• 0

Geldigheid concurrentiebeding / relatiebeding bij (normaal) ontslag

Ik ben werkzaam als financiële dienstverlener en als manager zelfstandig, onder eindverantwoordelijkheid van een vennoot, verantwoordelijk voor mijn persoonlijke cliëntenportefeuille. Enige tijd geleden heeft een grote cliënt mij gevraagd of we onze samenwerking niet op een andere wijze zouden kunnen vormgeven. Zijn voorstel is dat ik óf bij hen in dienst kom, maar liever dat ik vanuit privé of via mijn eigen BV hun persoonlijke adviseur wordt. Vanuit mijn nieuwe rol zal ik dus

dezelfde werkzaamheden verrichten als thans vanuit mijn rol die ik bij mijn huidige werkgever vervul. Het grootste deel van de werkzaamheden worden echter nog verricht door mijn huidige werkgever, aangezien ik hierin geen specialist ben. Ik zal dus concurrerend bezig zijn, maar neem de cliënt niet in zijn geheel over. Probleem is natuurlijk dat ik bij mijn huidige werkgever een concurrentiebeding/relatiebeding heb afgesloten. Vlak na het verzoek van mijn cliënt, maar om geheel andere redenen, heeft mijn huidige werkgever mij verzocht om naar een carriere te zoeken buiten mijn werkgever?

 

Het concurrentiebeding luidt als volgt: “Gedurende een periode van 2,5 jaar na het einde van de dienstbetrekking mag u niet voor eigen rekening, en niet voor anderen, werkzaam zijn ten behoeve van een (gewezen) cliënt, van de afdeling waarvan u deel heeft uitgemaakt, of werkzaam zijn ten behoeve van een (gewezen) cliënt voor zover u voor deze (gewezen) cliënt werkzaamheden bent geweest. Bij gehele of gedeeltelijke niet-nakoming van dit beding bent u zonder dat een ingebrekestelling is vereist een terstond opeisbare boete van EUR 3.500,00 per overtreding schuldig en voor elke dag dat de overtreding voortduurt, onverminderd het recht om nakoming en / of volledig schadevergoeding te eisen. Het concurrentiebeding is niet van toepassing indien u op fulltime basis in dienst treedt bij een (gewezen) cliënt, tenzij het een (gewezen) cliënt betreft die activiteiten verricht die als concurrerend kunnen worden beschouwd met de eigen activiteiten.”

 

Mijn vragen zijn:

1. Kan, en zo nee onder welke voorwaarden dan, dit concurrentiebeding mij tegengewerkt worden?

2. Wordt het antwoord op vraag 1 anders indien ik bij mijn cliënt indiensttreedt, al dan niet fulltime?

3. Wordt het antwoord op vraag 1 anders indien ik bij een ander kantoor indiensttreedt en mijn cliënt relatie wordt van dat andere kantoor?

4. Spelen de volgende zaken nog een rol?:

• Voor mijn huidige werkgever is de onderhavige cliënt een belangrijke cliënt;

• Ik neem de onderhavige cliënt niet over maar vul mijn accountwerkzaamheden” alleen op een andere manier in.

De omzet van mijn huidige werkgever op mijn cliënt zal dus niet tot nihil dalen maar zal voor, naar schatting, voor minimaal 50% instandblijven

• Bestaat er in de praktijk over het algemeen een reëel afbreukrisico voor mijn huidige werkgever indien hij de zaak voor de rechter brengt (mijn werkgever is namelijk een grote organisatie die, naar verwachting, niet graag in een negatief daglicht zal willen worden gesteld door zo'n rechtzaak)?

 

Ik verneem graag jullie reactie.

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Gezien de aard en het niveau van jouw functie, geef ik je geen hier uit te komen langs juridische weg. Wat jij wilt gaan doen is een directe schending van het beding.

 

Aangezien jouw werkgever jou heeft verzocht te vertrekken lijkt mij dat hier wel onderhandelingsmogelijkheden zouden zijn?

Link naar reactie
  • 0

@stevenk: onderhandelen wordt door werknemer veelal gezien als dat hij gewoon weg wil en concurrerend wil gaan werken en daarvoor ontbinding van het beding wil zien :P

 

Ik zou hier ook willen aanraden om in overleg te gaan met je huidige werkgever waarbij het voor werkgever kan meespelen dat er een groot gedeelte van de omzet behouden blijft als zij het beding (gedeeltelijk) ontbinden. Je zou kunnen voorstellen om er een relatiebeding van te maken, met uitzondering van deze relatie waardoor zij de zekerheid hebben dat jij voorlopig geen andere relaties kunt benaderen.

In de onderhandelingen kun je meenemen dat je anders ook nog lange tijd heel rustig kunt gaan zoeken naar een andere werkgever omdat ze je kwijt willen en dat die bewuste relatie evt. ook zou kunnen vertrekken.

In mijn ogen heb je best wel goede kans, maar pak het dan op een reeële manier op en zet je werkgever niet met de rug tegen de muur want dat ze niet zitten te wachten op een rechtszaak en negatieve publiciteit, kun je je nog wel eens lelijk in vergissen.

Hoeveel aandacht trekt nou werkelijk een rechtszaak omtrent een concurrentiebeding? Hooguit 10 minuten v/e kantonrechter en verder gaat iedereen vrolijk verder met zijn leven. Verder zul jij zo ongeveer de enige zijn die er dag en nacht bezig is met die zaak, het is jouw toekomst en jouw financiën en zolang er geen uitspraak is kun jij niet verder en leef je in onzekerheid.

 

Indien je deze relatie inderdaad gaat "bedienen" vanuit je eigen EMZ, hou wel rekening met fictief dienstverband!

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 0

Ik heb de indruk dat het de bedoeling is dat je je full time op die ene opdrachtgever gaat richten? Dan zal dat fiscaal als dienstbetrekking worden aangemerkt en schiet het weinig op om dat quasi-zelfstandig te gaan doen.

 

Als ik dat combineer met de laatste volzin van het concurrentiebeding, lijkt het me verstandig om full time in dienst te treden bij die cliënt. Daarmee voorkom je overtreding van het concurrentiebeding (tenzij die cliënt tevens concurrent is van je huidige werkgever), terwijl je fiscaal dezelfde behandeling krijgt.

 

Maar het kan natuurlijk zijn dat er ergens wat informatie mist?

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

alvast bedankt voor deze reacties!

 

nog even een aanvulling:

 

het eerste jaar schat ik in voor ongeveer 2-5 klanten te gaan werken (alle anderen klanten zijn thans geen klant van ons kantoor), maar mijn omzet op die ene klant zal ruim 70% worden.

 

vanaf het tweede jaar schat ik voor rond de 8-10 klanten te werken, met een omzet van ongeveer 40-50% op die ene klant.

 

ik ga dus zeker "ondernemen" en zal niet in dienst treden bij die ene klant (ook niet fictef volgens mij).

 

hoor graag van jullie

Link naar reactie
  • 0

Vlak na het verzoek van mijn cliënt, maar om geheel andere redenen, heeft mijn huidige werkgever mij verzocht om naar een carriere te zoeken buiten mijn werkgever?

 

 

Gezien dit verzoek liggen alle mogelijkheden open om het relatiebeding (dit is geen concurrentiebeding) van tafel te krijgen. Doorgaans is het zo dat een werkgever wel bereid is om concurrentie en/of relatiebedingen buiten toepassing te verklaren wanneer het vertrek van de medewerker daarmee zeker is te stellen zonder tussenkomst van rechter of UWV.

 

Mijn advies zou zijn onderhandelen. Aangeven dat je overweegt om zelfstandig verder te gaan, maar in dat kader wel het relatiebeding buiten toepassing moet worden verklaard, per direct wordt vrijgesteld en je nog 3 maanden mee wilt hebben.

 

Succes.

 

.

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor alle info. Heeft er nog iemand nog andere tips voor me?

 

Ja, dat je eens kunt aangeven wat je met de tips tot nu toe doet/gedaan hebt en wellicht kun je een actieve bijdrage gaan leveren aan dit forum door anderen te helpen, cq van advies te voorzien.

Is verder niet lullig bedoeld, maar je vraagt telkens om meer tips en wellicht komen die als je zelf ook een actieve rol aanneemt op dit prachtige forum.

 

Succes verder!

 

 

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 0

Lijkt me ook niet meer dan normaal dat "werkgevers" er hier niet op reageren. Een concurrentiebeding is er niet voor niets. Ik zie dat hier veel "hoe dit te omzeilen". En altijd is er wel een morele reden om deze vragen te rechtvaardigen. Bedenk dit voordat je tekent. En ga niet om trucjes vragen als je zo dom bent om het te tekenen. (en zeker niet op een ondernemers forum >;()

Link naar reactie
  • 0

ed en scout,

 

ik wilde eigenlijk hier niet op reageren maar kon het toch niet laten.

 

allereerst, ja ik ga het met mijn werkgever bespreken, maar dat was ik toch al van plan.

 

jullie overige opmerkingen raken kant noch wal.

 

allereerts, ik ben niet van plan om mijn currentiebeding te "omzeilen"'. Ik zie het zo, mijn werkgever zet me op straat, het is dus duidelijk dat het hem niet veel interesseert hoe en vooral of ik straks in mijn levensonderhoud kan voorzien. Aan mijn kwaliteiten ligt het niet want anders vraagt onze grootste klant niet of ik bij hem aan de slag wil gaan. Gevoelsmatig denk ik dan dat als mij werkgever mijn contract, al dan niet voor de kantorrechter wilt beëindigen, die kantonrechter dan maar meteen alle bedingen die met mijn contract samenhangen (lees: mij concurrentiebeding) dient te beëindigen. ik heb niet gevraagd om op straat gezet te worden: wie zich verbrand moet op de blaren kunnen zitten.

 

en een concurrentibeding teken je niet omdat je "dom" bent, maar omdat je het nu eenmaal verplicht bent: geen concurrentiebeding is geen baan (of geen pomotie).

 

daarnaast lees ik verder op dit forum zoveel, vast en zeker goed bedoelde, "adviezen" van niet-juristen over juridscbe zaken waarin zij hun "gevoel" delen, maar waar je natuurlijk niet veel aan hebt. ik ben echt niet van plan om met mensen mijn "gevoel" te delen over zaken waar ik geen verstand van heb. indien ik iemand een vraag zie stellen waar ik wel verstand van heb, dan zal ik niet aarzelen om die persoon te helpen...

Link naar reactie
  • 0

ed en scout,

 

ik wilde eigenlijk hier niet op reageren maar kon het toch niet laten.

 

allereerst, ja ik ga het met mijn werkgever bespreken, maar dat was ik toch al van plan.

 

jullie overige opmerkingen raken kant noch wal.

 

 

 

Sorry????

Ik adviseer je al in het begin van het topic en nu nodig ik je uit om een actieve bijdrage te leveren aan dit forum en blijf het positief benaderen door je ook nog succes te wensen. En dan ga je zo reageren?

Anderzijds zie ik je (als nieuweling) wel telkens weer vragen om nieuwe input, daar waar je dat zelf niet doet in andere topics.

Je bent nu 10 dagen geregistreerd, in die 10 dagen zijn er zo'n 60-80 actieve topics geweest in jou vakgebied. Daar zat niets tussen waar jij "verstand van" hebt?

 

Het is hier helemaal niet verplicht om anderen te adviseren, maar ga ook niet beweren dat je dat zult doen zodra de kans zich voordoet.

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 0

Ik waardeer je hulp, begrijp me niet verkeerd. mijn reactie was dan ook voor 99% tegen scaut gericht. ik lees te vaak over onderwerpen mbt het concurrentiebeding/relatiebeding alsof de werknemer de werkgever altijd wil "naaien"', wat in mijn geval absoluut niet het geval is.

 

mij gaat het er om dat ik 1 keer een vraag stel, 1 keer een aanvulling geef omdat iemand me niet helemaal begreep, en vervolgens na een week nog 1 keer een herinnering plaats. dat lijkt me niet te veel, mn omdat ik nog steeds geen bevredigend antwoord heb gekregen. kijk ik begrijp best dat ik met mijn werkgever in overleg moet, en ik begrijp ook wel echt dat ik dit met hem mogelijk kan uitonderhandelen, maar wat ik nog niet begrijp is hoe mijn kansen nu precies liggen, hoe bijvoorbeeld een rechter hierop zou oordelen (praktijkervaring). ik wil natuurlijk mijn kansen voor een procedure inschatten en dat laatste kan ik dan ook weer in mijn onderhandelingen vooraf gebruiken.

 

nu wordt net gedaan alsof ik al weet ik niet hoe vaak topics post over meerdere onderwerpen. de reden dat ik nog niet op vragen uit andere topics heb gereageert is dat ik nu wel even iets anders aan mijn hoofd heb nl mijn naderend ontslag.

 

maar nogmaals, ik meen het als ik zeg dat ik je hulp waardeer.

 

Link naar reactie
  • 0

De meeste kans heb je normaal gesproken in onderlinge onderhandelingen. Ik zou dat wel met rechtsbijstand of zelfs een eigen advocaat doen. Zoals Edward eerder in dit topic zei, veel ondernemers zijn wel bereid een concurrentiebeding te schappen als ze daarmee een gang naar de rechter kunnen voorkomen. Goed aanknopingspunt is dat er een bepaling in de wet (art 7:653 BW) staat dat als de werkgever schadeplichtig word dat onder bepaalde voorwaarden het concurrentiebeding moet vervallen. Dit artikel geeft in onderhandelingen vaak "genoeg ruimte" om het beding eruit te krijgen. Als een rechter erover moet beslissen dan kan het kwartje beide kanten uit vallen.

 

Je kunt dus heel goed middels een vaststellingsovereenkomst eruit komen met de werkgever, zolang deze vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd) maar voldoet aan de voorwaarden die het UWV eraan stelt, de voorwaarden kun je bij het UWV lezen. dit is de link naar het Model voor de beëindigingsovereenkomst

 

Verder kun je op deze site zelf een berekening maken wat een redelijke ontslagvergoeding zou zijn op basis van de kantonrechtersformule.

 

Ik ben zelf in augustus ontslagen bij een financiele dienstverlener en ik heb mijn concurrentiebeding er vrij makkelijk uit kunnen onderhandelen (het hele traject was bij mij binnen 1 week rond, maar ik heb enige ervaring met ontslagzaken)

 

Al met al zou ik in eerste instantie zijn aanbod afwachten, maar zonodig wel aangeven dat je bereid bent er middels een vaststellingsovereenkomst uit te komen. Pas nadat er meer duidelijkheid is over zijn aanbod dan komen jou wensen op tafel, niet te snel met de wens komen dat je bij een klant wil gaan werken, maar gewoon in het algemeen aangeven dat je het beding eruit wilt hebben omdat hij initiatief neemt om je te ontslaan en het dus onredelijk is dat het blijft bestaan.

Verder is het gewoon een beetje aanvoelen wat kan en redelijk scherp onderhandelen en maar kijken waar je uitkomt.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 219 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.