belangen van Chinese bedrijven, zolang China zijn beleid niet wijzigt en met herstelbetalingen over de brug komt.
 6. Ik herinner me de lopifit nog via onderstaand Youtube-filmpje uit 2015. Misschien is een verlengde versie met een extra handensteun wel een mooie tandem-variant (ook handig voor koppels waarbij de vrouw om religieuze redenen? altijd op enige afstand achter de man loopt).
 7. Je link leidt niet naar een concrete uitspraak, maar wat je erover opmerkt is idd de kern. Op rechtspraak.nl kwam ik o.a. wel onderstaande uitspraak tegen, met onderstaande overweging van het betreffende Hof. Misschien is het dezelfde zaak als die jij bedoelt. ECLI:NL:GHAMS:2000:AA7713 5.2.1. Naar het oordeel van het Hof dient ter beantwoording van de vraag of de vermogens-bestanddelen tot belanghebbendes verplichte ondernemingsvermogen behoren te worden onderzocht of deze vermogensbestanddelen uitsluitend of nagenoeg uitsluitend dienstbaar zijn aan de onderneming van belanghebbende danwel of de met deze vermogensbestanddelen te behalen voordelen in feite afhankelijk zijn van de bedrijfsuitoefening van belanghebbende. Meer in het algemeen is de etikettering altijd een attentiepunt als je als IB-ondernemer aandelen koopt/houdt in een BV die sterk gelieerd is aan de activiteiten van je IB-onderneming. Als je in zo'n situatie geen gedoe met de fiscus wilt, moet je de boel dus goed organiseren en eventueel vooraf aan de fiscus voorleggen (ben van dat laatste overigens geen voorstander), of als de feiten en omstandigheden slechts 1 keuze bieden, bij voorbaat de juiste keuze maken.
 8. @prinsrachid: lees het artikel in onderstaande link (ik kon de eigenlijke uitspraak niet vinden). https://www.pigbusiness.nl/artikel/34292-vermogensetikettering-bij-een-partner-bv/ Uit het betreffende artikel valt ook op te maken onder welke omstandigheden er sprake is van keuzevermogen en er dus ook gekozen kan worden voor privévermogen, dus box 2 (alleen als economisch belang > 5%) of box 3.
 9. Wat mij betreft is het nog zeer de vraag of die certificaten in box 2 of 3 thuishoren. Want het gaat om een BV, d.w.z. een besloten vennootschap, dus de certificaten daarvan zullen niet aan elke willekeurige derde overdraagbaar zijn. De overname van een deel van de certificaten van een andere huisarts zal dus waarschijnlijk ingegeven zijn door zakelijke motieven en de andere huisartsen zullen hiermee vooraf akkoord zijn gegaan. Voorlopig gok ik erop dat de overname alles te maken heeft met het al jaren waarnemen voor de huisartsen /certificaathouders en het op korte termijn willen toetreden tot de huisartsenpraktijk als één van de vaste huisartsen. In dat geval dient de overname van de certificaten het belang van de huidige eenmanszaak van waarnemer en dan kan de fiscus met een grote kans op succes stellen dat de certificaten op de balans van die eenmanszaak moeten komen te staan. In dat geval kunnen ze overigens gewaardeerd worden op de aanschafprijs of lagere bedrijfswaarde. Dividenduitkeringen behoren dan tot de overige opbrengsten van de eenmanszaak, dus tot de winst in box 1.
 10. Wij van DFD TV zoeken ook soortgelijke ondernemers. Maar goed, bij gebrek aan een eigen TV-zender leveren wij onze bijdrage gewoon op Higherlevel. Ook hier immers voldoende top consultants en experts die gratis advies geven. En starters zijn hier bovendien ook van harte welkom!
 11. Weet je dat heel zeker? Heb je bijvoorbeeld wel een aanvraag voor Corona BBZ ingediend? Zo ja, waar ketste het op af? Misschien handig om het hoe en waarom hier aan te geven. Worden we allemaal wijzer van. Misschien behoor je wel tot een "vergeten" groep zoals de tattoo-artists, voor wie inmiddels alsnog iets is geregeld.
 12. Het begint met de vraag wat handiger is: het bedrijf grotendeels overnemen of zelf een geheel nieuw bedrijf starten? Is het een goed bedrijf waaruit geen personeel hoeft af te vloeien, gaat het om een activa/passiva-transactie (dus niet om overname van de aandelen in een BV) en werk je er al 3 jaar of langer? Vraag de fiscaal adviseur van de huidige exploitant dan naar de mogelijkheid en voor-/nadelen van "doorschuiving" van de onderneming. De huidige eigenaar hoeft dan fiscaal i.i.g. niet af te rekenen en zal dan dus genoegen nemen met een lagere overdrachtsprijs en dat is voor jou weer fijn. Huur i.i.g. een onafhankelijke en terzake kundige fiscalist in om voorstellen van de verkoper en diens eventuele adviseurs op hun waarde te kunnen beoordelen en om je te helpen bij de onderhandelingen en het finale contract. Veel succes!
 13. Zoals je het omschrijft komt het niet over als een onderneming, maar als een zorgorganisatie die hulp biedt in de vorm van schrijftherapie o.i.d. Een stichting is daarvoor op zich een prima rechtsvorm en inbreng van je activiteiten in een stichting is ook helemaal niet moeilijk, want zo te lezen gaat het vooral om een domeinnaam en een zelf bedachte therapie waar "de markt" mogelijk al wel iets in ziet, maar nog nog niet echt voor wil betalen, dus de zakelijke goodwill ervan lijkt me vooralsnog vrijwel nihil. Of het slim is om er zelf een stichting voor op te richten, is echter de vraag. Want om in aanmerking te komen voor de broodnodige subsidie, moet een stichting i.h.a. wel goed georganiseerd zijn en dat kost geld. Als je dat geld nu niet hebt en dat met deze activiteit ook niet voldoende kunt genereren, dan kan je je misschien beter aansluiten bij een stichting die al jaren bestaat en daar jouw therapie proberen te introduceren. Als je eigen baas wil blijven wat die activiteit betreft, kan je waarschijnlijk beter een bijbaan zoeken dan een eigen stichting oprichten. Hou er dan overigens wel rekening mee, dat het resultaat uit die therapie die je aanbiedt in dat geval wordt aangemerkt als resultaat uit overige werkzaamheid (ROW) i.p.v. als winst uit onderneming (WUO), tenminste zolang het jaarlijkse resultaat weliswaar positief is, maar erg klein.
 14. Mijn advies: zoek die welgestelde man met die slimme opzet op en vraag hem om de details van de opzet en of deze fiscusproof is gebleken. Verder ben ik het zeer eens met Henkh en Roel J dat het niet zinvol is om direct vanaf het begin ingewikkelde, internationale = kostbare constructies op te tuigen, terwijl je misschien nog niet eens begonnen bent. Wat Henkh en Roel J mijns inziens bedoelen, is dat je tijdig (en in hoofdlijnen, niet tot in detail) moet anticiperen op ontwikkelingen die zich hoogstwaarschijnlijk de komende 2 a 5 jaar zullen voordoen. Verder kijken dan dat, laat staan daarop al actie ondernemen, heeft meestal geen zin en is dus meestal zonde van je tijd en geld.
 15. Ik ben wel benieuwd naar de reden van de opzet: 1 pand (bedrijfsgebouw/woning?) per land kopen en gaan exploiteren. Waarom niet meerdere panden kopen en verhuren in hetzelfde land? Daar zal je ongetwijfeld een heel goede reden voor hebben en misschien maakt dat nog wat uit voor de juridische opzet.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept