Jump to content

Bas-Jan t Jong

Junior
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Male
 • Address
  Hengelosestraat 141, Enschede, 7521AA, Netherlands
 • First name
  Bas-Jan
 • Last name
  't Jong
 • Company or organization name
  Inaday B.V.
 • Website address
 • How did you find us:
  partner-site

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  innovatief onderneme
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa

Company info

 • Location
  Enschede
 • Phone number
  0538200995
 • Branch
  Media & (vak)informatie
 • Website address
 1. Modelbescherming kun je alleen aanvragen als het model, de vormgeving, niet langer dan 6 maanden in de openbaarheid is. Ik vermoed, omdat het product al in de VS op de markt is, dat deze 6 maanden al voorbij zijn.
 2. Ben het eens met Cees. Eigenlijk kun je pas echt zien of je inbreuk maakt, als het patent is verleend (B of C publicatie) Zolang het patent niet verleend is (en de aanvraag niet vervallen is) kun je eigenlijk alleen maar een inschatting maken. Daarbij geldt dal alles wat je in oudere publicaties kunt vinden in elk geval niet door die patentaanvraag beschermd kan worden.
 3. Het is de vraag of de Amerikaanse partij alleenrechten (zoals patent, merk of model) heeft voor het marktgebied, waar jij het product wilt introduceren. Als dit niet het geval is, dan kun je gewoonlijk zonder veel problemen het product op de markt brengen. Ik zou je willen adviseren om ofwel de hierboven genoemde optie te volgen, ofwel goed na te gaan of er alleenrechten bestaan
 4. Een merkrecht beschermt alleen de naam (LEGO in dit geval), maar niet het product (de blokjes). Als de Chinezen nu met exact hetzelfde product op de markt komen, maar daarbij een andere naam (bijv. OGEL) gebruiken kun je helemaal niets doen. Wanneer de Chinezen echter een soortgelijk product (hoeft nog niet eens exact hetzelfde te zijn) en ze gebruiken daabij de beschermde naam, dan kun je zeker optreden tegen deze inbreuk. Je kunt zelfs de Douane vragen om zendingen van bepaalde partijen te controleren en eventueel tegen te houden. Je kunt alleen een product beschermen door middel van modelbescherming of patentbescherming. Bovenstaande geldt ook voor scenario B
 5. mijn octrooigemachtigde gaf juist aan dat china een van de belangrijkste landen is om een aanvraag in te dienen, omdat het namaken anders nauwelijks is tegen te houden. Het probleem met China is niet, dat je daar geen patent kunt krijgen. Dat gaat op zich heel overzichtelijk, inhoudelijk vergelijkbaar met een Europese procedure. Het grootste probleem in China is het handhaven van een patent. De wetgeving, kunde van rechters en jurisprudentie staat echt nog in de kinderschoenen. Een patent in China moet je met name voor de lange termijn nemen, in de hoop dat het rechtssysteem verbetert. Namaak vanuit China kun je beter op je thuismarkt bestrijden. Een goed hulpmiddel, daarbij is dat je in sommige gevallen de douane kunt vragen op te letten of containers van bepaalde fabrikanten Europa binnen komen. Dit geeft je de mogelijkheid snel een rechtszaak op te starten, nog voordat de markt overspoeld wordt met Chinese namaak.
 6. Beste Piet, Als je een en ander door een octrooigemachtigde moet je rekening houden met ongeveer de volgende kosten: Indiening van een Europese octrooiaanvraag op basis van een eerdere aanvraag (NL neem ik aan, maar dat maakt op zich weinig uit) EUR 3300,- a EUR 5000,- ex. BTW (de variatie in kosten is met name afhankelijk van het kantoor, dat je kiest) Vervolgens moet je een jaar later in de EP procedure een request for examination indienen. Kosten EUR 2200,- a EUR 4000,- (opnieuw afhankelijk van het kantoor) Daarna gaat een inhoudelijke procedure lopen. Dit neemt ongeveeer 2 a 3 jaar en in die tijd wordt er geargumenteerd met het Europees Octrooibureau. Kosten zijn vooral afhankelijk van de tijd die er ingestoken wordt. Over deze periode moet je voor een gemiddeld geval rekening houden met ongeveer EUR 2000,- a EUR 5000,- (opnieuw....je begrijpt het wel denk ik) Tenslotte zul je het verleende octrooi moeten gaan registreren in de Europese landen. Dit kan in 37 landen op het moment. Registratie is het indienen van een vertaling en het betalen van een taks aan de nationale octrooiraad. Mocht je in alle landen willen registreren en je hebt een octrooi van gemiddelde lengte, dan ben je ruwweg EUR 25000,- a EUR 35000,- aan kosten kwijt. Je kunt natuurlijk ook een selectie maken van de landen, waardoor de kosten lager zijn. Ook zul je de aanvraag of later het patent in stand moeten houden. Zolang het een aanvraag is, gaat het slechts om enkele honderden Euro's per jaar. Na verlening van het patent, moet je in elk land waar geregistreerd is betalen. Dan gaat het om enkele honderden Euro's per jaar per land ! De wereldwijde aanvraag (ook wel PCT aanvraag) is slechts een uitstelprocedure voor de beslissing in welke landen je bescherming wilt. Nu moet je binnen een jaar beslissen, met een PCT aanvraag rek je dat jaar op naar 2 1/2 jaar. De kosten voor een PCT aanvraag liggen rond de EUR 5000,- (e.a. afhankelijk van het kantoor) Tenslotte: De genoemde bedragen zijn ex. BTW.
 7. Je bent niet helemaal duidelijk om welk type recht het nu gaat. Je schrijft zowel over patent als design. Met een patent wordt de techniek beschermd, terwijl met een design de vormgeving beschermd wordt. De internet link, die je noemt verwijst naar een design. In elk geval geldt voor beide rechten, dat je allereerst moet vaststellen wanneer het recht is aangevraagd. Vervolgens moet je kijken of je kunt bewijzen dat een en ander al bekend was voor deze datum. Als je een 1 op 1 match kunt bewijzen heb je een sterke zaak om het recht onderuit te halen. Het is echter de vraag of je de moeite moet nemen om het recht te laten vernietigen. Waarom zou je tijd en geld investeren in het onderuit halen van het recht van een ander ? Zodra je aangevallen wordt door de houder van het recht, heb je goede bewijzen. Mocht de houder toch doorgaan met een rechtzaak, mag je er van uit gaan, als je inderdaad goede bewijzen hebt, dat je zult winnen. In een dergelijk geval zullen al je kosten vergoed worden door de verliezende partij.
 8. Als het patent daadwerkelijk geldig is voor de landen waar je de software levert en je software maakt ook daadwerkelijk inbreuk op het patent, dan bestaat inderdaad, dat je de schade dient te vergoeden. Het vaststellen van de schade is echter in veel gevallen moeilijk vast te stellen, omdat de patenthouder moet aantonen welke schade hij heeft geleden. In elk geval zul je moeten stoppen met het verder leveren van de software. Overigens is het de vraag of er uberhaupt een patent geldig is voor de software. Software op zich zelf kan namelijk niet gepatenteerd worden. Slechts als de software invloed uitoefent op de fysieke wereld, kan een en ander beschermd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een apparaat met bijvoorbeeld sensoren en iets om fysieke objecten te manipuleren. De software, die dan aan de hand van de gegevens van de sensoren, beslissingen neemt en vervolgens het apparaat aanstuurt op het object te manipuleren, kan beschermd zijn. Enige land dat een uitzondering om voorgaande alinea vormt is de Verenigde Staten, ook al krabbelen ze de laatste tijd terug met het zo ruim verlenen van patenten voor software.
 9. Inderdaad Highio. Het enige juiste advies is om met behulp van een specialist hiernaar te kijken
 10. Het woordmerk "Massage +" is geregistreerd voor apparaten in de tandheelkundige industrie. Daarbij komt dat het om een Europese merkregistratie gaat, waar de criteria minder streng zijn dan bij het BBIE. Blijft dat de definitie van een "beschrijvend merk" gaat om of het merk in zijn geheel beschrijvend is voor de dienst of waren, waarvoor het geregistreerd wordt. Als je al een beschrijvend merk hebt, of althans in de ogen van het BBIE en je plakt daar nog eens een beschrijvende term ("massages") aan vast blijft het daarmee beschrijvend. Om een beschrijvend merk niet meer beschrijvend te maken, moet je iets toevoegen dat niet beschrijvend is. Zo zal "massages JKGKL" niet beschrijvend zijn. De kracht van het merk gaat dan overigens wel uit van het deel "JKGKL" en niet van "massages".
 11. Beste Hans, Kun je uitleggen wat er niet beschrijvend is aan massages voor een bedrijf dat in massages doet ?
 12. Een nogal boute stelling. Op bijvoorbeeld http://www.boip.int/nl/merken/whatNodistinctiveness.html staat Kortom als het publiek een teken gaat zien als een merk kun je het mogelijk alsnog registreren. Er is geen enkele vereiste dat het teken door de aanvrager bedacht zou moeten zijn. Dat is natuurlijk ook onjuist, omdat als een teken beschrijvend is het per definitie niet door de aanvrager bedacht kan zijn. Ik blijf bij mijn stelling professioneel advies in te winnen bij een BMM geregistreerd gemachtigde en niet uit te gaan van allerlei goedbedoelde adviezen op internet.
 13. Het registreren van de naam met het logo is een optie. Alleen: de bescherming is dan met name op basis van het logo. Het voorkomt niet dat een andere partij dezelfde naam gaat gebruiken. Je gaf ook aan dat de naam al vijf jaar gebruikt wordt en bekend is binnen de markt. Dit kan mogelijk reden zijn om het woordmerk, dus zonder logo, op basis van inburgering alsnog geregistreerd te krijgen. Of dit inderdaad een mogelijkheid is en wat je daarvoor moet bewijzen is een typische vraag, die een goede BMM merkengemachtigde kan beantwoorden.
 14. Beste Marije, Als ik je uitleg zo zie, gebruiken jullie je merk veelvuldig (in 20 steden, website opgebouwd, banner, reclame op auto's). Je merk is dus erg waardevol voor je bedrijf. Het zou dus jammer zijn als anderen mee kunnen liften op je succes. Mijn advies is dan ook om dit niet zelf te willen doen, maar om een BMM merkengemachtigde om advies te vragen (zie www. bmm.nl) De beoordelingen van het BBIE zijn niet altijd te begrijpen. Een BMM merkengemachtigde heeft ervaring in hoe je hier mee om moet gaan. Ga dus langs bij een dergelijke gemachtigde en laat je voorlichten. Je kunt altijd nog besluiten om het zelf te proberen. Succes
 15. De normale procedure is dat je eerst in één land indient, bijv Nederland. Vervolgens moet je binnen één jaar definitief beslissen in welke landen je verder bescherming wilt en hiervoor dan ook aanvragen indienen. De beslissing voor welke landen kan door middel van een PCT aanvraag uitgesteld worden tot uiterlijk 2 1/2 jaar na de indieningsdatum van de eerste aanvraag. Als je de kosten zoveel mogelijk wilt uitstellen, dan zou je als eerste aanvrage een PCT aanvrage moeten indienen, dan heb je gelijk 2 1/2 jaar bedenktijd. Wat betreft kosten moet je ongeveer aan het volgende denken, er van uitgaande, dat je een octrooigemachtigde in de arm neemt: - opstellen van een octrooiaanvrage ongeveer EUR 3000,- a EUR 4000,- ex BTW - taksen voor het indienen van de aanvrage: Bij Nederlandse Octrooicentrum EUR 874,- als PCT aanvrage ongeveer EUR 2500,- Als je eerst een NL aanvrage zou indienen ben je dus ongeveer EUR 3874,- a EUR 4874,- ex BTW kwijt. Als je dan na een jaar nog een PCT aanvrage indient voor uitstel ben je in elk geval EUR 2500,- aan taksen kwijt. Daarnaast zal een octrooigemachtigde nog een fee doorrekenen van ruwweg EUR 2000,- Kortom: Direct PCT aanvraag indienen is goedkoper voor de komende 2 1/2 jaar, dan eerst bijv. NL en daarna PCT
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept