Hans Smit / Bizzionair

Senior
  • Aantal berichten

    61
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Hans Smit / Bizzionair

  1. Ik overweeg gebruik te maken van de KOR, waarin ik als ondernemer niet langer btw-plichtig ben. Ik factureer als zzp’er aan zakelijke opdrachtgevers die btw-plichtig zijn. Wat ik niet helemaal snap is dit: ik heb met een opdrachtgever bv €100 per uur of per stuk afgesproken. Ik factureer nu dus: 100 + 21 btw = 121 euro. De klant betaalt mij 121 en krijgt de 21 euro weer terug als voorbelasting. Voor hem verandert er niets, maar ik zou op die manier mijn marge aanzienlijk verbeteren (21% om precies te zijn) omdat ik via de KOR geen btw meer afdraag. Als ik de info van belastingdienst of kvk lees, dan mag ik dit doen. Maar klopt mijn interpretatie wel? Zo niet, waarom zou ik dan KOR'ren? Alleen vanwege het verlagen van de administratieve last?
  2. Allen, bedankt voor de reacties. Ik had iets duidelijker moeten formuleren: het gaat alleen om de fiscale jaren 2017 en straks 2018. Ik zoek dus geen rechtsvorm of constructie, maar probeer de schade te beperken cq de belastingdruk zo laag mogelijk te houden. Hans
  3. Mede door de crisis heb ik in 2017 een keuze gemaakt om mijn eigen eenmanszaak min of meer op de waakvlam te zetten en meer tijd te steken in een eenmanszaak die mijn vrouw (gehuwd in gemeenschap van goederen) heeft opgebouwd. De schoorsteen moest tenslotte roken. Hierdoor haal ik voor dat jaar voor mijn bedrijf niet het urencriterium van 1225 uur, maar in het bedrijf van mijn vrouw haal ik het aantal uren weer wel. Ik begrijp dat onder het urencriterium geen gevolgen heeft voor ondernemerschap, BTW-nummer, KvK inschrijving, maar ik weet bijvoorbeeld niet wat er gebeurt met mijn zelfstandigenaftrek. Mijn winst uit onderneming was vorig jaar lager dan 7280 euro. En tellen mijn uren in het bedrijf van mijn vrouw (in een heel andere branche) dan eigenlijk wel mee in mijn urencriterium? Heeft iemand ervaring of een antwoord?
  4. Even dimmen Cosara! Een ondernemer die zich door andere ondernemers (standhouders) wil laten voorlichten, inspireren of entertainen, maar zelf niet de moeite neemt om ff langs de KvK en de bank te gaan of geen kans ziet een lift met een andere ondernemer te regelen? Wie is hier nou een dooie mus? Het zijn voor hem/haar keigoede beurzen. Misschien niet voor nu, maar dan toch voor later.
  5. Haast! Want vandaag begonnen en tot/met vrijdag: IAW Messe in Keulen. Daar vind je veel producten in jouw branche. Let op: het is een kopersbeurs: je kunt je informeren, maar eigenlijk wordt je geacht bestellingen te schrijven. De IAW is eens per half jaar en zal nu al voorjaarsspullen hebben. En in de Jaarbeurs Utrecht is maandelijks een inkoopbeurs voor mensen als jij. Dus als de donder je KvK inschrijving regelen. Je hebt toch ook een BTW nummer nodig..
  6. Dit kan even pijn doen, maar heb jij iets stoms gedaan of gezegd waardoor je vader jou (op dit moment) niet geschikt acht om het roer over te nemen? Jij komt behoorlijk zelfbewust en assertief over en je hebt het erg veel over je vader en anderen, maar weinig over jouw rol. Het zou zo maar kunnen dat je je vader een keer flink op zijn tenen bent gaan staan. Of: misschien heeft een belangrijk personeelslid (bijvoorbeeld een bedrijfsleider of hoofd sales) of een derde (de bank?) hem wellicht geadviseerd jou niet te benoemen? Is er een stille koper die eist dat jij niet bij de over te nemen boedel zit? Vragen die alleen jij kunt beantwoorden! Dus zoek de oorzaak ook nadrukkelijk bij jezelf.
  7. Enerzijds moet je aanvaarden dat heel veel mensen met heel veel ideeën, uitvindingen, doorontwikkelingen rondlopen en die nooit zullen vermarkten/te gelde zullen maken. Maar ik snap ook wel dat die houding niet bevredigend is. :'( Anderzijds, lijkt me dit een typisch gevalletje voor een business angel of hoe je iemand met geld en zakelijke kennis ook wilt noemen. Hij investeert in jouw idee door het formeel te deponeren en een prototype te maken. Dan ben je zo maar 30 mille verder. Met het prototype gaan jullie samen de boer op. Zorg dat de angel een geheimhoudingsverklaring (NDA) tekent en zorg dat jij de baas over het project blijft. Meedenken is mooi, maar jij beslist. Als je goed googelt en/of de archieven van zakenbladen als Quote, Management Team, Sprout, De Zaak doorspit, kom je vanzelf namen tegen. Probeer wel een investeerder te vinden die bekend is in de branche waarin jij wilt opereren. Ik weet misschien wel iemand voor je, maar dat hangt idd van de branche af. Laat maar weten.
  8. Ik zoek voor een aantal korte interviews in een zakelijk magazine ondernemers die privé en/of zakelijk hinder hebben van de luchtkwaliteit/fijnstof in binnensteden. Ondernemers die bijvoorbeeld: - hun bedrijf hebben beëindigd of verplaatst uit de binnenstad omdat zij of hun personeel last hadden van de slechte luchtkwaliteit (ondernemers met copd-klachten of anders), - hun bedrijf hebben beëindigd omdat hun oude diesel niet langer in de binnenstad mocht komen (Utrecht, Rotterdam) en er (bv door de crisis) geen geld was voor een nieuwe, - hun oude diesel bedrijfsauto via een sloopregeling hebben vervangen door een jongere auto die wel in de binnenstad mag rijden. Ik wil deze ondernemer(s) graag interviewen, er wordt kort uitgelegd wat jouw bedrijf doet/deed, er wordt een foto geplaatst en je kunt voor publicatie de tekst checken op onjuistheden. Interesse of ken je iemand? Heel graag een berichtje met contactgegevens en een korte uitleg waarom jij denkt in aanmerking te komen. Het moeten echt ondernemers zijn.
  9. Ik zie nu pas je link naar de formule van Camp. Kijk, dan kunnen we weer even op kauwen.
  10. @Highio Allereerst: ik ben een beetje fout begonnen, want deze vragen gaan over een tweede bedrijf dat ik run. Ik heb inmiddels voor dat bedrijf ook een account aangemaakt, maar het lijkt me verstandiger deze discussie hier te blijven voeren? Ik geef een voorbeeld: ik kan direct bij de fabriek in Italië 500 kg ingrediënt bestellen. Daar kan ik een jaar mee vooruit en dat moet ook wel om binnen de THT te blijven. Over die transportkosten moet ik dan onderhandelen in een klantenkring die zulke hoeveelheden per dag of week verbruikt, maar goed: dat durf ik wel aan. Als ik direct bestel passeer ik overigens zijn reseller in NL waar ik nu gebruik van maak. Dat moet de fabrikant ook maar willen. Belangrijker is echter dat ik 500 kg niet goed kan opslaan en dat brengt me op de volgende vraag; ik heb wel eens gehoord dat er groothandels zijn die mijn voorraad opslaan en op afroep uitleveren of dat ik het zelf afhaal. Ik ken deze constructie eigenlijk alleen als het om dedicated warehousing van grote spelers (bv Vos Logistics) gaat. Kent iemand zo'n constructie voor een kleine jongen als wij? Liefst in regio Arnhem.
  11. Het gaat om inkoop van grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten voor de handel. En idd is er vaak franco levering bij een minimum order, maar die grenzen schuiven nu juist omhoog, merk ik in de praktijk. Juist vanwege de balans tussen of een grotere voorraad houden of meer transportkosten accepteren zocht ik meer houvast. Alles loopt overigens per factuur, dus daar is weinig winst te behalen.
  12. Helder: ik zocht gewoon wat houvast, maar het is dus per levering/leverancier kijken of de kosten het mij waard zijn.... Vaag gedoe, dat ondernemen ;D Bedankt voor meedenken.
  13. @Wouter: dank voor je antwoord. Ik was er al bang voor. Vind jij 5% van de zendingswaarde oké? Wat breng jij dan in rekening bij veel of weinig werk?
  14. Het zijn Nederlandse producenten en importeurs die aan ons leveren. Gemiddelde zendingswaarde is enkele honderden euro's en zweven ergens tussen de 10 en 50 kg per zending. Het gaat mij meer om de ratio tussen transportkosten en de financiële waarde van de zending.
  15. Wij kopen steeds meer online in en het lijkt alsof leveranciers hun verzendkosten met de natte vinger vaststellen. Bij een leverancier gaat bijvoorbeeld 5% van de inkoopkosten naar het transport. Bij een proeflevering zaten we zelfs op bijna 50%, maar dat is gelukkig een uitzondering. Een en ander roept bij mij de vraag op: Waar ligt de grens waardoor het verstandig wordt een andere leverancier te zoeken of de condities te (proberen te) veranderen? Ik weet dat verzendkosten ontstaan door afstand, gewicht en volume, maar er zijn vast wel ergens kengetallen, verhoudingen of regels. Roept u maar en bedankt alvast!! ???
  16. @Walter: Ik was wat kort door de bocht: ik had moeten schrijven: benader via je netwerken als LI, Facebook, HL je leads... Dat mag toch wel? En bedankt voor de reminder. Ik vergeet die hele privacy wetgeving wel eens serieus te nemen en dat is onverstandig.
  17. Ik zou twee dingen doen: 1. Benader je leads eerst online en doe ze het voorstel om jouw apparaat eens in de praktijk te testen. Happen ze, dan heb je na de proefperiode een prima aanleiding om te bellen hoe het ging. Je kunt overigens tussendoor nog een vragenuurtje inlassen, waarin je de testers helpt met eventuele praktijk-problemen. Dat levert toch weer minstens 1 à 2 contactmomenten op. Laat in het midden of je het apparaat terug wilt hebben. De een zal een retouradres vragen, de ander dondert het in een kast of gebruikt het in zijn praktijk. Laat altijd weten wat het ding kost. 2, Zet ook apparaten uit bij de vakpers en pas daar dezelfde procedure toe. Benadruk dat jouw doelgroep ook zijn doelgroep is. Het is handig om de redacteur de naw-gegevens van een tevreden gebruiker aan te bieden zodat hij ervaringen uit de praktijk kan noteren. LET OP: bel een journalist NOOIT op om te vragen wat hij wanneer over jouw dingetje gaat schrijven! Daarmee jaag je een béétje journalist de gordijnen in. Succes en laat ons weten hoe het loopt.
  18. @Hans (vdBerg): het lijkt mij dat Niels een haler is. Dat kan ook haast niet anders als je net begint. Dus Niels: zorg dat je toch iets (anders) kunt brengen. Word lid van het bestuur of een commissie, bied aan een workshop te houden over jouw vak waar ondernemers concreet iets aan hebben, kom met frisse ideeën om de OC te verbeteren etc. Zorg in elk geval dat je niet een toeteraar wordt die alleen maar kan vertellen wat hij kan. En idd goed voorbereiden: een goede OC heeft (online) een intekenlijst. Zo niet, dan heb je je eerste verbeteringsvoorstel ;) Check de deelnemers en kies er twee of drie uit die je beslist wilt spreken. Ga niet weg voordat je persoonlijk met deze mensen hebt kennis gemaakt. Bedenk een prikkelende vraag die hun aandacht zal trekken. Dan volgt er vanzelf een goed gesprek.
  19. En als je de zijdeur per ongeluk tegen een paaltje zet? Moet dan de hele wrap overnieuw?
  20. Ik heb best veel open coffees bezocht en het heeft mij ook werk bezorgd. Alleen dat werkt pas op langere termijn (er zit zo maar een jaar tussen een eerste contact en een eerste verzoek tot samenwerking of een opdracht). Directer is het sparren: je kunt er vragen stellen en antwoorden geven aan andere ondernemers uit je regio. Dit is m.i. de echte waarde van OC's. En leer de 'halers' en de 'brengers' te onderscheiden: kom iemand alleen informatie/werk halen of voegen ze ook iets toe aan de groep? Zorg dat je bij de brengers terecht komt.
  21. Ik heb als redacteur ooit eens voor het ondernemerblad Bizz een prijsvraag georganiseerd die "Foto van je oto" (sorry, nu klinkt het wel erg gedateerd) heette. Daar namen -tot onze verrassing- vele honderden ondernemers met hun busjes aan deel. Ook het tweede en het derde jaar. Ja: reclame is dus erg belangrijk, want velen gingen je voor! Nog even een slimme tip die ik heb onthouden: besticker of wrap per carrosserie-deel. Dat als je eens een achterdeur verziekt, dat je dan alleen die deur opnieuw moet stickeren en niet allebei. Hetzelfde geldt voor zijdeuren en spatborden. Geef elk deel van de auto een eigen boodschap/beeld. Scheelt je veel geld bij schades. Enne: denk goed na over wat je wilt communiceren. Trucje: ga voor de spiegel staan en zeg in twee zinnen tegen een denkbeeldige klant waarom hij jou moet kiezen. En daarbij mag je woorden als 'kwaliteit', 'lage prijs', 'ik ben aardig' en 'de concurrentie sucks' NIET gebruiken. Dit kan een uurtje duren, maar dan heb je wel jouw unieke belofte aan de klant.
  22. @TwaBa: Op die fiets! Ja, dat klopt: we koersen nog te veel op buikgevoel en ervaring van een jaartje ondernemen op dit gebied. Het is wel een goede gedachte van je om het ook op deze manier te benaderen. We hebben een duidelijk herkenbare vaste klantenkring opgebouwd, maar de frequentie... Hoe zou ik dit moeten aanpakken? Het mag natuurlijk weer niks kosten ??? @Highio: Het merk is nog slechts beperkt en dan alleen plaatselijk bekend. Uit de onderhandelingen moet voortkomen hoe het product wordt verkocht: merkloos of onder ons of zijn label. Wat zou jij doen? Onze interne zwaktes kennen we: die zijn in dit groeitempo beheersbaar. Exclusiviteit is niet geclaimd (maar we moeten nog echt aan tafel zitten, hebben alleen aan elkaar gesnuffeld) en die gaat hij zeker niet zo maar krijgen. De stad en regio kunnen nog wel meer distributeurs hebben als we dit pad in slaan.
  23. @Frans: daarom zit ik op dit forum: ik barst uit elkaar van trots en wil eerst anderen horen voordat ik wrs toch emotioneel beslis. :) Doelgroep is gelijk: dit zijn 'foodies' die op de markt en in speciaalzaken hun verse en lekkere eten zoeken. Is echt 1:1 met markt en winkel. Extern transport is extreem duur ivm de vroege uurtjes en levertijdvensters van 30 minuten nauwkeurig. Dat zijn dure km's. Zelf doen is personeel nog niet te doen. Productie is opschaalbaar qua volume, maar niet qua productiedagen: we produceren noodgedwongen 1 dag per week. Dat is de vrijdag voor de zaterdagmarkten die we nu doen. Meer productie is overigens duidelijk meer marge. @mmint: Dat klinkt erg goed en sluit aan bij de 'beleving' van ons product. Goede tip! @TwaBla: idd: van overvoering is voorlopig nog geen sprake ;) We zijn ook nog redelijk uniek. Dank meedenkers: dit zet mij weer op nieuwe gedachten en het helpt bij de besluitvorming.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.