• 0

herfinanciering winkel

Ik heb (met een collega) sinds december 2008 een viswinkel met een lening van in totaal 265k

 

100k borgstellingskrediet overheid

40k borgstellingskrediet overheid

25k lening

100k RCK

 

Het betreft een winkel in een nieuw winkelcentrum waar de laatste ondernemers pas een half jaar geleden zich hebben gevestigd. Wij waren met een handvol andere winkeliers de eersten die de deuren hebben geopend. Zo kent de winkel een lange opstartfase waarin we stap voor stap doorgroeien.

 

We hebben er een jaar aflossing opzitten (de eerste paar maanden hoefden we nog niet af te lossen).

We maken op dit moment echter niet voldoende winst om af te blijven lossen. Wel verdienen we voldoende om onszelf een minimale vergoeding toe te kennen en alle overige kosten te betalen. De cashflow is licht positief waardoor we zelf de toekomst positief zien!

 

We hebben de resultaten over 2009 en de verwachtingen over 2010,2011 en 2012 keurig verwerkt en uit de liquiditeitsbegrotingen blijkt dat we eerst nog 50k nodig zullen hebben voordat we ons inkomen, alle kosten en de aflossing kunnen betalen vanuit onze onderneming.

 

We willen deze situatie gaan bespreken met de bank om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Maar ik zou hier graag wat adviezen opdoen!

Wat kunnen we bijv. het beste voorstellen/vragen?

 

1) stopzetten van de aflossingen totdat we hier geld voor overhouden

2) een extra leningdeel van zeg 70k waar elke keer de aflossingen uit worden betaald en waar wij niet aan kunnen komen(soort premiedepot)

3) ...

 

Bij voorbaat dank voor de antwoorden!

 

Gr Andries

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

 • 0

Hallo Andries,

 

jammer dat de omzet zich niet zo ontwikkelt als gehoopt of verwacht. Goed om te horen dat jullie dat wel goed inzichtelijk hebben. Specialisten voor 1) en 2) reageren ongetwijfeld. Hoe zitten de andere winkeliers met de huurlasten?

 

Ik ga verder voor optie 3) ...

 

Party- en cateringservice met vis! Zijn daar geen mogelijkheden voor? Vissalades? Visbarbecue? Particulieren? Zakelijke markt? Horeca?

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
 • 0

Nou de omzetstijging verloopt wel zoals verwacht, echter was het niet voorzien dat wij als eerste zouden starten maar was er uitgegaan van een gelijktijdige start van alle winkeliers. Doordat dit niet zo was heeft het eerste half jaar veel geld gekost.

 

De omzet in januari en februari van dit jaar was bijv. +90% hoger dan vorig jaar toen we net begonnen, ook deze maand vertoond tot nu toe een stijging van +80%..

 

De omzet stijgt dus zeker wel maar we moeten van dieper komen zeg maar!

 

Wat betreft je suggestie: dit zijn zeker dingen waar we mee bezig zijn! ;)

 

Gr Andries

Link naar reactie
 • 0
Nou de omzetstijging verloopt wel zoals verwacht, echter was het niet voorzien dat wij als eerste zouden starten maar was er uitgegaan van een gelijktijdige start van alle winkeliers. Doordat dit niet zo was heeft het eerste half jaar veel geld gekost.

 

Dan zouden jullie collectief kunnen onderzoeken in hoeverre dit wel/geen ondernemersrisico is...

 

Succes,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
 • 0

250 k kost het gewoon minimaal als je een winkel een beetje goed wilt inrichten.. de toonbank kost bijv. al 10k per strekkende meter.. Bakoven 30k, steamer 15k enz enz, verbouwing 60k, de puien 25k enz enz

 

Ik snap wel waar jullie naartoe willen denk ik: als er dingen beloofd zijn en nu niet worden nagekomen zou daar nog een kostenbesparing moeten liggen. Vaak zijn deze dingen alleen mondeling beloofd en hebben wij als winkeliers dit niet zwart op wit. Zo bestaat het winkelcentrum uit 2 delen waarvan er nu slechts 1 af is (daar zitten wij). Het 2e gedeelte waar een V&D, Hema, free recordshop enz enz zou komen is vanwege de crisis uitgesteld. Van al deze dingen moeten we inderdaad uitzoeken of dit ons eigen risico is of dat hiervoor de verhuurder/eigenaar verantwoordelijk is. Wellicht zal ik hier op dit forum nog advies vragen mbt dit punt.

 

Dit is echter iets waarvan de uitkomst op de iets langere termijn pas verwacht kan worden.. Op korte termijn zal er toch iets met de bank geregeld moeten worden, hebben jullie ook advies mbt dat punt?

 

Link naar reactie
 • 0

heb je al onderhandeld met de verhuurder over de huurkorting?

uitstel van de bouw van het 2e deel is m.i. voor het grootste deel de verantwoording van de verhuurder.

wellicht dat het op dit gebied nog een kostenbesparing te halen is.

 

Het is ook voor de verhuurder gunstiger als jij blijft,

een nieuwe huurder zal hij in dit geval niet snel kunnen vinden lijkt mij.

"zoek het maar uit"

Link naar reactie
 • 0

 

1) stopzetten van de aflossingen totdat we hier geld voor overhouden

2) een extra leningdeel van zeg 70k waar elke keer de aflossingen uit worden betaald en waar wij niet aan kunnen komen(soort premiedepot)

 

Als bank zou ik met beide opties toch wel moeite hebben.

 

1) want er is geen uitzicht dat (op welke termijn?) de aflossingen weer doorgaan. Erger is dat de lening is verstrekt obv regelmatig aflossen, daarmee is de rente ook lager dan bijv een rekening courant rente.

 

2) Als je nu al niet kunt betalen, hoe ga je die 70k dan betalen? Zelfde verhaal, gaat er (ooit) genoeg binnenkomen om die extra lening te rechtvaardigen?

 

Ik vind het beroerd om te zeggen maar als er niet snel omzetstijging bijkomt loop je behoorlijk kans dat de bank de leningen gaat intrekken. Dat de cashflow licht positief is is versluierend als je niet de aflossingen kunt betalen.

 

Zonder inzicht in de exacte cijfers is er verder weinig van te zeggen.

 

Een realistisch plan om de omzet snel te verhogen lijkt me voor de bank het meest aantrekkelijk. Ze zitten er ook niet op te wachten die kredieten 'zomaar' in te trekken.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
 • 0

Maak je voor de borgstelling gebruik van de BMKB regeling van Senternovum?

 

Deze regeling bevat namelijk standaard de optie om de aflossingen 3x voor maximaal 4 kwartalen op te schorten. (zie kopje condities in bovenstaande link)

Uiteraard zal ook de bank een mening hebben over het uitstel van de aflossing maar als jullie cash-begroting laat zien dat je feitelijk 50k tekort komt met de huidige aflossingen dan lijkt het mij niet kansloos dat de bank wil meewerken aan het opschorten van de aflossingen, er zullen ongetwijfeld ook (aanvullende) offers / maatregelen van jullie gevraagd worden zoals het inkomen dat jullie uit de zaak halen verlagen of zelfs tijdelijk stoppen.. verder zou ik ook met de verhuurder om tafel gaan (eventueel gezamelijk met andere winkeliers) over aanpassing van de huur.

Maar goed je snapt volgens mij zelf wel dat er meer moet gebeuren als de bank extra bijdrage te vragen..

 

Ervan uitgaande dat je inderdaad de BMKB regeling gebruikt dan is dus uitstel van de aflossingen van een afstand de meest bereikbare oplossing.. een extra lening van 70k om aflossingen te doen zie ik niet zo snel gebeuren.

 

 

Misschien zou je ook nog eens kunnen kijken of je voldoet aan de criteria om in aanmerking te komen voor een BBZ regeling voor zelfstandigen in tijdelijke financiele problemen

Link naar reactie
 • 0

Ik zou in elk geval een goede argumentatie klaar hebben, ten aanzien van de onvoorziene of onoplosbare externe oorzaken die tot de tegenvallende omzet/winst hebben geleid.

 

Ook een goed plan van aanpak met daarin verbetermaatregelen om de winst op te krikken vergroot m.i. je slaagkans op een oplossing. In zo'n plan kunnen maatregelen staan om de omzet te vergroten, zoals de eerder genoemde uitbreiding van diensten met catering, uitbreiding met efficient te produceren producten met een grote brutowinstmarge zoals maaltijden, verhogen van het bestedingspatroon per klant door up/crossselling, marketingacties om nieuwe klanten binnen te halen, enz. Ook maatregelen om de kosten te verlagen zijn van belang, zoals het bedingen van lagere inkooprijzen, inperken van assortiment met producten met weinig winst p.st., het eerdergenoemde onderhandelen over de huurprijs, reorganisatie van personeelsinzet, e.d. Laat ook zien dat je bereid bent om zelf offers te brengen, bijvoorbeeld door meer uren te werken of door alleen priveontrekking te doen na aflossing (als dat mogelijk is).

 

Bedenk dat een extra lening extra aflossingsdruk en extra rente met zich meebrengt. Als je je prognose voor de komende jaren inclusief cashflowverwachting hier plaatst, kunnen anderen meer en concretere adviezen geven voor jouw precieze situatie.

 

Succes! Groet,

 

Paul

Link naar reactie
 • 0

Hallo,

 

Uitstel van aflossing vragen, termijn ongeveer een half jaartje. Je hebt goede argumenten om hierom te vragen. Wel moet er natuurlijk uitzicht zijn op een goede en winstgevende exploitatie, dus je zal ook andere acties moeten uitvoeren. Korting op de huurprijs bv.

 

Succes.

Link naar reactie
 • 0

Alles wat ik heb gevraagd is in meer of mindere mate gefiatteerd!!

 

Heb extra liquide middelen gekregen, jaar uitstel van aflossing, en mn huur word voor 5 maanden uitgesteld (moet deze 5 maanden op een later tijdstip terugbetalen, wanneer moet ik nog horen)

 

Wou jullie dit toch even melden, heb de door jullie gegeven adviezen grotendeels opgevolgd en een behoorlijke onderbouwing bij mijn verzoeken gevoegd!

 

Goed weekend! (mijn weekend is al geslaagd ;)

 

gr andries

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  0 leden, 63 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.