Robert Hoekstra

Junior
  • Aantal berichten

    23
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

Bedrijfsinfo

  • Plaats
    Drachten

Robert Hoekstra's trofeeën

  1. Excuus ik ben niet duidelijk genoeg geweest in mijn bericht. Het is voor een onderneming in de bouw. Tbv het beheersen van projecten en tbv het voeren van de financiële administratie.
  2. Ik ben op zoek naar een boekhoudprogramma met projectenadministratie en ben benieuwd naar jullie ervaringen. Voor een bedrijf met 2 werknemers op dit moment dat uit wil groeien tot 10-20 werknemers. Wij willen liefst ineens de goede keuze maken zodat na een aantal jaren niet overgestapt hoeft te worden op een ander softwarepakket. Wat moet het pakket kunnen: * uren met diverse tarieven en kilometers: van vast personeel dan wel van inleenpersoneel * bestellingen op de projecten * inkoopfacturen te boeken op projecten * factureren vanuit het boekhoudpakket op basis van geboekte kosten/uren etc. volgens de projectenadministratie * overzichten van de status van projecten en resultaten Daarnaast: * electronische bankmutaties met matchfuncties * eventueel importeren van digitaal aangeleverde facturen van leveranciers * verder normale boekhoudfuncties Wie heeft de gouden tip!
  3. Je zakelijke bankrekening wordt verantwoord op de balans. Marcel heeft gelijk met de overtollige middelen maar je moet niet vergeten dat bij een zakelijke rekening met saldo (het is maar de vraag of in deze casus daar sprake van is) de rentebate ook winst is waar je belasting over betaald. Het is de vraag of het voordelig is dus. Daarnaast is wellicht de vrijstelling in box 3 voor vermogen nog niet geheel benut. Zolang de gelden op de zakelijke rekening ook een zakelijk doel hebben, dan is er niets aan de hand. Mocht u toch de spaargelden over willen hevelen naar privé, dan kan ik adviseren dat ergens in januari 2012 te doen. De vermogensrendementsheffing van 2012 wordt namelijk berekend enkel over het saldo sparen en beleggen per 1 januari 2012! Het is mijns inziens verstandig om de mutaties te boeken in een boekhoudpakket. Tenzij het om zo weinig mutaties gaat dat de lak duurder dan de brief is natuurlijk. Dan vergeet je de balansposten ook niet bij- of af te boeken zoals nog te betalen kosten, debiteuren etc. en houdt je ook overzicht over bijvoorbeeld je investeringen en afschrijvingen. Met een boekhoudpakket is de BTW aangifte ook gemakkelijker en beter beheersbaar. Voor een ROW bestaat dus ook de balans en daarmee ook het saldo zijnde het vermogen. Het verschilt verder dus niet met bijvoorbeeld een eenmanszaak met het verschil dat je van een aantal ondernemersfaciliteiten geen gebruik kunt maken (zelfstandigenaftrek etc.)
  4. Is het een idee om contact te zoeken met de eigenaar van een vergelijkbaar pannenkoekrestaurant buiten je regio? Stap gewoon naar binnen (of bel van te voren voor een afspraak). Ik weet bijna zeker dat er wel ondernemers zijn die het leuk vinden je te helpen. Niet alleen met de omzetprognose maar ook met andere zaken waar die ondernemer zelf tegenaan is gelopen. Bijzonder nuttig en leuk! Daarnaast kan het bedrijfsschap informatie bieden. Ook hier weer: gewoon even bellen je weet maar nooit. De branchecijfers die je noemt, zijn waarschijnlijk landelijke gemiddelden. Uit ervaring weet ik dat vergelijking met branchecijfers maar ten dele nuttig is omdat je situatie nou eenmaal geen gemiddelde is. Je hebt het over de omzet maar de marge is minstens zo belangrijk. Je prijsstelling in combinatie met service/kwaliteit of ander onderscheidend vermogen heeft ook gevolgen voor je omzetprognose. Ga je stunten in de eerste maanden? Dan zul je een piek zien in de omzet. Maar dat betekent ook meer reclamekosten en minder marge. Start je rustiger op, dan heeft dit ook weer gevolgen voor omzet, marge en kosten enz. Overigens bewonder ik je research over de samenstelling van de bevolking. Echter, zo te horen heb je veel te maken met toeristen. Heb je daar ook cijfers van? En hoe ontwikkelen de aantallen en bestedingen van deze toeristen zich? Hopelijk heb je hier wat aan. Succes!
  5. Vergeet de bijdrage zorgverzekeringswet niet ;)
  6. Even een paar aandachtspunten die mij zo te binnen schieten: * als je via je bedrijf aan de slag gaat, kan je opdrachtgever je elk moment er uit zetten * als je via je bedrijf € 1750 berekend aan je opdrachtgever, doe je je zelf volgens mij tekort ten opzichte van je mogelijke positie als werknemer. Je loopt bijv. debiteurenrisico (krijg je je rekening wel betaald), je moet je waarschijnlijk voor bepaalde zaken verzekeren, over je winst moet je nog bijdrage zorgverzekeringswet betalen aan de Belastingdienst, wil je pensioen opbouwen, dan moet je dat ook zelf regelen/betalen etc. * voordeeltje kan zijn dat je gebruik kunt maken van de kleine ondernemersregeling voor de omzetbelasting. Beoordeel even of voor jouw situatie dit interessant kan zijn. * de opdrachtgever zal een VAR verklaring vragen om te voorkomen dat hij toch als werkgever wordt gezien. Antwoord op je vraag wat het voordeel is van je werkgever/opdrachtgever: hij loopt het risico niet die hij normaalgesproken bij werkgever/werknemer wel loopt. Daarnaast minder rompslomp (arbeidscontract, functioneringsgesprekken, mogelijk conflict, ziekte) etc. en de flexibiliteit zoals hierboven genoemd: heeft hij je niet meer nodig, dan kun je thuis blijven.
  7. Ik wil hier vragen hoe je met je drempels/angst/koud water/etc omgaat? Kun je het illustreren met een voorbeeld en evt succesverhaal? Uit eigen ervaring hoe ik tegen die acquisitie aankijk: Zodra ik zelf precies wist wat ik wilde, kon ik het veel beter en met meer overtuiging vertellen aan iemand anders. De bewoordingen doen er minder toe, het gaat om het gevoel van integriteit dat je potentiële klant bij je krijgt. Een gouden tip die ik zelf van een ervaren ondernemer heb gekregen: zorg er voor dat de andere partij baat heeft bij jouw product of dienst (het is mij niet duidelijk wat je wilt gaan doen). Bedenk wat de voordelen zijn voor de ander. Voor mij is het gemakkelijker om met die insteek iemand aan te spreken of te bellen. Ik wil iemand anders helpen met mijn diensten, hoe kan iemand dat nou afkeuren? Luister naar de potentiële klant: welk 'probleem' heeft deze waar jij de oplossing voor hebt! Oefenen, oefenen, oefenen, dat geldt voor zoveel dingen. Begin in de 'warme' kring (familie etc.) en probeer ik korte tijd enthousiast over te brengen wat je product of dienst voor die ander kan betekenen. Op een dusdanige manier dat het blijft hangen als het even kan. Ga ook naar laagdrempelige netwerkbijeenkomsten is mijn advies. Hier kun je 'oefenen' met andere starters/meer ervaren ondernemers en merk je dat je niet de enige bent die schroom heeft. Let goed op hoe anderen hun bedrijf presenteren en denk na welke positieve ideeën hieruit voor jou bruikbaar zijn. Het moet ook bij je passen. Hoe meer je het doet, hoe gemakkelijker het zal gaan. Het is net als met de spreekbeurt van de middelbare school... Succes!
  8. Op papier lijkt een ondernemer misschien niet veel te verdienen. Maar worden de fiscale voordelen van de ondernemer ten opzichte van een werknemer hierin ook meegerekend? * zelfstandigenaftrek * startersaftrek de eerste drie jaren * investeringsaftrek * MKB winstvrijstelling * etc. Dat vraag ik mij wel eens af. Een startende ondernemer die € 20.000 winst heeft, hoeft bijna geen belasting te betalen. Netto op de bankrekening. En dan valt er bij een aantal ondernemers ook nog wel eens wat omzet naast de kassa... Verder vind ik de zelfontplooiing en de dingen die je meemaakt als ondernemer pure rijkdom. Niet in cijfers uit te drukken en moeilijk meetbaar in onderzoekjes. Dat verkies ik zeker boven een positie als werknemer met vast contract, pensioen geregeld en ga zo maar door.
  9. Ik heb de laatste maanden een aantal aangiften ingediend en telkens was de aanslag/teruggaaf er binnen 4 weken. Vorige week heb ik de intermediairdagen bezocht en mijn indruk is dat de Belastingdienst heel erg zijn best doet om van zijn trage en bureaucratische imago af te komen. Dus ook door heel snel aangiften af te wikkelen. Dus antwoord op de vraag: de teruggaaf zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. Voordeeltje is wel dat je rente vergoed krijgt over je teruggaaf trouwens. Dat gezegd hebbende: verwacht je een hoge teruggaaf over boekjaar 2011? Dan kun je dit beter per direct bij laten stellen. Nieuwe regel is namelijk, dat over teruggaven (maar ook te betalen bedragen) inkomstenbelasting voor 1 juli 2012 (mbt boekjaar 2011) geen rente meer wordt vergoed door de Belastingdienst! Leuker kunnen we het niet maken..
  10. De constructie is wat té creatief en ik heb besloten dit niet toe te passen. Gewoon volgend jaar per kwartaal een factuurtje er uit. Zelfs als het volledig binnen de spelregels zou vallen, zelfs dan vraag ik mij bij nader inzien af of ik het wel toe zou willen passen als accountant. Op dit punt ben ik het helemaal met Jaap eens.
  11. Graag wil ik de kleine ondernemersregeling (hierna KOR) zo goed mogelijk uitnutten in 2011. Hieronder heb ik een idee uitgewerkt. Graag wil ik weten of dit volgens de regels ook toegestaan is. NB: Misschien inspireer ik andere ondernemers met dit topic om te kijken of er met de KOR in 2011 nog wat te verdienen valt. In december kunnen nog bepaalde acties worden ondernomen! casus: Met mijn klanten heb ik een budget afgesproken voor boekjaar 2012 (werkzaamheden zijn samenstellen jaarrekening e.d.). Dit factureer ik op 31 december 2011. Het budget wordt in vier gelijke kwartaaltermijnen door hun voldaan in 2012. Door mijn klanten een factuur te verstrekken met factuurdatum 31 december 2011 voor de werkzaamheden van 2012, verhoog ik de verschuldigde omzetbelasting van 2011 waardoor ik, in combinatie met mijn vooraftrek, de KOR zo veel mogelijk kan benutten. Mijn klanten hebben alleen maar baat bij deze constructie omdat ze in 2011 nog de vooraftrek kunnen genieten. Vanaf 2012 verwacht ik overigens een dusdanig omzetniveau dat de KOR niet meer van toepassing zal zijn op mijn situatie. (2011 is een startjaar voor mij) Bij een hoger omzetniveau kan deze werkwijze een liquiditeitsprobleem opleveren voor mij omdat de omzetbelasting van een heel jaar ineens verschuldigd is. Daarom wil ik vanaf 2013 (of bij nieuwe klanten in 2012) telkens een factuur uitreiken voor de kwartaaltermijnen. Bovenstaande 'vinding' pas ik derhalve eenmalig toe.
  12. Uit je vraag maak ik op dat je geïnvesteerd hebt voor je onderneming. Het is maar de vraag of het zo erg is dat je geen willekeurige afschrijving kunt toepassen op je investeringen. Als je je investering nu ineens afschrijft, heb je in latere jaren natuurlijk geen afschrijvingskosten meer. Wellicht heb je nu maximaal 33% voordeel van de extra afschrijving en kun je in latere jaren een hogere schijf bijv. 42% aftoppen. Maar dit is helemaal afhankelijk van je specifieke situatie, andere inkomsten en dergelijke. Met andere woorden: als je geen hoge winst hebt op dit moment (en dat is aannemelijk aangezien je naast je studie werkzaam bent), dan zou ik mij er niet al te druk over maken. Heb je meer dan 2.200 euro geïnvesteerd, dan is de investeringsaftrek nog iets waar je toe kunt passen als voordeeltje.
  13. Nog even twee opmerkingen naar aanleiding van de vraag: 1. Spreek een vast bedrag af per boekjaar met je boekhouder. En spreek af dat het bij dit vaste bedrag blijft, tenzij de boekhouder van te voren aangeeft dat iets meer gaat kosten dan afgesproken. En leg deze afspraak ook vast in een offerte. Je kunt natuurlijk ook een offerterondje doen. Kies een paar kantoren, maak een kennismakingsgesprek, en vraag wat het gaat kosten. Dan heb je al een gevoel bij je boekhouder (heb je een klik ja of nee, heeft hij/zij kennis van zaken). De kosten zijn belangrijk, maar een boekhouder die steken laat vallen, is vaak nog veel duurder. Maak daarom een goede prijs/kwaliteitkeuze! 2. De meeste mensen met enig gevoel voor financiën kunnen zelf de boekhouding doen is mijn mening en ervaring. Mits de opstart en eerste begeleiding (strak toezicht de eerste kwartalen en geven van feedback en aanwijzingen door de boekhouder) heel erg goed geregeld is. Heb je het boekhouden eenmaal goed in de vingers, dan zul je zien dat het best aardig is om te doen (helemaal met de gebruikersvriendelijke online pakketjes van tegenwoordig) en het heeft als voordeel dat je alle facturen en betalingen nogmaals te zien krijgt. De praktijk leert dat je er bij het boekhouden nog wel eens een fout of een aandachtspunt uithaalt. Maar bovenal kan het een heel bewuste keuze zijn om te doen waar je goed in bent en de boekhouding uit te besteden!
  14. Zo te horen gaat het hier om een eenvoudige administratie. Misschien is het verstandig om ook alvast je accountant/boekhouder aan te stellen. Hij/zij heeft waarschijnlijk ook voorkeur voor een bepaald pakket waarbij uitwisseling en meekijken mogelijk is (internet pakket is ten zeerste aan te raden!). Bovendien kan de accountant/boekhouder je op weg helpen met de werkwijze/boekingen/BTW/rekeningnummers etc. en dat gaat vaak toch het beste als het pakket goed bekend is. Zijn jullie zelfstandige types en wil je het allemaal zelf doen: een online pakketje via internet is van harte aan te raden. Niet duur en tegenwoordig heel gebruikersvriendelijk. Om het leven gemakkelijk te maken: laat al je zakelijke mutaties via een zakelijke rekening lopen (dus geen zakelijke mutaties via privérekeningen of andersom) en koppel deze rekening(en) met je boekhoudpakket. De mutaties kun je inlezen, eenmalig koppelen en het boekhouden is een koud kunstje! Kom je hier niet uit, dan wordt het tijd een boekhouder/accountant op te zoeken denk ik. Ik weet niet of ik hier pakketnamen mag melden, maar E-boekhouden bevalt mij heel goed. Ten slotte is je toekomstperspectief nog van belang denk ik. Ben je vast van plan groot te worden, of wil factureren vanuit een pakket, debiteuren koppelen, werken met kostenplaatsen of weet ik wat allemaal niet, dan is het wijs om een pakket aan te schaffen met het oog op deze toekomst. Dan hoef je later niet meer allerlei gegevens te converteren. Laat je dan goed adviseren!
  15. ' Dan moet ik er wel achter komen wat het is zodat ik het kan wegboeken , anders blijft het iedere keer in mijn balans hangen. Zie ik dat goed ?' Het komt regelmatig voor dat je bij wisseling van administratiekantoor/accountant met een dergelijke 'erfenis' opgescheept wordt. Ik ben het eens met Joost dat het zeer waarschijnlijk een stelpost is voor accountantskosten (en inderdaad mogelijk nog andere kosten). Praktisch is om in 2011 op de grootboekkaart Accountantskosten te gaan kijken hoeveel accountantskosten je met betrekking tot 2010 en eerder tegenkomt. Is dit bedrag ongeveer die 2.500 euro, dan balanspost overnemen in de beginbalans, tegenboeken op deze kosten, vastleggen in je dossier en klaar. Dan hoef je geen contact meer te zoeken met de vorige accountant. Per eind 2011 niet vergeten de nieuwe balanspost vast te stellen voor kortlopende schulden uiteraard.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.