Ga naar inhoud
 • 0

Urencriterium en een full time baan (40 uur p.w.)

Hallo ondernemers,

 

Ik ben in aug 2008 een website gestart voor tweedehands auto's. Mijn website loopt erg goed. Mijn verwachte winst voor 2009 is > 5000 euro. Enkele weken geleden is een inspecteur van de belastingdienst op bezoek geweest voor een kennismakingsgesprek en deze was ook positief over mijn website/bedrijf.

Naast de website werk ik gewoon full time (40 uur p.w.). Deze baan wil ik in 2009 niet opzeggen. Ik heb geen mogelijkheid tot part-time werken. Maar ik wil wel ondernemer worden voor de inkomstenbelasting. Ik neem investerings risico, heb meer dan voldoende klanten en werk elk vrij uurtje aan mijn bedrijf. De urennorm is misschien de bottleneck. Naar mijn gevoel haal ik het wel (ik werk in het weekend en in de avonden). Maar zal de belastingdienst hiermee akkoord gaan? Of krijg ik te horen dat ik niet voldoende risico heb gelopen (door gewoon fulltime te blijven werken) of de urennorm niet haalbaar is.

 

Natuurlijk snap ik dat ik ook gewoon ontslag kan nemen en opzoek kan gaan naar een parttime baan, maar dat is in deze tijd niet zo verstanding in mijn sector.

 

Graag jullie mening hierover.

 

Bedankt!

Terry

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

 • 0

Hoi Terry,

 

het is wel te doen qua inzet maar om het geloofwaardig te maken is weer iets anders.

als jij echt aan de norm komt dan is er maar een ding om dat geloofwaardig te maken.

èlk uur registreren!

voor alles wat met je winkel te maken heeft, dus ook inkopen doen, reistijden etc etc etc.

als je alles op een rijtje hebt, dan lijkt me dit voldoende. Ik heb destijds hetzelfe moeten doen en het feit dat ik daarnaast een job had, deed niets terzake volgens mijn belastingadviseur.

 

succes

 

ronny

www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
 • 0

Bedankt Ronny,

Momenteel ben ik ook elk uurtje aan het noteren. Moet zeggen dat dat niet meevalt.

Mijn werkzaamheden zijn voor 80% het updaten/onderhouden/bug vrij maken van de website.

Hier heeft een inspecteur weinig zicht op. Hoe kan ik een inspecteur overtuigen dat ik bijvoorbeeld 100 uur nodig heb gehad voor een nieuwe feature op mijn website. Dat is lastig inzichtelijk maken. Kan moeilijk mijn code opsturen ;-).

 

Groet, Terry

Link naar reactie
 • 0

Je hoeft niet aan het urencriterium te voldoen om ondernemer te zijn, maar wel om gebruik te maken van de meeste ondernemersfaciliteiten (zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling, etc).

 

De eerste 5 jaar is 1225 uur per jaar voldoende, daarna moet het aantal uur besteed aan de onderneming ook meer zijn dan het aantal uren in loondienst. Wel iets om in de toekomst rekening mee te houden. Het bijhouden van het aantal gewerkte uren is wel iets genoeg aandacht aan te besteden. Zeker bij websites kan het wel eens lastig zijn de inspecteur te overtuigen dat er inderdaad zoveel werkzaamheden nodig zijn.

 

Daarbij moet ik wel weer opmerken dat de inspecteur maar beperkt mag toetsen: als jij 500 uur nodig hebt om een website in elkaar te draaien, had je wellicht beter een specialist in kunnen schakelen. Maar dat argument kan de inspecteur niet gebruiken om die 500 uur niet mee te tellen. Een goed bijgehouden agenda, met eventueel nog additioneel, ondersteunend materiaal is wel het minste.

 

//edit: bijvoorbeeld zou je kunnen denken aan een computerlogboek waaruit blijkt hoeveel tijd en wanneer je met bepaalde software aan de slag bent geweest?

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0

Goede post Ronaldinho, sluit ik me volledig bij aan. Verder wil ik nog even opmerken dat ieder uurtje meetelt. Administratie, telefoontjes, relaties bezoeken, ... noem maar op. Zorg ervoor dat je alle uren bijhoudt en een agenda kunt overleggen waaruit blijkt dat je deze uren ook hebt besteed. Deze moet wel sluiten met je kilometeradministratie, facturen, etc. En voordat je dat allemaal hebt aangetoond, zit je ook wel aan de 1225 uren! ;D Leuker kunnen ze het niet maken... toch?

Link naar reactie
 • 0

Ik heb mijn agenda ook redelijk sluitend op facturen, e-mails van klanten, etc. Alleen moet ik dus veel tijd steken in het onderhoudt van de website. Je moet denken aan nieuwe features toevoegen, adwords campagne continue aanpassen, sql database schoon houden, plaatjes vernieuwen op de website. Veel van dat soort dingen. Dat is niet echt traceerbaar voor de belastingdienst. Ik vraag mij af hoe andere ondernemers dat doen met alleen als core-business een website.

Maar goed, als ik problemen krijg met de inspecteur kan ik alles verklaren. Ik ben zelf programmeur dus kan goed verwoorden waarom bepaalde toevoegingen/aanpassingen zoveel tijd kosten. Alleen heb ik natuurlijk geen hard bewijs.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Hallo Terrybe, een aanvulling op de reactie van Ronaldinho.

 

Het is TEN ALLE TIJDE zo dat je wil je in aanmerking komen voor je zelfst.aftrek en andere faciliteiten dat je dus ALTIJD

(en niet alleen pas na de eerste 5 jaar) MEER DAN 50% van de totaal gewerkte tijd in een kalenderjaar moet besteed hebben aan de onderneming.

Inderdaad is het zo dat je heel veel uren kunt verantwoorden voor je onderneming, soms moet je even creatief zijn

om de uren ook waar te kunnen maken. Dat is van belang.

 

Vertrouw erop dat je hier weer verder mee kunt,

 

Vriendelijke groet,

Maurice Schoutsen

 

Link naar reactie
 • 0

Hoi Maurice

 

Op de website van de belastingdienst staat:

 

U voldoet meestal aan het urencriterium als u aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

 

* U besteedde als ondernemer in 2008 minimaal 1.225 uren aan het feitelijk drijven van uw onderneming(en). Hebt u uw werk als ondernemer door uw zwangerschap onderbroken? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

 

* U besteedde meer dan 50% van de tijd die u werkte aan uw onderneming(en). Deze voorwaarde geldt niet als u in 1 van de jaren 2003 tot en met 2007 geen ondernemer was.

 

Dus ik denk dat Ronaldinho toch gelijk heeft?! Of lees ik het helemaal verkeerd? Ik was in de jaren 2003-2007 nog geen ondernemer.

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     4,6k 118

Kan je geen tool gebruiken (bijvoorbeeld je version control wat je toch wilt hebben als je websites aan het developen bent) die ook al die lullige wijzigingen bijhoudt?

 

Je kan vrij eenvoudig uit je versioning lezen wanneer je actief was.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
 • 0

Met een full time baan kun je het urencriterium vergeten (ook als starter, dus met de soepele vereiste).

Ik heb nog niet meegemaakt dat dit hard gemaakt kon worden en formeel terecht, het is een aftrekpost voor ondernemers welke ook full time voor de zaak gaan.

 

Sander

Link naar reactie
 • 0

Met een full time baan kun je het urencriterium vergeten (ook als starter, dus met de soepele vereiste).

Ik heb nog niet meegemaakt dat dit hard gemaakt kon worden en formeel terecht, het is een aftrekpost voor ondernemers welke ook full time voor de zaak gaan.

 

Sander

 

Misschien heb jij het nog niet meegemaakt, maar het lijkt toch zeer redelijk. De gemiddelde, normale full time baan is 40 uur per week. Daar kun je makkelijk 40 uur bijmaken voor je eigen bedrijf als je dat graag wilt. Natuurlijk is het afhankelijk van het type bedrijf maar een bedrijf zoals het bedrijf van topicstarter kun je grotendeels vanuit huis opzetten en dan is 40 uur erbij in een week makkelijk te doen.

 

Voor de 1225 uur is zelfs 20 uur per week al voldoende.

 

Ik werk zelf zeer regelmatig meer dan 80 uur per week en met 20 uur in het weekend en nog 4 uurtjes doordeweeks 's avonds ben je daar al aan. Voor de opstart van een bedrijf is dit gewoon realistisch.

 

De regelgeving is er gewoon en als je je daaraan houdt, dan moet dat voldoende zijn.

Link naar reactie
 • 0

Ga de jurisprudentie maar na, het is bijna een onhaalbare zaak. Ik ga af op de praktijk en niet of het theoretisch haalbaar is.

Als je iedere nacht doorwerkt dan maak je nog eens 8 uur per dag extra. Het gaat om de bewijslast, welke in dit geval bij de belastingplichtige ligt. Daarbij komt dat als je het al aan kunt tonen dit slechts in de starters fase geldt (zie grotendeels eis).

 

Sander

Link naar reactie
 • 0

Terry

 

Ze hebben beiden gelijk. Sr. in praktische zin en Manon in theoretische zin.

 

Nu het 50% criterium de eerste drie jaren niet geldt, kun je op die wijze gewoon van start met de fiscale voordelen.

Na drie jaar startersaftrek kun je overwegen om de onderneming in een BV voort te zetten.

 

groet

Joost

DenariusAdvies.nl: Fiscaal + juridisch advies bij rechtsvormkeuze/-wijziging, VOF, BV, DGA, bedrijfsoverdrachten.

Link naar reactie
 • 0

Ik draai als startende ondernemer met full time baan meer dan genoeg uren om aan het urencriterium te voldoen.

 

Kwestie van een goede agenda bijhouden.

Zeker een webshop kost gewoon heel veel tijd om echt goed te draaien en daar komt al het andere nog bij.

 

Mijn webshop wordt technisch vooral door mijn vriend bijgehouden en alleen daarmee draait hij al bijna genoeg uur om aan die uren te komen..

 

Voor een startende ondernemer is het volgens mij heel logisch om behoorlijk wat uurtjes in het bedrijf te steken, zelf draaide ik rustig 80 uur in de week, 36 voor de baas en de rest voor mijn eigen bedrijf.

En dan tel ik de telefoontjes die ik in baas zijn tijd voor het bedrijf krijg niet eens zakelijk mee.

 

Inmiddels werk ik 32 uur voor de baas en daarnaast draai ik heel veel uren voor mezelf.

Ik haalde vorig jaar het urencriterium fluitend, zat er echt heeel ver overheen. En dat zal dit jaar nog wel meer zijn doordat ik meer uren in mijn bedrijf kan stoppen dan in het begin.

 

Zorg voor een goede urenregistratie, dan is er volgens mij geen vuiltje aan de lucht.

Dat wordt inderdaad anders als je bedrijf 5 jaar bestaat, dan wordt er ook gekeken naar je andere bronnen van inkomsten.

 

Succes!

 

Karen

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  5 leden, 177 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.