Jump to content

Paul van Minderhout

Senior
 • Content Count

  34
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

8

Personal info

 • Gender
  Male
 • First name
  Paul
 • Last name
  van Minderhout

Company info

 • Location
  Tilburg
 1. Ik moet gelijk denken aan een verhaal over een systeembeheerder dat ik ooit gehoord heb, hij loste een probleem 1 minuut door een paar keer te klikken en stuurde een factuur van 500 euro. Toen de klant dit ter discussie stelde en vroeg om gespecificeerde rekening zag die er als volgt uit 1 EURO voor het klikken. 499 EURO voor de kennis waar te klikken. Je betaald dus voor het kennen van de regels en het vakjargon.
 2. Dat is op zich ook weer logisch, dan gaat deze vlieger ook niet op. Dat lijkt dus wel te kunnen, je betaald je de voorbelasting die je voor aanvang van de KOR2020 ontvangen heb terug over de komende 5 jaar, dus elk jaar 20% van de teruggevraagde BTW. Maar omdat er een drempel is van 500 Euro betaal je deze effectief niet bij zonnepanelen.
 3. KOR 2020 betekent toch ook geen voorbelasting meer terug kunnen vragen op de aanschaf. Of kun zou je eerst de BTW terug kunnen vragen en daarna aanmelden voor de KOR2020, Het is een leuke gedachtengang dat wel. De belastingdienst bied (of bood) de mogelijkheid een tweede BTW nummer aan te vragen voor andere activiteiten, Ik denk dat deze mogelijkheid nog steeds bestaat. Ik zou de belastingdienst verzoeken om een tweede BTW nummer, de BTW terugvragen en daarna verzoeken om ontheffing van administratieve verplichtingen.
 4. Ja, als je met netto-dividend bedrag bedoeld het bedrag na aftrek van 15% dividend belasting. Netto houd je nog minder over, want je betaald nog 10% via het bruto dividend bedrag bij de inkomstenbelasting, maar dat blijft vanuit het oogpunt van de b.v. buiten beschouwing, dat is een prive aangelegenheid. Voor de goede orde. 12.000 - 15% over 12.000 is natuurlijk 10.200
 5. Als de statuten dit toestaan kun je een dividend uitkering doen gedurende het lopende boekjaar, dat heet dan interim dividend. Je moet aan de voorwaarden voldoen dat de bv aan haar verplichtingen kan blijven voldoen (balanstest), enkele tonnen eigen vermogen zegt natuurlijk niks als dat vast zit in ijzeren voorraad of bijvoorbeeld vastgoed, maak dus een liquiditeit prognose. dat de minimale reserves (volgens de statuten) worden gehandhaaft, dat het eigen vermogen na de dividend uitkering niet lager wordt dan het gestorte en opgevraagde aandelenkapitaal + de reserves uit het vorige punt. Zorg voor een besluit van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.
 6. De balans ziet er nu als volgt uit Activa - vordering DGA 12.000 Passiva - Eigen vermogen 12.000 Als je 12000 Dividend zou uitkeren is de balans na de dividend uitkering Activa - vordering DGA 1.800 ( het bedrag dat naar privé gaat en je dus aflost op de vordering is 12.000 - 15% over 12.000 = 11.200) Passiva - te betalen dividend belasting 1.800 - Eigen vermogen 0 Als je 10.435 dividend zou uitkeren is dit de balans na de dividend uitkering Activa - vordering DGA 3130 ( het bedrag dat naar privé gaat en je dus aflost op de vordering is 10.435 - 15% over 10.435 = 8.870) Passiva - te betalen dividend belasting 1565 - Eigen vermogen 1.565 In het laatste geval is de B.V. dus niet leeg en blijft er een vordering op de DGA.
 7. Zo gaat het goed, de bv zal 15% dividend belasting moeten inhouden en binnen 4 weken na aangifte moeten overmaken aan de belastingdienst. als er geen middelen meer zijn zul je inderdaad 1800 moeten aflossen van de schuld welke je bij de bv hebt. houd er ook al vast rekening mee dat je in je aangifte inkomsten belasting deze 12000 in box aangeeft, de betaalde dividend belasting door de bv mag je dan in mindering brengen. per saldo gaat je dat ook nog ca 1200 kosten.
 8. Geert en Robert, Is er al een prototype, anders zou je eens kunnen kijken bij organisaties zoals Fablab daar hebben ze de apparatuur die je nodig hebt voor een prototype te vervaardigen. Zonder prototype zal het vrij lastig worden verwacht ik om direct naar productie over te gaan. in ieder geval zul je contacten moeten gaan leggen bij metaal bedrijven. Het bezoeken van een vak beurzen lijkt me de volgende stap om je netwerk op te bouwen. misschien binnenkort de https://precisiebeurs.nl/ eens te bezoeken
 9. In België wordt er dit over geschreven https://www.cbn-cnc.be/nl/adviezen/boekhoudkundige-verwerking-van-de-aankoop-van-goud-en-kunstwerken Dat sluit ook aan bij mijn eerste gedachten, om de aankoop te boeken op overige beleggingen. Afschrijvingen lijkt mij niet aan de orde voor een belegging. Waarde stijging / vermindering lijkt mij bij realisatie (verkoop) pas in de w&v rekening te komen. aangezien de aankoop in 2017 plaatsvond ben ik wel benieuwd hoe het nu op je balans staat. Dat jaar zou normaal gezien wel definief moeten zijn of heb je een verlengt boekjaar?
 10. Deze heeft ook een naam, het is de BUA ( besluit uitzonderingen aftrekbeperking omzetbelasting) https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aftrekken/personeelsvoorzieningen_en_relatiegeschenken/personeelsvoorzieningen_giften_en_relatiegeschenken
 11. Ik lees een heel andere vraag nu Hans. WW-recht lijkt hier niet de huidige ww uitkering, maar toekomstige ww-rechten als er het dienstverband eindigt. ik denk dat er met 4,99% een normale werknemer relatie kan ontstaan met sociale verzekeringsplicht. Meer dan 5% wordt je al snel dga en kun je volgens mij geen constructies maken waarbij je recht op een ww uitkering houdt als het stopt
 12. Als de gegeven informatie inderdaad correct is ... "nr 4 vind dat de jaarrekening niet klopt en wilde niet tekenen. Ze hebben ook hier haar handtekening vervalst en de jaarrekening gedeponeerd." … kan dat toch moeilijk vanaf de zijlijn betwist worden. De woordkeuze hier is ongelukkig inderdaad, ik kan geen mening vormen of het wel of niet gebeurd is, sta inderdaad aan de zijlijn. ik denk dat de handtekening van nr. 4 niet nodig was in deze om de jaarrekening goed te keuren en te deponeren. En als die nodig is waarom zou je hem dan vervalsen. Voor beide handelingen waar volgens topic starter de handtekening vervalst werd was volgens mij de handtekening niet nodig. Het lijkt er op hier dat aandeelhouders 1-2-3 dit achter de rug van aandeelhouder 4 om goed hebben doordacht. Als er inderdaad een handtekening vervalst is, dan staat nr. 4 een stuk sterker, Toch zou het zomaar kunnen dat nr. 4 dacht zijn/haar handtekening nodig was en dat de overige die vervalst hebben. Ik kan me voorstellen dat nr. 4 zich flink bedrogen voelt in deze zaak.
 13. Scherp, topic starter spreekt inderdaad over winstaandelen, hier kun je wel eens gelijk hebben dat er geen stemrecht is. Maar wat dat dan betekend voor deze casus, dat weet ik ook niet
 14. Als ik je vraag lees dan lees ik 4 aandeelhouders waarbij ik voor mezelf invul dat de ieder 25% van de aandelen en dus stemrecht in de AvA hebben . Uitgeschreven bij de KvK dus als bestuurder uitgeschreven, niet bij notaris dus nog steeds aandeelhouder. Volgens mij kan iedere bestuurder met volledige volmacht zichzelf als bestuurder uitschrijven, denk niet dat een handtekening van bestuurder 4 nodig is 3 aandeelhouders met meerderheid in de AvA kunnen de jaarrekening vaststellen en decharge aan het bestuur geven. Als de AvA een besluit heeft genomen tegen de statuten in (een dividend uitkering) dat zou de rechthandeling nietig verklaren Al klinkt het een beetje vreemd in mijn oren, statuten die een dividend uitkering verbieden, maar het kan natuurlijk wel. Is er bewijs dat er handtekening vervalst is? Op het eerste zicht lijkt het een nadelig lot van een minderheids aandeelhouder die de andere aandeelhouders tegen zich heeft gekregen, Buiten het feit dat je aangeeft dat er een handtekening vervalst, wat ik betwist, zie ik niets dat strafbaar is.
 15. Met deze percentages lijkt mij een Holding oprichten die voor 25% gaat deelnemen in Bedrijf B.V. een goede keuze. Ik zie zo direct geen andere constructies. Ik merk nu zelf ook wel weer hoe complex het allemaal is, jouw situatie is natuurlijk weer anders de mijne. Met 25% van de stemmen in de Algemene vergadering van Bedrijf B.V. kun tegen je wil ontslagen worden. Als ik er verder over nadenk weet ik niet zeker of je dan als DGA aangemerkt wordt, denk dat je ook als werknemer aangemerkt kan worden, dan zou het gebruikelijk loon misschien niet van toepassing zijn. En zou je het beste op de loonlijst van Bedrijf B.V. kunnen staan. Voor de holding zou je dan ontheffing van gebruikelijk kunnen vragen wegens geen arbeid. Terwijl je op de loonlijst van Jeroen B.V. veel meer zeggenschap hebt over eigen salaris en auto van de zaak enzo. Misschien is het zelfs wel mogelijk om als werknemer aan de slag te gaan voor Bedrijf B.V. en gewoon sociaal verzekerd te zijn, ik kan met herinneren dat er een paar jaar terug heel veel gepost is over sociale verzekeringsplicht op dit forum. Wel belangrijk om dat ook even te bekijken ook al is het geen fiscaal aspect. Toch lijkt het me verstandig als dit echt concreet is om eens met een goede adviseur de casus te bespreken om zeker de beste keuze te maken. Het gaat namelijk veel verder dan alleen het fiscale aspect, ook bestuurders aansprakelijkheid, sociale verzekeringsplicht zijn zaken die je natuurlijk ook zou willen optimaliseren.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept