Jump to content

Wim van Rijn

Senior
 • Content Count

  79
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

8

Personal info

 • You are:
  adviseur

Recent activities

 1. Dat een negatief resultaat in een balans bij activa is ondergebracht kan wel kloppen zodat het evenwicht behouden wordt; in ieder geval vóor winstverdeling. Je hebt een plaatje van de balans bijgevoegd. Staat het in de winst en verliesrekening wel als negatieve bedragen verdeeld onder de vennoten?
 2. Ben je misschien een grote factuur vergeten te boeken of heeft er een vooruitbetaling plaats gevonden?
 3. Je zou kunnen overwegen om per crediteur in het nieuwe pakket een openingssaldo op te nemen. Je gebruikt dan de gegevens van het oude pakket om de openstaande posten op detailniveau af te strepen, dus om welke facturen het gaat. Bij een beperkt aantal zou je dat met een geprint overzicht openstaande facturen kunnen doen, als het er veel zijn is het misschien beter om het oude pakket nog even actief te houden als je helemaal geen export kunt maken. Je kunt dan in ieder geval de nieuwe boekingen in het nieuwe pakket invoeren.
 4. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/hoeveel-mag-ik-mijn-kind-belastingvrij-schenken
 5. Wim van Rijn

  afschrijven

  Dat kan niet met terugwerkende kracht als de aangifte al definitief is. Je kunt vanaf nu elk jaar maximaal 20% van de verkrijgingsprijs van de machines afschrijven. Minder mag ook. Op de lange termijn maken de jaren en bedragen weinig uit.
 6. Een bedrijf ben je voor de BTW als je deelneemt aan het economisch verkeer, dus buiten de eigen kring of familiesfeer. Tegenover de prestatie die je levert moet een vergoeding staan die gebruikelijk is voor soortgelijke prestaties. Het mag dus geen symbolisch bedrag of een vrijwillige bijdrage zijn. Of de stichting ondernemer is voor de BTW lijkt me met name af te hangen van de vergoeding die je vraagt.
 7. Voor de omzetbelasting zou je de Kleine ondernemersregeling kunnen aanvragen. Ondernemer zijn voor de btw is niet hetzelfde als ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/melding-omzetbelasting-kleineondernemersregeling
 8. In dat geval geef je de inkomsten op als inkomsten uit overige werkzaamheden. Je geeft dan een resultatenoverzicht op met omzet en kosten. Er is geen noodzaak om je bij de Kamer van Koophandel uit te schrijven maar je hebt dan nog wel te maken met de omzetbelasting. Of je wel of niet ondernemer bent is met name van belang voor aftrekmogelijkheden als de MKB winstvrijstelling waar je in dat geval aanspraak op kunt maken.
 9. Of je ondernemer bent hangt er niet van af of je in loondienst bent. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/checken-of-ik-ondernemer-ben-voor-de-inkomstenbelasting
 10. Ik twijfel of dit mogelijk is of niet. Het komt niet zo vaak voor dat de vof failliet wordt verklaard maar de vennoten niet. Ik zou het niet buiten de curator om doen want het komt toch vroeg of laat uit en als het niet mag verspeel je wellicht je recht op de wettelijke schuldsanering.
 11. Daar is het door het faillissement te laat voor. Er mogen geen crediteuren bevoordeeld worden. Al in het zicht van het faillissement niet.
 12. Een faillissement kost zo'n 4000-10.000 aan curatorsalaris, dat betekent al snel een lege faillissementsboedel. Het aanvragen van een privé faillissement is dan een goed dreigmiddel om de schuldeisers in de richting van een akkoord te dwingen. Ben je eenmaal privé failliet verklaard en doe je de wettelijke schuldsanering, dan vissen de schuldeisers achter het net. Met een akkoord krijgen ze in ieder geval nog iets. Na aanvraag van het faillissement is er nog een korte tijd tot aan de zitting om het verzoek in te trekken.
 13. Ondernemingsrecht: De grondslag van het vermogens- en ondernemingsrecht deel 2 - Van Zeijl Fiscaal recht: Belastingrecht voor bachelors en masters - Aarts e.a.
 14. Het lijkt er op, als er een beloning tegenover staat: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/jongeren/teruggaaf_jongeren/school_en_werk/stage
 15. Ik bedoel te zeggen dat een eenmanszaak van A in geval van faillissement alleen gevolgen heeft voor de partner van A, en bij een vof van vennoten A en B het handelen van vennoot A bovendien gevolgen kan hebben voor de partner van vennoot B.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept