Marcel Spruit R.I.P.

Legend
  • Aantal berichten

    1520
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

Bedrijfsinfo

  • Plaats
    Rotterdam
  • Telefoonnummer
    +31611453860
  • Branche
    Groothandel
  • Branche 2
    Financiering & bankwezen
  • Websiteadres

Marcel Spruit R.I.P.'s trofeeën

  1. Misshcien kun je specifieker zijn. Je begint je vraag met condities (voorwaarden), maar later heb je het over consequenties (gevolgen). Wat dénk je dat de condinges zijn, of is er een specifieke waar je op hoopt of bang voor bent?
  2. Wat Prins Rachid zegt. Ik zou je aanraden om te factureren wat je waard bent. Daarnaast staat het je volledig vrij om - ik neem even aan dat je vanuit een eenmanszaak werkt - vanuit privé schenkingen te doen aan ANBI's. Zodra die schenkingen boven de 1% van je bruto-inkomen uitkomen, is dat voor jou een aftrekpost. Concreet: je factureert 1.000 + 210,- btw = 1.210,- Je draagt 210 btw af, je hebt 1.000,- verdiend. Je boekt 100,- over naar de ANBI onder vermelding van 'gift'. In de administratie van je eenmanszaak zijn dit géén aftrekbare kosten, maar in de aangifte inkomstenbelasting mag je -onder voorwaarden- deze gift wel opvoeren als 'persoonsgebonden aftrek'. De manier die PrinsRachid beschrijft, boek het van jouw privérekening over naar jouw zakelijke rekening zodat de ANBI nog slechts het restant hoeft te betalen, is ook prima toegestaan, maar is volgens mij administratief bewerkelijker.
  3. Als je boekhoudpakket geen bankmutaties kan importeren, heb je OF een zeer kleine boekhouding waar het importeren niet genoeg efficiency toevoegt, OF het wordt écht tijd om van boekhoudpakket te wisselen. Voor de meeste van mijn klanten (zzp'ers met een beperkt aantal bankmutaties) gebruik die optie overigens niet omdat ik de administratie eens per jaar verwerk, en achteraf gaan lopen inlezen voegt niet genoeg toe in mijn ogen. Maar voor die paar klanten waar ik op maand- of kwartaalbasis administreer, wil ik de bankmutaties inlezen in het administratiepakket. Waar mogelijk wil ik ze zelfs automatisch gekoppeld hebben, zoals PrinsRachid aangaf. Als dat niet lukt, download de klant eens per maand de bankmutaties in een mooi doch onleesbaar bestandje, waar mijn boehkoudsoftware dan chocola van maakt.
  4. Dat kan altijd, maar ik geef je niet veel kans. Een aanslag herzien kan tot maximaal vijf jaar na afloop van het belastingjaar, eventueel ietsjes langer als je uitstel had voor de aangifte. Vragen staat vrij, maar verwacht er niet te veel van. Ik vermoed zomaar dat hij in zijn jaarrekening een passage had opgenomen "ik heb de jaarrekening opgesteld op basis van de gegevens die u hebt aangeleverd. De verantwoordelijkheid voor de juistheid van de gegevens, berust bij u." Dat pleit de boekhouder ongetwijfeld niet volledig vrij, maar het helpt jouw positie ook niet. Ik zou er maar eens een advocaat bij zoeken. Als je een paar ton teveel belasting hebt betaald, loont het wellicht om een professional te laten beoordelen of je die schade kan verhalen.
  5. Wellicht, maar de hoeveelheid energie en geld die het kost om dat conflict uit te vechten, daar zou je zelf ziek van worden. De opmerking van Robert laat zien dat een werknemer die uiterst calculerend is (en laat ik voorop stellen dat ze niet allemaal zo zijn, er zitten ook goeie tussen en sommige van mijn beste vrienden zijn werknemer en daar is niks mis mee), zich op de dag na de aanzegging van het ontslag ziek kan melden. Als je dáár bang voor bent, is het heel rationeel gedrag om de aanzegging tot op het allerlaatste moment uit te stellen. Ik heb zelf nooit in die situatie gezeten, maar ik denk dat als je daar met reden bang voor moet zijn, er misschien wel meer mis is.
  6. Het is natuurlijk de vraag wat de huurder allemaal precies krijgt voor die 30% van de aanschafprijs per jaar. Draagt de verhuurder nog steeds het risico op kapotgaan, zoals in de meeste verhuur-situaties? Zorgt de verhuurder voor het reguliere onderhoud van de machine? Etc.? Als de twee BV's aan elkaar verwant zijn (bijvoorbeeld doordat jij (indirect) in beide BV's aandelen bezit), dan moeten de BV's 'zakelijk handelen', in goed Nederlands 'at arms length'. Concreet: de prijzen en de voorwaarden moeten overeenkomen met wat onafhankelijke partijen ook met elkaar zouden afspreken. De BV's moeten in hun administratie gegevens opnemen waaruit blijkt dat de afgesproken prijs 'zakelijk´ is.
  7. Dank, ik vind een overzichtje wel fijner, als ik het écht niet boeiend vind, dan klik ik niet op de link.
  8. Laten we hopen dat je onderhuurder voor 90% of meer btw-belast presteert in die ruimte. Als dat niet zo is, als de onderhuurder btw-vrijgestelde prestaties verricht in die ruimte, dan kunnen jullie niet kiezen voor btw-belaste huur en is de huur dus btw-vrijgesteld. Jij komt dan in de situatie dat jij een ruimte huurt die jij voor pakweg 50% gebruikt voor btw-vrijgestelde prestaties, namelijk de onderverhuur. Dat heeft (grutjes wat is de btw toch een heerlijke belasting) óók weer gevolgen voor de huurovereenkomst tussen jou en de eigenaar. Als jij de ruimte niet voor 90% of meer gebruikt voor btw-belaste prestaties (en met 50% vrijgestelde onderhuur voldoe je daar niet aan), kún je niet meer kiezen voor btw-belaste verhuur, en is de huur tussen jou en je verhuurder dus óók vrijgesteld. Ik zou even nagaan wat daarover opgenomen is in het huurcontract. Het zou zomaar kunnen dat de verhuurder hier ook niet gelukkig van wordt omdat hij wellicht aanschaf- of verbouwingsbtw- moet gaan terugbetalen.
  9. OK, leuk dat je het wat ingewikkelder maakt, maar nu wordt het een beetje glad ijs. Maar kom, het is weekend. Verleen je iemand een exclusief gebruiksrecht (dus alléén hij mag het gebruiken, op die manier die hij het leukste vindt, en hij mag weten wie hij verder nog toelaat) als hij je bedrijfsruimte (onder)huurt van vrijdagochtend t/m zondagavond, en het op zondagavond moet achterlaten in dezelfde staat als hij het vrijdagochtend vond? Omdat ik uit o.a. het besluit de indruk krijgt dat óók verhuur voor één dag als verhuur zou kunnen gelden, denk ik dat het antwoord op die vraag 'ja' is. En als het verhuur is, is het dus inderdaad van belang wat de onderhuurder doet met die ruimte. Als hij de ruimte gebruikt voor iets waarmee hij 90% of meer van de btw op de onderhuurfactuur mag terugvragen, dan mág je kiezen voor btw-belaste onderverhuur. Wat doet je potentiële onderhuurder met die ruimte?
  10. Hoi, welkom op een van de leukste plekken op het op een zaterdagavond over de btw te hebben 8) Meer info over btw en verhuur/huur/onderhuur vind je o.a. in dit draadje uit 2013 De korte samenvatting in jouw geval: - 'verhuur van onroerend goed' is heel specifiek gedefinieerd in de btw; - het moet o.a. gaan om het verlenen van een exclusief gebruiksrecht van een onroerende zaak; - de verhuurder heeft aan jou een exclusief gebruiksrecht verleend. Jij mag bepalen wie er binnen komt en wie niet en wat er (binnen grenzen) gebeurt in de bedrijfsruimte; - daarom MOGEN jullie er voor KIEZEN om btw-belast te verhuren/huren; - jij geeft straks iemand anders het recht om gebruik te maken van een deel van de ruimte. Is dat een exclusief gebruiksrecht? Zeker niet, want jij moet er ook nog werken; - wat jij aan die ander biedt, zou ik dus eerder kwalificeren als een werkplek. Dat is géén 'verhuur van onroerend goed' in de zin van de btw, en daarom sowieso belast met 21% (overigens, als het wel verhuur was geweest, had het prima met btw kunnen zijn, afhankelijk van waar die ander de ruimte voor gebruikt. Dat het onderhuur is, heeft daar geen invloed op)
  11. Hoi, welkom op Higherlevel! En welkom in het ondernemerschap! Een paar opmerkingen/tips: - als je 2 á 3 dagen per week gaat ondernemen, verwacht ik niet dat je in 2016 meer dan 1225 uur op kan schrijven voor je onderneming (of je maakt lange dagen). Mocht je daar wel aan komen, is het zéér de moeite om dat bij een controle te kunnen onderbouwen. Google even op 'urencriterium' en denk nu vast na over een slimme manier om je uren bij te houden, dat levert geld op; - als je in 2016 een auto aanschafte, mag je tot aan de aangifte inkomstenbelasting twijfelen of je die auto 'op de zaak zet' of niet. Het is wel slim om die keus sneller te maken overigens; - ik factureer bijna altijd wat ik heb afgesproken. Ik zou dus afspraken maken met je klanten over wat je gaat factureren. Ik kan me voorstellen dat klanten bij een ritje van 20 km het een beetje 'geneuzel' vinden als je daar kilometers voor rekent, maar aan de andere kant, jouw dienstverlening, jouw voorwaarden - ik heb vrij weinig verstand van auto's, maar ik heb me laten vertellen dat vrijwel geen enkele auto slechts 19 cent per kilometer kost, maar meestal meer. Overweeg dus om een hogere kilometerprijs te berekenen naar je klanten. - Die 19 cent is het bedrag wat je in je aangifte inkomstenbelasting van de winst af mag trekken voor elke zakelijk gereden kilometer (ALS je de auto als 'privé' beschouwt. Als je de auto als 'zakelijk' beschouwt, trek je alle kosten af, maar krijg je een bijtelling. Wat in jouw geval het slimste is, hangt vooral af van de aanschafprijs en de leeftijd van de auto. Het kan geen kwaad om hier een adviseur voor te raadplegen. - Ik heb niet eens een auto, maar ik wordt heel blij van klanten met een tankpas, omdat je met een beetje mazzel met 12 brandstof-facturen, alle brandstofkosten netjes in kaart hebt, incluis eventueel af te trekken btw. Dat is minder werk dan 100 benzinebonnen waar een beetje ondernemer er natuurlijk 25% van kwijtraakt. Kortom, administratief is zo'n tankpas handig. Hopelijk komt er nog een autobezitter langs, want voor praktijkvoorbeelden heb je aan mij niks ::)
  12. En als je het zeker wilt weten, schrijf je een brief naar je favoriete inspecteur, en zeg je, kijk, dit is mijn bestelwagen. Hij is heel groot en ik heb er allemaal spullen in. Hij is ook een beetje vies, ik werk er heel veel mee. Ik vind dat de bestelauto door aard en inrichting nagenoeg uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen, vindt u dat ook? En dan krijg je een briefje terug met 'ja' of 'nee'. Weet je wel gelijk waar je aan toe bent. Bescheidenheid siert de mens, vaak meer dan een bijrijdersstoel!
  13. En als je het handboek doorneemt, hou dan aub in je achterhoofd dat het niet de bedoeling is dat je 'uit de kosten komt', het is de bedoeling dat je er geld mee verdient. Niks ten nadele van de bootcamp-groep die je nu hebt weten te verzamelen, superknap dat dit in zo'n korte tijd gelukt is, maar als het niks kost zijn Nederlanders altijd een stuk enthousiaster dan wanneer er voor betaald moet worden. Ga vooral eens nadenken over wat voor jou een reële prijs zou zijn voor een bootcamp-deelnemer, of een trainingsavond met vier deelnemers, etc. Probeer rekening te houden met de kosten die betaald moeten worden en met het inkomen wat er mee verdiend moet worden. Het is fijn dat jij nu het inkomen uit je startende onderneming niet nodig hebt om boterhammen van te kopen, maar als je door wil groeien naar je eigen professionele sportschool, zou ik je aanraden om aan je klanten iets te bieden wat past bij jouw eigen professionele sportschool, en ze ook de prijs te vragen die daar bij hoort. Klanten die alleen willen betalen als het gratis is, nouja, you get my drift.
  14. Hoi Koen, welkom op higherlevel! De leukste plek op het internet voor btw-discussies ;-) Misschien kun je IETS specifieker zijn. Wat koop je in? Waar koop je het in? Hebben ze in dat land wel btw? Normaliter is het zo dat op diensten die je inkoopt van buiten de EU (je vraagt een cameraploeg uit Venezuela een filmpje schieten, bijvoorbeeld), de btw verlegd wordt naar de afnemer, naar jou dus. Jij geeft die btw dan zelf aan (zelf uitrekenen) in rubriek 4a van je btw-aangifte, en trekt de btw ook weer af (als je de dienst gebruikt voor btw-belaste presaties, anders niet) in rubriek 5b. Als een Venezolaanse cameraploeg aan jou Venezolaanse btw in rekening brengt, is er ergens iets niet goed gegaan. Volgens de Europese richtlijn en de NL wetgeving had dat niet gehoeven zeg maar, maar het kan natuurlijk heel goed dat het Venezolaanse wetboek iets anders zegt.
  15. Hoi John, geld wat je belegt in crowdfund-projecten valt vrijwel altijd onder de 'overtollige kasmiddelen' van je bedrijf. Als je het niet voor langere tijd kon missen in je eenmanszaak, had je het niet belegd. De beleggingen van overtollige kasmiddelen wordt niet als een zakelijke activiteit gezien door de belastingdienst en belastingrechtspraak. Met andere woorden, als jij vanuit je eenmanszaak 400,- in een crowdfundproject belegt, is dat in de boekhouding van je eenmanszaak een privé-onttrekking. In je belastingaangifte valt deze belegging in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Dat is op zich niet vervelend, want in box 3 is het rendement niet belast, maar alleen de waarde van je belegging per 1 januari. Als de belegging toch als zakelijk vermogen zou gelden (wat ik me eigenlijk niet kan voorstellen maar zeg nooit nooit), is de winst (c.q. het rendement) belast als winst.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.