Wim van Rijn

Senior
  • Aantal berichten

    79
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Wim van Rijn

  1. Dat een negatief resultaat in een balans bij activa is ondergebracht kan wel kloppen zodat het evenwicht behouden wordt; in ieder geval vóor winstverdeling. Je hebt een plaatje van de balans bijgevoegd. Staat het in de winst en verliesrekening wel als negatieve bedragen verdeeld onder de vennoten?
  2. Ben je misschien een grote factuur vergeten te boeken of heeft er een vooruitbetaling plaats gevonden?
  3. Je zou kunnen overwegen om per crediteur in het nieuwe pakket een openingssaldo op te nemen. Je gebruikt dan de gegevens van het oude pakket om de openstaande posten op detailniveau af te strepen, dus om welke facturen het gaat. Bij een beperkt aantal zou je dat met een geprint overzicht openstaande facturen kunnen doen, als het er veel zijn is het misschien beter om het oude pakket nog even actief te houden als je helemaal geen export kunt maken. Je kunt dan in ieder geval de nieuwe boekingen in het nieuwe pakket invoeren.
  4. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/hoeveel-mag-ik-mijn-kind-belastingvrij-schenken
  5. Dat kan niet met terugwerkende kracht als de aangifte al definitief is. Je kunt vanaf nu elk jaar maximaal 20% van de verkrijgingsprijs van de machines afschrijven. Minder mag ook. Op de lange termijn maken de jaren en bedragen weinig uit.
  6. Een bedrijf ben je voor de BTW als je deelneemt aan het economisch verkeer, dus buiten de eigen kring of familiesfeer. Tegenover de prestatie die je levert moet een vergoeding staan die gebruikelijk is voor soortgelijke prestaties. Het mag dus geen symbolisch bedrag of een vrijwillige bijdrage zijn. Of de stichting ondernemer is voor de BTW lijkt me met name af te hangen van de vergoeding die je vraagt.
  7. Voor de omzetbelasting zou je de Kleine ondernemersregeling kunnen aanvragen. Ondernemer zijn voor de btw is niet hetzelfde als ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/melding-omzetbelasting-kleineondernemersregeling
  8. In dat geval geef je de inkomsten op als inkomsten uit overige werkzaamheden. Je geeft dan een resultatenoverzicht op met omzet en kosten. Er is geen noodzaak om je bij de Kamer van Koophandel uit te schrijven maar je hebt dan nog wel te maken met de omzetbelasting. Of je wel of niet ondernemer bent is met name van belang voor aftrekmogelijkheden als de MKB winstvrijstelling waar je in dat geval aanspraak op kunt maken.
  9. Of je ondernemer bent hangt er niet van af of je in loondienst bent. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/checken-of-ik-ondernemer-ben-voor-de-inkomstenbelasting
  10. Ik twijfel of dit mogelijk is of niet. Het komt niet zo vaak voor dat de vof failliet wordt verklaard maar de vennoten niet. Ik zou het niet buiten de curator om doen want het komt toch vroeg of laat uit en als het niet mag verspeel je wellicht je recht op de wettelijke schuldsanering.
  11. Daar is het door het faillissement te laat voor. Er mogen geen crediteuren bevoordeeld worden. Al in het zicht van het faillissement niet.
  12. Een faillissement kost zo'n 4000-10.000 aan curatorsalaris, dat betekent al snel een lege faillissementsboedel. Het aanvragen van een privé faillissement is dan een goed dreigmiddel om de schuldeisers in de richting van een akkoord te dwingen. Ben je eenmaal privé failliet verklaard en doe je de wettelijke schuldsanering, dan vissen de schuldeisers achter het net. Met een akkoord krijgen ze in ieder geval nog iets. Na aanvraag van het faillissement is er nog een korte tijd tot aan de zitting om het verzoek in te trekken.
  13. Ondernemingsrecht: De grondslag van het vermogens- en ondernemingsrecht deel 2 - Van Zeijl Fiscaal recht: Belastingrecht voor bachelors en masters - Aarts e.a.
  14. Het lijkt er op, als er een beloning tegenover staat: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/jongeren/teruggaaf_jongeren/school_en_werk/stage
  15. Ik bedoel te zeggen dat een eenmanszaak van A in geval van faillissement alleen gevolgen heeft voor de partner van A, en bij een vof van vennoten A en B het handelen van vennoot A bovendien gevolgen kan hebben voor de partner van vennoot B.
  16. Beginnende landbouwbedrijven werven typisch personeel onder familie en bekenden en werken 12 uur per dag, 6 dagen per week. Pas als ze wat groter zijn vangen ze de piektijden op met uitzendkrachten (die zijn zo'n 80% duurder) of werknemers met een nul-urencontract (die snel weg gaan). Als starter is het geen optie om buiten je netwerk te werven. Je hebt namelijk geen vast inkomen te bieden als ik het zo lees dus je loopt een groot risico dat je werknemers er snel de brui aan geven. In het begin zal je gebaat zijn bij het leren kennen van een handvol mensen waar je van op aan kunt, zoals wat oudere mensen die bewust part time willen werken vanwege studie of gezin. Jonge studenten stoppen met werken zodra ze niet meer rood staan of hun spaardoelen voor vakantie hebben behaald (ik spreek uit ervaring).
  17. de wet Loonbelasting zegt: 'als dienstbetrekking wordt beschouwd de arbeidsverhouding van [...] degene, die werkzaam is om vakbekwaamheid te verwerven, onder wie mede wordt begrepen degene, die als leerling van een instelling van onderwijs praktisch werkzaam is, alsmede degene, die aan een bedrijfsschool opleiding ontvangt, een en ander indien een beloning wordt genoten, die niet uitsluitend bestaat in het ontvangen van onderricht".
  18. Een nadeel van een vof is dat je jouw eventuele levenspartner of die van je vriendin onbedoeld meesleurt in een faillissement als het misgaat. Als jullie persoonlijke vermogen onvoldoende verhaal biedt voor schuldeisers en er bij jouw of je vriendin sprake is van een huwelijk in gemeenschap van goederen dan wordt het vermogen van hem ook aangesproken. Bij twee eenmanszaken lopen de partners die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd dat risico ook maar dan alleen door handelen van de eigen partner en die hebben in ieder geval 'For better and worse' beloofd.
  19. Het belastbaar feit voor de overdrachtsbelasting is de verkrijging van de onroerende zaak, in dit geval een bedrijfspand. Dat is voor 8% belast. De vrijstelling overdrachtsbelasting voor woningkopers onder de 35 jaar zal in ieder geval niet gelden voor het deel van het pand dat nu bedrijfsmatig wordt gebruikt. Het pand is langer dan twee jaar als bedrijfspand in gebruik dus de btw speelt geen rol, tenzij door beide partijen voor levering met btw wordt geopteerd. In dat geval moet de overdrachtsbelasting eveneens worden betaald naast de btw omdat vrijwillig voor btw levering wordt gekozen. Niet onbelangrijk is de problematiek van de vermogensetikettering na verkrijging van het pand. Als het pand minder dan 90% als bedrijfsdeel of woondeel wordt gebruikt kan worden gekozen welk deel van het pand voor welk deel wordt aangewezen. Het woongedeelte zal in box 1 vallen en waardestijging blijft onbelast. Voor het bedrijfsgedeelte geldt dit niet maar zijn de verbouwingskosten etc. als bedrijfskosten aftrekbaar. Een eenmaal gemaakte keuze bij de eerste belastingaangifte na aankoop van het pand kan niet zomaar worden gewijzigd tenzij er sprake is van een ingrijpende verbouwing, tsunamis, oorlogsschade etc. Daarnaast is ook sprake van een woningforfait voor het deel van een bedrijfspand dat als woning wordt gebruikt. Over vermogensetikettering is voldoende te vinden op het forum of anders op de website van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/privegebruik_woning/ https://www.multiraedt.nl/2016/01/04/vermogensetikettering-ib-wonen-en-werken-een-pand-wat-niet-splitsbaar/
  20. Ook hier zijn de nodige regels ter voorkoming van dubbele belasting. Heb je het belastingverdrag nagekeken met dat land? Die zijn in te zien op de website van de belastingdienst. En hoe recent is het? Kun je de aangiftes nog wijzigen?
  21. De hamvraag voor de vennootschapsbelasting is waar de feitelijke leiding van de onderneming plaats vindt, dus waar wordt vergaderd en alle besluiten worden genomen. Als dit bekend is zal het belastingverdrag tussen België en Nederland bepalen welk land belasting mag heffen. Als de feitelijke leiding in Nederland plaats vindt zonder vaste inrichting in België en je geen verdere Belgische inkomsten of vermogen hebt zal je waarschijnlijk uitsluitend in Nederland belast worden. De keerzijde is wel dat je zakenpartners als Belgisch belastingplichtigen dan met Nederlandse vennootschapsbelasting en gebruikelijk loon te maken krijgen. Een vaste inrichting in België zal in België worden belast en niet in Nederland. Ik weet niet of in België een equivalent is van het Nederlandse gebruikelijk loon voor bestuurders. In Nederland zal je in ieder geval over je overige inkomsten sociale premies betalen tot en met de tweede inkomensschijf als je in dienstbetrekking werkt.
  22. Snelstart voorziet zeker in je eisen en veel alternatieven in die prijsklasse zijn er niet. Het enige dat ik in Snelstart mis is de mogelijkheid buitenlandse valuta binnen het pakket te boeken. En de boekingsverslagen zien er oubollig uit. Maar dat was het wel zo ongeveer.
  23. Is er sprake van een vaste inrichting in België waar jullie gebruik van zouden maken?
  24. Nee, het geeft de verdeelsleutel aan tussen de belastingopbrengsten voor Nederland en België. De Belgische dividendbelasting als roerende voorheffing bedraagt 30%. Voor dividendbelasting geldt een beperkte verrekening in de Nederlandse belastingheffing (uitgegaan van de oude 25% belasting in box 2) Stel dat 100 euro als dividend wordt uitgekeerd door de Belgische onderneming. Dan wordt de berekening in de casus met 15%: In België te betalen dividendbelasting 30 in Nederland te betalen over buitenlands inkomen 25 (hier: alleen de dividendbetaling) volgens verdrag maximaal 15% door België te belasten 15 te betalen in Nederland 25-15= 10 terug te vragen in België 30-15= 15 in totaal te betalen dividendbelasting 15+10 = 25
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.