Jump to content

Kelly153

Junior
 • Content Count

  19
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

Company info

 • Location
  Zoetermeer
 • Branch
  Groothandel
 • Branch 2
  Financiering & bankwezen
 • Website address
 1. Ik ben er voorstander van dat belastingadviseur een beschermd beroep wordt. Waarbij je de universitaire studie fiscaal recht moet hebben afgerond. Lijkt mij niet meer dan logisch. Er zijn veel belastingadviseurs zonder kennis van zaken die maar wat doen. Dit heeft grote financiële gevolgen. Ik krijg regelmatig klanten die nu problemen hebben omdat de belastingadviseur maar wat heeft zitten doen in voorgaande jaren. Daarbij geldt overigens wel dat mensen zelf wel verantwoordelijkheid houden voor hun aangifte.
 2. Zijn jullie getrouwd? Gaan jullie daadwerkelijk een scheiding indienen?
 3. Aangezien het bij een correctie in het eerstvolgende kwartaal moet worden aangegeven ben je daar nu wat laat mee. Stel dat je erachter was gekomen voordat je de aangifte van het 2e kwartaal had ingediend, dan zou je een correctie hebben kunnen doen bij de aangifte over het 2e kwartaal. Maar nu heb je het over kwartaal 1, inmiddels ben je bezig met de aangifte van het 4e kwartaal. Daarom kan je dat beter via een suppletie doen. Dat heeft geen haast, dus ik zou eerst die van het afgelopen kwartaal indienen. Let er overigens op dat je bij de suppletie alleen de juiste bedragen opgeeft. En dus niet het verschil tussen wat je hebt opgegeven en wat het had moeten zijn. Door de suppletie komt de oude aangifte eigenlijk te vervallen.
 4. Nee hoor, de suppletie is voor elk bedrag. Maar indien het gaat om bedragen kleiner dan € 1000,- dan kan er een correctie worden gemaakt bij de volgende aangifte. Dan is een suppletie dus overbodig.
 5. U kunt een suppletie aangifte indienen. Dan kunt u alsnog de juiste aangifte doen. Het suppletieformulier is te vinden in het mijn ondernemer gedeelte op de website van de Belastingdienst of anders hier een PDF: http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/suppletie_omzetbelasting_ob1422z4folre.pdf
 6. Dan dient u het nog te vorderen gehele bedrag, dus inclusief btw, op de balans onder de post debiteuren op te nemen. Het voordeel van de eventuele toepassing van de kor, kunt u opnemen als omzet in de aangifte inkomstenbelasting. Dan wordt de balans zelf niet ingewikkelder dan nodig.
 7. De werkzaamheden als muzikant kunt u onder uw eigen bedrijf uitoefenen. Voor de administratie kan het handig zijn om bijvoorbeeld een handelsnaam (mocht u als muzikant gebruik maken van een andere handelsnaam) en activiteiten toe te voegen bij de KvK. Deze handelsnaam valt dan onder dezelfde onderneming. Dit is kosteloos en vrij makkelijk geregeld (zie: https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/formulier/handelsnaam). De facturen en dergelijke vallen dan ook onder hetzelfde bedrijf en hebben opeenvolgende factuurnummers. U kunt maximaal één eenmanszaak hebben op uw naam, vandaar dat de toevoeging van handelsnamen veel wordt gebruikt. En als uitvoerend kunstenaar geldt inderdaad het 6% tarief. Zie ook: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/diensten_6_btw/uitvoerende_kunstenaars
 8. Stel dat u de auto voor de ib als zakelijk aanmerkt, dan moet u uw kilometers die u privé maakt bijhouden. U ontkomt dus hoe dan ook niet aan kilometerregistratie. Vergeet overigens niet de onderhoudskosten en dergelijke die u voor de auto maakt af te trekken voor het zakelijke deel.
 9. Wat vervelend. Waarom heeft je adviseur de aangifte te laat gedaan? Helaas blijft het eigen verantwoordelijkheid. En het aansprakelijk stellen van je adviseur heeft weinig kans van slagen gezien de jurisprudentie. De rente zul je moeten betalen, dit is wettelijk vast gelegd.
 10. Beste Ruud, Het is lastig om de situatie zo te beoordelen. Ik ben er van uitgegaan dat je geen zelfstandig ondernemer bent en niet in dienstbetrekking bent. Als freelancer val je doorgaans onder art. 14 van het verdrag tussen NL en SA. Maar het is geheel afhankelijk van jouw situatie in welke categorie je valt. Je kan namelijk in 1 van de volgende categorieën vallen (ik krijg namelijk toch een lichte twijfel als ik jouw antwoord lees): 1. winst uit onderneming 2. inkomsten uit zelfstandige arbeid 3. inkomsten uit niet-zelfstandige arbeid In alle drie de gevallen kan je een hele andere uitkomst hebben. Om dat goed te kunnen beoordelen moet je meer informatie verschaffen. Allereerst moet worden vastgesteld dat je geen dienstbetrekking hebt. Zoals je zegt ben je freelancer, maar in bepaalde gevallen kan daar anders over worden gedacht. Dit is afhankelijk van de vraag met welk bedrijf jij een contract hebt gesloten, is er een gezagsverhouding? Of werk je geheel zelfstandig? En met welk bedrijf heb je dan een gezagsverhouding? Die in Dubai? Of die in Amerika? Met welk bedrijf is het contract ondertekend? Aan de hand van dat soort vragen kan worden bepaald in welke categorie je valt. Je zegt ook dat het bedrijf van Dubai op zoek was naar 'personeel', dat duidt weer wel op een dienstbetrekking en dus niet op zelfstandige arbeid. Je snapt, het is helemaal afhankelijk van jouw geval. Over het algemeen is voor vrijwel elke situatie wel iets te zeggen. Het is belangrijk om alle omstandigheden te bekijken en mee te nemen.
 11. Probleem met deze vraag is dat het per land verschilt. Het is afhankelijk van het belastingverdrag. In het ene verdrag staat kalenderjaar, in het andere verdrag staat belastingjaar. Dit moet strikt naar de letter van de wet worden uitgelegd. Dat betekent dat het in sommige landen zo is dat je 183 dagen tussen 1 januari en 31 december werkzaam moet zijn in het andere land. Bij andere landen moet gekeken worden naar een periode van 12 maanden. Veel ondernemers die opereren in het buitenland hebben problemen met de regeling maar eigenlijk is het een kwestie van het lezen van de verdragstekst. Als freelancer val je onder de zelfstandige arbeid, artikel 14 van het verdrag tussen Nederland en Saudi Arabië. Daar staat dit: b. indien hij in de andere Verdragsluitende Staat verblijft gedurende een tijdvak dat of tijdvakken die tezamen in een tijdvak van twaalf maanden beginnend of eindigend in het desbetreffende belastingjaar in totaal 183 dagen of meer beslaat of beslaan; in dat geval mogen de voordelen slechts in die andere Staat worden belast voor zover zij verkregen zijn met de werkzaamheden die hij in die Staat verricht. Het moet dus gaan om een periode van 12 maanden. Jij moet gedurende 12 maanden 183 dagen in Saudi Arabië werken. In dat geval mag Nederland dus niet heffen. Saudi Arabië mag wel heffen.
 12. Jij bent in deze situatie geen taxichauffeur, maar een bemiddelaar. Als jij de klant factureert dan dien je over het volledige bedrag 21% btw te berekenen. Vaak denken ondernemers dat als het product of onbelast is of met 6 % belast dat zij dat dan ook zo mogen doorberekenen. Dit is dus niet zo. Alles wat jij factureert als ondernemer zijnde is jouw omzet. Over wat je factureert dien je 21 % btw te heffen (uitgezonderd ondernemers die diensten, denk bijvoorbeeld aan voedsel, leveren tegen 6 %).
 13. Hallo! U krijgt de betaalde btw terug, ook indien u meer btw betaalt, dan ontvangt. Wanneer u de aangifte omzetbelasting indient, zult u zien dat u een bedrag terug zult krijgen in plaats van betalen. Btw die u voor inschrijving bij de KvK hebt betaald, kunt u ook terug vragen. Mits u deugdelijke facturen heeft. Hiervoor kunt u wel het beste (schriftelijk) toestemming vragen aan het belastingkantoor bij u in de regio. Dus een brief met uitleg sturen! Dit kan uw adviseur eventueel ook voor u doen. Zie ook: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/zakelijke_kosten/kosten_gemaakt_in_de_aanloopfase Ik hoop dat uw vraag zo voldoende beantwoord is.
 14. Mooie website. Ik zou zelf de volgende dingen doen om de website te verbeteren: 1. Aanbod vergroten, er is nu weinig keuze. 2. De beschrijvingen flink langer maken. Mag best iets meer verkopend van aard zijn. Woorden als prachtig en mooi gebruiken. 3. In plaats van vaste prijzen, korting geven en dit ook aan de klant laten zijn. Van 14,95 voor 9,99. Zoiets, heb weleens een onderzoek gelezen waaruit blijkt dat dat goed werkt bij consumenten. Zoals je bij 'mooi damhert' hebt gedaan. 4. Zorgen dat je hoog komt te staan in Google. Voer je een actief beleid hierin? Zo niet, verdiep je er in, dit kan veel opleveren. Google Adwords misschien ook een idee? 5. Persoonlijk koop ik ook alleen in een webshop als dit kan via iDeal of overschrijving achteraf.
 15. Met een tussen geschoven BV bedoelde ik dat jullie samen een BV kunnen oprichten van waaruit jullie de werkzaamheden verrichten. Wel loop je inderdaad aan tegen het fictief loon. Je zult dan bij de fiscus aan moeten tonen dat het gebruikelijk loon een stuk lager is. Met een omzet van € 50.000 in jaar drie moet dat lukken. Zie ook: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/aanmerkelijk_belang/loon_en_aanmerkelijk_belang/ Ik snap verder je bezwaren tegen de BV. Afhankelijk van de winst die jullie met jullie eenmanszaken behalen kan het wel voordeliger zijn om de eenmanszaak om te zetten in een BV. Maar wanneer je eenmanszaak je een 'leefbaar inkomen' verschaft zoals je zelf schrijft, denk ik inderdaad niet dat dat een fiscaal voordelige optie voor je is. Dus dan houd je nog een aantal opties over. Het grote voordeel van een maatschap voor jullie is dat jullie beiden voor een gelijk deel aansprakelijk zijn voor een eventuele schuld. Wanneer de maatschap een schuld heeft van € 100.000,-, dan zijn jullie dus beiden aansprakelijk voor € 50.000. Dat is bij de VOF niet zo, daar zijn jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele schuld. Dat is een redelijk bezwaar tegen de VOF wanneer één van jullie privé weinig vermogen heeft. Nadeel van de maatschap is ook dat deze geen rechtspersoonlijkheid bezit. Een coöperatie heeft als grote voordeel dat jullie niet persoonlijk aansprakelijk zijn met jullie privé vermogen. Nadeel is dat deze alleen kan worden opgericht met behulp van een notaris. Een ander nadeel is dat alles wat jullie opbouwen qua kapitaal en naam ook daadwerkelijk bij de coöperatie hoort. Dus ook wanneer één van jullie het lidmaatschap opzegt. Je kan je lidmaatschap opzeggen maar bent dan dus wel alles kwijt. Een eventueel conflict tussen jullie kan dan dus hele grote gevolgen hebben. Al met al denk ik dat je een keuze het beste kan maken tussen de VOF, maatschap en coöperatie. Het verschil zit hem dan met name in de aansprakelijkheid en de gevolgen die er zijn wanneer jullie de samenwerking willen verbreken. Ik kan je alleen maar de tip meegeven dat je daar goed over na moet denken. Hoe goed ken je je zakenpartner?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept