• 0

Domeinnaam, merknaam registreren

Het zal ongetwijfeld de zoveelste vraag in hetzelfde rijtje zijn, maar toch kom ik er nog niet helemaal uit. Heb het forum doorgelezen en lees dat de meesten een domeinnaam willen claimen, maar dat hoef ik niet. Ik hoop dat iemand nog het geduld kan opbrengen om een antwoord op mijn vraag te geven.

 

Ik heb een domeinnaam in de trend van naam1+s+naam2. Een hele sterke naam al zeg ik het zelf. Sinds een poosje wordt ik er bijna wekelijks om gebeld of ik deze niet wil verkopen(heb al een fors bedrag geboden gekregen -> fors bedrag voor domeinnaam meer dan 10.000 euro), maar omdat de naam supersterk is(mijn mening die bevestigd word door het aantal telefoontjes dat ik over de naam krijg -> ben niet de enige die er wat in ziet). Ik werk op het moment in dezelfde branche, als waar de naam naar wijst en weet dus wat er mogelijk omgezet kan worden als ik daar een goede site op zet. Uiteraard is het dan de bedoeling om mij fulltime hierop te gaan storten.

 

Nu is het volgende aan de hand. Ik heb 30 verschillende varianten geregistreerd om zo te voorkomen dat iemand anders met een goede variant de markt op zou gaan en ik dus mijn naam kwijt zou zijn. Heb zelf nooit aan een merkregistratie gedacht en nu heeft iemand de variant geregistreerd waar ik niet aan had gedacht(en hij is nog wel zo simpel): naam1+naam2. Dus gewoon zonder s erin. Als je het hardop zegt klinkt het nergens naar, maar denk wel dat het een belangijke typefout is.

 

Ik hoef de domeinnaam niet te claimen, maar wil voorkomen dat diegene de domeinnaam in gaat zetten in dezelfde markt(de domeinnaam geeft heel duidelijk de markt aan, dus als hij/zij er wat mee gaat doen, komt hij in mijn vaarwater). Hij zou heel makkelijk om mijn reclame mee kunnen liften en waardoor ik klanten mis zou kunnen lopen.

 

Registratie bij BBIE is al onderweg, dus dat gaat sowieso door. Maar zou dit kunnen voorkomen dat deze persoon de domeinnaam in gaat zetten en mij zo dwars gaat zitten met dezelfde naam(ben gek op concurrentie, maar niet onder dezelfde naam).

 

Het is de bedoeling om landelijk te gaan opereren.

Heb nog geen contact met de houder van de betreffende domeinnaam opgenomen. Voor zover ik uit de sidn registratie kan opmaken gaat het om een bedrijf. De bedoeling van mij is om de domeinnaam proberen over te kopen, geen probleem om hier leergeld voor te betalen.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

 • 0

Volgens mij - maar ik ben geen domeinnaam/merkrechtspecialist - zit je juridisch wel goed als ie de domeinnaam in dezelfde branche zou willen gebruiken. Als ie er niks mee doet of iets doet dat buiten jouw branche valt, zul je weinig aan het gebruik van die domeinnaam kunnen doen.

 

Ik weet niet of je de site reeds kent, maar op www.domjur.nl vind je veel informatie en juriprudentie omtrent domeinnamen en merkrecht, handelsrecht e.d.

eBase - Portal voor de internetbranche

• nieuws • internetbureaus • opdrachtgevers • branches • nieuwe websites • gratis vacaturebank •

Link naar reactie
 • 0

Volgens mij zit de huidige eigenaar van het domeinnaam erg sterk. Ze hebben de registratie van de naam uit eigen beweging gedaan - het is dus niet gericht om jou te dwarsbomen. Je kan dan nu nog de naam registreren bij de BBIE maar dat is allemaal achteraf... Net zoals Anders Floor ben ik geen expert - dit is mijn boerenverstand.

 

Heb je geprobeerd de huidige eigenaar een huurcontract aan te bieden? Of misschien een concurrentie beding zodat ze geen concurrerende website beginnen?

 

Als ze echt niet overstag willen zou ik toch maar eens een Plan B verzinnen. Het is zonde een goed idee te laten varen op basis van een naam - hoe mooi die dan ook is!

 

Succes!

Remco

 

 

Wij bieden een professionele website voor starters met alle toeters en bellen. Voor meer informatie ga naar: http://starters.somanythoughts.nl

Link naar reactie
 • 0

Ik heb zojuist idd via de zoekmachine van HL domjur gevonden en voor zover ik hier uit op kan maken zit ik denk ik ook wel aardig goed.

 

Wil de domeinnaam heus niet claimen, zolang deze maar keurig het plaatje laat zien dat er nog geen site op staat. De domeinnaam is zo verschrikkelijk specifiek(denk aan cheaptickets; alleen ga ik niks in de reisbranche doen) dat als ze de naam ooit gaan gebruiken ze bijna automatisch op mijn terrein terecht komen.

 

Enige waar ik bang voor ben is dat ik nu als een speer mijn bedrijf moet gaan opzetten, om zo nog sterker te staan. Dit is iets wat ik eigenlijk liever niet wil doen. Mijn plan is om rustig aan, zo voorbereid mogelijk voor mezelf te gaan beginnen over misschien 1-1,5 jaar.

 

EDIT:

Als ik in hun schoenen zou staan zou ik nooit op basis van mijn beschreven situatie een concurrentiebeding tekenen(waarom hun dan wel). Een huurcontract gaat niet, want ik wil de naam in principe niet kwijt.

 

Komt het dus volgens jou wel hier op neer, dat ik als de sodemieter mijn bedrijf moet opzetten achter mijn domeinnaam.

Link naar reactie
 • 0

Wil de domeinnaam heus niet claimen, zolang deze maar keurig het plaatje laat zien dat er nog geen site op staat.

 

Jij hebt bv JantjesPruimengaard en nu heeft iemand anders JantjePruimengaard geregistreerd. Dan kan je mekaar toch niks verbieden? Een simpele domeinnaamregistratie geeft toch geen enkel privilege? Of zie ik iets over het hoofd?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Ik vind jantjespruimengaard geen goed voorbeeld. Ik vind cheapticket en cheaptickets een mooier voorbeeld, waarbij ik cheaptickets.nl zou bezitten en beide domeinnamen zijn leeg(wat site betreft). Ik heb mijn domeinnaam samen met 30 varianten over meerdere extenties eerder geregistreerd, alleen omdat ik naam1+naam2 niet vond klinken heb ik deze destijds niet geregistreerd.

 

Cheaptickets haal ik gewoon als voorbeeld aan, omdat het ook een strakke landelijke naam is. Cheapticket klinkt nog steeds wel, maar mijn voorbeeld klinkt niet zonder de 's' ertussen, daarom dacht ik als ik naast de varianten ook nog alle typo's moet gaan pakken ben ik 150 registraties en gemiddeld 1500 euro verder.

 

Achteraf denk ik dat ik de meest simpele typo destijds gewoon had moeten pakken, maar goed.

 

Ik heb mijn domein pas sinds vorige week als merknaam geregistreerd, omdat deze nog vrij was en ik echt deze naam wil gebruiken(wilde het sowiezo al gaan doen, maar iemand wees mij op deze typo, welke een jaar geleden is geregistreerd).

 

Nogmaals het is niet mijn bedoeling om zijn domeinnaam te gaan claimen. Ik wil nadat de registratie is afgerond, proberen om de domeinnaam over te kopen. Maar mocht dit niet lukken, dan ben ik als de dood dat ze de naam straks als typo gaan inzetten en doorsluizen naar eenzelfde dienst of de concurrent. En zoals ik al eerder zei: Ben gek op concurrentie, maar niet op een in mijn ogen vieze manier via een typo. Daar gaat mijn zeuren op het forum over :-X ::).

 

Ik hoop niet dat typo als populaire taal beschouwd wordt. Deze zit inmiddels in mijn forum-vocabulaire geroest.

 

Om even kort en duidelijk op Technico te antwoorden. Ja ik heb al een registratie aangevraagd(vorige week voor mijn naam) en stuit nu op deze geregistreerde domeinnaam, welke ongeveer 3 maanden na mij is geregistreerd(uit mijn hoofd 1-1,5 jaar geleden). Er is dus nog niets aan de hand, maar wordt wel zenuwachtig hiervan.

Link naar reactie
 • 0

Volgens mij zit de huidige eigenaar van het domeinnaam erg sterk. Ze hebben de registratie van de naam uit eigen beweging gedaan - het is dus niet gericht om jou te dwarsbomen. Je kan dan nu nog de naam registreren bij de BBIE maar dat is allemaal achteraf...

 

Dat ligt eraan hoe je het ziet. Voor zover ik begrijp heeft geen van de partijen de naam ingeschreven in het handelsregister, en heeft geen van de partijen de betreffende naam in het publieke handelsverkeer gebruikt. Wanneer beide partijen straks willeen gaan handelen onder dezelfde naam in hetzelfde vakgebied, is registratie bij de m.i. BBIE doorslaggeven en zal myself de zaak vrij eenvoudig winnen lijkt me.

 

Wanneer beide partijen niet gaan handelen onder dezelfde naam in hetzelfde vakgebied, zal myself de domeinnaam m.i. niet kunnen claimen omdat zijn merkdepot pas geschiedde nadat de betreffende domeinnaam is geregistreerd. In dat opzicht staat de huidige eigenaar erg sterk.

eBase - Portal voor de internetbranche

• nieuws • internetbureaus • opdrachtgevers • branches • nieuwe websites • gratis vacaturebank •

Link naar reactie
 • 0

Ben voor mijzelf inmiddels al een stukje rustiger. De reden waarom ik misschien zeurderig/zenuwachtig overkwam is omdat ik bijna elke week voor de naam gebeld wordt, maar wil hem zelf gaan gebruiken.

 

Wil de naam veiligstellen.

 

Ik ga lekker verder met de voorbereiding voor mijn toekomstige bezigheden, probeer er wat vaart achter te zetten, maar wil het niet overhaast.

Hoe eerder ik de boel op poten heb gezet hoe sterker ik sta(ivm ook nog registratie handelsregister).

 

Ben zelf geen jurist, maar mocht ik de boel draaiende hebben en op de betreffende typo komt een verwijzing naar de concurrent(of concurrerende dienst), dan sta ik denk ik vrij sterk(gebasseerd op een case uit domjur).

 

TwaLevel, hoop niet dat ik nu een zeurstempel op mijn hoofd heb gekregen. Ben door het topic al een stuk rustiger nu.

Link naar reactie
 • 0

Wanneer beide partijen straks willeen gaan handelen onder dezelfde naam in hetzelfde vakgebied, is registratie bij de BBIE doorslaggevend en zal myself de zaak vrij eenvoudig winnen lijkt me.

 

Die registratie als merk zou dan plaatsvinden nadat beide partijen al identieke domeinnamen hadden. Lijkt me sterk dat één van beiden reeds rechten heeft opgebouwd.

 

Oh, en aan de vragensteller. Het is logisch dat je allerlei afwegingen maakt en rekening houdt met kapers, maar het belangrijkste is dat je je daardoor niet laat weerhoudden om ook echt iets te doen. Hang desnoods een blog onder al die domeinen waarin je alvast vooruit blikt...

 

Succes! ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

Om een lang verhaal kort te maken: alles bepalend is de vraag wie een naam als eerste in het commerciele verkeer exploiteert. Een BBIE registratie verstrekt de positie maar is niet zaligmakend.

 

Wanneer het enkel gaat om de registratie van een domeinnaam dan is de datum van registratie bepalend. Hiermee is uit oogpunt van het merkenrecht en/of handelsnaamwet geen positie af te dwingen.

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
 • 0

Het is zelfs van belang over welk TLD (Top Level Domain) we het hebben.

 

nl valt onder Nederlands recht. Hier kan je uitsluitend dreigen met juridische stappen om hem zover te krijgen afstand te doen. Juridisch gezien mag je geen domein claimen waar iemand anders een ouder recht op heeft. In dit geval is het recht niet ouder dan de domeinnaam.

 

eu valt onder europees recht. Als je een merknaam had, kon je dat bij de sunrise-fase registreren. Die fase is inmiddels allang voorbij, daarna is het first come - first serve. In dit geval heb je er dus geen recht op, zelfde stappen proberen als .nl.

 

com valt onder Amerikaans recht, hoe dit zit weet ik niet.

 

Het kan natuurlijk ook gewoon een domein-kaper zijn. Die zal hopen er geld mee te kunnen verdienen, maar een site zal er in dat geval waarschijnlijk niet op komen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  6 leden, 120 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.