Rijder42

Senior
  • Aantal berichten

    80
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Rijder42

  1. Omdat Eneco miljoenenwinsten maakt, mag de lokale bakker failliet gaan. Lekker hokjesdenken mensen.
  2. De Gelderlander vond het ook interessant om over ons te schrijven, met anderhalve pagina en een grote foto in het regio-katern. Koeriers zijn klaar met het machtige Deliveroo en starten eigen bezorgbedrijf: ‘Het kan zoveel eerlijker’: https://www.gelderlander.nl/home/koeriers-zijn-klaar-met-het-machtige-deliveroo-en-starten-eigen-bezorgbedrijf-het-kan-zoveel-eerlijker~aac969dc/ Voor het NRC was ik vooral geïnterviewd als ervaringsdeskundige voor een lang onderzoeksstuk (4 pagina's in de zaterdageditie) dat breder ging over problemen met ongedocumenteerde werkers voor Deliveroo en Uber Eats. Ik vond het wel leuk dat hoe na zo'n negatief stuk over problemen met Uber en Deliveroo, ze eindigen met een positief stuk over Bestellenbij. Veel fietskoeriers zijn ongedocumenteerd en dus rechteloos. Zo leven de spookrijders van Uber en Deliveroo: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/09/15/de-spookrijders-van-deliveroo-en-uber-eats-a4141976
  3. Waarschijnlijk niet, maar dan zal jij zelf verantwoordelijk gehouden worden voor de inbreuk. Nu is er een kans dat de advocaat de leverancier aan wil pakken in plaats van jou persoonlijk.
  4. Ben je voor beide organisaties werkzaam als zelfstandige of ben je bij de overheidsorganisatie in dienst? Wat zeggen je contracten?
  5. Oh, sorry, ik heb nu een beter idee over welke verzendzakken dat je bedoelt. Nee, daar is een stempel niet handig voor.
  6. Ligt er een beetje aan wat je verkoopt en wat de verwachtingen van je klanten zijn. Als je een premium product levert of uitstraling hebt is het misschien een investering die je moet maken, maar als net-startend bedrijf zullen je klanten misschien niet zo moeilijk doen. In Nijmegen weet ik van sommige restaurants die een sticker op een blanco tasje plakken. Een andere restaurant heeft een grote stempel gekocht en stempelt blanco tasjes. Zomaar wat ideeën.
  7. Klik deze link. Niet naar Google, niet naar Firefox, niet naar Altavista of waar je ook wilt zoeken, gewoon op deze link klikken, makkelijker kan ik het niet maken. https://zoekeenadvocaat.advocatenorde.nl/kantoren/den-bosch/banning-nv/21639251324
  8. Waar heb je het in vredesnaam over? Ik heb je gelinkt naar de pagina in het register van dat advocatenkantoor.
  9. Heb je wel eens met advocaten te maken gehad? Ik ben er helemaal voor om je rechten te verdedigen, maar dat doe je door je tijd en energie te steken in je feitelijke gelijk te halen als je dat hebt. Deze kruistocht naar waarom een bestaand advocatenkantoor degene de brief gestuurd heeft gaat je uiteindelijk helemaal nergens naar toe leiden.
  10. https://zoekeenadvocaat.advocatenorde.nl/kantoren/den-bosch/banning-nv/21639251324 Banning Advocaten in Den Bosch Je zegt nu al verschillende keren dat je denkt dat ze niet in opdracht van Chanel werken of dat er iets niet klopt, maar heb je een onderbouwde reden om dat te denken? Maar roepen dat er iets niet klopt zonder reden is een beetje de kop in het zand steken.
  11. Ons interview met de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/deliveroo-stopt-maar-de-bezorgers-gaan-zelfstandig-door-dit-is-vrijheid~b2068d34/ Niet alleen online, maar vanochtend ook in de fysieke krant:
  12. "Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op alles wat geld waard is. Dus op uw rekeningen, uw meubels, uw televisie, uw auto. Maar ook op uw inkomen of vermogen. Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden. U moet namelijk wel een basisbedrag hebben om van te kunnen leven. Een gerechtsdeurwaarder mag ook geen beslag leggen op uw etensvoorraad, uw beddengoed en de kleding die u draagt." Als je letterlijk niets anders hebt dan etensvoorraad, beddengoed en de kleding die je draagt, dan hoop ik dat je heel snel hulp gaat zoeken los van deze specifieke rechtzaak.
  13. Wellicht had ik even moeten toelichten, waar ik het heb over vof overwegen we zowel vof als maatschap, maar omdat ze zoveel op elkaar lijken heb ik het op vof gehouden. Maatschap lijkt wel een betere optie ivm de gespreide aansprakelijkheid ipv de hoofdelijke aansprakelijkheid (maar uiteindelijk alsnog privé aansprakelijk), maar de vraag is even of dit voor ons is toegestaan, omdat de maatschap volgens mij alleen voor bepaalde (soorten) beroepen is. Toen we twee jaar geleden begonnen hadden we ook verwacht dat de Wet modernisering personenvennootschappen inmiddels wel doorgevoerd zou zijn, maar dat staat nog steeds op de plank. Het grootste probleem waar wij in elk geval op de korte-termijn tegenaan lopen met de coöperatie, of de bv, is de inflexibele loondienst-structuur waar je vervolgens aan vast zit. Op de lange-termijn als dingen eenmaal lopen is dit iets wat we zeker hebben overwogen, al zijn er dan ook nog een heleboel zaken die we willen uitzoeken, maar op de korte-termijn past een rechtsvorm met loondienst niet bij hoe wij ons willen inzetten om deze kans te pakken. Wij zien, door alles wat nu samenvalt, een unieke kans om een verschil te gaan maken in de bezorgmarkt enerzijds en de platformeconomie anderzijds. Dankzij de enorm succesvolle pilot hebben wij er vertrouwen in dat er een reële kans ligt voor ons, niet alleen als organisatie, maar voor ons als collectief van werkenden. Gelukkig hebben we alles zo opgezet dat er weinig tot geen risico's op schulden zijn, maar wij zijn ons ook zeker bewust van het risico dat wij zeker in de beginfase ook slechts een educated guess kunnen maken over de balans tussen vraag en aanbod. Daarnaast heb je ook te maken met het wegvallen van bepaalde fiscale ondernemersvoordelen die zeker gezien het risico wat we in de beginfase nemen, het verschil kan maken tussen wel en niet rondkomen. De onzekerheid van ondernemen is een risico wat we accepteren om deze kans aan te kunnen pakken. Op dit moment willen wij, samen, doen wat nodig is om dit tot een succes te maken. Of dat nu betekent dat we 32 uur per week werken voor een inkomen waarvan we rond kunnen komen, of 60 uur per week. In een vof (of maatschap), of als zelfstandigen, kunnen wij voor onszelf beslissen wat onze tijd en inzet waard is. Natuurlijk kijken we straks ook naar de lange-termijn, maar op dit moment moet de beslissing hoeveel inzet wij willen geven genomen worden door onszelf, en niet door de vraag of er genoeg cashflow is voor een verplicht uurloon en bijkomende loonkosten.
  14. Goed idee. Zoals we het nu voor ogen hebben: We kijken per overheadtaken in hoeverre deze centraal geregeld moeten worden en in hoeverre deze op lokaal niveau geregeld kunnen worden. Zo gaat niet iedere stad hun eigen website-ontwikkeling doen, maar kunnen de bezorgers wel in hun eigen stad restaurant account management doen en klantenservice regelen, eventueel met centrale ondersteuningen. Daar waar er op lokaal niveau geen wens is of vaardigheden in de groep zijn om dit goed te kunnen doen, kan het alsnog vanuit de centrale franchiseraad opgepakt worden. Vanuit de centrale franchiseraad zullen nieuwe steden in het begin ook getraind worden door meer ervaren steden. We merken dat veel bezorgers dit niet alleen leuk vinden om het bezorgen, maar ook juist om het stukje ondernemen wat er bij komt kijken, vandaar dat we zoveel mogelijk overheadtaken binnen de lokale teams willen houden. Uiteraard wil je een stukje kwaliteitscontrole houden, maar restaurants (en klanten) waarderen het dat ze gewoon op persoonlijke manier met iemand kunnen praten die ze toch al iedere dag langs zien komen, in plaats van (ik chargeer misschien, maar voor hun gevoel) account managers uit Amsterdam in een strak pak of klantenservice-medewerkers uit die alleen van een computerscherm aflezen. Op dit moment kom ik langs bij een restaurant om een bestelling op te halen, maak ik gelijk even een praatje en als er iets is dat het restaurant zakelijk wil bespreken, kunnen ze dat gelijk vertellen of indien nodig een afspraak maken. Als er een probleem is voor de klanten kunnen we nu direct onderling overleggen over een oplossing en met veel kortere lijntjes handelen.
  15. Waarom per stad: Om bezorgers meer vrijheid en flexibiliteit te geven. Wat werkt voor de markt in Nijmegen hoeft niet perse te werken voor de markt in Haarlem. Eén van de redenen waarom wij ons werk op een andere manier vorm willen geven, en dat wij tijdens de pilot deze manier van werken zo fijn vinden, is een stukje maakbaarheid en controle. De mogelijkheid om te dingen uit te proberen, te experimenteren, en op kleinschalig niveau de risk-reward afweging te kunnen maken zonder daarbij te veel rekening moeten houden met andere locaties. Wat restaurants (en klanten) waarderen is juist het idee dat ze op persoonlijk lokaal niveau met een platform kunnen werken ipv de stugge hiërarchische structuur van de huidige platforms. Als drie of vier bezorgers in Nijmegen willen kijken of het de moeite waard is om op vrijdag- en zaterdagavond tot 2 uur snachts door te bezorgen, lekker doen. Als bezorgers in Haarlem een lagere basisvergoeding willen inruilen voor een hogere kilometervergoeding, probeer het maar. Het merk en de franchise staan voor bepaalde kernwaarden die mensen kunnen verwachten, maar uiteindelijk is het overal een lokale onderneming, een lokale samenwerking tussen bezorgers en restaurants die onderling en met hun klanten ook een relatie opbouwen. Waarom afspraken onderling: Als restaurant en als consument wil je van een platform een zekere mate van kwaliteit verwachten. Een van de redenen dat zelfs restaurantketens als KFC en McDonald's interesse hebben getoond is omdat het huidige free-for-all model van Uber Eats en Deliveroo zich heel slecht leent voor maaltijdbezorging. Al sinds Deliveroo naar Nijmegen kwam merkten we dat samenwerken als een team beter werkt voor iedereen. Als je op elkaar kunt rekenen, op elkaar kunt vertrouwen dat je samen werkt om er samen beter van te worden, in plaats van dat iedereen eerst met zichzelf bezig is, dan worden we daar samen beter van. Je zet een sterk merk neer voor de klanten en de restaurants, je zit lekkerder op de fiets in de wetenschap dat je er niet alleen voor staat, en je kunt een betere balans vinden tussen het aantal bestellingen en het aantal bezorgers, waardoor we er uiteindelijk allemaal meer aan overhouden. Dit merkten we al vanaf het begin bij Deliveroo en dit zagen we ook tijdens de pilot.
  16. Drie jaar geleden zaten wij als Deliveroo bezorgers bij elkaar en hadden een aantal ideeën om onze werkzaamheden uit te breiden buiten het platform van Deliveroo om. "Als wij toch zelfstandig ondernemers zijn, waarom gaan we dan niet ondernemen?" Na veel voorbereiding, met een investeringsbudget dat we eerst zelf verdiend hebben, en een onverwachts succesvolle pilot, staan we nu aan de vooravond van de lancering van ons eigen maaltijdbezorgplatform. Een grassroots platform op basis van een gelijkwaardige samenwerking tussen de bezorgers, en ook een meer gelijkwaardige samenwerking tussen platform en restaurants. Om enerzijds een merk op te kunnen bouwen met naamsbekendheid en anderzijds alle bezorgers toch veel vrijheid te kunnen geven naar hoe zij hun werkzaamheden willen invullen, hebben we gekozen voor een coöperatieve franchise constructie (coöperatief als bijvoeglijk naamwoord, niet als rechtsvorm). De franchisegever is een afzonderlijke onderneming (momenteel eenmanszaak, overwegen een bv) die vooral als functie heeft om de franchiseformule te ontwikkelen en te beschermen, en (vandaar de bv) indien gewenst leningen aan te gaan voor investeringen of collectieve zaken te regelen als verzekeringen. Iedere stad is een samenwerking van bezorgers de franchisenemer en kunnen zij samen per stad, binnen de kaders van het merk, beleid bepalen voor die locatie en lokale overheadtaken uitvoeren. Daarnaast is er een centrale franchiseraad waarin franchisegever en de verschillende steden gezamelijk beleid bespreken. Vanuit deze centrale organisatie kunnen ook gezamenlijke overheadtaken worden geregeld. Nu is onze vraag hoe kunnen wij dit voor de lokale samenwerking tussen de bezorgers in iedere stad het beste vormgeven voor wat betreft contracten en rechtsvorm. Rechtsvormen als de BV of de coöperatie, of één groot bedrijf met loondienst, bieden niet de vrijheid en flexibiliteit die wij op dit moment willen en nodig hebben. We houden dergelijke opties wel open voor de toekomst, maar die zijn op dit moment niet passend bij waar we nu staan. We twijfelen op dit moment aan één van drie opties: Iedere franchisenemer (stad) is een vof van bezorgers (met beperkte bevoegdheid/aansprakelijkheid). Vennoten kunnen daarnaast nog een eenmanszaak oprichten om zakelijke overeenkomsten aan te gaan waar zij persoonlijke aansprakelijkheid voor dragen voor bijv. persoonlijk voertuig, aov of pensioensregeling. Iedere stad is een samenwerking van freelancers / eenmanszaken op basis van onderlinge afspraken vastgelegd in een overeenkomst tot opdracht Iedere bezorger wordt persoonlijk een franchisenemer en vormen dan naast een nationale franchiseraad een lokale franchiseraad die het beleid van die stad bepaalt Overwegingen VOF De vof met beperkte bevoegdheid ligt het meest voor de hand. We hebben een risico-analyse gedaan en los van wat pizza's die over de grond gaan zijn de restaurants richting de consument aansprakelijk voor wat betreft voedselveiligheid e.d. lopen de vennoten weinig risico voor wat betreft hoofdelijke aansprakelijkheid. Tegelijkertijd is het lastige hieraan dan wel dat de met de beperkte bevoegdheid er ook weinig ruimte is voor aanvullende zaken als een voertuig kopen op afbetaling of bepaalde verzekeringen afsluiten die de ene vennoot wel wilt maar de ander niet. Het idee is dat vennoten daarvoor de mogelijkheid hebben (hebben ze natuurlijk sowieso wel, het is een vrij land) om een eenmanszaak op te richten waar zij dit soort dingen kunnen regelen zonder dat andere vennoten daarvoor verantwoordelijkheid moeten dragen. Overwegingen losse overeenkomsten Aangezien een vof in feite weinig anders is dan een samenwerking tussen freelancers / eenmanszaken, is de vraag, is de vof überhaupt nodig? Kunnen de bezorgers onderling afspraken vastleggen in een overeenkomst en zo gezamenlijk franchisenemer zijn, of eventueel de franchiseconstructie er helemaal tussenuit halen en direct op gelijkwaardige voet samenwerken en samen ondernemen binnen de kaders van het gezamenlijke platform zonder dat we het stempel werknemers krijgen? Overwegingen persoonlijk franchisenemer Mij kwam de term "banenfranchise" ter ore, maar het internet lijkt vooralsnog niet vol van te staan van veel aanvullende informatie (of mijn Google is stuk). De manier waarop Bestellenbij is ontwikkelt heeft een duidelijke formule die sterk afwijkt van andere concurrenten in de markt, dus de lakmoesproef voor franchise is het probleem niet. Wat wij ons vooral afvragen is of zo'n lokale samenwerking van franchisenemers geen probleem kunnen vormen voor het mededingingsrecht en kartelvorming.
  17. Sorry, ik had dit bericht over het hoofd gezien Wij hoeven niet de grootste te zijn om succesvol te zijn. Natuurlijk zou dat mooi zijn, maar als we er over 5 jaar alleen met 10 bezorgers een leuk inkomen aan overhouden, is dat ook prima. Overigens hebben we inmiddels al een pilot in Nijmegen van 2 jaar achter de rug die ons vertrouwen geeft dat de markt niet alleen niet verzadigd is (hooguit dat het laaghangend fruit weg is), maar dat er ook ruimte is voor verandering. We hebben met 2 restaurants in 2 jaar al 2 ton bruto omzet gedraaid nog zonder te adverteren. Wat hierbij vooral positief stemde was dat bij een van de restaurants zij regelmatig meer orders kregen van ons dan van een van de grote drie, en we bij het restaurant ook al in vergelijking met de andere platformen een stukje van de taart mee wisten te pakken. Wat bedoel je precies met de order intake? Wij bieden restaurants hetzelfde aan als Deliveroo, Thuisbezorgd en Uber Eats: klanten plaatsen via onze website een bestelling, die wordt via ons logistieke systeem naar het restaurant doorgestuurd en of onze bezorgers of de bezorgers van het restaurant bezorgen de bestelling (met hulp van onze bezorgersapp).
  18. Je kunt ook een handmatige snapshot maken via archive.org: https://web.archive.org/save/
  19. Is dit (zelfde vraag ook voor goodwill) iets om je mee bezig te houden als je (nog lang) geen intentie hebt om te verkopen of investeerders binnen te halen? Kan je als dat moment komt gewoon terugkijken in de boeken en de rekensom maken, of is het goed om daar vanaf dag 1 al iets van bij te houden?
  20. Ik heb veel maaltijdbezorgers geholpen met de boekhouding, en dit is hoe ik het hun uitleg. Stel jij krijgt 10 euro voor het uitvoeren een bestelling. Om die 10 euro te verdienen, moet jij 2 dingen doen: je ontvangt van het restaurant een pizza en levert die af bij de klant je ontvangt van het restaurant €2,10 en levert deze af bij de Belastingdienst Het feit dat je iets ontvangt, betekent niet dat het van jou is. Je zegt ook niet "oh, waarom moet ik een deel van mijn pizza afstaan?" De BTW is net zo min van jou als de pizza. Het 'bezorgen' van BTW van de klant/opdrachtgever aan de Belastingdienst is simpelweg onderdeel van de dienst die jij als ondernemer moet verlenen om 10 euro te verdienen.
  21. Bezorgen van bestellingen die via het internet geplaatst worden heb je geen vergunning voor nodig. Zorg wel dat je de juiste verzekering voor je auto afsluit, want niet iedere (zakelijke) verzekering staat het toe om te bezorgen en dan moet je daar een speciale verzekering voor afsluiten. Welke plaats wil je gaan bezorgen?
  22. Ik snap dat het wellicht wat defensief overkwam, maar zo was het niet bedoeld. Ik wilde enkel verduidelijken wat we al gedaan hadden. Ook als ik wat eigenwijs overkom, ik waardeer echt iedereen die met ons meedenkt.
  23. Bedankt voor de feedback allemaal! Ik ben vanmiddag teruggebeld door de Volkskrant en ze komen dinsdag langs om een keertje mee te lopen en interview te doen. Ze herhaalden dat ze heel graag de eersten willen zijn, en ik heb gezegd dat ik dat in principe prima vind, maar dat we wel voor 1 september ook met de lokale media willen praten, dus dat dat hun deadline is.
  24. Haha, nee de website gelinkt in mijn profiel (moet ik nog aanpassen) is de set-up voor de zakelijke site. Met geplande soft launch van 1 september moeten we die nog afmaken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.