• 0

B.V. geld op privé spaarrekening sparen

Hallo,

 

Ik heb een B.V, ben daar 100% eigenaar van. Daarin staat nu behoorlijk wat contant geld op een lopende rekening en dat wil ik graag naar een spaarrekening doen.

 

Er zijn voldoende spaarrekeningen voor prive personen met een goede rente en vrijwel geen beperkingen. Maar ga je voor zakelijke spaarrekeningen kijken, dan is het een ander verhaal.

 

Als ik nou geld van de onderneming op een rekening zet op naam van de statutair directeur, en de daarop ontvangen rente gewoon opgeef voor de VPB, zal de belastingdienst hier moeilijk over gaan doen?. (gaan ze dat zien als een lening van de B.V. aan mij als aandeelhouder?) Of doen ze hierover niet zo moeilijk?

 

Bij voorbaat dank!

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Beste Joost en Stien,

 

Dank voor jullie reacties en het voorbeeld. Wat dat laatste betreft, waaraan kan ik zien dat het hier om een overeenkomst met een zekerheid gaat? Is dat artikel 5? Zo niet, hoe neem je een zekerheid op in je kontrakt?

Dan de zakelijke rente: waar kun je zien wat op dit moment een zakelijke rente is?

 

dank

Pierre

 

Link naar reactie
  • 0

Er zijn bepalingen in opgenomen m.b.t. onroerend goed. Of dit in dezen werkelijk zekerheid geeft waag ik te betwijfelen, echter de lening is wel gekoppeld aan het bezit van een pand. Pand verkopen = lening aflossen. Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat in het pand een bepaalde overwaarde aanwezig is/was.

Zakelijke rente kun je opvragen bij de bank: welk rentepercentage hanteren zij als je daar een vergelijkbare lening wilt afsluiten? Over het algeeen kun je hier wel iets onder gaan zitten maar niet te veel.

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 0

Tja Pierre

 

Deze overeenkomst is wel erg specifiek. Ik zou liever zien dat de zekerheid erin opgenomen wordt met als voorbeeld:

 

Ter zekerheidstelling jegens de vennootschap is de lener gehouden om op eerste verzoek van de vennootschap nadere zekerheid te stellen voor het geleend bedrag inclusief lopende rente, waarbij een bancaire financiering op onroerende zaken als eerste aan de orde komt.

 

Dit is maar een voorbeeld en de vraag blijft of je het gegeven contract wel kunt gebruiken in jouw situatie. Wellicht dat je voor 100 euro een op maat gesneden overeenkomst van een adviseur kunt krijgen.

 

Groet

Joost

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Alex,

 

Je doelt op de 5,3% lening aan de werknemer uit de wet loonbelasting. Voor DGA's geldt die niet. Daarvoor is van toepassing dat je gewoon tegen een zakelijke rente leent van de BV. Dat moet je bezien vanuit de BV als soort bank. Lenen zonder onderpand of zekerheden =9%. Met bijv. overwaarde huis kun je met 5% volstaan.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Even een gerelateerde vraag:

 

Ik heb een eenmans zaak en ik zakelijk geld (wat in de boeken nog niet naar prive is gegaan) op prive spaarrekeningen staan.

 

Heeft het zin om dit geld voor 31 dec. weer op de zakelijke rekening te zetten om daarmee de 1,2% box 3 belasting te voorkomen?

 

Mij was namelijk in eerste instantie uitgelegd dat het bij een eenmanszaak niet uitmaakte waar het geld staat en ongeacht de plaats meetelt voor box 3.

Recentelijk echter werd ik gewezen op deze tip

 

Daaruit maak ik op dat het wel degelijk uitmaakt waar het geld staat.

 

Link naar reactie
  • 0

Hoi Antoon

 

Er is wel een regeling waarbij ondernemingsvermogen in box 3 meetelt. Dat speelt nl. als je binnen zes maanden rond einde jaar geld heen en terug stort van privé naar onderneming en weer naar privé. Dan is het saldo belast in box 3 en de rente over die periode als ondernemingsinkomsten in box 1 (dus ja, dubbele heffing!).

 

Als je het geld binnen 3 tot 6 maanden heen en weer gestuurd hebt, dan heb je mogelijkheid om aan te tonen dat er een zakelijk belang mee gemoeid was (dus ook voor het weer terugstorten naar privé!). Gaat het geld binnen 3 maanden rond einde jaar heen en weer dan is geen tegenbewijs mogelijk.

 

De tip van Fiscalert is verder prima. Als je nu nog geld in de onderneming hebt staan wat nog niet naar privé is en je wacht tot 2 januari dan bespaar je inderdaad in box 3 als je daar de vrijstelling al ontgroeid bent.

 

Vraag blijft wel hoe de fiscus bij een controle aankijkt tegen het saldo op jouw privé rekening. Hoe bedoel je dat het geld wel privé staat, maar boekhoudkundig nog niet? Heb je soms in het geheel geen zakelijke rekening? Of staat die privé rekening op de balans van de onderneming?

 

Anders hoort het saldo toch echt tot box 3 en dien je de balans van jouw onderneming daarop aan te passen.

 

Groet en fijne feestdagen

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Hoi Joost,

 

Bedankt voor je snelle antwoord!

 

Even duidelijker dan: Ik heb een eemanszaak met een zakelijke betaalrekening en een zakelijke spaarrekening.

Omdat ik had begrepen dat (vanwege de eenmanszaak) het saldo van de zakelijke rekeningen ook meetelt voor box 3 wilde ik op dat zakelijk geld een zo hoog mogelijke rente maken en daarnaast dat bedrag srijden over meerdere baken om het risico te verkleinen.

Daarom heb ik een aantal spaarrekeningen geopend en daar bedragen tot 40k (vorige garantieregeling) op gestort.

In mijn boekhouding staat dit geld nog op de balans als zakelijk banktegoed, dus nog niet overgemaakt naar prive.

 

Nu ik recentelijk werd gewezen op die tip, dacht ik dus 1,2% te kunnen besparen door deze bedragen weer terug te storten naar de zakelijke rekening (heb ik nog niet gedaan). Dat blijkt volgens jouw uitleg niet zo'n goed idee te zijn.

 

Maar goed, nu dan nog een paar concrete vragen:

- Telt zakelijk geld, dus op een zakelijke rekening dat nog niet op een prive rekening heeft gestaan, nu wel of niet mee voor box 3?

- Geldt rente die je op een zakelijke spaarrekening krijgt als winst uit onderneming (dus 52% IB)?

 

Bedankt en jij ook fijne feestdagen toegewenst!

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

Op welke rekening het geld staat is formeel niet van belang, het gaat om de kwalificatie die er aan kan worden gegeven. Staat het op een privé-rekening terwijl het zakelijk is, of omgekeerd, dan heb je wel meer kans dat je iets uit te leggen hebt.

 

Echter, hou je overtollige, liquide middelen aan in de eenmanszaak, dan behoren die in beginsel tot de grondslag van box 3 en niet tot het ondernemingsvermogen.

 

Is het wel ondernemingsvermogen, dan zijn de rentebaten ook zakelijk en dus belast als winst uit onderneming (max 52%, zonder rekening te houden met MKB-winstvrijstelling)

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

 

 

Echter, hou je overtollige, liquide middelen aan in de eenmanszaak, dan behoren die in beginsel tot de grondslag van box 3 en niet tot het ondernemingsvermogen.

 

 

In eerste aanleg zal de fiscus hier niet zo snel over vallen. De renteinkomsten zijn immers al belast in de onderneming. Mijn reactie ziet specifiek op het verschuiven van privé geld naar de onderneming en weer terug om zo onder de box 3 heffing uit te komen.

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Hoe zit het nu met "het" garantie stelsel?

De SBV heeft meer op de rekening staan dan de NL overheid garandeert. Als je dat dus wilt spreiden zal je geld vanuit de SBV moeten overboeken naar een andere bank. Als dit dan kan via een lening aan privé, dus rente berekening van die lening opnemen in overeenkomst (woning overwaarde als onderpand) rente privé incasseren, terugstorten aan SBV plus eventueel iets rente extra vanwege markt conforme leningen. Is dit toegestaan of is het gewoon pech hebben als een bank omvalt en je krijgt maar max 100K terug van de staat? >:(

 

Link naar reactie
  • 0

Hoi Panner

 

Vooral niet via privé proberen om de depositogarantieregeling te bewaken!

 

Voor de SBV geldt deze namelijk ook. Het is gewoon zaak dat je met een kopie ID en uittreksel KvK van de SBV bij andere banken een rekening opent en zo het geld verdeelt over meerdere banken. Dan geldt de garantie weer tot 100K per bank.

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Hoi Panner

 

Vooral niet via privé proberen om de depositogarantieregeling te bewaken!

 

Voor de SBV geldt deze namelijk ook. Het is gewoon zaak dat je met een kopie ID en uittreksel KvK van de SBV bij andere banken een rekening opent en zo het geld verdeelt over meerdere banken. Dan geldt de garantie weer tot 100K per bank.

 

Groet

Joost

Oké Joost, begrijp um. Bedankt.

Heb afgelopen week contact gehad met NIBC over openen zakelijke rekening (internet sparen). Zo'n product hebben ze nog niet maar zijn er wel mee bezig. Als het goed is krijg ik bericht over de veranderingen. Mogelijk bieden zij ook daarmee weer een leuke zakelijke rente.

Link naar reactie
  • 0

Ga vooral niet bij een oude bank sparen. Mijn ervaring is dat je met een veel hogere rente kan sparen als ondernemer.

Eentje uit mijn bookmarks: http://www.sparenvergelijk.nl/zakelijk-sparen/

 

Ik heb zelf moneyou, maar inmiddels bied Leasplan een hogere spaarrente. Wellicht ga ik switchen.

 

 

 

Dag Soodaa,

 

Zakelijke spaarrentes zijn slecht en de link die je geeft is ook niet best qua actualiteit. Het kan sowieso beter qua vergelijkingssite: http://www.spaarrentehulp.nl/zakelijk-sparen.asp

 

Leaseplan is ook een risico, want zij hebben een beperkte bankvergunning. Bij de zoektocht naar hogere rente is altijd de vraag: waarom kozen zoveel mensen voor Icesave? Hogere rente en naar nu blijkt een hoger risico.

 

Wat wil leaseplan met de hoogtse rente bereiken? Juist, aantrekken van kapitaal. Risico's? TUURLIJK!

 

Ik zou nog even 218.384 keer nadenken over het gekozen spaarbeleid dat je aangeeft hier....

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Wat is het risico met een beperkte bankvergunning mocht leaseplan omver gaan (wat houdt zo'n vergunning in)?

 

Volgens hun site vallen ze onder het dgs. Volgens DNB ook maar hun lijst stamt uit 2008 en daar staat DSB ook nog vrolijk op :-).

 

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 220 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.